11431
Ubuntu Linux
-
#1359 No sikerült az említett var/backups részben levő status mentést visszamásolni konzolból az elveszett helyére és most már a frissítéskezelő meg a synaptic is megy, csak épp telepíteni nem tudnak semmit, az alábbi hibaüzenettel:
dpkg: parse error, in file '/var/lib/dpkg/available' near line 1:
'' mezőnév után : kell
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (2)
Egy csomag telepítése meghiusult. Kísérlet a helyreállításra:
Vagyis felteszem ez a status fájl bemásolós megoldás nem vezet eredényre.
Kérdés akkor, hogyan állítsam helyre a meglevő valós csomagok alapján az adatbázist? -
#1358 Brasero, k3b (csak utobbi qt-s app, szoval pl kicsit kilog a gnome-os rendszerbol megjelenes szempontjabol) -
#1357 Olyan nincs hogy legjobb ;)
Én a Braserot használom. -
#1356 mejik a legjobb cd/dvdiro progi ?:O természetesen linuxra kérdem.
gnomebaker?:o -
#1355 Az elsőnek még nem volt időm utánanézni mert ez a csomagkezelős dolog idegesít.
Szóval a kettes problémához: Elmentem az oldalra, sajnos status-old fájlom nekem sem volt, a helyreállító scriptet meg letörölték, így letölteni nem tudtam. Van ellenben /var/backups/dpkg.status.0 fájlom, amit 9 napja módosított utúljára a gép, kb mikor (a mait leszámítva) módosítottam az eredetin (csomagot telepítettem), ami ugye most nincs meg. Bemásolnám én ezt átnevezve, hátha ez megoldja a dolgot, de nem engedi (konzolból meg nem tudom, hogy kéne), meghát ugye nem vagyok biztos benne, hogy ez jó megoldás, csak az Általad linkelt oldalon is említették ezt a mappát és benne a backupot.
Tehát érdemes ezt másolni vagy van valami módja a mostani telepített csomagok adatbázisának újraépítésére?
(egyébként ez mellékes de szinte mindehonnan kizár a saját gépem, a saját mappámon kívül semmit soha sehova nem enged menteni/megnyitni/módosítani, jóllehet rendszergazda vagyok) -
#1354 Az intel_rng az intel véletlenszám-generátorára utal.
Ha utánanézel a Google-ben (legyen ez az első lépésed), találhatsz rá megoldást - például itt, ahol a
echo "blacklist intel_rng" >> /etc/modprobe.d/blacklist
paranccsal nyírja ki az Intel véletlenszámgenerátorának betöltését.
A másik kérdésedre meg itt találhatsz megoldást. -
#1353 Ó és a hiba nem jár egyedül, azon septiben friss probléma:
azt mondja a synaptic meg a frissítéskezelő, de az apt-get parancs is (sudo-val meg anélkül is), hogy
E: Nem lehet megnyitni a /var/lib/dpkg/status fájlt - open (2 nincs ilyen fájl cagy könyvtár
E: A csomaglista vagy az állapot fájl nem dolgozható fel vagy nem olvasható
Ez a kettő párban jár, működik a rendszer csak sem frissíteni, sem telepíteni, de a synaptivban még keresni sem tudok, mert rögtön az indulása után ez előjön és le is áll tőle. Megnéztem és a kérdéses fájl (status) a kérdéses helyen tényleg nem létezik :( Mit lehet tenni? (a gond egy fsck után jelentkezett, ahol pár kérdésre YES-t nyomtam; helyreállítás) -
#1352 Üdv!
1 kérdés: BOOT-olás közben Ubuntu a képen bekeretezett sornál elidőz vagy 20 másodpercet, ami a teljes folyamatnak vagy egyharmada, szóval sok. Szerintem valami itt nem stimmel, bár nem tudom, mit jelent a kerezetett sor, de van egy olyan érzésem, hogy feleslegesen tartja fel a boot folyamatot.
Jó ez így vagy tényleg valami gebasz van? -
nikiherceg #1351 Nos senki? -
nikiherceg #1350 Sziasztok!
Én kubuntut-használok,remélem nem sértő,ha ide írok, végül is tesók :-DD!
