11431
Ubuntu Linux
  • evenor
    Az "E" itt azt jelenti, hogy error, azaz hiba. Linuxon nincsenek betűs meghajtójelölések. Ha a Synaptic-al rákeresel az ati-ra, akkor biztosan megtalálod a megfelelőt. Az envy pedig remek megoldás.
  • MerlinW
    töltsd le ezt

majd terminálba írd be:
    sudo dpkg -i envy_0.9.8-0ubuntu8_all.deb && sudo envy

Envy hivatalos oldala
  • Panzermeyer
    Az ATI videokártyámat próbálom bekonfigurálni, de akárhány leírást próbáltam már, egy se jött be, mind megakadt valahol.
    Ha erre, hogy
    sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
    azt kapom, hogy
    E: Az alábbi csomag nem található: xorg-driver-fglrx
    akkor mi a teendő?
    Az E: itt is a cd meghajtót akarná jelenteni? Mert azt egyáltalán nem biztos, hogy a rendszer E-ként azonosítja.
  • KOXX
    Igen tényleg rémes dolog volt régebben a zárt driverek működésre bírása, de manapság már a distrokon belül egy kattintásra működőképessé varázsolható az ATI és NVIDIA is.
  • Panzermeyer
    hm... akkor helyesen gondoltam volna, hogy sudo = super user do?
  • ivjoe
    su: substitute user || switch user || super user

• Panzermeyer
    Ezeket a sorokat már Ubi alól írom :)
    Sikerült megcsinálni a netet is, bár szokatlan volt, mivel ez az első linuxom.

Egyébként mi ez a sudo? Tudom, hogy miért kell beírni, de minek a rövidítése?
  • tudatlanka
    Ati kártya dohog a laptopban igaz nem mai darab
    Erről jut eszembe normális dolog az hogy akár 2 percet is várni kell hogy betudjak lépni más op nincs a gépen csak a 7.10-s
  • homeless
    Nekem szerencsére nvidia van és azzal nincs semmi gond. Ati-val úgytudom, hogy nem ennyire rózsás a helyzet, de ezt majd megmondja az akinek ati kártyája van. Ha jól tudom, akkor nemrég jött ki az atinak az új linuxos drivere ami elvileg elég sok problémát orvosol.
  • mumpic
    Na most ha ugyanarra gondolunk, akkor a zárt meghajtók kezelése lesz a megoldás.
  • tudatlanka
    Régebben a 3D-s gyorsítás egy katasztrófa volt(legalábbis számonra) valamit javult a helyzet?
  • mumpic
    hű, ezt most én nem értem :)
  • tudatlanka
    aha értem és meg is vanrémlik valami a régi időkből hogy a hardveres gyorsítás valami furmányos volt most is?
  • mumpic
    akkor menüben:
    Rendszer -> Alkalmazások -> Synaptic csomagkezelő; keresés -> tuxpaint
    a tuxpaint melletti négyzeten duplakatt, aztán alkalmazra bökés.

• tudatlanka
    Ne káromkodj
  • mumpic
    sudo apt-get install tuxpaint?
  • tudatlanka
    Honnan és mit kell leszednem utána mit merre meddig?
    Régen foglalkoztam linuxal...gondoltam gyerekeknek laptopra jó lesz
  • mumpic
    Én wine-nal szoktam néha haszálni az ms paintet. A tuxpaint tényleg gyerkőcöknek való. Próbáltam még a gnupaintet is, de az meg suta.
  • evenor
    Most néztem meg a Tuxpaint-et, elég egyszerűnek tűnik. Tárolóból lehet telepíteni.
  • KOXX
    Van sok rajzprogram, de amit én ismerek az a KolourPaint. A KDE része, és talán ez tartozik leginkább a Paint-hez.
    Ha pedig komolyabbra lenne szükség, akkor a GIMP.
  • tudatlanka
    Valami paint-szerű alkalmazás kellene a gyerköcöknek .Mit tudtok ajánlani és honnan?
  • mumpic
    Én az aMSN-t használom, az sem rossz.
  • homeless
    Ha opensource a progi akkor bármelyik linuxon tudod hasznelni, ha te fordítod forrásból. A zárt forrású programoknál csak azokra tudod telepíteni amelykre van csomag. Amikre általában van csomag: Suse, Redhat, Debian, Ubuntu. Ezekre biztos van. De az ezekre készült csomagok van hogy kombatibilisek más disztribúciószal is. Pl. Redhatre készült csomagok 99%-ban kompatibilisek CentOS-el.

