11431
Ubuntu Linux
  • mumpic
    18-án az összes *buntu megjelenik? Vagy csak a sima ubuntu, a kubi meg xubi majd később?
  • bociub
    De. fel is telepitettem. csak épp nem müxik rendesen.
  • KOXX
    Firefox-ot használsz? Ha igen, nem ajánlotta fel neked a flash automatikus telepítését?
  • bociub
    Jajaja fel is raktam. csak nem mükszik rendesen.
  • evenor
    Pedig akkor is a flashplugin-nonfree csomag lesz a befutó. Nekem a Synaptic-ban simán a 'flash'-re is kidobta.
  • bociub
    Hi all

Az lenne a problémám hogy nem megy egyik webböngészőben se a flash egy ien elmosódás vagy szürkeség van a téglalapba amibe lenne de nincs. VAlaki tudna segiteni?

Azt irj a sugó hogy irjam be ezt: sudo dpkg-reconfigure flashplugin-nonfree
    Erre közli velem a konzol hogy ien nincs. szinapszisba rákerestem már mindenhogy de akkor sem akar menni.

PLS help
  • LMNO
    konkrétan mi a probléma?
    a témára ha rákattintasz betölti az emerald theme manager-be (ott tudod egyébként kiválasztani őket)
  • KOXX
    Ja egyébként én linux alatt a Virtualbox-ot használom és bevált.
  • KOXX
    Vmware szerintem.
  • Gebein
    Sziasztok
    Felszeretném tolni az ubuntu-t egy 64bites vistára, és az lenne a kérdésem, hogy lenne-e valakinek tipje, hogy melyik virtualizációs softwear-t használjam.
  • KOXX
    Ha vársz október 18-ig, akkor még buherálnod sem kell, mivel akkor jelenik meg az Ubuntu 7.10, ami alapértelmezetten futtatni fogja a compiz-fusion-t (beryl).
  • lck #348
    Tudod: Google.
    http://ubuntu.cvk.hu/doc/beryl/
  • riddick22
    Helló!

Tegnap feltelepítettem az Ubuntut. Minden nagyon szép, minden nagyon jó. Láttam videókat egy Beryl nevű cuccosról, ami elég nagy varázslásokat művel a desktoppal :)
    Konkrétan erről a videóról van szó.
    Az oldalsávon van pár link (ikonok, háttér, login screen, theme)
    Letöltöttem az egyik témát, de nem sikerül használni :( Plusz a Beryl-lel is bajban vagyok...
    Sajnos nagyon kezdő vagyok (eddig nem sok közöm volt Linux disztribúcióhoz) és ezért elkélne a segítség. Előre is köszönöm!
  • TGWH
    sikerült, 1000 köszönet érte!
    igaz most 50 hz-et ír a program. de a monitor szerint 85. sterintem is, mert nem ég ki a szemem :D
    köszönet érte.
  • evenor
    Találtam infót, Kubuntu-ban tényleg nincsen zárt meghajtós util. Ezt összecsapták akkor... Na mindegy, akkor is érdemes felrakni a restricted-manager csomagot.
  • evenor
    tipp (terminálba): sudo apt-get install -f

A Kubuntu nem rossz, csak még nem szoktad meg, hogy itt nem adnak mindent kézbe. Ami a KDE előnye és hátránya is egyben, hogy tömérdek beállítási lehetősége van, és néha elveszik benne az ember. Sima Ubuntu tényleg jobb megoldás ilyenkor.
    Nem hiszem, hogy a zárt meghajtós rész nincsen benne, még a Xubuntu-ban is benne van. Most szedem le direkt a live cd-t, hogy megnézzem. :)
  • KOXX
    Hát ez a Kubuntu... Elvileg ezek a függöségek elérhetöek, de vajon miért nem telepíti? A másik meg hogy miért nincs benne az a zárt forrású driverek rész, amivel kapásból megoldható lenne. Van még mit csiszolni rajta, ezért is használnék inkább Ubuntu-t.
  • lck #342
    Mexokod - nekem volt olyan is hogy az 5. csomagot raktam fel függőségfeloldás miatt. Aztán eccercsak már minden fenn volt.
    Hidd el sokkal nagyobb élmény ha igy a végén valami elindul, mint szürke nexteket nyomogatni. :D
  • TGWH
    háát nah akkor újabb gondok:jobbklikkeltem rá, Kubuntu package menu -> install package, majd elindult. így kell elindítani? ha igen, akkor:
    Új csomag kiválasztása: envy.
    (Adatbázis olvasása ... Most 98542 fájl és könyvtár telepített.)
    Kicsomagolás: envy innen: .../envy_0.9.7-0ubuntu8_all.deb ...
    dpkg: függőségi gondok miatt nem beállítható e csomag: envy:
    envy függőségek: python-gtk2; ám:
    `python-gtk2' csomag nincs telepítve.
    envy függőségek: python-glade2; ám:
    `python-glade2' csomag nincs telepítve.
    envy függőségek: python-vte; ám:
    `python-vte' csomag nincs telepítve.
    envy függőségek: build-essential; ám:
    `build-essential' csomag nincs telepítve.
    envy függőségek: xserver-xorg-dev; ám:
    `xserver-xorg-dev' csomag nincs telepítve.
    envy függőségek: pkg-config; ám:
    `pkg-config' csomag nincs telepítve.
    envy függőségek: module-assistant; ám:
    `module-assistant' csomag nincs telepítve.
    envy függőségek: fakeroot; ám:
    `fakeroot' csomag nincs telepítve.
    envy függőségek: dh-make; ám:
    `dh-make' csomag nincs telepítve.
    envy függőségek: debhelper; ám:
    `debhelper' csomag nincs telepítve.
    envy függőségek: libstdc++5; ám:
    `libstdc++5' csomag nincs telepítve.
    envy függőségek: gksu; ám:
    `gksu' csomag nincs telepítve.
    envy függőségek: dpkg-dev; ám:
    `dpkg-dev' csomag nincs telepítve.
    envy függőségek: dpatch; ám:
    `dpatch' csomag nincs telepítve.
    dpkg: hibás feldolgozás: envy (--install):
    függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
    Hibák történtek a feldolgozáskor:
    envy
    Press <enter> to exit...

