11431
Ubuntu Linux
-
alfa20 #9787 az alábbi parancsra meg hibát ír:
@ubuntu:~$ sudo scan /usr/share/dvb/dvb-t/hu-Kabhegy > channels.conf
bash: channels.conf: Engedély megtagadva -
alfa20 #9786 sziasztok!
van egy USB-s Alcor DVB-T Duo tunerem, ehhez keresek egy progit amivel tudnám nézni linux alatt a digitális földi sugárzású tévéket, win alatt működik rendesen, bejön minden adó, de ubuntu alatt nem találok semmit ami működne rendesen.
Próbáltam a kaffeine-t de az hamar meg áll és némelyik adón nincs hang.
VLC-vel meg nem talál csatornát így azzal meg sem tudtam nézni.
az alábbi parancsra meg hibát ír:
@ubuntu:~$ sudo scan /usr/share/dvb/dvb-t/hu-Kabhegy > channels.conf
bash: channels.conf: Engedély megtagadva
próbáltam a MeTV-t is de ott sem volt hang.
Valakinek van őtlete ajánlata? -
#9785 gyengébb gépre esetleg xubuntu ajánlott, valamivel kisebb a gépigénye... -
#9784 Szerintem tölts le egy live CD-t, és írd ki. Azzal kipróbálhatod, hogy kb milyen lenne. Csak azért kb. mert a memóriába tölti be ilyenkor az OS-t, szóval kicsit lassabb lesz, mint ha telepíted a vinyóra, de legalább kipróbálhatod az alap dolgokat így.
-
orangutan #9783 köszi a gyors választ:) az CS2 elég, és végülis openoffice is megfelel, föleg h egy régi gépre teszem.
az xpt úgy értettem, h egy 8-10 éves gépre szeretném feltenni, ami xp alatt nem mondható gyorsnak, sőt lassú, de olyanokat olvastam, h a linux nem olyan nagy igényű, és talán ha gyors nem is lesz, de egy kicsit gyorsul. jöjjön az első linuxom:P -
#9782 Office helyett ott az Openoffice és a LibreOffice. MS termékét nem probáltam még linux alatt működésre bírni, de körbenéztem és a legújabb wine -al a 2007-es verzió elvileg megy. PS-ből a CS2 fut szintén wine alatt. Persze rá is van alternatíva... GIMP -nek hívják. (ami szvsz kevés a PS-hez képest. - Jó persze ha csak képet méretez,effektel az ember meg alap dolgok akkor bőven elég.)
[b[Wine:[/b] A Wine egy program, amivel lehetőség nyílik a Microsoft Windows programok futtatására (beleértve a DOS, Windows 3.x és Win32 futtatható állományokat) Unix alatt.
Utolsó kérdés meg :D XP lassítja a gépet? Persze egy 10éves gépen biztos nem fut olyan jól mint egy mostanin amire amúgy is WIN7 ajánlott.
Sok mindentől függ ez amúgy is. -
orangutan #9781 Sziasztok
totál amatőr vok, de vhol olvastam róla,és megtetszett az ubuntu.Olyan kérdésem lenne, h ha esetleg át akarénk térni rá, akkor lehet e rajta futtatni ms officet, meg egy két népszerübb prgramot, mint pl photoshopot.
A másik kérdés meg az, h igaz e, h kevésbé fogja lassítani a gépet, mint egy xp.
köszi -
#9780 Hali
Pár hete újra Ubuntuzom is WIndows mellett laptopon és nagyon megszerettem. 7:10 óta mindig "rám jött" néha szóval nem riadok vissza a termináltól a parancsoktól sem :)
Sokat olvasgattam ha valami hibám volt meg minden eddig sikerült megoldani ami nem ment elsőre stb...
Két dologgal most viszont elakadtam.
Első, hogy felraktam a Wine -t a Silverlight miatt és nem megy. Sikeresen települ de az FF nem látja :S
(Tudom van Moonlight de a Silverlight 4-es verziójával nem tud mit kezdeni. )
Másik pedig, hogy gépelésnél a caps lock lassan reagál. Tehát pl. mondat kezdésnél nem csak az első betű lesz nagy hanem az első kettő, mintha nem érzékelni rendesen a lenyomást...
Még egy apróság bár ez csak kényelmi funkció, hogy tesóm miatt van fent Angry Birds (~wine) , hogy ne kelljen ezért sem átmenni Windows alá :D Azt vettem észre, hogy ha a compiz be van kapcsolva akkor jelentősen lassabban fut. Kérdés pedig az, hogy lehet úgy indítani egy alkalmazást, hogy az automatikusan kikapcsolja a compizt. (mint ahogy vin alatt is átvált klasszikus nézetre ha be van állítva)
Ja igen majdnem elfelejtettem 10.04 van fent mivel fősulin is ezt használjuk. (támogatás miatt) Unity amúgy sem fekszik nagyon de 1x lehet ráveszem magam.
