Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ocskoszilard
valaki tudna segíteni, hogy ez mitõl lehet?
még új vagyok ubuntu téren, és nem tudom miért csinálja ezt görgetéskor a mappáknál, PDF-eknél és a firefoxban is, chromiumban nincs ilyen gondom. És még esetleg van-e lehetõség windowsos játékokat futtatni ubuntun? elõre is köszi =)

Jajó, nekem jó a webmail is, csak gondoltam, rákérdezek, hátha mégis érdemes. 😊

Egyébként: nem tudjátok, hogyan lehetne a LibreOffice-t rávenni, hogy használjon ligatúrákat és ugráló számokat? Ez tart vissza a Windows gyalulásától.

MerlinW
Hát.. ami nem kell😊 Fogod magad és egyenként beírod õket gugliba, és elolvasod mi micsoda. Oszt még tanulsz is belõle😊 A legtöbb mondjuk elég egyértelmû a neve alapján. Pl Blutooth szervizt kikapcsolhatod, stb.

[merlinw.org]

Máté94
Merlin van ötleted, hogy miket lehetne kiiktatni a futó programok közül? Mamán gépe egyre lassabb lett. Arra gondoltam, hogy a rendszerindításnál induló programokból kellene kilõni párat. Jobbára csak netezésre van használva, semmi másra.

Ötlet, hogy miket lõjek ki? 😊

Köszi!
sadvagabond
Mûködik, köszi!

MerlinW
Mozilla Thunderbird-jére szavazok, de ízlés kérdése.

[merlinw.org]

evolutiont érdemes használni?

MerlinW
Így próbáld:
sudo apt-get -f install
sudo dpkg --configure -a

Illetve nézd meg hogy nincs-e tele a hdd.

[merlinw.org]

sadvagabond
Valaki tudna segíteni? Nem tudom elindítani a synapticot, ezt a hibaüzenetet adja:

E:dpkg was interrupted, you must manually run 'sudo dpkg-configure-a' to correct the problem.
E:_cache->open()failed, please report.

Ilyenkor mi van? Amit manually kell, beírtam terminalba, de semmi. Elég fontos lenne, mert javat akarok feltenni, kell banki dolgokhoz.
Elõre is köszi!

MerlinW
Humble Indie Bundle 3 indul ma este:
Trine, Shadowgrounds, Shadowgrounds Survivor, Jack Claw, and Splot

www.humblebundle.com

[merlinw.org]

MerlinW
Nem megy perpill. Olvasgass helyette webupd8.org -ot.

[merlinw.org]

zeli
De ez még nem kerül bele a 11.04-be, úgy tudom. BTW, az OMG Ubuntu nem csak nálam halott, ugye ?

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
Firefox 4.0 stabil, végleges, hivatalos PPA:

sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install firefox ubufox

[merlinw.org]

MerlinW
MerlinW
11.10-ben már nem lesz klasszikus Gnome, helyette csak Unity és Unity 2D lesz.

Unity 3.6.8 infók
Unity 3.8.2 kiegészítés

Továbbá, megszûnik a CD rendelés, viszont Canonical Store-ban 5 angol font (~1500Ft) az ötös pakk.

[merlinw.org]

MerlinW
Close Quarters Battle (alpha)

alpha 1:
- Realisztikus célzás, reflex célzás és távcsõ szimuláció
- Valóságos ballisztika, beleértve a töltény hullást
- Minimális videokártya követelmények: Nvidia 6800GT vagy ATI X800
- Windows és Linux platformok támogatottak
- Egy pálya

[merlinw.org]

zeli
<#eljen>

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Máté94
Milyen gyorsan eltelt ez a pár hónap...<#miaz>
MerlinW
April 14th, 2011 - Beta 2 release
April 28th, 2011 - Final release of Ubuntu 11.04

[merlinw.org]

MerlinW
Panelon ott a network ikon (valamint a system menüben). Elég egyértelmû. WAN fülön új kapcsolat, SSID, jelszó, stb megad. Esetleg feldobhatod a Wifi-radar-t.