nah most ezeket mind telepítenem kell hogy le tudjak futtatni egy olyan progit, amivel egy harmadik progit le tudok futtatni? ... nem rossz ez a kubuntu, csak egy-kettő alapprogram kimaradt úgy nézem...
  • KOXX
    envy_0.9.7-0ubuntu8_all.deb
    Telepítés kb úgy zajlik mint Windows alatt.
  • TGWH
    nah hiba 1:

Csomaglisták olvasása... Kész
    Függőségi fa építése
    Állapotinformációk olvasása... Kész
    E: Az alábbi csomag nem található: envy

hiba 2: ezt konzolba írtam, mivel nem találtam olyat hogy alkalmazások kell..blablabla
  • TGWH
    hmmm... kubuntuban nem konzolnak mondják? ilyen olyan mint a dos nem? :D
    kössz, átjelentkezek linuxra, és meglesem, majd megírom hogy mi lett.
  • KOXX
    Alkalmazások -> Kellékek -> Terminál
    Miután megnyílt a terminál gépeld be amiket lentebb már említettek.
  • TGWH
    aham... érdekes, kössz :D hogy kell azt a terminált megnyitni?
    mi az a envy?
  • evenor
    Az envy-s megoldás sokszor húzott ki a szarból, amikor elment az X, szóval megbízható.
  • evenor
    Egyszerű módszer nvidia driver telepítésére. Nyiss egy terminál emulátort, majd írd be:

sudo apt-get install envy

ha végzett akkor írd be, hogy

envy

Ez segíteni fog neked, ha ez nem jön be, akkor már nem tudok mit csinálni. A másik egyszerű megoldás tényleg a zárt meghajtók megkeresése a rendszer menüben.
  • TGWH
    én még mindig az nvidia driver telepítésével szórakozok... vannak fejlemények... szal majdnem fel tudtam tenni egy jó nagy rakat segítséggel, csak kell neki valami kernel-source, cpp, meg még nemtommmi... nah ezeket hogyan szedjem le?
  • lily0412
    sudo pppoeconf -al sikerült :-)
  • MerlinW
    Jájj, mit látok itt:)

Házi feladat minden kezdő linuxosnak Tessék végignyálazni.

További tudásforrások:

sok doksi kezdőknek (is)
    DOS-ról Linuxra
    Linux nagyon alapok
    Linux Wiki
    Linux.hu
    UNIX magyarország
    Linux kezdő levelezőlista
  • evenor
    A csomagkezelő az a program amivel programokat és egyéb kiegészítőket lehet felrakni (pl. pluginokat, nyelvi fájlokat, stb.). Ezt a Kubuntu-ban Adept-nek hívják (a grafikus részét). Ezzel a programmal tudsz a tárolókban kutatni, temérdek program közül, szinte nincs is szükség a neten keresgélni, itt tuti mindent megtalálsz.
  • TGWH
    nah megvan. csak úgy működik a kubuntu, ha csökkentett graf módban indítom, majd beállítom a nyelvet magyarra (bentvan a cd, amiről fut), végül telepítem a kubuntut a vinyóra... és utána lesz csak magyar... szal most jó...
    nem találtam olyat hogy zárt meghajtók...
    mi az a csomagkezelő?
  • lily0412
    köszi... megpróbálom :-)
  • homeless
    pppoeconf
  • lily0412
    Sziasztok!
    Felraktam az Ubuntu linuxot (7.04-es verzió) és nemtom beállítani a netet. Tud vki segíteni?
    (PPPoE kapcsolatom van)
  • evenor
    Ha feltelepíted a nyelvi fájlokat, akkor azt hiszem belépésnél tudod kiválasztani a nyelvet. Nem vagyok biztos benne, mert csak angolul Ubuntuzok. :)
  • TGWH
    nah mostmár mindegy... ahogy megpróbáltam feljebbhúzni a hz-et 60ról 75-re, megint elszállt a rendszer, és ugyan olyan csíkos mint volt...
    és a magyar változatot hogy tudom feltenni? valahol a nyelvi opcióknál próbáltam, azt írta hogy magyar, de angol maradt...
  • mumpic
    A wine nem is emulátor :). [csak kötözködöm]
  • KOXX
    A videókártya driver könnyedén telepíthető, talán valahol az adminisztráció vagy beállítások résznél keress olyat, hogy zárt meghajtók kezelése. Ott pár klikkelésből feltelepül az nvidia driver. Ha firefoxot akarsz, keresd meg a kubuntu csomagkezelőjét és telepítsd abból. Nincs szükség a neten való böngészésre hogy ezeket telepíteni tudd. Exe fájlokat csak korlátozottan lehet futtatni, ehez szintén a csomagkezelőből telepítened kell a wine windows emulátort és azzal is nyisd meg az exe fájlt.
  • TGWH
    mindkettő kéne :D
  • mumpic
    furi, pedig nekem működik.
    De most akkor a firefoxt akarod telepíteni, vagy a vidikari drivert? :)