Msn van. Ubuntu alatt: Alkalmazások->Internet->Pidgin üzenetküldő
    Sok protokollt kezel nem csak msn-t. Természetesen a partnerek megmaradnak mivel ezt nem a kliens program tárolja hanem a microsoft szervere. Csak a nicknevet kell újra beírni, mert azt viszont a kliens tárolja.
  • Panzermeyer
    "mert ugye az mint várható volt megoldható" - úgy értem nem volt megoldható
  • Panzermeyer
    Fent van!
    Akkor mostmár csak a netet kell bekonfigolni rajta, meg a frissítéseket megejteni, mert ugye az mint várható volt megoldható, erről értesített is a telepítő.

Egyébként mennyire operációs rendszer kompatibilis egy linux-ra írt alkalmazás? Teszem azt van-e olyan progi, ami nem indul el ezen a linuxon, másikon meg vígan fut, vagy épp fordítva?
    Van linuxra olyan program, mint Windows-on az MSN? Ez igazándiból a tesómnak lenne fontos. De persze az sem lenne baj, ha nem kellene újra hozzáadogatni a barátait, hanem beírva az MSN fiók azonosítót megjelennek az eddigi ismerősök. Vagy már túl sokat akarok? :)
  • KOXX
    Utólag is úgy állítgathatod a net beállításokat ahogy akarod. Telepítés alatt egyébként használatba szokta venni a net kapcsolatot, ugyanis a nyelvi fájlokat a cd nem tartalmazza, de utólag is könnyedén telepíthető a magyar nyelv az adminisztrációs részen.
  • Panzermeyer
    Köszi szépen a segítséget, mostmár van egy koncepcióm, meglátjuk mi lesz belőle :)
    Azért a hsz-eket olvasva, olyan rossz úton nem jártam :)

És az internet beállításokat lehet utólag is macerálni? Ugyanis az ADSL modemem egy kicsit szar és el kell vele játszani egy játékot, hogy életre lehessen bírni minden bekapcsoláskor, és úgy néztem, hogy az Ubi telepítőnek betette a kaput, hogy "volt is net, meg nem is" és csak ott pörgött egy helyben az a kis korong és nem történt semmi. Se a CD-t nem olvasta, se a HDD nem villogott. És emiatt úgy gondoltam, hogy addig lekapcsolom az alaplapon a hálókártyát, majd ha már fent van az oprendszer, akkor visszakapcsolom.
  • MerlinW
    Oké, megfogtál:)

Now it is time to partition your disks. First you will be given the opportunity to automatically partition either an entire drive, or free space on a drive. This is recommended for new users or anyone in a hurry, but if you do not want to autopartition, choose manual from the menu.

If you have an existing DOS or Windows partition that you want to preserve, be very careful with automatic partitioning. If you choose manual partitioning, you can use the installer to resize existing FAT or NTFS partitions to create room for the Ubuntu install: simply select the partition and specify its new size.

If you want to customize the partition layout, choose Manually edit partition table from the menu, and the next screen will show you your partition table, how the partitions will be formatted, and where they will be mounted. Select a partition to modify or delete it. Remember to assign at least one partition for swap space and to mount a partition on /. Appendix C, Partitioning for Ubuntu has more information about partitioning.

Manual-t választva, kiválasztod a particiót, majd onnantól az automatikusan beállított értékekkel lehet dolgozni. Én hibám..:)

Köszi a korrekciót.

forrás
  • homeless
    De az ubuntu telepítő azt kérdezi, hogy használja e az egész lemezt. Alatta meg a kézi partícionálás van. Én pl tegnapelőtt telepítettm egy ubuntut és sehol nem láttam olyat, hogy a particionálatlan területet ki lehet választani, ezért inkább én állítottam be. Vagy a "use entire disk" esetén alapból az üres területet fogja használni? Igazából fogalmam sincs, mert már rengeteg linuxot telpítettem, de még soha nem választottam automatikus particionálást:)(2 perces plusz munka ha kézzel állítom be)
  • MerlinW
    Értelek én, de első linuxánál nem kell ezzel nyalókáznia. Ubuntu autmatikus telepítője teljesen jó otthoni használatra, főleg imserkedésre.
  • homeless
    Ha a 10 gigán nincs semmi partíció, akkor menj nyugodtan a kézire. Ott kiválasztod az üres részt és létrehozol egy új partíciót a rootnak. Filrendszernek használj ext3-at(ez a default), és add meg, hogy legyen 9 giga a mérete. Van még egy olyan mező, hogy mount point. Oda írd be, hogy "/"(idézőjelek nélkül). Utána a maradék részből csinálj swapot. Ennél csak azt kell kiválasztani, hogy swap legyen a típusa(ott ahol az ext3-at kellett kiválasztani), és már kész is. Desktopon szerintem nem fontos külön partíciót csinálni a /var-nak meg a /tmp-nek.
  • LMNO
    De amúgy ha bebootolsz live cd-ről, van az a gparted progi, azzal partícionálgathatsz kedvedre, persze csak ésszel :)
    A windowsos partíciókat nem muszáj csesztetni vele...
  • LMNO
    "Ha a telepítéskor az Ubinak azt mondom, hogy a legnagyobb összefüggő területet válassza, akkor tudni fogja-e, hogy neki a 10 GB-s részre kell települnie"
    Nem!
    Neked kell kiválasztani azt a partíciót, és az lesz a root (/), a swapot sztem magától leveszi abból (a 10 gigából) amennyit akarsz, vagy te leveheted belőle, nem emlékszem már pontosan.
    De a swap amúgyse olyan fontos, főleg ha van 1-2 giga ramod.
  • MerlinW
    te választod ki melyik particióra, vinyora tegye. Onnantól az automatikus telepítés jó lesz. Swap-et stb megcsinálja magától ha szüksége van rá. Kézzel akkor particionálj majd, ha benne leszel a dolgokban.

