11431
Ubuntu Linux
  • KOXX
    A programok beállításaikat a /home/felhasználó/ alá mentik, ha ezt átmásolod az új rendszerbe, akkor a xubuntu-d alatt megmaradnak azoknál a progiknál a beállításaid amit ubuntu alatt is használtál.
  • mumpic
    Na, most jutottam el odáig hogy a Xubuntut kipróbáljam. Most a livecd megy, miközben írok :)

Az baromira bejön hogy gyors, még így install nélkül is, meg azt is meg lehet szokni hogy csúnya :)).

Lehet olyat csinálni hogy az ubuntus programjaimat meg beállításiamat átveszi? Mert az ubit tök sokáig tartott kényelmesre beállítani, és jó lenne ennél megspórolni :)).
  • KOXX
    ubuntu.hu
    A hiányzó nyelvi fájlokat telepítés közben tölti le netről.
  • joshua
    Szevasztok! Magyar ubuntu linuxot honnan tudok leszedni? Vagy van ilyen egyáltalán? Előre is köszi a segítséget!
  • mumpic
    Jó, már nem kell, megoldottam, csak kellett hozzá kicsit terminálozni :).
  • mumpic
    Na most nekem segítsetek: egy .run fájlomat (ubi szerint héj-parancsfájl) akarnám futtatni, de szövegszerkesztőben nyitja meg folyton. Ez miért van, illetve mit kéne vele csinálnom?
  • evenor
    A /boot/grub/menu.lst file-t kell szerkesztened. Mindenképpen csinálj egy biztonsági mentést előbb erről a file-ról. Utána elég elindítani egy terminal-t és bepötyögni, hogy sudo gedit /boot/grub/menu.lst (vagy persze ki kell keresni egy filekezelőben).
    Lent lesz valahol az a rész ami neked kell majd.

Ja és az alaplapi driverek miatt nem aggódnék. Érdemes megkeresni esetleg hardver infók között, de nem hiszem, hogy nagy gond, ha nincs ilyesmi fennt. Ati terén nem vagyok szakértő sajnos abban nem tudok segíteni.
  • evenor
    Itt van egy.
    Beryl kocka: jobb klikk a gyémántra az óra mellett -> beryl settings manager. Kiválasztod a desktop fület és oldal megnézed, hogy a desktop cube be van-e kapcsolva.

