11431
Ubuntu Linux
  • KILLER2
    Igen. Nem üres, ott van az szépen a helyén, csak amikor a terminálból nyitom meg, akkor nyit meg egy üres valamit és ha manteni akarom, akkor mondja azt, hogy a fájl nem létezik.
  • MerlinW
    Ha xorg.conf üres lenne nem lenne grafikus felületed. Biztos rootként szerkeszted? (sudo)
  • KILLER2
    Nem jó. Az van, mint eddig. Megnyitja syerkesztőt, de üres a fájl és amikor menteném, azt mondha, jogy a fájl nem létezik. Pedig ott van.
  • ivjoe
    Hahh, sry, megváltozott a program, mióta utoljára láttam, bocsi. :)
    Nekem van 1280, ilyet meg, h be lehet írni a lehetségesen választható felbontásokat ennek a kivételével utóljára a debian 3.0 telepítőjében láttam. :)
  • ivjoe
    Beírni sem tudod? :D
  • KILLER2
    Akkor megint megpróbálom, hátha most sikerül. Másodikat már próbáltam, nincs ott az 1280. Annyira azért nem vagyok hülye hozzá :)
  • ivjoe
    root-ként módosítsd

sudo szövegszerkesztő_amivel_módosítani_akarod file
    pl.: sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

De én ikbább a
    Rendszer --> Beállítások --> Képernyő felbontása menüpontot javaslom.
  • KILLER2
    Segítésgeteket kérném abban, hogy ubuntu-n hozzá kéne adni a képernyő felbontásokhoz az 1280x1024-et. Már utánanéztem, de nem sikerült megoldanom. Igazából szinte először használok linux-ot, nagyon kezdő vagyok. Odáig jutottam, hogy az xorg.conf-ot módosítanám, de nem engedi elmenteni.
  • hispan2
    Nautilusra rájöttem: nem láttam a fától az erdőt. Csak előtte sehol sem volt nevén nevezve a gyermek, így nem tudtam, hogy ő az.

Telepítettem az xfce-t, bejelentkeztem azzal, de egyrészt szerintem sokkal kevesebbet tud / nem tetszik / abban sem az Xfe az alapértelmezett fájlkezelő. De látom már, hogy ezt a nautilust nem tudom kicserélni kompletten az xfe-re, csak ha felteszek egy xubuntut, amit nem akarok, örülök, hogy sikerült a simát beállítani szépen.
  • Flamer
    ahan. igy okés. de firefox készitő lehetnének ojan hogyx ha ff2-d van és kijön a 3 final akkor arra frissit :|
    és akkor nem kellett volna szar betat tenni a 8.04-be :o
  • KOXX
    azért került bele a beta, mert ha valakinek kifejezetten a long time support rendszer kell akkor 2011-ben ne az ff2-t keljen még mindig használnia. ha vársz egy keveset akkor frissíthetsz ff3 final-ra és nem lesz ilyen bugos, ellenben gyorsabb, kevesebbet zabál, jobban követi a szabványokat, kényelmesebb, stb.
  • MerlinW
    Gnome saját ablakkezeljője (helyek menü (aka. saját gép)), vagy konzolban nautilus parancs
  • hispan2
    Saját magam megdöbbenésére tényleg elégedett vagyok vele :-P

Mi ez a nautilus? Hogyan indítom?
  • LMNO
    van már vírus linuxra :)
    Az meg nem vírus hogy van benne egy biztonsági hiba; esetleg valaki/valami kihasználhatja
    Az FF3beta meg az első volt amit kioperáltam az új ubuntuból :)
  • Flamer
    nemvirus. :D csak "virus" :D de inkább másnak nevezném. :D de mindegy.

#1303: ahan. de mint már montam nem értem miért raktak bele bétát :| hibavolt télleg.

nademindegy.
  • lck #1304
    „A Firefox 3.0-t egy olyan ismert hibával adják ki, amely térdre kényszeríti a linuxos rendszereket” - Első vírus lin.-ra :)
  • MerlinW
    Frissítés után első dolgom a csere volt, vissza 2-esre:)
    Mondhatjuk, hogy vissza kettőt, gáz:)
  • Flamer
    kicsit ide is való:
    firefox3
  • HiPPoNaX
    Atinal sem kell kulon szorakozni, zart meghajtot eleg felrakni (legalabbis az en mar-mar muzealis 9600-asom teljesen jol elvan a zart driverrel)
  • ivjoe
    Milyen drivert raktál föl?
    Milyen kártyád van?

Atinál sem kell drivert telepíteni kézzel, elég a rendszer/zárt meghajtók kezelését bepipálni, és megcsinálja a rendszer maga. :)
  • MerlinW
    Lehet az nem is lenne jó neked. Két megoldást látok:
    - telepíted az xfce felületet, majd reboot után a login képenyőn kiválasztod Gnome helyett,
    - vagy telepítesz egy Xubuntut az Ubuntu helyett. Xubuntu ugyanazt tudja mint az Ubi, csak Xfce felülete van alapból.
    - Használod a Nautilus-t (Gnome alap).

