11431
Ubuntu Linux
  • hispan2
    Sziasztok!

Alábbi problémával már márciusban találkozott valaki az ubuntu.hu-n és bekommenteltem én is, hogy fennáll, de eddig ott válasz nem jött:

IBM ThinkPad-ra tettem fel 8.04-es verziót, felment szépen, gond nélkül (övé az egész partíció). Kikapcsolom, majd egy kis idő múltán újra be és mit látok: Intel Boot Agent Version 4.1.07 azt írja, nem talál OP-rendszert. Ha bent a HDD, ugyanazt az üzenetet kapom, mintha ki van véve, vagyis mintha nem is látná a wincsesztert, holott BIOS-ban megjelenik.

Mindegy neki, mi az elsődleges BOOT-eszköz, sohasem jó.

PXE-E61: Media test failure, check cable
    PXE-M0F: Exiting Intel Boot Agent.
    Operating System not found

Lehetséges, hogy az a probléma, hogy a telepítő valami, a gép számára ismeretlen fájlrendszert hozott létre és ezért nem látja a BIOS-on kívül semmi a HDD-t? (BartPE sem látja, egyedül a CD-ről indított Ubuntu).

Külföldi fórumokon is felvetődött, hogy rengeteg a probléma a régebbi IBM laptopokkal, de megoldást sehol sem leltem. Van valami ötletetek?
  • LMNO
    Hadd kérdezzem meg, hogy ebben hogy szuperál a file transfer?
    Ugyanis eddig az összes chatprogram amit próbáltam (aMSN-en kívül) mindegyikben tetűlassú volt még egy nagyon kicsi file átküldése is.
  • gabi89
    aMSN helyett nézd meg az Emesene nevű szoftvert talán a csomagkezelőben is benne van,de ha nem lenne akkor innen szedd le
  • Pethy23
    Üdv! Lenne pár kérdésem:

1. Ubuntu alá nincs olyasmi program mint a cFoss speed mert eléggé ugrál a net, és nem csak torrentnél:S
    2. Az miért van ha USB-s fülest bedugom akkor a fülesen lemegy a bejelentkező hang, de videó alatt külső hangszórón szól, már a hangerő ikonnál is kiválasztottam a fülest, de semmit se ér
    3. aMSN-be miért nincs hang videóbeszélgetés alatt, vagy esetleg mit ajánlotok helyette?
  • Desolator
    Kössz a választ!
    Eddig sudo pppoeconf-al próbálkoztam,de mindig hibát jelzett.
    Pontosan miben kell ezt beállitani?
  • homeless
    Ha routerről kapja a netet akkor nem kell pppoeconf, hanem a tálcán van egy kis ikon amire ha rákattint, van olyan, hogy kézi beállítás. Ott ki kell választani a hálókártyát. Utánna be kell írni egy ip címet, abból a hálózaból amibe a router van. Átjárónak a router címét kell megadni, dns-nek szintén, vagy ha úgy nem jó, akkor 84.2.44.1.
  • Divergencia
    A grafikus felulet kerdese megoldva, KDE4 megoldotta a problemat.
    fstab tartalma segit?
    [quote]
    # /etc/fstab: static file system information.
    #
    # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
    proc /proc proc defaults 0 0
    # /dev/hdd1
    UUID=2f900cd1-b262-4dfc-bd2c-d28649295669 / ext2 nouser,defaults,errors=remount-ro,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 1
    # /dev/hdd8
    UUID=2de02742-089c-48ca-ab52-af5136aeedba /home ext3 nouser,defaults,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 2
    # /dev/hdd7
    UUID=9a8b210b-a7fc-48dd-b97b-fc3e9b694e9a none swap sw 0 0
    /dev/hdb /media/cdrom0 udf,iso9660 user,atime,noauto,rw,dev,exec,suid 0 0
    /dev/fd0 /media/floppy0 auto user,atime,noauto,rw,dev,exec,suid 0 0
    [quote]
  • mumpic
    terminál:
    sudo pppoeconf

aztán:
    pon dsl-provider

(amúgy ezen az oldalon még volt is,lapozni sem kell)
  • Desolator
    Szevasztok!
    A problémám az,hogy nem tudom beállitani az internet kapcsolatomat.ADSL kapcsolatom van .Routerrer kapcsolódok,és ez még egy switchell meg van osztva.Hogy lehetne beállítani Ubuntu alatt az internetet?Előre is köszönöm a választ!
  • MerlinW
    Ennyiből nem tudok segíteni távolról. Telepítsd újra, vagy nem tudom.
  • mumpic
    Én is leginkább azért rendeltem meg, mert LTS kiadás, így sokáig jó szolgálatot tehet a cd, valamint rokonság és barátok körében lehet terjeszteni, mutogatni. Ja, és szép. :) (de ettől még nem kell belőle több :P)
  • LMNO
    Sztem a megrendelők 90%-a azért rendeli meg mert szép :)
    Az elég szar érv manapság hogy nem tudják letölteni + kiírni :)
  • arankamama
    Nagyon megéri, neked biztos, Angliából feladják fizetik a postaköltséget mindent, miért nem rendelted egyszerre a kettőt? én is úgy rendeltem, az indoklásnál meg leírtam hogy a laptopomnál 32bites az asztalinál 64bitest használok, és kiküldték, Azért mert milyen szép ne rendeld meg szerintem, letöltöd és kész, ez a cd kérés azoknak van akik nem rendelkeznek nagysebességű internettel vagy körülményes lenne kiírni vagy nemtom.
  • Divergencia
    ez normalis mountolas?
    floppy nak mountolt particio.. de mountolta mar /procnak is
  • Divergencia
    most meg mindig nem tudom mi a baj..
    bootolaskor nem inditja el a grafikus feluletet, es csak az rc szkripteknek a kimenetet latom
  • MerlinW
    érdekes oldal, jópofa infókkal, leírásokkal
  • LMNO
    szerintem rendelj minden változatból egyet-egyet, és majd ha megjön az utolsó, akkor kezdheted előlről a 8.10-essel :)
  • Flamer
    kb.
  • mumpic
    De én a piros megament akarooooomm!!!!!!!! :PPP
  • SrAta
    aha
    de nekem kell 32 bites
    De le van töltve meg minden csak mégis szebb...:D
  • Trisztin
  • MerlinW
    [URL=http://tombuntu.com/index.php/2008/04/25/10-tips-for-after-you-install-or-upgrade-ubuntu/]okos oldal "kezdőknek"[/URL]
  • ivjoe
    Én rendelek 1024-et és eladom az utcán új Win-nek. -.-