Szóval a problémám az lenne,hogy az tv kártya távirányítóját nem tudom sehogysem belőni. A kártya egy AVerMedia Super 007, a távvezérlő pedig AVerMedia RM-RK. Találtam oldalakt,de azok a leírások már az elején elakadtam. Mivel a cat /proc/bus/input/devices -nél a tv kártya sorát sehol nem találtam meg,holott a kártyát ismeri is meg használja... Esetleg ha az még számít,akkor a TV kariba kell dugni az infra érzékelő madzagját :-)
Telljes letargiába estem,kérem aki tud segítsen :-)))
Hupsz még valami! Kubuntu 8.04-ben hogyan lehet ezeket a jópofa téma dolgokat telepíteni? MErt az sem nagyon megy, valami dominot,meg qtCuver-t emgleget,meg Crystal window colors meg ilyesmi.... Hát Ha valaki megsegít egy kezdőt azt nagyon megköszönném :-)
üdv: Bercy -
#1349 ntfs-config. értme htx. -
#1348 Alapértelmezettnek van beállítva. -
#1347 az nem jo, ha GDM-ben beallitod alapertelmezett kornyezetnek? -
#1346 Hirtelen azt találtam leírni hogy nekem ment alapból, de rájöttem hogy én is szerkesztgettem. [buta]
Viszont izé, egy másik xfce-s problémám:
startx -- :1
lehet eztet úgy paraméterezni hogy nekem ne a gnome induljon el hanem xfce? -
#1345 ntfs-config csomag megoldja (vagy fstab kezi szerkesztgetese), de hogy ez miert mukodik igy, azt a canonicaltol kerdezd :D -
#1344 mitőlvan az hogy hardy nem mountolja fel alapbol az ntfs particiokat?mer 7.10 csinálta de 8.04 már nem :C -
#1343 Hát, nekem ez a jellemzőbb, az a ritkábbik eset amikor egyből indul. -
#1342 Neha nekem is csinal ilyet, de az esetek jelentos tobbsegeben siman elindul az xfce. Hogy ez mitol van, azt nem tudom. -
#1341 heló,
Hardy bejelentkezés után kukán ül, nem indul el az xfce, ctrl+alt+backspace kombóval vissza még egy kör bejelentkezés után indul csak el rendesen. Volt már valakinek hasonló tapasztalata?
Amúgy a sima ubuntut használom, csak letöltöttem hozzá egy xfcet. Néha kell a gnóm :) -
Thanatos #1340 Hi all.
lenne egy kis problémám ff3-al (frissen áttérve win-ről, szal ha nagyon triviális lenne ne harapjátok le a fejem :) ) :
adott egy ff3 aios-al
win-ben megy is töéletesen ha full a képernyő baloldalára viszem ütközésig az egeret katt-ra előjön illetve eltünik, igy jól hazsnálhato a thin sidebar switch is...
igen ám de ugyanigy ff3, aios-al linux alatt (ubuntu 8.04, gnome..) nem igy viselkedik
full képernyő oldalára véve az egeret nem müxik pár mm-el beljebb kell hozni ami kurva idegesitő
tleejsen a képernyő szélén mintha átméretezni akarná az ablakot, de azt meg ugye nem lehet, mert fejlécre duplakatt miatt ki van nagyitva desk méretre... -
#1339 Megint elállítódott valami az X-emben, miután bekapcsoltam az nvidia legacy drivert.
A monitornak olyan felbontást adott amit nem tud, és persze az x el sem indult :C
Xubuntut érdemes felrakni? kdeben nem bízom ezekután. -
#1338 Én is a terminal desktopot csináltam tőle:)
nézd meg ezt is:) -
#1337 Hát ez hihetetlen, ezért kitenni, gratulálok shadow-nak, komolyan, SZÉP VOLT! -.-
(Már ha ezért tette ki.)
Én INNEN ismerem az oldalát. [HUP reklám, jajj, mi lesz most?]
Azért érdekes, hogy ott ilyennek témát lehet nyitni, itt meg egy szál linkért ban?