Gnome-os nautilus nem ugyanolyan mint az Xfe?:)

Egyébként tök jó, hogy ez a legnagyobb problémád a linuxal, tulajdonképpen egy elégedett vásárlóval van dolgunk:)
  • MerlinW
    Ezt majd korrigálják az Ati tulajok, de Nvidiánál nem kell drivert telepíteni kézzel, elég a rendszer/zárt meghajtók kezelését bepipálni, és megcsinálja a rendszer maga.
  • Lazarus
    Máris sikerült elkúrni :( Telepítettem az ati drivert és bejelentkezés után full fehér képernyő fogad kurzorral a tetején.
  • Lazarus
    Ezt már ubuntu alól írom... pedig nem változtattam semmit :D
  • Lazarus
    NetTV cég. Nem tudom routernek minősül-e az a kütyü amibe befut a központi kábel és szétosztja TV-re és netre, ha jól tudom csak modem. A lényeg hogy nem szabad semmilyen IP-t beírni, felcsatlakozni sem kell.
  • hispan2
    Van ott a megoldást taglaló bejegyzés alatt egy fájl (xfe-default-file-manager-0.1.pet), gondoltam azt kell leszedni, letöltöttem, de az nem fut le. Amit kódot ott írnak, azt meg nem tudom, hol kell lefuttatni...
  • MerlinW
    Milyen netkapcsolat (ADSL, Kábel) Router van-e, stb.?
  • Lazarus
    Szeretném kipróbálni a linuxot és azon belül is az ubuntut, még régebben feltelepítettem egy előző változatot de képtelen voltam csatlakozni az internetre alatta. Most felraktam a 8.04-es verziót, hátha menni fog, de semmi változás. Beállítottam a dhcp kapcsolatot a hálózatok menüpont alatt, de semmi, a firefox úgy viselkedik mintha ki lenne húzva a netkábel. Windows alatt gond nélkül működik. :(
  • csanee
    Okés, nagyon szépen köszönöm! Kipróbálom.
  • mumpic
    sudo gedit /boot/grub/menu.lst
    és a végébe szerkeszd bele a Tiny partícióját
  • csanee
    Hello! Egy kis segítségre lenne szükségem. Még kicsit kezdő vagyok a linux témában, szóval bocs a lámaságért:)
    Szóval van egy kiwi 8.04-es verzió telepítve, a vinyó másik partícióján pedig kipróbálás céljából egy Tiny linux. A kérdésem az lenne, hogy hogy tudom indítani bootkor a tiny-t? A kiwire felraktam a startupmanagert synapticból, de nemtom hozzáadni a tinyt.
    Előre is köszi a segítséget!
  • HiPPoNaX
    Probald meg a szolgaltato DNS szervereinek cimeit megadni, hatha.
  • Desolator
    Próbáltam automatán,úgy sem működött.Ugyan azokat a dolgokat adtam meg ,mint Windowson,és ott megy.DNS szerver cimeket is adtam meg,ugyan azt mint az étjáró címe.
  • ivjoe
    Pingelni tudod a routert?
  • HiPPoNaX
    A kezzel beallitott ip cim a router DHCP pooljan kivul esik? Jol adtad meg az alapertelmezett atjaro cimet? DNS szerver cim(ek)et adtal meg? Ha az elso 2 lehetoseg rendben van, akkor en az utobbira gyanakodnek (a regi belkin routerem peldaul nem tovabbitotta a rendszernek automatan a dns cimeket, ha fix ipt allitottam be, kezzel kellett azt is allitgatni). De amugy, ha minden kotel szakad, akkor minden beallitast automatan hagyva, DHCP-rol is mennie kene a netnek.
  • Desolator
    Üdv!Felraktam a 8,04-es Ubuntut.Sajnos az internetet továbra sem tudom beállítani.ADSL internetem van és routerrel csatlakozok hozzá.Beállitottam Wired conectionra,és kézzel beirogattam az IP cimet a maskot és a Gatewazy-t.Ugy csinál a Firefox,mint ha elkezdené tölteni az oldalt,de utánna semmi,és kb.1 perc után kiirja,hogy nem tudja megjeleniteni.Mi lehet a hiba?
  • MerlinW
    Mármint mit szedtél le? Xubuntu a komplett operációs rendszer Ubuntu helyett. Különbség hogy nem Gnome hanem Xfce felülete van.

A linken meg a megoldást írják, hogy tedd alapértelmezetté az Xfe-t.
  • hispan2
    Köszönöm. Leszedtem és azt írja rá, hogy nem támogatott vagy nem érvényes archívumtipus, tehát nem fut le :-(

Ha én annyira vágnám ezeket... :-) Örülök, hogy boldogulok az ubuntuval és örülök, hogy van Aki segít.
  • MerlinW
    Xfe to default FM

Mondjuk ezzel az erővel használhatnál Xubuntut is.
  • hispan2
    Értem, mint mondasz, de a fájlkezelőt cuzamme nem tudom lecserélni. Ha a helyek részben kattintok bárhova, sosem tudom elérni, hogy az az Xfe-ben nyíljon meg. Sajnos erre nincs mód az Alapértelmezett alkalmazások menüben.

Az Xfe azért tetszik, mert hasonlatos a Windows Explorer ablakrendszeréhez, ami nekem bejött. Mondjuk a betűk simítását nem tudom kikapcsolni benne, ami idegesítő, de ettől még jó lenne. Kipróbáltam mellesleg a Gnome Commendert, az is igen hasonlatos a Total commanderhez, de igazából nincs rá szükségem.

Másfelől felvetődött bennem a kérdés: nem tudom például az Xfe-ben megnyitni sem az USB eszközöket, sem a CD-ket, sem semmit a gyökérmeghajtón kívül, mert nem tudom, mit írjak az útvonal helyére, hogy ezek jöjjenek be. Őszintén szóval a Fájlkezelőben is csak azért érem el ezeket, mert van rájuk ikon. Ez engem speciel nagyon zavar, mert olyan ez, mintha a legalapabb struktúráját nem láthatnám a gépnek... :-(

A képernyő fényességnek utánaolvastam és úgy veszem észre, hogy ez jelenleg egy komplex bug, mert nemhogy akksiról a maximumra nem engedi tenni a fényerőt a rendszer, még a legutóbbi fényességet sem tudja megjegyezni. Rengetegen írták ezt, szóval erre talán majd egy frisebb Gnome ad megoldást.