11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Hát akkor nevezd át a futtatandó fájlokat .exe-re...:)
  • mumpic
    emberi gyengeség :P
  • Dying Soul
    olyan jó volna ez a rendszer, de nem tudok az exétől elszakadni.
  • TothLaci
    Szerintetek megéri kipróbálni a 64 bites Ubuntu változatot?
    WinE mennyire boldogul a 64 bites változattal? Mert sajnos a jelenlegi 32 bites verzió nem igazán akar jól működni
  • TothLaci
    Találtam egy videót a nyílt forrású szoftverekről, azon belül annak a terjedésről. Meghívottak: az Ubuntu Magyarország egyik tagja Fridrich Róbert, illetve Nagy György, akit szerintem senkinek nem kell bemutatnom. Hey You!
    Na, itt a videó...
  • gabi89
    Látom a Winamptól azért nem tudtál szabadulni én így vagyok a Foobarral ha linux alatt vagyok.
  • TothLaci
    Én most jelenleg TELJESEN megvagyok elégedve ezzel a rendszerrel. Vannak még hibái, és hiányosságai, de eddig szinte mindenre tudtam megoldást találni. Íme egy kép a legújabb operációs rendszeremből:
    KEPFELTOLTES PONT HU/080804/K_perny_k_p-5_www.kepfeltoltes.hu_.png
  • ivjoe
    Jó, akkor neked nem működik. :)
  • Apocalipto
    Nekem teljesen egyenértéű vele
    Nah szal a wubival a D:/ meghajtómra csináltattam azt a képfájlt amiben maga az ubuntu van. És amik a D:/ meghajtón vannak zenék, képek stb stb, azokat nem jeleníti meg a linux. A C:/ meghajtómon lévő fájlokat meg tudom nyitni rendesen.
  • MerlinW
    Mi alól nem látsz mit? Wubuntus telepítés csak tesztelésre, próbálgatásra jó, nem egyenértékű a natív telepítéssel.

Segíteni mélyebben nem tudok, mert eszembe sem jutott soha wubi-val telepíteni a rendszert:)
  • Apocalipto
    na hy!

Felraktam wubival az ubuntut, de a D:/ meghajtómat, amire raktam, nem látja a rajta lévő fájlokat, de a méretét kiírja. Nem lehet valahogy láthatóvá tenni ezeket a fájlokat?
  • lck #1468
    Én mertem - Ext3-at is kezeli ugyanúgy.
  • MerlinW
    Rá, de én ilyet nem merek...:D
    Különben is ez Ext2-re van, olyat meg már ki használ manapság?:)
  • lck #1466
    Az egész windowsra is rá lehet tenni hogy lássa.
  • gabi89
    Na mindig tanul az ember.Pedig elég régóta használok windows alatt TC-t ,de nem is tudtam,hogy pluginnel látja a ext3 partíciókat :)
    Szóval köszi az infót.
  • MerlinW
    Linux írja olvassa az ntfs-t. (ezért egyébként az ntfs-3g csomag a felelős, amit alapból tartalmaz az ubuntu)
  • MerlinW
    XP nem látja a linuxos fájlrendszert (ext3) illetve külső programmal olvashatóvá lehet tenni (total commandernek is van ilyen pluginja)

Ha már nem kell, formázni lehet nyugodtan (partition magic-ben particio törlése, ujra létrehozása, formázása), majd utána XP CD-ről bootolva repair modban inditva ki kell adni a fixmbr parancsot, hogy eltűnjön a GRUB.
  • passatgt
    meg
  • Apocalipto
    És megtudom nézni a képeimet, megtudom hallgatni zenéimet linuxal a windowsos partícióról?
  • passatgt
    nem fogja látni xp

2. kérdésedre pedig enyém hasonló, várjuk a választ:)
  • passatgt
    Üdv!

Letörölni ubuntut lehet úgy, hogy Partition Magic-el simán törlöm partíciót?
  • Apocalipto
    Még felmerült pár kérdés:

Az XP látni fogja a linuxos partíciót?
    Ha nem kell már a linux, simán le tudnom formázni NTFS-re a windows telepítővel?
  • MerlinW
    Nem, csinál magának egy újat (GRUB)

Gép elindul, GRUB boot manager elindul, választhatsz linux, win közül (ezt automatikusan létrehozza telepítés során), majd ha win-t választod, akkor ha van, bejön a win bootmanager-e, s onnan tovább normálisan.
  • Apocalipto
    Hali!

Ha felrakom az ubuntut windows mellé, a boot menüt ugye nem fogja összebarmolni?
  • MerlinW
    Külső program nélkül szerintem nem. Dobj a könyvtárra egy root/root tulajdonos/csoportot (chown root:root /home/könyvtár), ill. vedd ki az "others" atributumokat (chmod 700 /home/könyvtár). Onnantól csak a root fogja tudni megnyitni, annak a jelszavát meg úgyis csak te tudod.
  • hispan2
    No kézzel megadtam neki hogy mi is ez és azóta jó.

