Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

jólvan, nem gondolkodtam, elég volt klasszikus nézetben kiraknom a terminalt meg a Compiz parancsikont az asztalra, visszabootolni sima Ubuntu nézet alá, és vissza tudtam tenni mindent, epic fail 😄

na várj, a gond ott kezdõdik, hogy alt+f2-re nem történik semmi, bejön az asztal, meg a 2 cd meghajtó az asztalon, és viszontlátásra.

valahogy csak vissza lehet hozni a felületet, de már órák óta evvel szopok, és már kezdek az új Ubuntuból kiábrándulni, nem mellesleg ez elõtt is minden módosítás elõtt befagytak az oldalsó és felsõ menük a CompizConfig hatására, és csak a restart segített

zeli
ALT+F2, írd be: unity --reset

Nem tudom, hogy mûködik-e, még nem tettem fel a 11.04-et.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

GregSB
Sziasztok!

Otthoni, régi laptopomra feltettem a legújabb, 11.04-es Ubuntut.

Minden zsír és jó, csak egy idesítõ bugja van: ha lecsukom a notit, és sleepbe megy a rendszer, felébredés után állandóan elszáll a GUI, de olyan szinten hogy csak a power gomb hosszan nyomvatartásával tudom lekapcsolni a gépet.

Próbáltam rágúglizni, azt vettem észre külföldi fórumokon, hogy elég sok embernél jelentkezik ez a probléma, megoldást viszont senki nem ír.

Ti esetleg tapasztaltátok ezt, tudtok valami megoldást rá, vagy tudjátok hogy tudom ezt esetleg logolni és eljuttatni a fejlesztõkhöz?

tök jó, CompizConfigban sikerült azt elérnem, hogy eltûnjön az oldalsáv és a felsõ menüléc is, gyakorlatilag betöltõdik a rendszer és nem tudok semmit se csinálni

zeli
Van olyan lehetõség, hogy Windows-on belül telepítheted Wubival. Így nem fogja összebarmolni a többi rendszert, külön partíció sem szükséges, simán le tudod majd törölni, mint egy programot. Viszont ez a megoldás csak kipróbálásra alkalmas, ha rendesen szeretnéd használni, akkor telepítsd külön partícióra.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Sziasztok
Ha van egy vinyóm a gépben, 3 partícióval (7,Vista,XP) és valamelyik partícióra rányomok install CD-rõl egy Ubuntut, vagy Linux Mintet, elbarmolja a Windowsot is, vagy megfér a kettõ egymás mellett?
Csak mert tegnap havernál feltettük a Win7 vinyóra az Ubuntut (volt hozzá Windows installer az Ubi honlapján) és egy vinyón egy partíción megfért a két oprendszer egymás mellett, bootoláskor lehetett választani melyik jöjjön be.

MerlinW
DellPeter
nah felment a Compiz meg a videókari drivert is frissítette és a felület most mûködik 😊

már csak a wlant kell meghegesztenem valahogy 😞

PS2, 360, jatekaim.hu

N o N a m e
Lehetséges, hogy minden munkaterületnek külön háttérképet állítsak be?
DellPeter
WLAN sem megy továbbra sem 😞((((((((

PS2, 360, jatekaim.hu

DellPeter
újraraktam, megnézni mi is van, elsõ indításkor ezt írja ki beloggoláskor:

"It seems that you dont have the hardware required to run Unity. Please choose Ubuntu Classic at the login screen and you will be using the traditional envirolmenr"

nem értem ezt miért írja, nincs rossz gépem, talán a videókari Quadro típúsa miatt? nem értem, mondjuk amikor délelõtt telepítettem elõször a 11.04-et, akkor telepítés után húzott le egy videókari driver szerûséget

PS2, 360, jatekaim.hu

DellPeter
az elsõ módszerrel az a gond, hogy nekem a Classic, meg a sima Ubuntu felületre is tök ugyanazt a felületet hozza be
harmadik módszer sem mûködik
második módszert meg próbáltam googleban keresni, milyen parancsokkal lehet megszerezni, de sajnos egyik se mûködött

WLAN: sajnos fel sem ismeri, nem világít a WLAN visszajelzõ a gépen, hiába kapcsolom be hardveresen, nem is értem 😞((

PS2, 360, jatekaim.hu

MerlinW
Telepítés során megkérdezte, hogy cseréljen-e vagy megtartson-e konfigurációs fájlokat. Ha lecseréltetted, akkor néha elõfordul, hogy újra be kell állítani a dolgokat. Hálózatkezelõben állítsd be megint a szokásos adatokat (SSID, jelszó, stb)

[merlinw.org]

MerlinW
Unity-nek hívják az új felületet. Pár lehetséges megoldás:
- Kijelentkezel, és a login ablakon a felhasználódra való kattintás után alul Ubuntu felületet választod, nem a klassikust,
- Telepíted a compizconfigsettings csomagot és megnézed aktív-e az Unity plugin
- "compiz --replace &" paranccsal indítod a felületet

Egyébként a verziószámot az "lsb_release -a" paranccsal tudod megnézni. (Ahogy a fejlécben is látszik)

[merlinw.org]

DellPeter
azt meg végképp nem értem a 11.04-re telepítés után miért nem megy a WLAN....

