11431
Ubuntu Linux
-
#679 Ó, még valami. Van egy olyanom ifconfig esettén, hogy ppp0. Gondolom ez az adsl kapcsolat, amit eddig használt csatlakozáshoz. Ezzel kell vmit csinálni, vagy teljesen lényegtelen? -
#678 Thx.
Ennek kb a felét tudtam, azzal meg nem sokra mentem eddig. -
#677 ifconfig eth0 192.168.1.126 netmask 255.255.255.0 up - ez állítja be az IP-címet és az alhálózati maszkot
route add default gw 192.168.1.1 - ez állítja be az átjárót
/etc/resolv.conf állományban pedig beállítható a DNS szerver címe: nameserver 192.168.1.1
Illetve ott a /etc/network/interfaces állomány is. -
#676 Ennyi? Ok.
Még azt mond meg, melyik parancsal tudom beállítani az IP címet, mert win alatt pl nem tudtam csatlakozni, ha nem 192.168.2.x volt megadva.(nem vagyok az ip kiosztás híve) -
#675 Router-t általában úgy kell beállítani, hogy böngészőn keresztül a firmware beállítófelületére csatlakozol, majd bejelentkezel. Valószínűleg 192.168.2.1 vagy hasonló címen éred el, router függő. -
#674 Beszereztem egy routert, de nem tudom hogy kellene beállítani, melyik parancsokkal.
Vagy ha van net, akkor azt jelentené, hogy használja is? -
#673 Köszönöm mester! -
#672 2 perc reális azon a konfigon -
sakac #671 Sziasztok
Elére bocsátom nem vagyok nagy linux guru.A gyerekeimnek beszereztem egy laptopot 1,2 cerka,256ram,ati videovezérlö,20Gb vinyo.Felraktam rá az ubuntu 7.10-t most ez alol irok.A következö a gondom:baromi lassan jut el a gép a bejelentkezö képernyöig akár 2 perc is eltellik.Onnantol kezdve viszont simán gördülékenyen megy minden.
Mi lehet a gond kissé sokallom azt a min 2 percet.... -
#670 És nem hivatalos Uhu csomagok -
#669 Pl.Pidgin
Ez Uhu 2-re való. -
#668 Hali Linux guruk!Msn kellene UHU_Linuxra,találtam is párat de én winfosos láma vok,és kajakra kinai nekem ez a Linux,telepitésnél elekadok vele.Tud valaki használható msn-t?THX! -
#667 Tegyük fel hogy proftpd-ről van szó:
man proftpd, google: proftpd config
Faustus írta szépen és jól. Kell a frásznak hogy asztalra ikonokat pakoljon bármi is (egyik előnye a linuxnak a sok közül, hogy nem cselekszik önfejűen):)
/etc-ben találod a konfigurációs fájlokat szépen beszédes struktúrában, majd ahogy írva vagyon: sudo /etc/init.d/proftpd (re)start -al elindítod.
Ha nem szeretnéd minden restart után indítani, akkor hozzáadod a szolgáltatásokhoz a rendszer/admin menüben. (vagy beteszed /etc/rcX.d-be)
PS: minden linuxos alkalmazásnak van:
- manual-ja (man)
- weboldala dokumentációval
- linuxos fórumok foglalkoznak szinte mindegyikkel (google)
még mindig nem olvastad el a linux alapok doksit amit linkeltem pár hete...:) -
LMNO #666 Súgó: "man ftp"
vagy "man <program neve amiről helpet akarsz>"
A filerendszer miért nem átlátható? Azért, mert nem olyan, mint a Windows-é? A windows filerendszere meg nem olyan, mint a linuxé... milyen meglepő
A telepítés után általában az Applications, vagy a System menübe bekerülnek parancsikonok. -
#665 "Bazz, Synaptikkal felraktam (vagy nem ???? ) egy FTP szerver progit, azóta is keresem.. :D :D annyira jó, h 1 szó help sincs hozzá.. :D :D"
1 Szerveralkalmazásnak felesleges a grafikus felület. Csak az erőforrást zabrálja fel.
2. Általában a szerveralkalmazás működtetése - Linux alatt - az alábbi módon megy:
* apt get install <csomagneve> vagy forrás beszerzése/lefordítása
* konfigurációs állományok beállítása (a konfigurációs állományban vannak megjegyzések, amik mentén könnyebb a beállítás), tűzfal beállítása (ha kell)
* szerverdaemon (újra)indítása: /etc/init.d/<szerverdaemon neve> (re)start
proftpd beállítása Ubuntu alatt
Purify/PureAdmin - grafikus felület az előbbihez -
HUmanEmber41st #664 Bazz, Synaptikkal felraktam (vagy nem ???? ) egy FTP szerver progit, azóta is keresem.. :D :D annyira jó, h 1 szó help sincs hozzá.. :D :D
beírom konzolba "ftp" . Nyomom az entr,
erre kiírja:
ftp:
utána meg csak 'badkommandókat :D lehet indítani...
Tudom, h van Nautilius, de az csak kliens.
Mennyire jó lenne már egy igazán felhasználó-barát ( tudjátok olyan barna csuhás :D ) súgó, meg valami laikus testvérek számára ( maradjunk a szerzeteseknél :D) is átlátható fájlrendszer..