Itt van minden
Itt pedig paramcssorosan

[merlinw.org]

Teljesen laikusként hogyan tudom beállítani a wifit?
Xp alatt megtalálja a routeremet jelszó stb és megy.
Ubuntu alatt viszont semmi pedig akad egypár a környéken...
Le tudná valaki írni lépésrõl lépésre?

A processzorok füsttel működnek. Ha kiszáll belőlük a füst, nem működnek tovább!

N o N a m e
köszönöm, sikerült! 😊
Lyukasbogrács
boot flag be van állítva a partícióra? esetleg grub2 helyreállítás

N o N a m e
Nos, GParteddel csináltam egy új particiót, amire feltelepitettem a Win. XP-t. Majd töröltem GParteddel az XP particiót, és hozzáfûztem az üres helyet a régi Ubuntus particiómhoz. Most pedig nem indul el a rendszer. Nem bootol.
Légyszi segítsetek! 😊
MerlinW
Debian/Ubuntu szerver és némi szaktudás😊

[merlinw.org]

kifli
na, újabb feladat elé állítottak.

Lenne egy gép (elég gyenge...)

A feladata az lenne, hogy nyomtató szerver lenne, és amiben a segítségeteket szeretném kérni, egy usb voda modem lenne rádugva. Az arról érkezõ netet, pedig wifin kéne megosztania, 2 noti lesz rácsatlakozva.

A dolognak úgy kell kinézni, hogy mikor bekapcsolják a gépet, akkor ne keljen elindítani semmit, hanem magától induljon a net.

Milyen disztribúció erre a legalkalmasabb (lehetõ legminimálabb, gyorsan induljon), és milyen progikra lesz szükségem?
MerlinW
Semmit. Várj amíg kijavítják a hibát😊

Ha a Youtube a fontos, akkor ajánlom helyette a Minitube-ot.

[merlinw.org]

N o N a m e
Szeretném telepíteni a Clipgrab programot ppa tárolóból, itt a cikk.

De a terminálom ezt írja:

noname@noname-laptop:~$ sudo apt-get install clipgrab
Csomaglisták olvasása... Kész
Függõségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez talán azt jelenti, hogy
egy lehetetlen állapotot kértél vagy ha az unstable disztribúciót
használod, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információ segíthet megoldani a helyzetet:

Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függõségei vannak:
clipgrab : Függ ettõl: libavcodec-unstripped-52 (>= 3:0.svn20090303-1) de az nincs telepítésre megjelölve
E: Törött csomagok
noname@noname-laptop:~$

ezután mit csináljak? hogy javítsam a hibát?
MerlinW
Az Ubuntu tárolójában levõ zárt cucc az tuti jó. Az Ati oldalán levõ pedig hullámvölgy. a 10.2 például állítólag jó, míg a 10.12 használhatatlan volt. Én Maverick óta nem telepítek Ati oldaláról, jó az amit beletesznek. Ebben a hónapban úgyis kapunk frisset és stabilat a 11.04-hez.

Kérdésedre konkrétan válaszolva: fglrx az 3D támogatást ad (openGL direct rendering), míg ati és radeon driver-ek csak 2D-t.

[merlinw.org]

Compiz alapból kikapcsolva, jó az a Metacity nekem. A drivert pedig felvarázsoltam már az Ati honlapjáról, nem egy nagy ördöngösség. A kérdés csak az, hogy a radeon jobb-e?

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

MerlinW
Nem kell Ati driver-t feltenni. Menü, rendszer, adminisztráció, zárt meghajtók (vagy eszközmeghajtók), majd ott engedélyetni a beépített Ati drivert.

VLC tökéletes, de ha Compiz mellett akarod csinálni, akkor nem feltétlenül elég az a vas hozzá. Tehát célszerû kikapcsolni. Rendszer, beállítások, megjelenés, extra, kikapcs.

[merlinw.org]

Sziasztok!

HTPC célokra van egy integrált videókártyás gépem, rajta ATI HD3200-as chippel. Tudom, nem egy nagy cucc, de a célokra - elvileg - megfelel. A kérdés az, hogy melyik ATI drivert érdemes feltenni: a radeont vagy az ATI saját driverét? A 3D-s teljesítmény nem érdekel, csilivili effekteket nem használok az ablakkezeléshez, kizárólag a videógyorsítás lenne szempont.