PS2, 360, jatekaim.hu

DellPeter
hát ez nagyon érdekes, azt írja a 11.04-et használom, mégis tegnap tettem fel egy másik gépre is (ott nem 64 bites ISO CD-vel csináltam hanem sima Windows Installerrel), de tök nem így nézett ki, nem is értem, pedig tegnap nem a netbookos verziót tettem fel hanem az asztalit, és annak bal oldalt lenyíló fülei voltak, tök nem így nézett ki

PS2, 360, jatekaim.hu

DellPeter

a verziószámt hol tudom megnézni?
feltettem a 11.04-et CD-rõl arra a vinyóra amin a 10-es volt, Erase opciót választva, majd miután felinstalláltam a 11-et kb ugyanaz a kép fogadott, mint az elõzõ Ubinál, most nem tudom az újat használom e már, mert a képek alapján nem így kéne kinéznie, hanem bal oldalt egy csomó lenyíló menünek kéne lennie

köszi a válaszokat

PS2, 360, jatekaim.hu

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

N o N a m e
Adminisztráció/Bejelentkezési képernyõ menüben kiválaszthatod, hogy mi legyen az alapértelmezett munkamenet.
hzsolt
nekem alapvetõen tetszik a unity, egy dolgot nem találtam még benne, hogy lehet-e alkalmazás csoportot hozzáadni a jobb oldali menühöz.

Totális stratégia: http://totalwar.hu/

Beast Machine
van ott már kép (egy helyen olvastam már ezt a tippet), de nincs változás

...vágod?

MerlinW
/usr/share/doc/lxlauncher/README írja:

Please put the images in /usr/share/lxlauncher/backround.
LXLauncher will use those background images if available.

[merlinw.org]

Beast Machine
Szevasztok, épp a linuxomat nyüsztetem, de két olyan problémával találkoztam, ami heveny szájhabzásra és felhasználózásra késztetett.

1. LXLauncherben hogy a retekben tudom emgávltoztatni a háttérszínt, illetve képet berakni háttérnek? Néztem szertefele a neten, de sehol nem találtam értelmes javaslatot.

2. WBar-ban hogyan tudom megoldani azt, hogy az egyik ikonra kattintva az alkalmazások menü nyíljon fel? LXDE-t használok (lubuntu), lxpanel nem segít.

...vágod?

MerlinW
11.10-hez lesz hivatalos Gnome 3 tároló. Addig ott a PPA (lásd Ubuntu-Tweak), ami pillanatnyilag nem mûködik, de majd helyrerakják valamikor. Illetve ha van türelmed, olvasgatással már most is "beleszerelheted".

[merlinw.org]

Hecker007
Arra van esély hogy a Gnome 3-at megcsinálják rá rendesen?
Ez a Unity elég khm sz*r, ha menni fog a gnome akkor laptopra felrakom a win7 mellé, nekem laptopon jobban bejött mint a win csak a unityt képtelen vagyok megszokni :S

MerlinW
Amit kiválasztasz, az lesz az alapértelmezett a továbbiakban.

[merlinw.org]

zeli
Köszi, hogy így összeszedted. Kipróbáltam én is USB-rõl live-on, fél óráig kerestem a beállítások menüt a Unity-ben, elég nehéz kiigazodni rajta. Lehet netbookon adok neki egy esélyt, ott talán hasznos lesz, de desktopon mindenképp marad.

passatgt
de rendszerindításkor nem tudod kiválasztani, és mondjuk mennyibõl állna a felhasználóneves oldalra is berakni a választót?😊

hzsolt
Akkor is ki tudsz jelentkezni a jobb felsõ sarokban lévõ "bekapcsoló gomb ikon" alatti menüben.

Totális stratégia: http://totalwar.hu/

passatgt
"- A Unity nélküli klasszikus gnome felületet a bejelentkezõ képernyõ alján tudjátok kiválasztani."

viszont ha kikapcsolom, hogy kérjen jelszót, akkor nem lehet átváltani...

