11431
Ubuntu Linux
  • fravik
    kipróbáltam, hogy a hálóban lévő gépeket pingelem: működött!
  • fravik
    192.168.2.0
  • homeless
    Nem jó helyen nézted mert ez a hálózat címe nem a routeré. A routeré vagy 192.168.2.1 vagy 192.168.2.254 szokott lenni, de lehet, hogy más. Mit írsz be a böngészőbe, hogy bejöjjön az admin felület?
  • fravik
    ezt írtam be: ping -b 192.168.2.0(ezt a címet a router admin felületéről néztem)
    kiírta, hogy Warning: pinging broadcast address
    aztán kiírja, hogy ezt az ip-t pingeli x méretű csomaggal
    aztán csak villog a kurzor
  • homeless
    a routeredet tudod pingelni?
  • fravik
    a route add ...-t sikerült megcsinálnom végül (lemaradt az eth0:) ) de még így sem jó :(
  • fravik
    az elsőre (ping) azt írja, hogy From 192.168.2.153 icmp_seq=1 (ez növekszik) Destination Host Unreachable

a másodikra meg, hogy nincs telepítve

a route add default gw ... -ra azt mondja, hogy nincs ilyen
  • homeless
    Ha téyleg ez a baja azt úgy tudod megnézni, hogy a dns szervered pingeled.
    ping 85.66.88.***
    vagy
    traceroute 85.66.88.***
    Ha a routernél elakad akkor az átjáróval lesz gond. Ha nem akkor a név feloldás nem jó.
  • homeless
    Szerintem nincs alapértelmezett átjáró állítva. Így tudod megadni:
    route add default gw [router ip címe] [hálókártya]
    pl.: route add default gw 192.168.1.1 eth0
  • fravik
    de érdekes egyébként, hogy ha kiosztja jól az ip-t meg mindent, akkor vajon miért nem működik a net?!
    egyébként ilyen hálókártyám van: Realtek RTL8168B/8111B Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.0)
  • KOXX
    Ez driver probléma is lehet. Milyen hálókártyád van?
  • fravik
    de elvileg a hálókártya jó, mert a vistán tökéletesen működik bárhonnan (akár koli, akár itthon)...
  • KOXX
    Hali! Ugyan ez a routerem van, és DHCP net kapásból megy Ubuntuval. Szerintem a probléma a hálókártyában keresendő.
  • Flamer
    nem tudom mi csillagoztad ki az IP cím dolgodat:D 192.168.2.* ?:D ugyan.. :D

amúgy nem tudom mi a gondotok az ubuntuval.. felraktam és magától ment mindent.. semmitse kellett állítanom.. amint felraktam már net is volt :|
  • fravik
    hello! most visszaállítottam mindent: Hálózati kapcsolatoknál a vezetékes net barangoló módban van.
    A kapcsolat információknál: (magától állította be)
    Aktív kapcsolatok
    Csatoló: Vezetékes Ethernet (eth0)
    Sebesség: 100 Mb/s
    Illesztőprogram: r8169

IP-cím: 192.168.2.***
    Broadcast cím: 192.168.2.***
    Alhálózati maszk: 255.255.255.0
    Elsődleges DNS: 85.66.88.***
    Másodlagos DNS: 192.168.2.***
    Hardvercím: **:**:**:**:**:**

Az smc router admin felületén a DHCP ki van osztva neki, semmi hibát nem jelez, viszont internetem nincs még mindig. A Firefox nem jelenít meg semmit, azt írja, hogy a kiszolgáló nem található. A helyi hálózat működik, látom a másik 2 gépet. Router beállítás lehet? de akkor meg hogyhogy kiosztja az ip-t meg mindent... nem értem. de sajna nem tudok kezdeni egy alap ubuntu-val semmit net nélkül.
    tudnál vmit javasolni? légyszi
  • fravik
    ez nem jött be...(de szerintem próbáltam is már). ezzel most annyit értem el, hogy már a helyi hálózat sem jön be. gondolod nem kerestem ennyi idő alatt egy csomó helyen?? azért kösz
  • MerlinW
    Nem kukacoskodás, de...:
    - ott a kereső az oldal alján,
    - google minden második net-es találata erről szól,
    - ubuntu oldalán le van dokumentálva magyarul, alaposan,
    - 2 oldallal ezelőtt írtam le ide.

"ha nincs neted:

------------------------------------------
    Router, statikus ip eseten:

sudo nano /etc/network/interfaces

ide írd be így a dolgokat:

auto lo
    iface lo inet loopback

iface eth0 inet static
    address <ipcimed>
    netmask 255.255.255.0
    gateway <atjaro>

auto eth0

<CTRL+X>

sudo ifup eth0

kozvetlen ADSL esetén:

sudo pppoeconf

DHCP-s router esetén:

sudo nano /etc/network/interfaces

ide írd be így a dolgokat:

auto lo

iface lo inet loopback
    iface eth0 inet dhcp

auto eth0

<CTRL+X>

sudo ifup eth0"
  • fravik
    hello! már pár hónapja ubuntu-t használok a laptopomon, de azóta nem tudom beállítani az itthoni netet (kábelnet). otthon egy smcvbr7004-es routerrel osztom meg a netet. vista-val simán működik, míg ubuntun csak a hálózatot érzékeli (otthon 3 gép van hálóban), nem hajlandó az internetet használni. a koliban kábel be, semmi beállítás és megy... én a routerre gyanakszom, viszont nem tudom, hogy mit és hogyan kéne beállítani vele (azért fura, hogy az xp-s,vistas gépeken megy). van valakinek ötlete, vagy tanácsa, hogy mit kéne tennem? légyszi írjatok! köszi
  • lck #461
    Envy f@szán automatikusan beállít szinte mindent.
    Nekem csak a 2. kiterjesztett monitort kellett kézzel szerkesztenem - de az már elég extrának számít, szerintem.
  • Amse
    thx a tippet, a bűvészkedés nem nagyon megy még, de az envy-t megpróbálom.
  • MerlinW
    ctrl+alt+f1 -el mássz át parancssorba és ott bűvészkedj.
    xorg konfigban, vagy wget-el letöltöd az envy-t és parancssorból telepíted (hogyant írja a honlapján). Envy felrakja magának a tuti drivert-t, konfigurálja, stb
  • Amse
    vagy lehet az envy megoltást jelent majd erre, ha felrakja a rendes drivert?
  • Amse
    thx, de van vele pár gondom :)

0.1 szóval én nem tudok bejelentkezni csak cd-ről boot-olni, de ilyenkor felesleges ezt megcsinálni hiszen nem nyúl a profilomhoz és vinyóról indítva nem történik semmi.

0.2 miután megnézte a képernyő beállítás melyik menüpont és mit/hol kell beállítani sikerült a szétesett képernyőn annyit kihalásznom a pixelekből, hogy a vga-t beállítsam így most már működik a dolog, de az érdekellne, hogy miként is lehet ezt máshogy megcsinálni, mert ha újrarakom a rendszert akkor nem szeretnék vele újra szívni.

0.3 szóval most nincs szétesve a kép, de nem tudom rendesen a képernyőfelbontásokat beállítani... egyrészt nem tudom melyik-melyik képernyő, mert nem fix, hogy melyik az első és melyik a második, mert az alapértelmezett van elől. hiába állítom bármelyikre be az acer monitorom és egy eddig (win alatt) vitt felbontást kijelentkezésnél problémátik és visszaállítja a 1024x768-at. és a tv-m klón módba megy letiltott 2. képernyő beállítással. ha engedélyezem a 2. képernyőt akkor megintcsak behal és visszaáll "eredetire"

nagyon hálás lennék, ha valaki segítene ebben.
  • MerlinW
  • Amse
    Hi!

Bocsi a kérdésért, ha már volt, de telepítés után (safety módban ment csak) az első igazi bejelentkezésnél szét van esve a kép. Van erre vmi orvosság? Nvidia Nx6200-as vga és egy 17" os Acer Lcd az egyik monitor a másik pedig egy 27"-os 16:9-es Samsung lcd tv, de mindkettőn ugyanaz a szétesett kép. Valami gyorsbillentyű ami bedobja 640x480-ra a felbontást vagy hogyan lehet a vinyón lévő rendszert safety módban indirtani? Esetleg más?

Üdv!
  • ork1
    Gondolom a biosban nem állítottad a boot sorrendet, és az XP partíciója indul alapból. Állítsd át a sorrendet úgy hogy a linux induljon és a boot manageréből akár az XP-t is indíthatod majd.
  • krpsycho
    Hello! Felraktam az XP-t majd egy másik particiora az ubuntu 7.10-et + egy swap-ot is.. Nagyon kezdö vagyok linux-ban ez az első rendszerem ami linuxos, és most ha ujrainditom, rögtön az xp-t indítja el, linuxnak nyoma sincs. Segítsetek pls
  • pIIrash
    Szaisztok!

Kubuntu 7.10 Gus.... raktam fel. A problémám vele a következő: a bejelentkező ablaknál a betűk, hogy 1 szó annyi nem fér el a képernyőn. Nem látszik semmi szinte. Még csoda, hogy látni hova kell beírni a jelszót. Lehet ezt orvosolni valahogy? Már telepítéskor után közvetlen is ezt csinálta.
  • MerlinW
    wine-vel is megy pár száz játék.
    http://appdb.winehq.org/

De ha rendszeresen játszol új játékokkal, akkor windows kell neked. Munkára, multimédiára, internetezéshez, stb tökéletes a linux, játékra távolról sem.
  • HiPPoNaX
    ha windowsos jatekokat akarsz futtatni, akkor pedig megoldast jelenthet a cedega nevu program (bar en ettol fuggetlenul dual bootos rendszert hasznalok mindket gepemen)
  • shakwill
    Köszönöm a tanácsokat!
    Arra használom a gépet, amire egy átlagfelhasználó szokta: írás, olvasás, archiválás, internet, játék, ezenkívül tv kártya van telepítve. Alapból, egy átlagfelhasználói szofverkörnyezet, az átlagprogramokkal. Mivel játszani is akarok (Már csak a káromkodásnak miatta is), talán mindkét operációt fel kéne tenni, sajnos már nem a szgép kalandja motivál, csak használom a gépet, és már nem akarok szakértő lenni a dolgokban, azért az iq 30-as felhasználónál nagysádrendekkel magasabban húzom meg a határt "szakmailag" is.
    Mégegyszer kössz!