-
#9779 syslogban ráleltem elvileg ezt írja ki mikor kinyílik a cdrom tálcája:
Oct 20 23:29:17 lubuntu kernel: [ 1004.687453] exe (1553): /proc/1553/oom_adj is deprecated, please use /proc/1553/oom_score_adj instead. -
#9778 Sziasztok!
Nemtudja valaki hogy mi okozhatja azt, hogy 11.10-re való frissítés után böngészés közben random kinyílik a cddrom tálcája? Most nemtudok logot nézni, de nagyon syslogban és dmesgben nem láttam róla infót. -
#9777 mondjuk így hirtelen nem is tudom, hogy gnome 2 benne van e még a repókban, vagy kivették. -
#9776 a gnome-shell fallback módjára gondolsz gnome classic alatt? vagy a gnome 2-t raktad fel? mert annak nem kéne ilyet csinálnia, a gnome 3 (gnome-shell) csinál ilyeneket, hogy meghal egyből, vagy egy kis használat után (olyankor ctrl-alt-del és kilépsz, belépsz újra).
a gnome-shell fallback módja olyan, mint a gnome 2, gnome-panel-t használ és metacity ablakkezelőt
a gnome-shell meg a mutter-t használja ablakkezelőnek.
szerintem nálad hiányzik valami csomag, esetleg próbáld meg újratelepíteni a gnome-t és addig váltogass a felületek között a bejelentkezési képernyőnél. -
#9775 Üdv!
11.10-re frissítás után felraktam a Gnome Classicot. JÓ is volt, viszont újraindítás után minden eltűnt, az asztalon vannak ikonok illetve felül egy fájl-szerkesztés.... menü, azon kívül semmi. Se tálca, se óra, se programok. Mit rontottam el? -
#9774 Hali.
Ubuntu 11.10 van a gépemen, az lenne a gond hogy eltünt az egér és csak egy pixelből álló kocka van a helyén Hogy lehetne ezt visza hozni?Neten keresgéltem de nemtaláltam semmi vele kapcsolatos információt.
Esetleg öszefügg vele hogy nem lehet telepiteni a zárt meghajót?(igy elég lassu a grafikai felület is)
Válaszokat elöre is köszönöm. -
#9773 Valaki aki használ Pidgint, remélem tud segíteni.
Szóval az a bajom, hogy nem frissíti a profilképeket. Beraktam magamnak is egy újat, de még mindig a régi látszik. Egyik haveromnál látom, hogy neki is már új van, de nálam még mindig a régi képét mutatja. És kitudja, még hányan cseréltek képet amióta nem frissülnek nekem.. :/
Valaki tud orvosságot?
-
#9772 Bocs, most nézem, neked a 11.04-el van problémád? Eredetileg a 11.10-re gondoltam. Mindegy.
A következő lépés: Nyiss egy terminált, és írd:
sudo /usr/lib/nux/unity_support_test -p
az utána megjelenő részben nézd meg, mit ír a „Not blacklisted” után. Ha „yes”, akkor máshol van a hiba.
Emellett kérdés még, hogy melyik drivert tetted fel. -
#9771 [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1104803501&no=9691]#9691[/URL] előzménnyel -
#9770 sziasztok !
lenne egy notebook 6gb rammal, amd cpu-val, és hd4200 és hd6470-es vga-val szerelve !
jelenleg oprendszer nélküli, a tulaj mindenképp linuxot szeretne rá, ubuntura gondoltam !
mit ajánlanátok, melyik verziót lenne érdemes telepíteni ?
ennyi ram mellé 64bites oprendszer dukál ugye, hasonlóan mint a windowsnál ?
-
#9769 GTX560 Ti kártyám van, azért csodálkoztam mert a 10.10-esnél meg működött minden szépen. -
#9768 Fogsz egy pendriveot (min 1GB), és letöltöd ezt unetbootin. Nyilván neked a windowsos verzió fog kelleni.
Telepíted, elindítod.
A programon belül lehetőséged van bármely verzió letöltésére és a pendrivera másolására. De letöltheted az adott .iso fájlokat kézzel is, és használhatod úgy is. (időt takaríthatsz meg vele) Segítség: google->unetbootin használata
Utána elindítod a gépet a pendriveról (ha ez nem megy, nézz utána, hogy kell), amikor megjelenik a lila képernyőn alul a kis billentyűzetes ikon megnyomsz egy billentyűt.
Kiválasztod a magyar nyelvet, majd az „Ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül” (vagy ilyesmi) menüpontot. Vársz egy kicsit, és már ott is van előtted a működő rendszer.
Bármelyik live-módra képes linuxot kipróbálhatod így, különösebb veszélyek nélkül. (legföljebb nem indul el, akkor reboot, és próbálkozhatsz a másikkal.)
Netkapcsolattól függően 20-50 percnyi időráfordítást igényel rendszerenként. Egyebet nem.