Későbbiekben érdemes külön particiókat készíteni a boot, home, usr, tmp, var, swap részlegeknek. De ehhez tapasztalat kell, mi mekkora, mit használsz és hogyan, stb.

Első 3-4 telepítés legyen csak automatikus.

NTFS-hez meg ntfs-3g meghajtót használj. Google-val rátalálsz.
  • Panzermeyer
    Hello!

Ma majdnem felnyomtam este az Ubuntut, de egy kicsit elbizonytalanodtam ugyanis PC-re élesben még nem telepítettem Linuxot, meg tök noob vagyok még ezen a téren, de meg akarom tanulni a használatát.

Nos a particióim úgy néznek ki sorrendben jelenleg, hogy van
    - 7 GB primery NTFS (XP)
    - Logikai
    - - 10 GB használat nélküli formázatlan üres hely (erre szeretném rakni az Ubit)
    - - 97 GB NTFS (adattároló)

Ha a telepítéskor az Ubinak azt mondom, hogy a legnagyobb összefüggő területet válassza, akkor tudni fogja-e, hogy neki a 10 GB-s részre kell települnie? Automatikusan megcsinálja-e a swap particiót ezen a részlegen, meg azt a részt, ami az oprendszernek kell?

Vagy válasszam a kézi telepítést? Bár ott nem sokra mentem... mert nem tudtam swap-et csinálni, de megcsinálnám másik programmal előtte.

Annak a particiónak Primery-nek kell-e lennie, amin az Ubi lenne, vagy jó neki a logikai is?
    Előre is köszi a segítséget, bár sok-sok kérdésem lesz még, ha végre feltelepítettem.
  • MerlinW
    Itthon ubuntut, munkahelyen debian-t, szerveren redhat-ot.

Most nézem, kihagytam egy lépést az envy-s résznél:

sudo apt-get update
    sudo apt-get install wget
    sudo wget http://albertomilone.com/ubuntu/nvidia/scripts/ubuntu/envy_0.9.8-0ubuntu8_all.deb
    sudo dpkg -i envy_0.9.8-0ubuntu8_all.deb
    sudo envy
  • csabiks
    te milyen linuxot használsz?
  • MerlinW
    bocs, kipofovozva:

A feketeségbe írd be ezt:

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
    sudo gdm

------------------------------------------
    ha nem segít:

sudo dpkg-reconfigure --phigh xserver-xorg
    sudo gdm

ha ez sem segít:

sudo apt-get update
    sudo wget http://albertomilone.com/ubuntu/nvidia/scripts/ubuntu/envy_0.9.8-0ubuntu8_all.deb
    sudo envy

ha nincs neted:

Router, statikus ip eseten:

sudo nano /etc/network/interfaces

ide írd be így a dolgokat:

auto lo
    iface lo inet loopback

iface eth0 inet static
    address <ipcimed>
    netmask 255.255.255.0
    gateway <atjaro>

auto eth0

<CTRL+X>

sudo ifup eth0

kozvetlen ADSL esetén:

sudo pppoeconf

DHCP-s router esetén:

auto lo

iface lo inet loopback
    iface eth0 inet dhcp

auto eth0

<CTRL+X>

sudo ifup eth0
  • MerlinW
    A feketeségbe írd be ezt:

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

ha nem segít:

sudo dpkg-reconfigure --phigh xserver-xorg

ha ez sem segít:

sudo apt-get update
    sudo envy

ha nincs neted:

Router, statikus ip eseten:

auto lo
    iface lo inet loopback

iface eth0 inet static
    address <ipcimed>
    netmask 255.255.255.0
    gateway <atjaro>

auto eth0

kozvetlen ADSL esetén:

sudo pppoeconf

DHCP-s router esetén:

auto lo

iface lo inet loopback
    iface eth0 inet dhcp

auto eth0
  • KOXX
    Parancssorba bejelentkezel, majd a következő parancsot adod ki:
    cat /var/log/Xorg.0.log
    Ez a grafikus server naplója. Ha valamelyik sor elején (WW) jelölés van, az figyelmeztetés, ha (EE) akkor hiba.