11431
Ubuntu Linux
  • mumpic
    Hű, ez a fluxbuntu nagyon kemény :o , most próbálgatom a saját gépemen. Nem valami kényelmes, sőt, inkább macerás. De ennek ellenére tetszik.
  • mumpic
    Okés kipróbálom, köszi a tippet. Asszony már hazautazott, de majd megyek utána, biztonság kedvéért viszek egy xubuntut meg egy fluxbuntut is. (jó dolga van, még választhat is:)) De remélem ez a vesa bejön.
  • KOXX
    Parancssorban bejelentkezel majd beütöd a következőt:
    sudo nano -w /etc/X11/xorg.conf
    Az nézd át a beállításokat, hogy felbontás oké-e, és a Section "Device" részben a driver mire van állítva, de kezdetben ajánlom a vesa-t, az mindent visz.
    Módosítás után:
    sudo /etc/init.d/gdm restart
  • mumpic
    rájöttem hogy hülye vagyok :)) az envy az nvidia meg ati karikhoz van, ebben meg nem is az van, hanem a windows szerint valami via/s3g.
  • mumpic
    Na, az történt hogy úgyhagytam rohadni, erre egy olyan laza 45 perces toporgás után meglódult és feltelepült. Most az a probléma, hogy nincs kép. Hallom a bejelentkező dobolást, ha vakon beírom a nevet jelszót akkor be is lép, jön a zene, kép még mindig nincs. Most megnézem mit tudok csinálni az envyvel, ha nem sikerült semmit akkor jövök vissza sopánkodni :)).

Amúgy egy fujitsu siemens, 800Mhz meg 512 Mb ram. Az Xp home tűrhetően megy rajta, ezért gondoltam hogy bírni fogja a gnome-ot is.
  • LMNO
    Gép paraméterei? Ha "a desktop cd-hez lassú", akkor gyanítom, hogy nem egy hipergyors laptopról van szó, esetleg kevesli az ubuntu.
    Ilyenkor szokás xubuntut, fluxbuntut, meg hasonlókat ajánlani :)
  • mumpic
    Alternate cd-ről szeretném a barátnőm laptopjára feltenni a gutsy-t (a desktop cd-hez lassú), de a telepítés közepén lerohad. Jóval a partícionálás után, amikor a felbontásokat kell kiválasztani, közvetlen azután, mindig 6%-nál. Please wait... de már az agyamra megy, mindig ugyanott rohad le, leellenőriztem a cd-t, nem talált hibát. Van ötletetek?

Ja meg az ékezetes problémára sem találtam még megoldást, akinek van rá ne titkolja! :)
  • mumpic
    Ha debian csomagban van akkor mondjuk synaptic-kal.
  • daxan
    Sziasztok! Beszereztem a Nero Linux 3-at, de még nagyon kezdő vagyok és nem tudom hogy kell telepíteni. Tudnátok segíteni, hogy hogyan fogjak hozzá?
  • KOXX
    Bocs, én is a gentoo-ból indulok ki állandóan. Akkor csak annyit tudok mondani, hogy fésüld át az /etc könyvtárat, mert biztos van egy fájl ami a karakterkódolással foglalkozik.
  • mumpic
    Nincs rc.conf a rendszerben. Ez lehetséges?
  • KOXX
    Talán ha a /etc/rc.conf fájlt szerkeszted: UNICODE="yes" vagy UNICODE="no"
    Ezzel a konzol karakterkódolását állítod.
  • mumpic
    Megint támadt egy kérdésem, de már régóta halogatom, mert nem akartam megint 'gyorsabban írni mint sírni' :)). Csak most nem találtam megoldást.
    Szal:
    Ftp és hálózati megosztásban lévő mappák/fájlok esetén az ékezetes betűket ?-lel helyettesíti, és azokat nem is tudom letölteni. Van egy Gentoo-s szobatársam akinek pl ugyanazok a mappák rendesen jelennek meg, igaz, ő maga hegesztgeti a rendszerét mindig, viszont csak pofákat vágott az én problémámra, meg azt mondta hogy ez nagy meló lenne, és ennyiben maradtunk. Tudtok rá valami megoldást hogy rendesen lássam a másmilyen karakterkódolással szereplő filenveket? amúgy mindenfélével próbáltam már, gftp-vel, nautilussal, meg a gnome-commanderrel is, de mindnél csak ?-eket látok.
  • daxan
    jaja! Köszi!
  • mumpic
    ilyesmire gondoltál?
  • daxan
    Köszi szépen! Egyébként tudnátok adni egy linket ahol az ilyen parancsok le vannak írva?
  • MerlinW
    ifconfig
  • daxan
    Hogyan tudom megnézni a számítógép hálózati ip címét?
  • MerlinW
    vagy felveszed másodlagos kiosztásba az angolt és alt+shift-el váltogatsz mint winben
  • speedcop
    igen vagy az Alt + Numerikuson a 64
  • KOXX
    Ott működik a ctrl+alt+v kombó is.
  • mumpic
    deö, windowsban is azzal csinálod, nem? :))
  • speedcop
    nagyon köszönöm !! így már rendben..néha összeakadok Linuxokkal...sokat segítettél THNX
  • KOXX
    AltGr + V?
  • speedcop
    Sziasztok! Biztosa sokan felszisszennek a hülye kérdés hallatán, de hogyan kell a @ karaktert Linux (pl.ubuntu vagy Sabayon bár gondolom mindegy)alatt..? előre is köszi
  • mumpic
    ok, visszavonom, ha jól látom ez is fizetős.. *phew* :(
  • mumpic
    debian alapú amúgy
  • mumpic
    elive wiki rendszerkövetelmények is
    hivatalos honlap