A Beryl szerintem egy hasznos dolog (csak azért nem futattom, mert gyenge hozzá a gépem), csomó jó beállítással (akár egy teljes napot is el lehet velük bibelődni). Remélem a jövőbeli Ati kártyámmal nekem nem lesz gond felrakni (most nvidia-m van), a beryl egyre egyszerűbb, az elején sokáig ablakomszegélyem sem volt (még tavaly), de most már egyre könnyeb vele elboldogulni. :)
  • SrAta
    Miért nincs kockám a berylbe pls ezt segítsetek megoldani szájbarágósan magyarázva ha megoldható lenne.
    De elég csak egy magyar user manual is
  • SrAta
    beryl manualt magyarul plsplsplspls
    Thx by SrAta
  • LMNO
    ja és az ati driver telepítés az szívás, olvastam róla rémtörténeteket :)
    nekem szerencsére nvidia kártyám van, azzal nincs gond, főleg ubuntu alatt
  • LMNO
    a compiz-t ajánlom felrakni inkább a beryl helyett;
    a telepítésekről meg annyit, hogy van a system-nél vagy hol a Synaptic Package manager, azzal telepítsed a cuccokat, akkor ő ilyen csomagokban szedi le és felrakja, nem kell neked töltögetni/tömöríteni/fordítgatni;
    a compiz-hoz meg szedd le a compiz-gnome-manager-t (vagy gnome-compiz-manager? :)), azzal tudod beállítani
    (konzolban beírod hogy compiz-gnome-manager)
    ui.: ha nagyon játszani akarsz akkor felejtsd el a linuxot (asszem a cod-ból spec. van linuxos verzió is)
  • LMNO
    a beryl-izék arra jók hogy lesz egy opengl-es ablakkezelőd
    3d-s effektekkel, ugráló ablakokkal, forgó desktoppal stb.
    gyakorlatilag semmire de jól néz ki :)
  • mumpic
    Én ezekehez már nem tudok hozzászólni, de sok sikert. (Amúgy meg az ilyen beryl izék mire jók? )
  • SrAta
    Ha valaki belinkelne egy berly használati utasítást nagyon megköszönném
  • SrAta
    Ja meg az lenne a kérdésem, hogy ha én a kernel bootban a bootmanagernél változtatok akkor a változt5atást hogy lehet elmenteni a grub ban mert most mindig ki kell tiltanom az apicot
  • SrAta
    Na most az lenne a gondom hogy gigabyte M55S-S3-as alaplapomhoz a cd-n nincsenek linux driverek ezeket honnan lehet beszerezni ja és az Ati radeon X1950Gt videokarimhoz sincsenek pls help help
    A driverek amik kellenének audió lehet megy de még nem próccátam ja és a gigabyte honlapján nincsenek ezek ott.
    Meg ugye a radeon driver
  • evenor
    Örülök, hogy összejött. Sok mindenre van megoldás, csak kutakodni kell. ;)
    Én a helyedben kipróbálnám a beépített desktop effects-et (bár a kocka nem lesz az első ki-be kapcsolás után), hozzá kell leszedni a compiz-gnome-manager-t azt hiszem és azzal tudsz beállítani néhány dolgot. A compiz előnye, hogy gyorsabb, de a Beryl-nek több beállítási lehetősége van. Amúgy nemsokára egyesülnek, akkor nem lesz gond. Az Ubuntu Gutsy lesz az első amiben benne lesz.
  • mumpic
    Ecsém, de elveszett vagy :)

link
  • SrAta

Beryl hogyan ubuntu feisty (7.04) -re
    cvk
    2007.04.21
    Az /etc/X11/xorg.conf fájl módosítása
    A Section "Monitor" alatti részbe illeszd be:
    Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
    Option "DisableGLXRootClipping" "True"

Az xorg.conf fájl végére szúrd be a következő sorokat:
    Section "Extensions"
    Option "Composite" "Enable"
    Option "RENDER" "Enable"
    EndSection

Indítsd újra az X szervert, hogy a módosítások életbe léphessenek.
    CTRL+ALT+BACKSPACE , vagy
    sudo /etc/init.d/gdm restart

Az /etc/apt/sources.list fájl módosítása
    Vedd fel ezt a sort a forráslistába:
    deb http://ubuntu.beryl-project.org feisty main

A pgp kulcskezelővel fogadtasd el a tárolóhoz tartozó hitelesítő kulcsot:
    wget http://ubuntu.beryl-project.org/[email protected] -O- | sudo apt-key add -

Frissítsd le a csomaglistát, és telepítsd a beryl csomagjait, amik a függőségeket magukkal rántják:
    sudo apt-get update && sudo apt-get install beryl emerald-themes

Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
    beryl beryl-core beryl-manager beryl-plugins beryl-plugins-data
    beryl-settings emerald emerald-themes libxcomposite1
    0 frissített, 9 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 2 nem frissített.
    Letöltendő az archívumokból: 6595kB/6601kB
    Kicsomagolás után 16,7MB lemezterületet használok fel
    Folytatni akarod [Y/n]?