MerlinW
Úgy tûnik valamennyire normalizálódott a Natty állapot. PPA-k terén még mindig hiányos, de maga a rendszert úgyahogy helyrerakták. Nyomogattam egy tesztgépen sokat, Unity részemrõl felejtõs, kényelmetlen, de a többi oké.

Szóval aki frissíteni szeretne, az készüljön fel pár apróbb kellemetlenségre, de szerintem megkísérelheti.

- Hardver ami mûködött Maverick-en, megy Natty-n is
- Telepítés/frissítés után frissítsük a vga driver-t (ATI tulajok így)
- Telepítés után PPA források nélkül rakjátok össze a rendszert, és ha minden okés, mehetnek a PPA-s csomagok is.
- A natty-proposed tárolóban levõ 2.6.38-as kernelt NE telepítsétek, nem boot-ol.
- Aki AWN-t használ és függõségekre való hivatkozás miatt nem tudja telepíteni az távolítsa el a libdesktop-agnostic0 csomagot.
- Gnome3-at ne telepítsetek, mert nem mûködik, illetve küzdelmes az életre keltése
- Audacious 2.5 bugos, de használható
- A Unity nélküli klasszikus gnome felületet a bejelentkezõ képernyõ alján tudjátok kiválasztani.

Hirtelen ennyi.

[merlinw.org]

MerlinW
próbálj telepíteni frissebb ffmpeg-et, talán megoldja.

[merlinw.org]

amikor megáll, akkor lezuhan a processzorhasználat, és a movieplayer azt írja, hogy nem tudja a forrást olvasni, amit nem hiszek el.

egyébként mitõl lehet az, hogy már a 4,4 gigás, 720p-s .mkv is 100-ra teszi a processzort (C2D, T5450, 1,66Ghz), és feketére fagyasztja a programot, pedig nem csinálok mást, csak a filmet nézem. SMPlayer, VLC, sima Movieplayer, ugyanaz. Windows-on nincs gond, de csak ezért átmenni nevetséges lenne.

passatgt
aztán én biztos olvasom ezt a fórumot, kiírta hogy frissítsek, hát frissítettem

MerlinW
Hiába beszélek (#9257) 😊

[merlinw.org]

passatgt
mert nincs üres dvd-m és nem szeretném a régi fájlokat elveszteni

Palinko
miért nem húzod újra az egészet:
innen leszeded a megfelelõt és mehet
passatgt
átmásoltam a boot mappába a stage1 fájlokat a livecd-rõl, így sikerült újratelepíteni a grub-ot, de most meg ha elindítom a gépet, a grub-os parancssor jön csak be

passatgt
Üdv!

Próbáltma updatelni 11.04-re, majd amikor kiírta hogy 2 perc van hátra, a beállítás:udisks sornál lefagyott.
Vártam kb 3 órát, hátha történik valami,de se egér, se billentyû nem ment. Nyomtam egy resetet, azóta nem indul el a rendszer, csak villog a _ aláhúzás, azon kívül semmi.

Próbáltam livecd-rõl újratelepíteni grub-ot, de azt írja a find /boot/grub/stage1 sor után, hogy Error 15: File not found

Mit tudok csinálni?

zolo
Van nekem albimban egy TP-Link routerem, amivel a 10.04,10.10 és a 11.04 is folyamatosan, pár perc után nem vesz netet. Csatlakozva van a hálózatra, de egy idõ után odalesz a net. 9.10-zel hibátlanul megy, sose szakad meg. Itthon régi MSI routerrel minden release hibátlanul megy.

Hogyan lehetne kideríteni a hibát?

http://flickr.com/photos/zolika90/

MerlinW
Még nem mûködik, várni kell a frissítésre.

[merlinw.org]

shaddam
PS3 media servert használ valaki natty alól?Incorrect file format hibaüzenet ad.

PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete

hát ha még ligatúrákat és ugráló számokat tudna. 😞

MerlinW
<#eljen>

[merlinw.org]

mumpic
ja, és hogy köszi! 😊

mumpic
jeee! 😊
Ez egy nagyon jó ötlet volt, most mûködik. 😊)
Kicsit randa lett a felület (gondolom azért, mert mivel lucidhoz nincs csomag, ppa-ból raktam fel), node sebaj. 😊)

MerlinW
Ha így csinálod, akkor elvileg generálódik pdf-ben bookmark illetve hyperlink.

Elsõ körben frissíts LibreOffice-ra. (Teljesen ugyanaz, mint az OO, viszont sokkal gyorsabban fejlõdik)

[merlinw.org]