A kérdés azért nem annyira egyértelmû számomra, mert XP-rõl való áttérés után, VLC-t használva a filmnézéshez, mintha egy leheletnyit szaggatna már 720p-nél is: nem teszi élvezhetetlenné a filmet, de azért észrevehetõ. 1080p-bõl eddig egyet próbáltam - Tron: Legacy -, melynél idõrõl idõre látványosan beszaggatott, és bekockásodott a kép: tartott ez olyan 5-10 másodpercig, aztán ment tovább. Szóval kinek mi jött be filmnézéses célra? Vagy valami mást kell hekkelni, hogy a jelenlegi helyzet valamennyire javuljon?

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

MerlinW
Folyamatosan frissülni fog véglegesre, nem lesz külön disztro frissítés opció, lévén ez már a Narwhal. Viszont nem ajánlom a telepítését olyan gépre, amin dolgozol/napi szinten használsz. Nem hogy a bétát nem ajánlom, de a megjelenés utáni minimum 1 hónapban sem.célszerû frissíteni.
Már amennyiben el akarod kerülni a szokásos release utáni szívásokat.

Június-július környékére stabilizálódni szokott a dolog. Októberi kiadásra is decemberben célszerû frissíteni. Ezt 6 év Ubuntus tapasztalatból mondom.

[merlinw.org]

shaddam
Ha leszedem a bétát lehetõség lesz rá hogy a megjelenéskor frissítsem a kiadott verzióra?

PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete

MerlinW

[merlinw.org]

MerlinW
Jaja, láttam jópofa😊

[merlinw.org]

MerlinW
Google jópofizik Canonical-al😊

[merlinw.org]

N o N a m e
OMG! Ubuntu! 😊
http://www.omgubuntu.co.uk/
MerlinW
bemászol az exe könyvtárába (cd /home/valami/program)
wine valami.exe

[merlinw.org]

amd123
Hogyan tudok .exe kiterjesztésû alkalmazásokat futtatni? Ezt nem kell telepíteni, csak egy .exe az egész.

It\'s gonna be Legen.... wait for it ... and I hope you\'re not lactose intolerant because the last part of this word is DARY!

N o N a m e
okés, kösz a gyors választ! 😊
MerlinW
1. valszeg akku, dobj be egy live CD-t (linux, windows) és kiderül
2. Routerben lehet elrejteni az SSID-t, vagyis a Wifi spot-ot. Csak magadat, mint klienst, nem tudod elrejteni, azt mindenki látja hálózaton belül, ha máshol nem a router naplójában. Munkacsoportból eltüntetheted magadat, ha megváltoztatod azt.

[merlinw.org]

N o N a m e
1. A laptopom nem ismeri fel újabban az akkumulátort, ez akku probléma vagy az Ubuntuban állítottam el valamit?
2. Valahogy el tudom rejteni magam a Wi-Fi hálózatról? Vagyis ne lásson senki.
MerlinW

[merlinw.org]

kifli
kéne egy kis segítség

Tudok saját live cd-t csinálni. Nem az alapoktól, hanem mondjuk, egy meglévõt módosítani.

Egy programot, és egy drivert szeretnék feltenni úgy, hogy az megmaradjon, és bármien gépbe teszem, ottlegyen.
Még egy probléma:

ma feltettem a 28-as végzõdésû update-et, és azóta rendszeresen azzal a képernyõvel találkozom, amit lentebb már linkeltem. pedig már a recovery mode-ban is nyomogattam ezt azt.

ötletek?

köszi

DARYL

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

Köszi! 😊

Egyébként nem tud valaki vmit arról, hogy a Unity sidebarját ki lehet-e majd kapcsolni, vagy csökkenteni a méretét, vagy máshova tenni? Nekem így baloldalt zavaró a screenshotokon.

DARYL
Mikor nálam a Maverick gnome panelje eljátszodta ezt a Menü eltünést, én a panel ujrainditással helyre tudtam hozni.
Terminalba beirod: killall gnome-panel és Entert nyomsz. Ujraindul a panel.

A miértre talán tudnak válaszolni az "öreg rókák" 😊 ...nekem akkor jött elõ mikor a Macbuntu-t feltettem, amiben global menu van.

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7