Amúgy iszonyat jó, nekem nagyon hasznos, volt, a terminal a desktopon meg egyszerűen zseniális? :)
-
#1336 Szegényt már ki is tiltották, hiába reklám volt, a témába vágott. -
#1335 -
#1334 looks nice. mégcsak a cimeket olvastam el mert nics időm most de (y) -
phoenixart #1333 Hello Mindenki!
Szeretném megosztani az itteni felhasználókkal is ezt a hasznos oldalt:
Phoenix Art
Jó olvasást mindenkinek! :-) -
#1332 Grub-install(HD0) hiba annyit jelent, hogy valami oknál fogva nem tudja írni az MBR-t. Meg lehet próbálni javítani XP cd-ről bootolva, majd a telepítő töltésekor R bill lenyomásával recovery módba lépve a
fixboot, fixmbr parancsokkal.
Dos bootfloppy-ról fdisk /mbr paranccsal -
#1331 Szevasztok! Fel akartam telepiteni az Ubuntu 8.04-et, de telepités végefelé ezt a hibaüzenetet kaptam: "Grub-install(HD0) hibát adott (ez egy végzetes hiba)" és innen visszadobott a live rendszerbe. A gépen a következő: AMD athlon64 3000+,1GB ddr ram,160GB Samsung Sata2-es vinyó+200GB Samsung Sata2-es vinyó(de ez nem volt a gépben),ATI Radeon x850xt. Tud vki segiteni,hogy mi a baj? Ja és csereparticiót nem adtam meg neki,mert csak 2 partició van,és a másikon az adataim vannak. Előre is köszi a segitséget! -
#1330 Ha a munkaasztalt nem kiterjeszted, hanem klonozod, akkor ertelemszeruen azonos felbontasban kell menjen mindket megjelenito, hiszen pontosan ugyanazt a kepet jeleniti meg a ket monitoron a videokartya. -
#1329 Ha már a felbontások emlegetve voltak: ha másodlagos monitort kötök a notira, akkor csak egyszerre tudom a két megjelenítő felbontást állítani, akkor is, ha csak a másodlagos monitor megy. -
#1328 A géped erőforrásait, hardvereit használja és nem a VM emulált dolgait, valamint nem osztozik két OS rajta.
De szerintem evadens, hogy natívan másképp megy egy OS mint Windows-on emulálva.
Itt a kérdés ismét az, mire kell neked linux. Ismerkedni akkor jó a VM. Ha használni szeretnéd akkor célszerű telepíteni normálisan. Ha ideiglenesen akarod használni, akkor jön képbe a wubi-s dolog. -
#1327 Ez szimplán annyi, hogy ha jól értem, akkor ez is csak annyi, hogy két oprendszer van fent és én nnem szeretek újraindítgatni. De ha nem az, akkor mondd és váltok át arra. -
#1326 Mennie kell, én is használok VM-et. Box-ot is, VMWare-t is. De ez legyen a legnagyobb probléma.
Egyébként miért VM-ezel? Ott a vadi új csilivili wubi renszer. Windowsból Windows mellé telepítheted, image fájlt használ és nativan fut. Szerintem hasznosabb úgy, és így látod azt is amit VBoxon nem látsz. (grafikai fícsörök, sebesség, hardvertámogatás stb.) -
#1325 Tudom, kerestem. De egyszerűen nem megy. Gondolom bezavar neki, hogy viruális gépen megy. -
#1324 Konzolban írsz valamit, használd a TAB-ot. Kiegészít, rámutat, ha nincs olyan, stb.
Screen szekció Modes optciójában tudsz felbontást adni hozzá. Ezután Ctrl+Alt+Backspace vagy reboot.
[halkan jegyzem meg, hogy minden második linuxos oldalon le van írva az X konfigja, csak guglizni kell. Szívesen segítünk, csak hát érted..] -
#1323 Megoldódott. Az X11-et kisbetűvel írtam xD
És most jön a gyakorlati része. Hogy tudok felbontást hozzáadni? -
#1322 teminál, sudo mc és nézd meg magad. -
#1321 Pedig ez van. Igazából virtual box-on van fent az ubuntu, de nem hinném, hogy bármi baja is lenne, mert kb 3 órája van fent. -
#1320 sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Ha ezzel nem nyílik meg, akkor valamit nagyon elvarázsoltál én mondom.