11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Program hozzárendelések: Rendszer/beállítások/alapértelmezett alkalmazások, valamint mint win alatt ikonon jobb klikk "megnyitás ezzel"
    File hozzárendelések: Rendszer/beállítások/fájlkezelés
    USB-s témához: Rendszer/beállítások/cserélhető meghajtók...

Ott van minden kereken és magyarul. Nyomogasd végig a menüket, ismerkedj a rendszerrel.

Fájlkezelőnek ajánlom a krusadert ami ugyan KDE-s nem Gnome-os, viszont nagyon hajaz a Total Commanderre, kényelmes és az utóbbi időben gyors is lett. Abban is tudsz programokat rendelni file-okhoz kényelmesen mint windows-ban jobb klikkel.
  • hispan2
    A tulajdonságos dolgot mostmár értem, köszi. Sajnos ha sudo paranccsal futtatom a CrossOver-t, a PS CS2 akkor is jelzi közben, hogy nem vagyok rendszergazda (és ő szerintem ezt Windows-os értelemben mondja, így nem tudok ellene mit tenni). Egyébként csinált a CrossOver ikonokat a Windows-os elemekhez, csak figyelmetlen voltam, így tudom őket közvetlenül indítani. (Megjegyzem az Office 2003-at tettem fel, azt használom, mert szerintem az a legjobb és az kifogástalanul megy, hála a jó égnek.)

Leszokáshoz annyit, hogy most egyszerre használok két rendszert két gépen. Az Ubuntu csak azért kellett, mert a régi laptop lassú volt XP-vel, meg mert untam, hogy csak a Windows-t ismerem. Megjegyzem mindekettővel meg vagyok elégedve, megvannak a maguk előnyei (A linux gyors, az XP meg ismeri a programjaim). Én személy szerint látok köztes utat, ha nem keverem nagyon a kettőt. (Például az OpenOffice-al sem volt semmi gondom, de ha már stabil az Office11, miért ne?).

Más: még mindig ekörül az alapértelmezett program probléma körül vagyok. Találtam egy olyan beállítást a Beállítások részben, hogy "Alapértelmezett programok", de ott csak hénány feladat alapértelmezését lehetett állítnai. Konkrétan én a Fájlböngészőt rendszert szeretném lecserélni Xfe-re, vagyis az eredeti alkalmazást teljesen ki akarom váltani, hogy CD-k berakásakor vagy USB-k csatlakoztatásakor is az induljon illetve a Helyen részben való kattintáskor is az induljon. Van erre mód?

• MerlinW
    Az "ikonon jobb klikk, tulajdonság" megoldás az asztalon lévő ikonokra vonatkozik, ha a főmenüben (start menü) szeretnéd akkor a második pontra van szükséged. (rendszer/beállítások/főmenü/crossover/jobb klikk)
    Vagy, ha ez macerás neked, akkor jobb klikkel ráküldöd a panelra és ott már működik a "jobb klikk/tulajdonságok".

Aztán. Nem a winword.exe-t kell rootként futatnod, hanem magát a crossover-t. Nem próbáltam még ugyan, de nem sok esélyét látom az Office 07 működését linux alatt, de megeshet. Openoffice-hoz van docx plugin ami megnyitja a 2007-es fájlokat (synaptic, google-val megtalálod).

Egyébként ez a root-os crossover is csak egy pillanatnyi ötlet volt, PS9 használható futtatására sem látok sok esélyt. Helyette ajánlom az ingyenes Gimp-et vagy a nem ingyenes Pixel-t. Mindkettő tudja azt amit a PS, csak kicsit más az elrendezésük. (Pixel hasonlít a legjobban a PS-re)

Le kell zokni a windows-os alkalmazásokról, és felfedezni a linuxos megfelelőjüket. Ha nagyon nem megy, akkor se emuláld őket, hanem virtualbox, vmware-el futtass virtuális gépen XP-t, vagy használj két natív rendszert.

Az emulált wines alkalmazások kivétel nélkül összeomlanak, megbízhatatlanok hosszú távon. Ez nem mindig gond, a célnak megfelelnek néha, de az olyan komolyabb programok, mint a PS, vagy az Office amelyekbe több időt, munkát fektetsz ősz hajszálakat fognak okozni, mikor 20-25 perc után egy kényes funkcióra való kattintást követően minden szó nélkül bezáródnak.

