Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Egyébként:

hogyan tudom beállítani a KTorrentet az Operában, hogy azzal nyissa meg? Mmint az Operát vágom, de azt nem, hogy tallózásnál mit keressek és hol.

töröltem a config mappát, visszajött. de hihetetlen.

Sziasztok!

Eltûnt az Audacious guija. Mmint fut, játszik zenét, de nem látom a programot. Mi történhetett?

MerlinW
man sudo 😊

[merlinw.org]

HiPPoNaX
mukodik mindketto, sot a sudo -s is

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Palinko
sudo -i nem? sudo su ha jól tudom suses.
littleNorbi
Kösz!!! Sikerült!!!

MerlinW
Használd a sudo-t, pl: "sudo parancs", ekkor rootként futtatja. Vagy "sudo su" és akkor root maradsz.

[merlinw.org]

littleNorbi
Kösz!
Még egy klrdés. Terminálba beírom, hogy su beírom a jelszavamat és nem enged be mint root, ez miért van?

zeli
Banner\Grub

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

littleNorbi
Hello!
Leszeretném törölni az Ubuntu-t a gépemrõl, de van rajta egy Win7es. Gondolom elfog veszni a grub és akkor nem fog indulni a Win7...
Hogy tudom visszaállítani a Win7esemet?

Balumann
Mármint a forrásoknál én a szoftverforrásokra (repo?) gondoltam, mert az alapokban szinte semmi sincs ami kellett, csak a debian által támogatottak, amik mennek az összes Debian által támogatott rendszeren (pl. google chrome sincs, csak a chromium, meg szinte semmi). Az apt-key add parancs sem megy, pedig csomószor így írják, hogy kell ubuntura feltelepíteni (különben ugye meg nem tud frissíteni késõbb).

MerlinW

[merlinw.org]

tmp
megosztod velünk a forrást 😄?

vlala egy szaros kiírtásraérett zsidó

zeli

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Balumann
Hm, igen azt láttam, majd lehet kipróbálom. Mondjuk mostmár Debiannal nagyon jól megvagyok, beletanulgattam hogy hogyan kell beállítani (3. gép után már 😄) , 1-2 óra böngészgetés után találtam egy jó forrásösszeállítást is 😄 , és mind a 3-on jól mûködik (legalábbis rokonom se panaszkodott eddig).

Beast Machine
Nem hajlandó bootolni a Lubuntum... Ezt dobja ki. Mit tegyek? 😞

...vágod?

MerlinW
Erre írtam anno az Ubuntu mini install-t / server-t kernel cserével (generic-pae). Mint Debian-t 0-ról össze lehet rakni a rendszert 4-5 paranccsal, és máris villámgyors lesz. Unity helyett pedig egyelõre használj klasszikust.

[merlinw.org]

tmp
csak sajnos annyi az "öreg" csomag benne 😞

Balumann
Debiannal többet kell baszakodni, viszont egyértelmûen azt mondom (miután a netbookomra és asztalimra is ezt tettem fel, ubuntut felváltva) + rokonomnak is a még lassabb gépére, amire Ubuntut nem is sikerült felraknom, Debian sokkal gyorsabb és stabilabb is. Lényegében az Ubuntuból ezek miatt is lettelegem, hogy még videókat se tudtam normálisan lejátszani.

tmp
Nálam is meg meg akadnak az 1024p -s videók pedig win alatt 5-6% a proci használat, ittmeg.. talán ki kéne próbálnom a debiant?

tmp
Üdv újra: mitõl lehet az, hogyha pendrive-ról futtatom az ubuntut relatíve nagyon gyors, pl home mappára kattolva rögtön elöjön stb. HA feltelepítem (nem virtualboxba hanem élesen), akkor viszont elég lassúcska. 600gigás vinyóra egy az egybe / -re tettem az egészet, esetleg ez belassíthatja? ext4-re formáztam és még csak titkosítást sem raktam rá.