Ha visszakapjuk a shellt, elég elindítani:
    beryl-manager

Ezeket hova kell beírni?????
    Valahol találtam ez elvileg leszedi a berylt is azt írták.
    Szóval itt van ez a rakat parancs pls help mit csináljak vele.
  • SrAta
    Leszedtem a berylt de hogyan lehet aktiválni?? mert most itt van zippbe vagy adjatok egy linket és részletes leírást plsplsplspls
  • mumpic
    www.ubuntu.hu

van rajta minden, Beryl is, meg hogy hogyan kell telepíteni, csak keresd ki, én most elfoglalt vagyok hozzá. :)
  • SrAta
    bocs csak még volt egy kis keveredés az y al és a z vel
  • SrAta
    Syiasytok
    Rájöttem
    A BOOt commandsorba be kellett lépni evel és hülzeégből odaírtam a végére hogz noapic és meeeeeegy...
    Hohyan lehet a grafikát állítani ja és a berylt pls mondjátok meg honnan lehet leszedni
  • SrAta
    Egyébként thx
  • SrAta
    Igen tudom ezt a kétmagos dolgot de már telepíítés előtt rendszerindító paraméter végére beírtam és ment a telepítés de amikor először indítani akartam akkor már a GRUB ban nem ment ugyanazzal kivágott mint a telepítésnél. Jah és ha csak ennyit írok be hogy noapic akkor azzal kivág hogy error 27 nincs ilyen kód.
    Nem elég az hogy kétmagos ráadásul még Socket 939es is tehát 939lába van úgyhogy sz.tem ez egy kicsit sok a linuxnak...
  • mumpic
    Nem tudom mi lehet az, de ahogy rákerestem a dologra úgy tűnik nekem hogy a felbukkanó entry-be csak annyit kell írni hogy noapic.

De lehet hogy hülyeséget mondok... Egy próbát azért megér. Egyébként sztem azért van ez a hiba, mert kétmagos procid van, legalábbis nekem úgy tűnt az englis fórumokon hogy akiknek ezt a noapicos dolgot ajánlották, azok mind dualcoreral rendelkeztek...
  • SrAta
    Pls help #251
  • SrAta
    Na akkor letisztázom a gondokat.
    Az UBUNTU fennt van (ez nem gond)
    A BOOTMANAGER bejön hogy mit választok oprendszernek ott rányomok a sima linux ubuntu kernel...-ra nem a recovery...-ra
    És itt apic no syncronnal befagy azt írja ki hogy noapiccal futtassam.
    Ha megnyomom a c betűt kijön valami (grup): és ide írhatom a parancsot (gondolom itt kell kitiltani az apicot)
    Na de ide milyen parancs kell?
    HELP HELP HELP HELP MEMEMEMEMEEMEME
  • SrAta
    Sziasztok képzeljétek fel ment a linux ubuntu ezt is megértük...
    Na most az lenne a gondom, hogy bootolni akarok és azt írja ki hogy bootoljak noapiccal mi a fenét kell oda a grupba vagy mibe a bootmanagernél beírni hogy ne dobjon ki ez az apic izé pls help me help me
  • SrAta
    Azzal az a gondja hogy valami apic modot nem ismer fel és , hogy BOOToljak noapic módba de nem tom mi az
  • mumpic