Ha nem tudsz együtt élni a linuxos alkalmazásokkal, divatból ne használj Linuxot, mert nem éri meg. Ha együtt tudsz élni velük, tudod nélkülözni a windowsos cumókat, akkor meg lesz egy stabil, biztonságos és gyors rendszered, amire mindig számíthatsz.
  • hispan2
    Nincs semmi az ikon jobb klikk "tulajdonság" részben, csak a penelhoz vagy az asztalhoz adhatom hozzá az Alkalmazások menü elemit. Ezzel kezdtem, lévén eddig csak Windows-t használtam, abból indulok ki. Lehet, hogy én vagyok a h*lye, de a cross+TAB dologra nem történik semmi, binárisok között sem találok semmit, ami cross-al kezdődne. Ugyanígy nem tudok parancsikont sem csinálni semmilyen windows-os elemre (csinálok egy indítóikont sudo /home/hispan1/.cxoffice/xp_programs/drive_c/Program Files/Microsoft Office/OFFICE11/WINWORD.EXE paranccsal, de nem törénik rá semmi). :-(

Bocsánat, hogy ennyire nem értek hozzá, de elbutított a Windows.
  • MerlinW
    Másik megoldás lehet még - ha támogatja a BIOS - a hálózatról való bootolás. De szerintem telepítsd fel. Natívan, vagy wubival win mellé, nem számít, lényeg hogy tisztább a dolog. 20-40gigás vinyókat meg hozzád vágnak 1-2ezer forintért bontókban, szervízekben.
  • vadmotoros
    Megnéztem, és sajnos tényleg nem tudja az USB-s boot-ot. Úgy látszik összekevertem a másik alaplapommal. Akkor nincs más marad a zajos HDD, esetleg egy CF-IDE átalakítóval memóriakártya.
  • MerlinW
    Istenem.. hát nézd meg...:D
    - ikonon jobb klikk tulajdonság
    - "sart"menü, beállítások főmenü, crossoveren jobb klikk, tulajdonságok
    - terminálba beírod hogy cross majd nyomsz egy TAB-ot
    - megkeresed a /usr/bin -ben a binárisok között

és sorolhatnám még.

Egyébként mindhárom kérdésedre a válasz: ugyanúgy mint az összes operációs rendszerben.
  • hispan2
    Ezzel kezdtem, de crossover parancsra nem történik semmi és nem tudom, mi lehet az indítója a crossovernek.

Másfelől: hogyna lehet parancsikont csinálni a crossover-el feltett dolgoknak? Mert valljuk be: elég hosszadalmas mindig előszor a crossovert elindítani aztán ott betallózni az exe-t... És ha már ez felvetődött, hogyan lehet egy fájltípushoz alapértelmezetté tenni egy (akár crossoverrel feltett) programot?
  • MerlinW
    Nekem is P4-em van és nincs USB boot. BIOS függő.
  • MerlinW
    nem kell bejelentkezni... ha konzolból sudo crossover vagy futtatásból gksudo crossover -ként indítod akkor rootként fog futni.
  • gabi89
    Igen ezt kihagytam.P3-as biztos nem tud USB-ről bootolni mert a P4-es alaplapok közül is van amelyik nem tud szóval P3-as esélytelen sajna.
  • hispan2
    Nem root-kéne vagyok, felhasználó vagyok de elvileg admin. root-ként nem tudok grafikus felületre bejelentkezni illetve elvileg be sincs kapcsolva a root (mármint azzal nem is tudnék bejelentkezni). Admint emulálni hol tudok? (szerintem ez lesz a megoldás)
  • MerlinW
    Crossover-t rootként futtatod? Csak ötlet... Ha úgysem megy nem tudom Crossover-en belül lehet-e Win Admint emulálni, ill miért nem úgy kezeli automatikusan.
  • hispan2
    Bocsánat, 9-es Photoshop, de ez a lényegi kérdésen nem változtat.
  • hispan2
    CrossOver-el tettem fel Photoshop 8.0 CS2-t. Ezt elvileg a CrossOver nem támogatja, de simán elkezdte telepíteni és végig is ment a telepítő, csakhogy közben egy alkalommal közli a telepítő, hogy nem vaoyk rendszergazda így a telepítés nem teljesen sikeres. Valóban, elindul a Photoshop (a telepítés után), de jelzi is, hogy újra kell installálni.

