11431
Ubuntu Linux
-
#559 Milyen fájlrendszerre, ill hova (MBR, vagy particióra) akarod tetetni a grubot? -
evenor #558 Ha Fluxbuntu 7.10 RC töltötted le, akkor az nem boot-os, mert nekem sem indult, és olvastam, hogy nem jó az image. Én a Xubuntu-t is javaslom, vagy mégjobban a Linux Mint Xfce változatát. -
#557 egy gyors izzólámpa:
Mindennemű rosszindulat nélkül szoktam mondani ilyenkor a kezdőknek, hogy win és a linux teljesen más logikán alapszik. Újra kell tanulni sok mindent. Neten vannak Linux alapok doksik, amik leírják mi is az az
- X,
- a könyvtársturktúra (boot, etc, mnt, home, opt, dev, var, stb),
- jogosultságkezelés (owner-group-other -- chmod, chown, groups, stb),
- alapvető parancsok (cp, ls, ps, find, stb),
- csomagkezelés (apt, rpm, emerge) stb. Ezek nélkül nem fogja tudni használni senki rendesen a pingvint.
Ubuntu ugye debian alapon nyugszik, online csomagkezelője az
- apt (terminál - man apt-get)
- konzolos-grafikus alkalmazása aptitude,
- GTK-grafikus megfelelője a Synaptic (rendszer/adminisztráció/Synaptic csomagkezelő)
terminál:
"offline" csomagkezelője a dpkg (debian packages - *.deb). Ezzel a paranccsal lehet megnézni milyen csomagok vannak telepítve, verziószámuk, állapotuk, valamint a telepítés és eltávolitás is vele végezhető. (man dpkg) Természetesen a terminálos varázslatok nem feltétlenül szükségesek a kezdők számára, hiszen sokmindennek van grafikus megfelelője, azonban ha kicsit foglalkozik vele az ember, sokkal szélesebb körű és aprólékosabb tevékenységeket tud véghez vinni velük az ember.
grafikus:
aptitude, Synaptic a fentieket is magában folglalja.
Ubuntu verziók, ahogy mondod többnyire az beépített ablakkezelőkben különbözik (ill egy két alkalmazás, config). Linux grafikus interfésze az X (mai verzióját Xorg-nak hívják) Erre a "platformra" illeszthetők a grafikus felületek, mint Gnome, KDE, Xfce, Fluxbox, stb. Minden graf.felület saját komponenseket, alkalmazásokat tartalmaz, azonban mindegyik tudja használni a másikét is, némi áldozattal (hely, erőforrás)
Ha úgy tetszik akár az összes graf felületet fel lehet dobni egy rendszerre, amit tetszés szerint váltogathatunk.
minden parancsnak van un. manual-ja, amit konzolban man <parancs> formában lehet megsasolni.
Végszóként, a linux alapok bevágása létfontosságú, hiszen nem árt tudni hogy mit hol keressen az ember. A linux csak pár éve kezdett el felhasználóbarát lenni. Kezdő linuxos számára még mindig mágiának tűnik megoldalni egy egy problémát, miután a grafikus felületek még mindig nem fedik le az egész rendszert. Azonban ez nem a linux hibája, hiszen terminálban ügyködve nem nagyon van olyan probléma ami ne lehetne megoldani linuxon, hála a opensource-nak, és a széles, és már elég beszédes konfigurálhatóságnak.