Volt korábban ez a mappa titkosítási kérdésem és azt a választ kaptam, hogy " csak én férjek hozzá, úgy állítsam be". Ezzel az a baj, hogy itt az lenne a lényeg, hogy a jelszót akkor is kérje, ha én be vagyok jelentkezve, vagyis minden alkalommal, mikor a mappába be akarok lépni. Nem tudom, ez megoldható-e?
  • MerlinW
    Hát az X configját kell bütykölni (google-n találsz megoldást), vagy felteszel egy envy-t (szintén, google megtalálja) és ő megoldja a problémádat.
  • MerlinW
    sudo apt-get install --reinstall pidgin
  • hispan2
    Little problem: feltettem az Ubuntut egy IBM ThinkPad-ra, ezen volt korábban is és semmi gondja nem volt a megjelenítő eszközökkel. Reinstall után visznt rendre "Az ubuntu alacsony felbontású módban fut" szöveggel talál meg és az egész szisztéma 800x600-ra és borzalmas színekre áll be. Ha újranídítom, ugyanez, ha nem gnome a munkamenet, ugyanez (jóllehet már a login képernyő előtt keres ezzel a hibaüzenettel, már az is ronda), semmit sem tudok tenni. Eddig egyszer az egyik indítás után valamiért véletlenül jó volt, pedig nem csináltam semmit, azóta megint rossz. Ötletek?
  • mumpic
    Nem biztos, de /home/user -nél a .pidgin mappát töröld ki, és úgy próbáld meg telepíteni újra.
  • rumpeltszickin
    sziasztok, egy "apró" problémám adódott, remélem valaki tud segíteni:
    - telepítettem a mac4lin témát az ubuntumra, es minden tokeletesen mukodik, egy kivetellel: a pidginhez akartam ichat temat installalni, de mikor sikerult, nem tetszett, es vissza akartam allitani, de veletlenul toroltem az eredeti mappajat a usr/share/pixpmaps mappabol. igy amikor elindul a buddy ikonok, tray ikonok stb helyett nem jelenik meg kep...probaltam letorolni-ujratelepíteni a programot, de nem jartam sikerrel. valaki esetleg meg tudna mondani, hogy lehet ezt visszaallitani eredeti allapotba/letolteni vhonnan? elore is koszi
  • hispan2
    Fájlkezelővel még a sudo-nál bekért jelszót sem engedi, de mindegy. Sikerült ehyiket-másikat kimásolni szóval nekiesek a windows-nak. Kösz mindent.
  • nikiherceg
    Sziasztok!

Nekem most perpill csak annyi a problémám,hogy a ktorrents ablaka,valahogy nem akar passzolni az asztal méretéhez, és nem tudok az alsó fülekre kattintani,mert ugyebár az lent van egy olyan szinten,amit én már nem látok a monitorom fizikális határai miatt. Erre valami megoldás?
  • MerlinW
    Igen, egyszerűbb ha Win-t telepítesz először.
    man cp, de nem egyszerűbb fájlkezelővel?:) pl.: mc
  • hispan2
    Oks köszönöm. Az a baj a dologgal, hogy mikor másolni akarom őket, akkor vagy a célt vagy a forrást nem engedi megnyitni (sudo cp /home/user /home/user2), pedig rendszergazda vagyok. Ha USB-re másolok, néha szintén ez van. Ha kimegyek root-ba, akkor is.

Ugyanez pepitában: nem tudom kiüríteni a lomtárat és mostmár abba helyezni se tudok dolgokat "Hozzáférés megtagadva" indokkal...

Más: windowst meg linuxot akarok egy lemezen tartani és az volna a kérdésem, milyen sorrendben érdemes installálni? Láttam, hogy a Linux, ha már van fent Windows, dinamikusan tudja kezelni a telepítője során, mennyi hely legyen neki és mennyi maradjon a windowsnak. Ebből gondolom, hogy legegyszerűbb, ha windows-al kezdem és utána felteszek egy ubuntut, nem?
  • MerlinW
    Olvasgatnod kellene nem is keveset:) Nem sok hasonlóság van a Linux és a win között alapjában véve. Nincsenek exe fájlok. scriptek és binárisok vannak, melyeknek te adhatsz írás, olvasás, illetve futtatási jogokat /tulajdonoshoz és csoporthoz igazítva/ (attributumok).

Egyébként, ha Ubuntut használsz, akkor többnyire mindent elérsz kattintgatással. Programot telepíteni/eltávolítani a beállítások/rendszer/synaptic csomagkezelővel tudsz. Alapvetően minden telepítés internetről történik.

Guglizd ki az alábbi témákat:
    Linux vs Windows (a comparison)
    Unix bevezetõ - File-rendszer
    Ubuntu alapok
    Linux attributumok
    Linux felhasználó és csoportkezelés
    Linux terminál használata és parancsok
  • vafeN
    Hellosztok! Most raktam fel elsőként a linuxot és 1-2 dologra nem bírtam rá jönni és szeretném kérni a segítségeteket.

Egyik dolog ami igazán érdekelne hogy: hogyan lehet akármit is telepíteni linuxra? Hiába indítok el install fileokat akkor nem csinál semmit se [nem .exe file].

Másik dolog meg hogy: wifivel hogy tudok csatlakozni hálózatra? Megtaláltam azt ahol csatlakozni kell, látja is a wifis hálózatot, megadom neki a jelszót és nem fogadja el, minden formában adtam már meg neki a jelszót és nem akart felcsatlakozni.
  • MerlinW
    A saját beállítások a /home könyvtárban vannak a "." -al kezdődő rejtett mappákban. (.gnome2, .themes, .icons, stb)

A közös/rendszer beállítások az /etc-ben

A többi pedig az /usr/shared-ben
  • hispan2
    1 kérdés: ki akarom menteni a desktop aktuális állapotát, hogy azt egy másik gépen is alkalmazhassam. Nem csak a témáról van szó, hanem a tálcák/ikonok elrendezéséről, háttérképről meg úgy általában minél több beállításról. Mely fájlokat másoljam ki?
  • Palinko
    én ubuntus vagyok de nállam nem olyan nehéz megtalálni a gnmome névjegyét, valszeg nálad is van.