shakwill
  • KOXX
    Úgy van ahogy homeless is írta. Telepítés után készülj fel, hogy lehet nem fog minden problémamentesen működni, de vannak jó közösségek akik megoldást adnak mindenre. Egyébként roppant egyszerű kezelni a redszert, pl programtelepítéshez fele annyi mozdulat sem kell mint win alatt és a másik jó dolog benne, hogy egy olyan rendszert kapsz ami a torrentől kiindulva az iradai alkalmazásokig mindent meg ad alapértelmezetten. A másik jó dolog benne, hogy mielőtt telepítenéd a rendszert ki próbálhatod, mivel a telepíte egy live lemez is egyben.
    Nagyon jó linux/unix közösségi oldalak:
    HUP
    LinuxForum
    Képek az Ubuntu-ról itt.
  • homeless
    A bootolás és maga a rendszer is érezhetően gyorsabb. A driverek nem problémásak. Én pl nemrég telepítettem ubuntut és telepítés+frissítés után egy használható rendszert kaptam. Mindent felismert alapból. 1-2 különleges ezköznél előfordulhat, hogy nem ismeri fel, de a mindennapi használat során használt eszközöket gond nélkül felismeri. Játékok terén nem ennyire mesés a helyzet. Ha jól tudom csak az epic és az id adja ki linuxra a játékait. Pl.: ut sorozat, quake sorozat, doom3, stb... Van még egy Cedeganevű program is amivel windowsos játékokat lehet linuxon futtatni. Pl.: wow, hl2, battlefield2, stb... A honlapon a gamelist alatt meg tudod nézni, hogy milyen játékok futtatására képe, de csak azok futnak gond nélkül amik mellett csillag van.
  • shakwill
    Sziasztok!
    Linux ügyben teljesen láma vagyok.
    Azt szeretném kérdezni, hogy az ubuntu mennyivel gyorsabb az xp-nél,
    drájverek mennyire problémásak, a közismertebb játékoknak van e linuxos verziója, és csupa ilyen láma kérdések? Ha tudtok linket adni, ahol érthetően, de nem dedós szinten kaphatok válaszokat, azt is köszönettel veszem.
    Üdv: shakwill
  • riddick22
    Gyorsjelentés: Akinek esetleg Canon MP110-es nyomtatója van, az kövesse az alábbi utasításokat.

Ahogy elnézem, itt minden nyomtatási probléma megoldható :) Végre!! Tesztoldalt pedig nyomtassatok, ennyi küzdés után csodálatosnak hat :)
  • KOXX
    Nekem is gondom volt a nyomtatóval. HP Deskjet 3745, de a driver csak 3740 vagy 50 volt és rosszul nyomta ki a színeket. Érdekes, hogy ugyan ez a probléma merült fel Vista alatt is a beépített driver-el. Csak Xp alatt működött normálisan a CD-ről telepített gyári driver-el.
  • riddick22
    Köszi a gyors választ! Nyomtatónál nem lenne semmi gond, ha a lenne MP110-es driver, de MP150-esnél kezdődik. Az IP1500 sem jött össze, mert IP2000 a legkisebb IP-s modell. Felraktam az MP150-es drivert - nem jó, Kipróbáltam az IP2000-es drivert - szintén nem jó...

DigTable: letölt mindent, telepít mindent, de a calibrate mappába való belépéskor kiírja, hogy nincs ilyen mappa - és igaza is van, mert tényleg nem létezik...

Elég balf*** vagyok, tudom :)
  • MerlinW
    - nyomtatóhoz használd a iP1500 meghajtót, benne kell lennie a listában. Ha fekete-fehér akkor nyomtatáskor: File/Printer settings/Properties/Device/Color/Greyscale

- Táblához:

Driver letöltés, konfigurálás
  • riddick22
    Helló!

Olyan kérdésem lenne, hogy nincs-e valami driveres oldal, ahonnan Ubuntu (7.10) alá lehetne felrakni a hardware-eimet. Ugyanis nagy a baj. Pl.: a Genius 8x6-os digitális táblámat nem érzékeli (illetve csak annyira, hogy a kattintást, a mozgást már nem), valamint a Canon MP110-es nyomtatóm sem nyomtat. Ubuntu látja, ha tesztoldalt (vagy bármit nyomtatnék), akkor kiírja, hogy feldolgozás alatt és a nyomtató is jelzi, hogy Printing, de nem történik semmi.

Sajnos nem vagyok járatos a dologban, mert most tértem át (2 napja) Windows alól és még elég sok minden homályba vész el...
  • KOXX
    Az adminisztrációs részen van egy olyan, hogy Zárt/Korlátozott meghajtók. Azon belül kb 1 klikkelésel telepíthető az fglrx.