Végére pár fontosabb konfigurációs fájl:
/etc/network/interfaces - internet kapcsolat konfig (parancsai ifconfig, ifup <ethX>, ifdown <ethX>)
/etc/fstab - merevlemez konfig (mount, fs, stb)
/etc/group - csoportok (groups, groupadd, groupmod)
/etc/passwd - felhasználók (users, adduser, usermod)
/etc/resolv - dns, névszerverek
/etc/X11/xorg.conf - grafikus mag szoftver és hardverbeállításai
/etc/rcS.d - rendszer indulásakor betöltött alkalmazások (startup)
/etc/rcX.d - X-runlevel 1-5-ig 5 különböző rendszerszint (gyak mint a hardverprofil a win-ben) minden szinthez meg lehet adni mit töltsön be induláskor, ill milyen sorrendben
/etc/rc6.d - reboot (parancssorban init 6)
/etc/rc0.d - shutdown (parancssorban init 0)
/etc/ppp - ADSL beállítások (pppoe)
/etc/init.d - szervizek
/usr/bin - alkalmazások indítófájlai
/usr - felasználói alkalmazások állományai
/mnt, /media - mount-olt meghajtók, eszközök
/var - rendszerváltozók, log-ok, futási információk, stb
/boot - kernelek, rendszerindítók
/home - felhasználói könyvtárak
/lib, /usr/lib - függvénytárak (gyak.: dll-ek)
/proc - futó processek (terminál: ps auxw, vagy gnome-system-monitor)
/root - admin könyvtára
/sbin rendszeralkalmazások indítófájljai
Most ennyi, többit tessék elolvasni:) -
#556 Thx -
homeless #555 Szerintem szar az mbr a lemezen. Szedd le a testdisk-et innen.
Elindítod a testdik_win.exe-t a menübe meg kiválasztod a lemezt, utána intel/pc partíciós táblát utána pedig az MBR Code-ot. Ha ezután is szar lesz akkor próbáld meg másik vinyóra telepíteni. -
LMNO #554 vagy a synaptic csomagkezelőben :) -
#553 sudo apt-get install beryl xgl compiz
pontos csomagneveket itt találsz: http://packages.ubuntu.com -
#552 Most próbálok barátkozni ezzel a rendszerrel, és keresek hozzá progikat de sehol sem találok letöltést:
Beryl, xgl, compiz
És mi a klönbség a különböző ubuntu verziók között. Az, hogy más ablakkezelőt használ, nem sokat mond nekem. -
HUmanEmber41st #551 Húztam le fluxbuntut, nem volt bootos.
AZ adott merevlemezt a linux maga formázta.
A hibaüzenetet nem tudom elolvasni, 28% nál megakad mindig a GRUB telepítése. utána LILOt sem engedi telepíteni. A szervert csak kipróbáltam, de az sem működött. kliens kell, mint lentebb írtam
-
#550 "Próbáltam a magyar 7.10-et:"
Javasoltuk, hogy ne a sima Ubuntut, hanem a Xubuntut/Ubuntu Lite-ot/Fluxubuntu-t használd, mert abban kisebb erőforrásigényű ablakkezelők vannak.
"aztán csak valami live CD-s verziót akart telepíteni" - nem.
Egy Live verzió indul el (CD-ről induló, ebből következőleg lassabban működő változat), ami tartalmazza a telepítőt is.
"Akkor ugyanitt próbáltam a szervert telepíteni." - minek?
Most akkor kliensgépeket akarsz, vagy szervert?
"Megpróbáltam mégegyszer, a LILO és GRUBnál ugyanott elakadt." - Az adott merevlemez milyen állapotban van? Hogy vannak kialakítva a partíciói? Mekkora méretű? Milyen alaplapi chipkészleted van?
Milyen hibaüzenetet ad vissza a telepítéskor?
(Említhetném a dmesg parancsot, a /var/log/syslog és a /var/log/messsages állományt)
"ezt az md5-öt hogy a rákba kell csinálni?"
Total Commander: kijelölöd az adott állományt, majd Fájl/CRC-ellenőrzés (SFV formában)/ a megjelenő ablakban az MD5-öt kijelölöd. Az elkészült állomány tartalmazni fogja az MD5-ös ellenőrzőösszeget és az állomány nevét.
Vagy segítség.
A Linux egyébként sem Windows - ne is úgy állj hozzá. -
HUmanEmber41st #549 + kieg: 384 MB RAM van benne -
HUmanEmber41st #548 A PC nem az enyém.
"Bemoutoltam" az ISO fájlokat Daemonnal, meg is nyitotta.
Van már 3 CDm:
egy 7.10 magyar, egy alternatív magyar, és egy olyan, ami a netről húzza ugyanazt.
Namost többször is próbáltam mindegyiket, órákig megy a telepítés, de vagy el sem indul, vagy a GRUB installnál megáll.