Kérdés: hogyan lehetek rendszergazda CrossOver telepítés/futás alatt, hogy azt a CS2 telepítő is elhiggye?
  • Divergencia
    Kerdes meg az, hogy a rendszer tud e bootolni USBrol?
    P3-nal van egy tippem, hogy meg nem fog menni.
  • gabi89
    Igen lehetséges itt van róla egy leírás
    http://www.hogyan.org/ubuntu-a-pendriveon
    Az,hogy USB 1.1 sajna tényleg visszafogja majd.Azt,hogy mennyire nem tudom ,de biztos csendesebb lesz és a CD-nél gyorsabb is szerintem.
  • vadmotoros
    Üdv!
    Remélem tudtok nekem segíteni. Szeretnék egy gépet összerakni kizárólag netezésre és messenger programok használatára. Live cd-s verziót már próbáltam és tökéletesen működik minden, viszont folyamatosan pörgeti a cd-t. Mivel csendes gépet szeretnék összerakni, ezért gondoltam egy olyan megoldásra, hogy a cd helyett pendrive-ról menne a rendszer. A kérdésem az, hogy megoldható-e?
    A konfig a következő: Pentium 3 733 MHz, 128 MB SD ram, integrált VGA+Hang. Viszont az usb port csak 1.1-es rajta, ez eléggé visszafogja majd a rendszert. Az internet USB-s Wlan kártyán jön.
    A tanácsokat előre is köszönöm.
  • hispan2
    Megtörtént és nincs boot kép. Köszönöm.

Most ezen a képernyő fényességen töröm a fejem. Sajnos a Lenovo nem ad olyan drivert Linux alá, mint amit Windows-hoz adott (amiben be lehetett állítani, hogy akksiról is lehessen teljes fényerejű a TFT). Lehet erre megoldás? (energiagazdálkodásban kivettem a pipát a fényerő-csökkentő mezőből...)
  • ivjoe
    1. Töröld ki a boot képet a grub-ból.
    2. Töröld le azt a csomagot, ami az ichtux-os képet berakta. Teljes eltávolítást nyomj synaptic-ban.
    3. Rebootolj, nem szabadna, h legyen boot kép.
    4. Tegyél be boot képet, ha akarsz.
  • hispan2
    Bekopiznám, de abban nem szerepel semmi ilyesmi (mármint ami az ichthux-ra mutatna), illetve az első sor mutat rá a boot képre, de az meg az, amit beállítottam a kgubeditorral. A többi sorhoz nem nyúltam, megegyeznek azzal, amit neten találtam (amilyennek egy érintetlennek lennie kell).

Egyébiránt most eltűnt ez az Ichthux-os kép, a boot-olás elején egy pillanatra (tényleg csak 1 pillanatra) felvillan az a boot-kép, amit én állítottam be kgube-al, aztán csak a konzolt látom, ahogy futnak le a sorok és indul a gép. Szóval tulajdonképpen ez most így egész jó :) Csak tudnám, most mitől lett ilyen...
  • ivjoe
    /boot/grub/menu.lst file-t kopizd be ide pls.
  • hispan2
    No, kgrubeditor legalább tényleg létrehoz splash fájlokat és még a preview nézetben is látszik minden szépen! Node a boot képet ő sem tudja lecserélni. Valamiért ez az ichthux izé beragadt oda, pedig már letöröltem, mint csomag. Ennek ellenére mindig ilyen a boot képem:

Másfelől: be van állítva alapértelmezett nyelvnek az angol, a bejelentkező képernyőn még az is van, de mikor belépek, már mindig magyar a rendszer, hiába állítom át a nyelvet. Ez miért lehet?
  • hispan2
    Hmm, qgrubeditor csinálni képekből nem tudott splash fájlt (16 színűből sem), ha előre elkészítetett tallóztam be (pl innen: http://www.schultz-net.dk/grub.html), azzal sem tudta lecserélni a meglevőt (ja és a Previev nézet sem működik soha :( ).
  • hispan2
    Köszönöm, ezt a grubeditor dolgot megnézem. Megjegyzem a legoptimálisabb az lenne, ha nem is lenne töltőkép, mert nekem aztán egyáltalán nem hiányzik.