Gondolja bele, az, hogy megcsinálják a CD-t és kipostázzák neked, nagyon nem ingyen van. Az addig ok, h rendelsz mondjuk egyet, mer mondjuk rulez, de minek 10-et? Tapétázol vele? :C

Pont azért lehet letölteni rengeteg helyről, több protokollon keresztül, hogy ha szükséged van rá, letöltsd.
  • MerlinW
    Annyira "magyar" vagy..:)
  • SrAta
    vagy a 2. rendelés már nincs ingyen???
  • SrAta
    Rendelek egy 32 biteset is megéri:D:D:D
  • SrAta
    Gyyerekek ma kereken a 3. héten megjött a 64-bit-es ubi cd-m
    Szép sárga:D:D:D
  • SrAta
    kössz
  • MerlinW
    Én a mumpic által bevágott gyakorlatot használom, nem mountolok.

(itt kapod meg az x-et ami lejebb a root-hoz kerül)
    find /boot/grub/stage1

(belépés a grub konzolba)
    sudo grub

(kiválasztod a root particiót)
    root (hd0,x)

(telepíted az mbr-be)
    setup (hd0)

(kilépsz a grub konzolból)
    quit

(újraindtod a rendszert)
    init 6
  • HiPPoNaX
    Sokadszorra is :D
  • mumpic
    "What to do:
    Put the boot disk you created on the installation on the floppy drive, boot the system and run grub command

Remember that for grub (hd0,1) means hda (primary controller master), second partition.

Now we need to tell grub where are the grub files:

If you know where they are, type something like:
    root (hd0,1)

else if you have no idea, type:
    find /boot/grub/stage1
    and then the root command with the correct parameters:

setup (hd0)
    to install it on hd0, that is MBR of the first HD.

type quit and reboot.
    The menu will appear again.
    If you want to make some changes to the boot menu, you must edit the file: /boot/grub/menu.lst"

Sok sikert
  • zoliapu
    " nem tudom mit csináltam másképp (most jól) de van net :)"

Én a Windows -okkal járok így néha van amikor szerencsémre, de van amikor agyamra megy. De már az Ubi is kezdi.
  • gabi89
    Ubuntu Live cd-t berakod és avval helyreállítod a Grubot.
  • SrAta
    őőő
    tom láma kérdés
    Tehát
    XP újratelepítés(Hmm mily szokatlan XD)
    Nah és elszállta Grubom tehát alapból wint bootol
    Hogyan lehet visszavarázsolni???
  • Trisztin
    ok,köszi már megvan :) de meglepett,hogy ez mozilla "extra" :) amúgy a gond a helyesen írással volt :)

Egész szépen barátkozok vele...

Kiegészítés: ami nagyon tetszik a Képernyőkímélő... a rubik kígyó :) imádom :)
  • MerlinW
    Ha X-ből a zárt meghajtós dolgot csinálod, nem kell telepíteni driver-t, megteszi saját maga.
  • MerlinW
    van ám hozzá magyar nyelvi szótár (kiegészítők), oszt akkor nem lesz piros amennyiben helyesen írsz:)

Rendszer/frissítéskezelőt meg kapd elő gyorsan és frissíts 8.04-re. Minap jött új kernel, azóta minden okés vele.
  • Flamer
    kielehet kapcsolni. firefox.
  • Trisztin
    őőőő izé..... sikerült nem tudom mit csináltam másképp (most jól) de van net :)

(fura,hogy aláhúzza pirossal a szavak,de majd megszokom;) )
  • Trisztin
    Még anno ... kaptunk egy CD-t amin ilyen kapcsolodó program van,annak a borítóján szerepelnek az invitel fontosabb adatai...
    A NAME SERVER IP címe (DNS); levelezőszerver neve és egy webszerver (feltöltéshez)
    Annyira nem tudtam,hogy mit hogyan,hogy már probáltam az ip címet valahova beilleszteni...

Na de gondoltam megnézem a windows pontosan miket is kér a net beállításhoz és ezt már csukott szemmel is végig tudom csinálni,de ez sem kér semmit csak felhasználónevet és jelszót... úgyhogy az előző hozzászólásos irásomat visszavonom...