Ez szerintem elég jól néz ki, nézd meg az Aboutnál a videót. Bár nemtom, lehet hogy ahhoz már masszívabb vas kéne, de nem kizárt hogy valamikor én is ki fogom próbálni.
  • homeless
    Én ilyen esetekben mindig a xubuntut javaslom.
  • fravik
    köszi, de azért kinézetileg nem akarok visszamenni a win3.1 és a win95 szintjére :)
    valami olyat mondj, légyszi, ami jól is néz ki, kicsi a rendszerigénye és használható
  • mumpic
    A damn small linux (DSL) asszem csak 50 mega, és fluxboxa van neki is.
  • fravik
    mint írtam, netezésre, netes játékokra, msn-re, max egy kis szövegszerkesztésre kellene. a baj az, hogy a windows 9x-es verziókhoz a terméktámogatás mostmár 0! a linuxokat meg folyamatosan fejlesztik... ezért nem akartam win98se-t! a xubuntu lehet tényleg jó választás...
  • LMNO
    minix :)
  • csabiks
    Az attol függ mire kell a gép, mert van 40 megás linux ami hasítana rajta... , esetleg win95? win98? ezeknek nem volt nagy gépigényük
  • mumpic
    a sulixot meg nemtom, az biztos hogy livecd, de ha jól látom kde, azt nem a lassú gépekre szabták, meg ha jól veszem ki a szöveget, ez valami fizetős dolog :-\
  • mumpic
    Azt olvastam hogy a gos még nincs teljesen kész, és egy csomó hibája van. Enlightenment ablakkezelője van, az elvileg gyors. Szerintem egy xcfe-s linuxmint jól menne azon a gépen. Vagy xubuntu. Vagy fluxbuntu. Vagy a többiek megmondják, ők jobban tudják az ilyesmit mint én :).
  • fravik
    kicsit körülnéztem linux tájon, talán még a sulix is jó lehet, nem?
  • fravik
    sziasztok! egy olyan kérdésem lenne, hogy a húgomnak (9 éves) van egy nagyon régi gépe, amit netezésre, msn-re, netes játékokra használ: milyen linux-ot ajánlanátok a következő gépre? : 400Mhz Celeron, 128 MB RAM, 10GB wincsi, Nvidia-Vanta 16MB vram. A winXp már elég lassú rajta és elég sok helyet foglal. Én a gOS-ra gondoltam, de nem tudom, hogy jó választás lenne-e! Köszi a segítséget!
  • MerlinW
    Ha a router kapcsolodik a nethez akkor lényegtelen. Neked csak a routerbe dugott hálóval kell foglalkoznod. gyak.: eth0

Tartományba tartozó ip, maszk ill átjárónak a router ip címe megvan, valamint van nameserver megadva (etc/resolv) akkor kell mennie a netnek.
  • Dj Faustus #680
    "Ó, még valami. Van egy olyanom ifconfig esettén, hogy ppp0."
    Ez az ADSL (PPPoE) kapcsolatod. De az otthoni "routerek" be tudnak tárcsázni, így ez nem kell.