Más kérdésem is lenne: laptopra tettem fel a rendszert és sokat használom váltóáram nélkül, akksiról. Windows alatt ilyenkor is megengedte, hogy a képernyő teljes fényerőn legyen, ami kell is, mert nem a legjobb minőségű a TFT panel. Ellenben Ubuntu-ban nem tudom kikapcsolni, hogy hálózat nélkül fele fényerővel menjen, ami elég zavaró. Megnéztem megjelenéstől energiagazdálkodásig mindent, de nem leltem ilyet. Van ötletetek?
  • KOXX
    Amúgy meg igen :)
  • ivjoe
    Ha a grubhoz és azt a csomagot töltötted le, amire gondolok, akkor, a képeket itt találod:
    /boot/grub/valami mappa, már nem emlékszem

rootként a menu.lst file szerkesztésével tudod módosítani, de ha nem értesz hozzá, nem ajánlom, mert ha elcsűröd a grubot, és nem tölt be, akkor nem fogsz tudni bebootolni a hdd-ről. :)

Én azt ajánlom, h csomagkezelőből telepíts valami grub editort. Grub editor kulcsszóra kettőt is dob:
    kgubeditor
    qgrubeditor
    Úgy emlékszem mindkettő tud grub háttérképet betenni, és ezzekkel a programokkal tudod megnézni is a képeket.
  • mumpic
    Szerintem terminál emulátor kell neki. Így gombnyomásra elindíthat akár tizet is. :o)
  • MerlinW
    Nem kell F12-ezni, Ctrl+Alt+F1-F6 -ig terminálhozhatsz bármikor, F7-el visszaugorhatsz az X-be.
  • hispan2
    Köszönöm. :)

Töltöttem le a csomagkezelővel BOOT-képeket, de nem tudom, hol tudom őket megnézni, választan közöttük, mert egyszerűen berakja aktuálisnak a legrégebben letöltöttet. Van erre is valami segédprogram?
  • ivjoe
    Gnome alatt így. (második az egy kis ízelítőben.)
    Ennél van mondjuk sokal egyszerűbb, ha a terminált akarod az F12-re:
    Rendszer --> Beálítások --> Gyorsbillentyűk Megkeresed a terminált és nyomsz neki egy F12-t. :)

• KOXX
    Jobb egérgombbal klikkelj mondjuk egy jpg fájlra, tulajdonságok, majd a megnyitás ezzel résznél tudod megadni, hogy a jpg-t mivel nyissa meg. Jobb megoldást hírtelen nem tudok.
  • KOXX
    Beállítások > Gyorsbillentyűk
    Itt kikeresed a terminált és beállítod neki az F12-t-
  • hispan2
    No megoldódott a dolog, hibás volt, amit beírtam a konfigba, de most már jó. Javasolták fórumokon, hogy ilyen esetekre érdemes F12-re beállítani a terminált. Hogyan tehetem ezt meg?
  • hispan2
    Beírtam a sudo gedit /etc/X11/xorg.conf parancsot, megheggesztettem a fájlt, újraindítottam a gépet, de most sem a TrackPoint, sem semmilyen USB-n csatlakoztatott egér nem működik, PS/2 portom meg nincs. :S Egyáltalán hogy lehet ilyenkor navigálni? Windows alatt TABbal meg nyilakkal ment minden, de itt semmi sem történik...
  • Pethy23
    Alapértelmezetté hogy tudok tenni alkalmazásokat? Megvan a beállítás de oda terminál parancs kell:S De leírom mihez kéne nekem! Gnome player, gthumb viewer.
  • KOXX
    Terminálba a következőt írd:
    sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
  • Divergencia
    grafikuson nyitsz egy konzolt,
    $>gksu kate /etc/X11/xorg.conf
    a szovegszerkeszto nevet amivel akarod szerkeszteni (nekem kate)
    keri a jelszot
    ennyi
  • hispan2
    No az előző probléma részben-egészben megoldódott, ellenben felmerült egy másik: az etc/X11/xorg.conf fájlban kéne módosítanom valamit (hogy működjön helyesen a trackpoint), de sehogy sem engedi ezt a fájlt szerkeszteni, jóllehet mikor megnyitom, rendszergazda vagyok. Próbáltam bejelentkezni root-al is, de azt meg a grafikus felület nem engedi. Hogya tudom módosítani ezt a fájlt? (ubuntu)
  • HiPPoNaX
    Az emesene nem hiszem, hogy megoldana a problemajat, leven az egyaltalan nem tamogatja a hang- es videoatvitelt...

#1238: nalam nincs ilyen problema az emesene-vel, de emlekeim szerint az msn protokollja fileatvitel eseten nem p2p, tehat a koztes szerverek terheltesegen is mulik, mennyire lassu az atvitel.