11431
Ubuntu Linux
  • Mka
    Sziasztok mi az az X server és hogyan tudom leállítani?
    Nvidia telepítés miatt kérdezem
  • Hecker007
    Nem, ati kártyával is csinálhat ilyet, próbáld meg frissíteni, ha nem használ neki és nem okoz nagy gondot akkor rakd újra az valószínűbb hogy megoldja.
    11.04-es ubi?
  • msstz
    Az az nvidia miatt van, hogy mikor bekapcsolom a gépet, nem tudhatom bztosan, bebootol-e, mert egyszer csak megáll az egész, és csak a fekete képernyőt látom magam előtt?
  • N o N a m e
    csókollak! :D
  • MerlinW
    Válts letöltés szervert.
  • N o N a m e
    Nem megy a Frissítéskezelőm! Betölti addig, hogy "Függőségi-fa építése", aztán egy pillanatra lefagy minden, a Frissítéskezelő pedig kilépik. Terminálban is próbáltam az upgrade parancsot, de az is 0%-nál megáll. WTF?!
  • Beast Machine
    Kérdés: hogyan lehet megoldani, illetve van-e rá vmilyen program, hogy az alias-okat ne csak terminálban, hanem esetleg link/asztali parancsikon által is el lehessen indítani?
  • N o N a m e
    A Pidginnel nem tudok fájlokat fogadni, ha msn címről küldik, az Empathy pedig nem enged be az msn accountomra "hálózati hiba" kifogással. De egy másik msn címmel be tudok jelentkezni... Ilyenkor mi van? Miért nem enged be az én saját címemmel?!
  • Hecker007
    hmm ez nem is tűnik rossznak :) köszi az ötletet
  • MerlinW
    Én ilyet vettem 2 hónappal ezelőtt
  • Hecker007
    ez jól néz ki :)
    pont ma keresgéltem laptoptáskát/tokot, de semmi értelmeset nem találtam még eddig normális áron :S
  • MerlinW
    Laptop tok (13″, 15″ és 17″) 20 fontért, Ubuntu Store-ban:

• MerlinW
    Flash 11 beta2 -x86/x64
  • MerlinW
    Intel Sandy Bridge Speeds Up On Linux 3.1 Kernel

August 03, 2011 -- Last week the DRM pull went in for the Linux 3.1 kernel. For the Intel DRM graphics driver in the Linux kernel there is frame-buffer compression clean-ups, high color support, ring frequency scaling, shared LLC support, and hang-check module disabling. Compared to the Linux 3.0 kernel, the driver improvements significantly boost the open-source graphics performance for Intel Sandy Bridge hardware.
  • MerlinW
    Igen. Locale és az i18n-hu csomagok telepítése.
  • Lyukasbogrács
    szerintem Locale, de majd a tapasztaltabbak kijavítanak.
  • alfa20
    terminálból, hogyan tudom beállítani az alapértelmezett nyelvet?
    a "system -> administration -> language"-ből be tudom állítani, de engem az érdekelne, hogyan tudom "startx" elindítása nélkül beállítani a nyelvet.
  • kifli
    linux gondom van, legalábbis azhiszem :D

szóval van egy domain nevem, amit pár napja nem tudok pingelni, és eddig ssh-n is azzal léptem be, de az sem működik, ip-ről működik az ssh.

A weboldal amihez tartozik viszont bejön gond nélkül.
  • Lyukasbogrács
    ACPI-vel lesz valami, vagy a videokártyával. Viszont a típus ismerete nélkül, nehéz lesz megoldást találni.
    ubuntu+11.04+hangs+on+shutdown
    acpi
  • Panzermeyer
    Arra van valakinek valami ötlete, hogy miért nem állítja le a számítógépet az Ubi? Ha leállítást, vagy újraindítást csinálok, akkor is ugyanaz történik. Illetve újabban még egy kis cifrázás is volt.

Korábban a leállításkor kihozta a fekete képernyőt és írkált néhány "varázsszót". Ezek kb arról szólt, hogy miket lőtt le. A képernyő jobb oldalán volt néhány helyen volt a felirat, hogy [OK]. Aztán nem történt semmi, a gép működött tovább. Újabban viszont már ezt sem írja ki, csak bejön a fekete képernyő, s a PC-m nem áll le.

Tisztára olyan, mint az AT-s tápegység korszakban. Annyi hiányzik, hogy kiírja nagy narancssárga betűkkel, hogy "Már kikapcsolhatja a számítógépet"
  • Hecker007
    Köszi, jó progi ez az Ubuntu Tweak
  • MerlinW
    Akkor ott lesz a probléma. Ott a legfrissebb Libre PPA az Ubuntu Tweak-ben, használd azt.
  • Hecker007
    elvileg igen, nem csomagkezelőből raktam fel hanem a hivatalos oldalról szedtem le
  • zeli
    Fent van a libreoffice-gnome csomag ?
  • Hecker007
    Üdv!
    Tudtok valami megoldást arra hogy miért nézhet ki így a libre office-om? Az ikonokra gondolok, nagyon zavaró számomra, de nem tudom mitől lehet, 11.04 alatt nem volt ilyen, most 10.04 van feltéve mert ez stabilabb jóval.
  • DARYL
    Végre lesz a linuxosoknak is egy rendes,megbizható videóvágójuk? http://www.lightworksbeta.com/
  • Panzermeyer
    Igen, próbáltam már. Úgy látszik átsiklottam néhány dolog felett, mert most, hogy a mikrofon bemenetet átállítottam analóg mikrofon/mikrofon1 -re, már teljesen jól sikerült a próbahívás.
  • MerlinW
    Próbáltad már a Linuxos Skype-ot?:)
  • Panzermeyer
    Sziasztok!