a 32 bitessel is csinálja?
  • SrAta
    pls help #244
  • mumpic
    Elvileg a linux az egyes meghajtókat látja, csak majd csatolni kell hogy olvasni is tudd (Úgy fogja kezelni mintha egy könyvtár lenne). Egyes partíciókra, mint pl a fat-ra írni is tud, míg pl az ntfs-hez kicsit trükközni kell hogy írhass is rá.
    Azt is meg lehet csinálni hogy a windows lássa a linuxos partikat, de ahhoz is trükközni kell, de minden ilyesmit meg lehet találni a neten. Sok sikert.
  • SrAta
    most leszedem a 32biteset mert a 64essel tököltem de ha nem megy akkor nem megy na most a 32essel remélem sikerül.
  • SrAta
    BOOTolok cdről. Ezt írja ki fekete ablakon hogy:
    Kernel alive
    kernel direct mapping tables up to 100000000 @ 8000 - d000
    És itt megáll mi lehet a hiba??
  • SrAta
    Szia
    Értem. Akkor ezentúl megpróbálok szépen írni...
    Nekem eddig volt 2 partícióm. Amiből a kicsin( 30GB) volt adat. Azt most átraktam a C:-re amin még volt 60GB szabad hely. Tehát így lett egy üres 30GB-os partíciom. Ezt a partíciót le fogom formázni a linuxxal (amit már előzőleg leszedte.). A linux csinál magának 1 swap partíciót amit beállítok memória nagyságúra. És a többire meg rakom a linuxot. Aztán a Linux akkor 30GB-on van -1GB-os swap. Tehát 29GB-on van a linux. És akkor a linux simán fog menni. Amikor elindítom a gépet, akkor a BIOS a BOOToláskor szépen ki tudom választani, hogy a linux vagy a windows induljon el. Tehát lesz egy Windowsom ami nhem látja majd a D meghajtómat amit a linux már előzőleg megformázott. De a linux látja a Windowsot a másik partíción. És egyis se befolyásolja a másik működését. És mivel a D: ra rakom, ezért nem lesz a C:-n adatvesztés.
    MOST SZÉPEN ÍRTAM.:P
    VÁLASZOTOKAT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM ELÉG CSAK ANNYI HOGY IGAZAM VAN VAGY NEM.
  • mumpic
    Nem csak a vesszővel van baj, hanem az egész központozással. Nagyon rossz olvasni, tényleg. Nekem egy 500 Mb-os swap-om van, de azt mondják hogy annak azért nem kell túl nagynak lennie, mert nem használja ki a linux teljesen sosem. A swap olyan mint a windowsban a virtuális memória, csak annyiban másabb hogy ez fix helyű, a windows meg keresgeti meg kiszámítgatja hogy honnan szedje össze.

Nálam úgy megy a dolog, hogy van egy 20Gb-os kicsi vinyóm, azon van egy Xp (a barátnőm miatt), meg az ubuntu meg az 500MB swap. Kényelmesen elférnek, mert amit letöltök, meg egyébként tárolok az egy másik lemezre megy, ami egyébként ntfs. A linux a saját partíciójára csak a frissítéseket pakolgatja, de amúgy sem terpeszkedik el nagyon.
  • SrAta
    Nem veszett el a vessző csak ritkán használom,,,:P
    tehát 1024MB swap partício amit a linux megcsinál.
    és a többi 19GB maradhat a linuxnak és az egyéb dolgoknak na szóval most töredezettségmentesítettem és csináltam a 160ból vot 1 üres 30gbos partim asmi most már üres meert átraktam a 30GB-ot a cre as 603-ra és akkor én a d-re akaom rakni a linuxot askkor nem fogja azt leformázni még véletlen se mivel az 1 külön parti na szaal most a linuxnak van 30 Gb amit beosztok 1024MB swapra vagy többre.. és a többi marad a saját fileoknak és a linuxnak ugyogy azt már csak a linuxxal át kell formáznom és megvan nem?,,,
    Tom ,hogy most sem írtam vesszőt.
    Ez így jó lesz nem??
    Mert akkor már nem kell csipegetni innen onnan a windows partiból hanem akkor már a linuxxal ketté lehet sztani oszt ennyi nem????,,,,,
  • Ersiman
    Bőven elférsz majd.
    Egyébként nézd meg a billentyűzeted, olyan mintha elveszett volna a vessződ :)
    A Linuxnak két partició kell, egy swap az legyen annyi mint a memóriád (nem a tied - a gépé) és egy magának az oprendszernek, az utóbbit ext3-ra formázd majd telepítéskor. Ha adatvesztés nélkül akarod lecsípni a windowsos particiódból, akkor azt célszerű előre megcsinálni valami windowsos programmal. (Bár mostanában már a linux is kezeli az ntfs-t is.)
    Játék az húzós kérdés linuxon, nagyon kevés van ami eleve működik linux alatt. Többnyire valamilyen segédprogram (Wine vagy Cedega)kell hozzájuk.
    És igen - ingyen letöltheted, és még akkor is jogtiszta lesz :)