Továbbá :eléggé lassúcskának tûnik ez az unity, pedig egy "bika" gép alól próbálkozok vele. Pl ha a dash-t elõhozom eléggé megreccen, akkor ha keresek mondjuk a terminálra teljesen befagy pár mp-ig. Nem értem mitõl csinálja ezt. Valakinek valamilyen ötlet?

A laptop egy i7-es 8giga ramos gép. Mindent kezel alapból (nvidiát is meg intel hd-t is) de mégis olyan
lassúcska szegény. Nem tudom mitõl lehet. Esetleg 64bit ilyen döcögõs?

A laptop akksija itt 2 órát bír ki (cpu stepp megy szépen tehát nem az a baja), itt sem értem win alatt 3óra.

Én keresek rosszul, vagy a trash max. méretét tényleg nem lehet állítani?

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

TheUjoNCBeats
Köszönöm a segítséget! 😊<#worship>

Miért tervezed a holnapot amikor még a mát se fejezted be?

Balumann
Pontosan ugyan ez volt nálam is probléma Ubuntu alatt, hasonlóan 1,8 Ghz -es C2D procival, Windows alatt az 1080p -s videók is jól mentek, ubin a 720p -sek is beakadoztak, és nem is nagyon sikerült megoldanom ezt alatta. Debian alatt az 1080p -s videók is úgy hasítanak, mint Windowson.

Azt, hogy ha véletlenszerûen belekattintok a filmbe, akkor 5-10 másodpercig szaggat, állóképeket látok hanggal, lassan váltakozva, de ugyanez van egy mozgalmas jelenetnél is simán, ha nézem.

Komolyan elgondolkodtam azon, hogy a processzor (1,66Ghz C2D) lesz a kevés, mert folyamatosan 90% körül vannak együttesen.

Drivert még nem frissítettem, örültem, hogy mûködik a Digital Vibrance, egyébként:

Mit jelent a szaggatás? Mert a normál, 720p-s MKV-k nálam is finoman, alig észrevehetõen csíkozódnak a mozgalmas jeleneteknél, de gondolom, ez a különbség a linuxos és a windows-os videógyorsítás közt.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

MerlinW
friss VGA driver? Beállítások/CompizConfigSettings/Opengl/Vblank kikapcsolva?

[merlinw.org]

Mitõl lehet az, hogy szaggatnak a 6-7 gigás .mkv fájlok vlcben és smplayerben is? Próbáltam más videodrivert beállítani az xv helyett, de semmi hatása.

Lyukasbogrács
a windows nem törõdik telepítésnél, hogy milyen más operációs rendszer van fent, beteszi a saját rendszerbetöltõjét és kész. neked most a linuxos rendszerbetöltõt (ubuntu 10.10 alatt GRUB2) kell visszaállítanod, ami már tekintettel van rá, hogy milyen más OS van a többi partíción.
ahogy írták itt alattad is: #9340, #9344 =>MerlinW oldala, vagy /a-grub2-visszaallitasa/

TheUjoNCBeats
Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem ,hogy:

A gépemen egyszerre volt Linux(Ubuntu 10.10) és Windows is. És eddig a boot képernyõ elõtt tudtam kiválasztani, hogy melyik oprendszerbe akarok belépni. de most újra húztam a Windowst, és ez a képernyõ eltûnt, és automatikusan a Windowsba lép be. visszalehet ezt valahogy hozni, vagy a Linuxot is újra kell húzni? :S

Valakinek, Valami ötlet?

Miért tervezed a holnapot amikor még a mát se fejezted be?

MerlinW
Második link elsõ fejezete: "How to restore the Ubuntu grub bootloader (9.10 and beyond)"
Logikusan CD-rõl boot-olva Live módban.

[merlinw.org]

Hecker007
aham, megvan hogy melyik oldalt kell pontosan nézzem, így már legalább értem nagyjából hogy mikor mit csinálok 😊 köszi a segítséget és a biztatást

MerlinW
3 parancs az egész, de te tudod...

[merlinw.org]

Hecker007
ööö inkább újrarakom mind a két rendszert, én ebbõl nem sok mindent értek, szerencsére semmi fontos nincs rajta egyenlõre

MerlinW
Topikfejléc, grub menü, elsõ két link.