Valami alternatívát arra, hogy nattyn lehessen használni skype-ot tudtok mondani? Gondolok itt valami alternatív programra, ami alól használható a skype. Megpróbáltam Pidginnel, de a telepítés után hiába másoltam a /usr/lib/purple-2/ vagy a ~/.purple/plugins könyvtárakba, nem történt semmi változás.

Olvastam olyan megoldást is, hogy el kellene távolítani a pulseaudiot, és aztán az alsa drivert feltenni. Ezt próbálta már valaki, és sikerrel járt?

Más: Amikor feltelepítettem a 11.04-et, akkor tökéletesen tudtam használni a unityt. Erre az egyik újraindítás alkalmával azt mondta, hogy úgy látszik a hardware-em nem megfelelő, ezért csak a régi felületet használhatom. Ezt meg mi a csodáért csinálta?
  • MerlinW
    Én sem, 11.04-et nagyon elszabták a srácok, nem tudom mi van velük:)
  • alfa20
    sikerült a wifi-t megoldanom, lecseréltem az Ubit 10.10-re majd frissítettem, feltettem a wifi radart és láss csodát egyből látta az összes hálózatot, semmit nem kellett állítgatni.
    azt mondjuk nem értem, mért nem működöt ugyan ez 11.04-en. de mindegy is az a lényeg most tökéletes.
  • MerlinW
    10.10 óta alapértelmezett a pae kernel. Hátránya nincs kevés memória esetén sem.
  • Garfield
    Csomagból feltelepítve 10.10 alá, eddig minden szép és jó, rendszerindításkor 150 MB memóriafoglalás helyett 120 MB van. PAE-t megúsztam, csak akkor nem értem, hogy a normál telepítő 3 GB RAM-nál miért a PAE-s kernelt telepíti, ha a szimpla i386-osnál is ugyanannyi memória látható?
  • MerlinW
    Igen, fordítanod kell. Egyébként miért szeretnéd te azt a kernelt? Gondod van valamelyik hardverrel? Mert ha nincs, akkor teljesen felesleges. Októberben Ocelot már azzal fog jönni, viszont Natty nem feltétlenül van felkészítve rá. Persze kísérletezhetsz, vesztenivalód nincs. Csak tartsd meg a régi kernelt is a biztonság kedvéért. Tanulásra, mókára jó a hármas kernel fordítása, de gyakorlati értelme nincs.
  • Garfield
    Csakhogy én csomagban telepíteném. :-D De akkor ez azt jelenti, hogy ha PAE-t akarok, akkor fordítsak kernelt magam?
  • MerlinW
    linux-generic-* és linux-headers-generic-* csak hivatkozások a legfrissebb csomagokra. Tehát a linux-generic-pae csomag a 2.6.38-as illetve az aktuális kernelt fogja telepíteni.

pae-vel óvatosan, mert nálam pl be sem bootol vele a rendszer. (mondjuk ezt okozhatja az is hogy 6 éve telepítettem a rendszert és azóta frissítgetem:))
  • Garfield
    Alapszitu: kernel kézi frissítése Ubuntu alatt PAE-val

Egyszer élünk alapon frissítenék csak kernel a Maverick alatt innen. Egyetlen kérdésem van csak: PAE-val mi a helyzet? Mert itt csak 32 és 64 bites kernel van.
    Az egyik Ubis oldal azt írja, hogy ha még nem lenne fent, le kell szedni a linux-generic-pae és linux-headers-generic-pae csomagokat, de ez ugyebár nálam már telepítve van. Namármost ha a kernelt frissítem, akkor egy apt-get upgrade automatikusan frissíti ezeket a csomagokat is?
  • alfa20
    este megnéztem nem az adapter felismeréssel von a gubanc...
    terminálból megnéztem és látja az adaptert "airmon-ng"-vel kilistázta nekem a "wlan1"-et, "airodump-ng wlan1"-el meg ki is listázza az elérhető hálózatokat. viszont a csatlakozással elakadtam... (ok, tudom nem ez a legmegfelelőbb progi, de ezzel egyszerűen kilistázza az elérhető hálózatot, és nekem ez kellett :)

melyik paranccsal tudok csatlakozni terminálból wifi hálózatra, ha tudom a SSID-t és a jelszót (grafikus progikkal sehogy nem boldogulok).

pl:
    SSID: ALFA20
    WAP2: 1234567890

valami ilyenre gondolok:

parancs [kapcsoló ha kell] ALFA20 [akármi ha kell] 1234567890
  • MerlinW
    Azért sokkal gyorsabb, mint CD-ről:)
  • gergely1991
    Tudtommal se lehet, de pendrive-ról be boot-olhatsz ha mindenképpen mellőzni szeretnéd a cd-t. A lényege annyi hogy a BIOS támogassa a usb bootolást, hátránya a lassú bootolási folyamat.:)