Ha telepítésre adod a fejed, mindenképpen gondold végig, hogy tudod-e, mit csinálsz. Ha nem vagy biztos magadban, előbb mindenképpen csinálj biztonsági mentést a pótolhatatlan adataidról. Utólag ui. sokkal nagyobb szívás visszanyerni, ha véletlenül törölsz valamit. -
#9767 Ez azért van, mert valószínűleg te is úgy jártál, ahogy én. A gépeden a Unity 2D fut, függetlenül attól, hogy a bejelentkezéskor mit választasz.
A megoldáshoz az első kérdés: milyen videóvezérlőd van? -
#9766 Stabilitási problémákba nem igazán futottam még bele, inkább az van, hogy ebben az új érában fogalmam sincs, mit hol találok. Alap dolgok megoldásáért -pl. „menus have icons” -opció, meg ilyenek- ismét a netet kell túrni, mint amikor először használtam. De ha újonc valaki, szerintem nyugodtan kezdheti ezzel is. A legtöbb kérdésre egy kis guglizással meg lehet találni a választ. -
#9765 akkor félreértettem valamit, így a vélemény is változik, próbáld ki az újat, hátha felad pár kihívást :D -
#9764 Nem igazán vagyok kezdő, csupán ritkán használom :) De köszönöm! -
#9763 10.04 mert stabilabb és kezdőként az nem árt. -
#9762 Linuxozhatnékom támadt - melyiket érdemesebb felraknom? 10.04 vagy 11.10? És miért? -
#9761 Pedig feltettem, igaz nem azt amit az nv oldaláról szedtem hanem azt amit felkínált, még a 3D gyorsítós cuccot is felraktam :S -
#9760 Szep es jo, de sajnos a gnome-shell es az fglrx nem baratok. Szoval ati tulajok ha ilyesmit akartok hasznalni, akkor tuntessetek el az fglrx-et, majd terminalba ussetek be a kovetkezot: [coruier]sudo apt-get --reinstall install libgl1-mesa-glx xserver-xorg-core[/courier]
Aztan restart es lehet orulni :] -
#9759 Jah, tudom. Én még mindig Compiz nélkül használom 2D módban, így nem béke van és nyugalom:) -
#9758 Szépnek szép, de korántsem eléggé kiforrott. A 3.1.6 pl. annyitól elhasalt, hogy egyet kattintottam, a 3.2 viszont elég stabil, de ha extension-ökkel szórakozok, akkor szintén képes meghalni úgy, hogy mennek a programok, de se ablakkeret, se billentyűzet nem működik :D csak a ctrl-alt-del dobja fel a kijelentkező ablakot, de néha még azt sem... -
#9757 Dehogynem, alapból benne van. Videokártya drivert kell hozzá telepíteni. -
#9756 11.04-ben hogy lehet működésre bírni a compizt?
Nekem valamiért semmit nem csinál hiába állítottam be mindent a CCSM-ben.
-
#9755 Gnome Shell egy kattintással 11.10-hez
-
#9754 Ez csak egy sima weboldal, de jópofa:) -
#9753 Online is kipróbálható az új Ubuntu 11.10.
Yo dawg... :D
-
#9752 Nem tudom, hogy az átfogó változások miatt, vagy másért, de a „frissítés” funkció egyelőre felejtős, ha össze is jön, a végeredmény egy rakás sza...móca lesz. Tiszta telepítéssel viszont olyan dolgok is működni kezdtek, amik a 11.04-ben sose voltak hajlandók. (konkrétan az nvidia driver a unitiből kizárt videókártyám miatt. pl. az experimental driverrel kellett kinlódni). Amellett tegnap még nem ment a magyar kiszolgáló sem, úgyhogy amíg át nem állítottam a „Fő kiszolgáló”ra, se frissítés, se magyarítás, semmi. Viszont blenderből végre a 2.58-as van a repóban, ami igaz hogy nem a legfrissebb (2.59), de legalább végre nem a 2.4.
Aztán: Nem tudja valaki hogy
-A unity finomhangolására mi való? Mert a CCSM-ben levő applet nem szabályoz semmit.
-Képernyővédőt hol lehet beállítani?
Összességében kellemesen gyors, de nyilván el kell telni legalább az első hónapnak, mire minden tényleg a helyére kerül. -
#9751 hmm tényleg nézhetjük így is! -
#9750 Tulajdonképpen két évente adnak ki (LTS) A köztes 4 kiadás pedig az odáig vezető út:) -
#9749 én még nem próbáltam de tapasztalataid után egyre csak megerősödik, hogy kár 6 havonta 1 új disztrót kiadni... -
#9748 Régi vagy nem régi, Natty szeptemberig használhatatlan volt. Ocelot pedig abszolút az per pillanat, még Virtuális masinán is. Omlik össze a Gnome minden második kattintás után.