[merlinw.org]

Hecker007
Ohh tényleg, pedig ezt olvastam is :S

megint lesz egy hülye kérdésem, ha linux mellõl újra akarom rakni a win-t akkor a grub ugye eltûnik, hogy lehet visszahozni vagy mit kell csinálni hogy legyen megint :S :S
bocsi az ilyen kérdésekért, de eddig külön HDD-n voltak és a lap bootmenüjébõl választottam ki hogy honnan bootoljon a rendszer

MerlinW
Hogy a fenébe ne lenne..
Openshot, Lives, Kino, Avidemux, stb. Egyik sem egy premiere, de az alapvetõ dolgokra jók.
Képszerkesztésre: GIMP, ez viszont felér egy Photosoppal.

Memóriaigény mindig a felhasználástól függ, 4 szerintem elég, de a mai árak mellett 8GB sem nagy költség.
Azonban, ha nem hobbi szinten mûveled a témát, maradj Windows-nál, de az OSX mégjobb erre.

[merlinw.org]

tmp
Ubuntu alá van értelme 8 gigát pakolni? Videó-vágás és képszerkesztés lenne a fõ feladat (kár hogy jó program nincs rá)

zeli

Hecker007
Köszi így sikerült.

Van itt valaki akinek sikerült 11.04 alá felrakni a gnome3-at? nekem nem nagyon akar sikerülni mindig szétesik az egész, ennyire nem kompatibilis még ezzel az ubival vagy nehéz jól felrakni és beállítani?

zeli
2. partíció: /
3. partíció: azt hiszem a telepítõ cserehely-nek írja.

Hecker007
A 2. partíciónak milyen csatolási pontot kell megadni? :S

Hecker007
Köszönöm a gyors választ! 😊

MerlinW
4 primary particióra lesz szükséged (és egy extended-re, de azt a W7 megcsinálja magának, nem kell vele foglalkozni)

1. Win7 (NTFS) - 60GB
2. Linux (Ext4) - 38GB
3. Linux Swap (swap) - 2GB
4. Adatok - 200GB

A telepítési sorrend is ugyanaz, tehát elõbb a Win, aztán a pingvin. Hogy mivel particionálod az mindegy, de logikusan a Win7 lesz elõbb a kezedben.

[merlinw.org]

Hecker007
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Adott egy laptop 1 HDD-vel, erre szeretnék egy win7-et, 11.04-es Ubit telepíteni úgy hogy maradjon még egy 3. partició az adatoknak, zenéknek, stb.
A kérdés az hogy milyen sorrendben telepítsem az oprendszereket, melyikkel csináljam a particionálást és hogy a 320GB-os HDD-t hogy érdemes felosztani úgy hogy mindennek legyen elég hely, a programokat win alatt oda telepítem ahol van az oprendszer nem szoktam külön rakni õket.

Máté94
11.04-bõl már nem készítenek netbook verziót.
eZo
sziasztok !

adva van egy asus netbook ( Intel Atom N270 cpu, 2gb ram, Intel 945 chip készlet, 160GB hdd ), usb telepítéssel szeretnék rátenni ubuntu-t !

ti melyik változatot ajánlanátok ?

Ubuntu 10.04 LTS Netbook-os változatra gondoltam, szerintetek jó döntés ?
11.04-bõl van netbookra optimalizált verzió ?

mivel elég gyenge a hardver más alternatíva is érdekel, a lényeg, hogy gyorsan fusson rajta !

NOTEBOOK: HP PAVILION ( Intel i5 2410M; 8GB RAM; HD6490; A-DATA 128GB SSD ) KONZOL: XBOX360 Slim [Fifa 12] [Forza 4]

MerlinW
Na igen. Nem gondoltak rá, hogy sikítson a Unity plugin, ha ki akarod kapcsolni😊
Jó tanács mindenkinek: mielõtt ilyeneket csináltok, mindig indítsatok egy terminátl a biztonság kedvéért😊

Van egy guake nevû kis csomag, amit ha beraktok autorun-ba F12-vel bármikor behívhattok egy terminált.

[merlinw.org]