És nincs semmi grafikus naracssárga oldal, hanem kék alapon van 1 fehér sáv, meg benne a folyamatjelző ( ha ez mond valamit)szap olyan konzol szerűség
Mégegyszer megkérdezném, vajon tudtok-e olyan lin. disztribet "adni", ami a lentebbi (#545)hsz.ben leírt géphez jó????????
Tudjon magyarul, legyen 1 egyszerű graf. felület, lehessen netezni, és lehessen telepíteni valami DOS emulátort, mert 2 DOS progit kell erről ( és még 10 hasonló PC-ről)futtatni.Az sem lene hátrány, ha kicsit gyorsabban települne, mint 2 óra...
előre is köszi
-
LMNO #547 2 gb elég húzós az ubuntunak sztem...
+ nem írtad mennyi ram van a gépben, olyan 256mega simán kell neki sztem
Ezt a live cd-s installt meg nem értem, az ubuntunál ha az alapot szedted le, akkor az live cd-ként működik, és onnan ha bebootoltál felinstallálhatod.
+ van még egy alternate install, az nem live, hanem csak telepítő (nem grafikus felülettel). -
csabiks #546 Amikor bebotool az ubuntu 7.10 van egy olyan hogy ellenőrzés, nemtom hogy van angolul, ellenőrzi a cd-t , ésha hibás adatok vannak rajta akkor kiírja, de sok oka lehet hogy megáll a telepítés: pl karcos a cd, pl tul nagy sebessgéggel irtad ki, de sokminden megzavarhat egy írást, közbe netezés, zenehallgatás stb, probáld meg kiirni lasabb sebességgel, de van még egy jobb ötletem , töltsd le a virtualboxot, nemtom vane xp vagy valami más a gépeden, a virtualbox van szinte minden platformra, ez egy virtuális gép, ott bemountolod az iso filet, és elkezded feltenni , ha ott gondnélkül megy a cd volt a hibás, ha ott sem megy valszeg valami a vassal van!
remélem valamit segítettem! -
HUmanEmber41st #545 Nah bazz++++
Tegnap egész estémet elqúrtam.
Próbáltam a magyar 7.10-et:
CD be, a gép szórakozott fél órát, aztán csak valami live CD-s verziót akart telepíteni, végig is ment az install, de a végén megállt az egész, se kurzor, se semmi.
HALÁL
Próbáltam a LITE cuccot:
7MB-t írt a CDre.
CD boot, majd netről leszedi a többit.
Állam a földön volt, míg ki nem írta, h telepítési hiba, és se a LILO, se a GRUB nem hajlandó települni.
Akkor ugyanitt próbáltam a szervert telepíteni.
Az elindult, de a konzolból semmit sem indított el, mindent megtagadott
Megpróbáltam mégegyszer, a LILO és GRUBnál ugyanott elakadt.
Írtam az ubuntu.hu ra is, persze a választ ott várhatom, a sok segítőkész linuxostól
A PC: AOpen vas, alaplapi video, LAN, hang. 800MHz proci, 2( kettő)GB winyo. AZ eredeti 20GB winyot kivettem, azon XP van telepítve. + van benne 1 WLAN kártya is, (működött róla a net XP alatt).
Nagyon szeretnék egy működő linux-al rendelkezni ezen a gépen hétfőre.
Nem kell rá semmi 3D kocka, elég lenne a legegyszerűbb graf. kezelőfelület.
jah a fuxbuntut is kiírtam, de nem érzékeli a boot-szektort, ezt az md5-öt hogy a rákba kell csinálni?
előre is köszi a helpet, itt legalább válaszol valaki remélem:D -
#544 Így van, ráadásul vannak hasznos funkciói is, nem kevés a csilivilin kívül. -
LMNO #543 és sokkal gyorsabb is a megjelenítés
de mindenki azt használ amit akar -
LMNO #542 kikapcsolhatod a 3d-s kockát
meg a hullámzó ablakokat is
meg az összes effektet
de attól még a kártyádat használja, és pont hogy akkor nem felesleges erőforráspocsékolás -
#541 de rohattul felesleges. :D nekem nem kell 3D-s kocka.. miaráknak yó? hogy néha csavargassam?:D meg.. nézzem megtörve két ablak közt a videot?