Az már csak álom marad, h telepítés után létrejön valami program indító parancsikon az asztalon??? álom álom édes álom.. :D -
#663 Majd végigzongorázom a lehetőségeket. Engem zavar az a 10Hz hiány. Egyébként amíg nem nem telepítettem ezt a zárt NV drivert, addig volt 85Hz a listában.
Sajna képcsövesem van.
Én is ettől félek.
KOXX
Elsőre felismerte a monitort(Ubuntu7.10). -
#662 Ha Ubuntu 7.10-ed van, akkor az adminisztrációs részen belül találsz olyat, hogy képernyő és grafika. Azon belül megadhatod a monitorod típusát, úgy talán nem lesz gond a képfrissítéssel. -
LMNO #661 ööö
Elvileg a beállításoknál nem jól írja, legalábbis nálam vmi 50 valahány hertzet ír, de ha a monitoromon megnézem akkor 85Hz.
Ha nem folyik ki a szemed akkor jó :) (tft-nél meg kb. mindegy)
Gyanítom, hogy az NV oldaláról letöltött driverrel is ez lenne a helyzet. -
#660 Feltűnt, hogy a Synaptick-ben talán azonos a verziószám a hivataloséval.
Engem az zavar, hogy a max frissítési frekv. 79Hz és nem 85Hz. Különben mindegy lenne mi van fent. -
#659 A zárt meghajtók résznél a hivatalos driver-t pakolja fel, fölösleges a nvidia oldalán lévővel kínlódni. -
#658 Amelyik jól működik. :)
Elősször megpróbálnám a restricted-et, mert ahhoz folyamatosan jön majd frissítés. Ha nem lesz jó, akkor gyári. -
#657 Vírusírtóval nem igazán, tűzfallal nem árt, de ez tőled függ. Ha van router-ed nem kell tűzfal. Ha nincs, és szeretnél falat, akkor van firestarter, ill több hasonló grafikus felületű iptables kezelő. -
#656 Nekem jól megy, csak nincs 85Hz.
Talán felrakom majd a hivatalos drivert, hátha. -
#655 zárt meghajtót kipipálom, használja, telepiíti stb..
aztán most 1 hétre rá nem jeleníti meg a felső és alsó menücsíkokat.. ha oda kattintok az üres részre akkor bejön a menü vagy épp amire rábökök de a cucc nem láccik amúgy.. -
LMNO #654 Nem kell...
A hivatalos NV driver nemtom miben különbözik, abban biztos, hogy szívás felrakni :)
Nálam az ubuntus faszán megy, eddig nem volt vele semmi gond -
#653 Tűzfal vírusirtó, ilyesmivel kell foglalkoznom, van egyáltalán? -
#652 Köszi, meglett.
És akkor melyik ajánlatosabb vagy jobb: hivatalos NV vagy ez? -
#651 rendszer -> adminisztráció -> zárt meghajtók kezelése -
#650 Köszi megnézem.
LMNO
Leszedtem az Nvidia honlapjáról a drivert, de telepítésnél kiírja, hogy fut az X, és addig nem rakhatom fel, és mikor lelőttem, akkor meg valami más baja volt.
Most elkezdtem tölteni a frissítéséket, hátha ez nyújt majd valami újat, ha nem, megnézem ezt az envy-t.
Egyébként hol ez a restricted driver? -
#649 Nekem segített az envy. Az volt a történet hogy a kolis gépembe raktam egy nagyobb vinyót, amire dd-vel rángattam át a rendszert, aztán a kicsi lemezt meg hazavittem mert az otthoni gépben meghalt a sajátja. Viszont az X nem indult el, de envyvel jó volt. :) -
LMNO #648 Konkrétan mi a gond?
ubuntuban (elvileg) annyi az egész hogy bepipálod a restricted drivers-nél azt hogy enabled és kész
Lehet hogy régebbi fajta kártyáknál körülményesebb -
#647 [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1104803501&no=126]#126[/URL] :) -
#646 Olyan gondban vagyok, hogy nem tudom felrakni az Nvidia drivert. Hogy tudnám feltelepíteni, hogy ne legyen gond az X-szerverrel, -
#645 Köszi szépen! Letöltöm és kipróbálom... -
homeless #644 lol, elbasztam. Szóval az alternate iso-t töltsd le ha kevesebb van mint 128MB ram. -
#643 Pár hozzászólással előbb pont erről volt szó, és ott felsoroltam pár kisebb erőforrás-igényű Ubuntu-klónt.
Az Ubuntu 7.10 erőforrásigényéről pedig honlapján tájékozódhatsz:
System Requirements
Ubuntu is available for PC, 64-Bit and Mac architectures. At least 256 MB of RAM is required to run the desktop install CD. Install requires at least 4 GB of disk space. -
homeless #642 http://damnsmalllinux.org/
16MB ram kell neki és 50MB szabad hely:)
http://www.xubuntu.org/
64MB kell neki, de fontos, hogy az alternate iso-t töltsd le, ha kevesebb van mint 64MB ram.
Én az utóbbit ajánlom, mert szebb és több csomag van hozzá. -
#641 Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy az Ubuntu 7.10-nek mi a rendszerkövetelménye? Egy nagyon régi gépre akarok telepíteni egy linuxot, böngészés céljából. Asszem 64 Mb ram van a gépben... Ha tudtok egy olyan Linuxot, aminek kicsi a rendszerigénye, pls írjátok le! -
HUmanEmber41st #640 Ezen is Ubuntu fut !