normális user aki használja a gépet az nem használ ijeneket.. :D -
LMNO #540 egyáltalán nem felesleges erőforráspocsékolás, mivel pont hogy a videokártya 3d-s képességeit használja a megjelenítéshez -
#539 Felesleges erőforráspocsékolás. Én is megnéztem, szép tényleg, de ha használni is akarjuk az OS-t nem csak gyönyörködni, kikapcsoljuk:) Mondjuk az új Gnome önmagában is szép. -
#538 Érdekes hogy mindenki ennyire odavan ezért a compizért. Felhasználó-megtérítőnek azért jó. :) -
#537 Ablakok kiemelkedése 3d effect-eknél van, a 4 oldalt pedig a virtuális asztalok számának növelésével. -
LMNO #536 compizconfig settings-ben:
desktop cube - appearance: skydome - skydome image
- transparent cube
az ablakok kiemelkedését most így nemtom -
zolee216 #535 Segitség kéne!
Ubuntu használok és az a nagy bajom,hogy feltelepitettem az atinak a hivatalos 7.11-es drive-át Aiglx -re és compiz fusionnál mikor nagyitani akarok ablakot beszaggat, scrollozásnál szaggat a firefox ...
Szóval nem működik úgy ahogy kell.Pedig megy a Direct Rendering is!!!
Ha kikapcsolom a Compiz-t akkor minden rendben.
Valaki tudna segiteni?
THX -
tomobatyo #534 valakinek valami ötlete ezekre?? #529, #531 -
tomobatyo #533 ez engem is érdekelne #532 :) -
#532 Sziasztok.
Valaki nem tud egy jó leirást vagy nem tudja hogy lépésről lépésre ezt hogy lehet megvalósitani compizban:
A google.com on már túl vaok. :)
Jelenleg itt tartok:
Amit nem találok sehol az hogy hogy lehet ugy hátulra képet beszúrni és hogy hol van az hogy elemelkedjenek az ablakok amikor forgatom.
Ami pedig még hiányzik az az hogy amikor forgatom akkor minden átlátszóváválik
és hogy az asztalok látszódjanak hátulról amikor nincs teste a kockának.
PLS help! :)
Előre is köszönöm. :) -
tomobatyo #531 -_-
hát_egyik_effectnél_véletlenül_a_key-t_átírtam_<shift><xxx>rol_spacere_és_elszált_a_szóköz:D -
#530 Hol állítotad el? o.O -
tomobatyo #529 hi_all!
sorry_a_no_szóközért_de_véletlenül_elálítottam_és_ezért_kérnék_segítséget.
tudom_kicsit_fúrcsa_kérdés_de_hol_lehet_visszaállítani_a_space-t_hogy_szóköz_legyen??? -
#528 Ha az történik, hogy hol elindul rendesen, hol már az elején leáll hibaüzenettel, akkor több mint valószínű, hogy hibásan van kiírva. A letöltött iso-t sem árt md5-el ellenőrizni. Tapasztalatból mondom, én is szoptam már így, hogy nem töltötte be rendesen a lemez tartalmát, eleinte meg azt hittem, hogy a rendszerben van a gond... -
#527 és egy kereső:) -
tomobatyo #526 télleg egyszerű. kösz szépen csak nagyon sok progi van ott xD -
#525 Miből vontad le azt a következtetést, hogy leharapom? Megkérdeztem mit nem értesz. Nem kell mindig a kötekedést keresni a sorok között...
synaptic-al tudsz programokat telepíteni, könnyen és kényelmesen. -
tomobatyo #524 jo jo ne harapd le a fejem :S ha nem vetted volna észre még kezdő vagyok... jah am meg azt hittem netes beállításról beszélsz.. -
#523 Mit nem értesz? Rendszer menu, admin, synaptic.
vagy konzolban sudo apt-get install compizconfig-settings-manager -
tomobatyo #522 ?? :D -
#521 Rendszer -> Synaptic Csomagkezelő -
tomobatyo #520 húha.
1.Hát a böngéső az mozilla firefox volt amit alapbol feltesz az ubuntu.
De most ahhogy mondod mintha tegnap megfrissítette volna magát és jobb lett valamivel.
2.Esetleg tudnál adni linket ahonnan letudom szednia compiz-config-settings manager-t?! jah és a telepítésről valami leírás-t :)