11431
Ubuntu Linux
-
nikiherceg #1439 ezt eddig értem, de hogy tudom megnézni,hogy az enyém milyen? -
#1438 Van külön KDE3 és KDE4-es lemez image, de a 4-es sztem még használhatatlan. -
#1437 KDE 4
De a hivatalos oldalon írják. -
nikiherceg #1436 Most a kubuntu 8.04 az KED 4 vagy KED 3.5.9? -
#1435 mplayer oszt annyi. (y) -
#1434 Egyetértek :) Kivéve ha konvertálsz akkor azért nem árt (win alatt legalábbis) divx,xvid,ffdshow kodeket felpakolni,de akkor se kodekpackot ami összebassza a gépet. -
HUmanEmber41st #1433 Bár nem javasolt senki semmit, mégis megnéztem az új videókártyámat, tényleg rossz volt....ezt a kib*****t! -
Thanatos #1432 codecet el kéne már felejteni, winre és linuxra is, vlc player oszt annyi -
nikiherceg #1431 Na én letörlöm, engem nagyon felhúzott az elmúlt néhány napban, szépnek szép,stabil,gyors, de akkor is csak linux, és soha nem lesz rá olyan hardware támogatás,mint windows-ra :-((( És én ebbe beleőrültme,hogy se tv tuner, se epson combó nyomtató, se normális hangerő... -
#1430 mik a legjobb codeckek linux -ra?es sound blaster audigy hang kartyamhoz hol talalok drivert? -
#1429 Hát win telepítésének töredéke alatt fenntvan? :) -
#1428 huu mennyit telepiti ezt?mar eleg regota megy es csak 65 % :( -
#1427 thx! -
nikiherceg #1426 én is sz*** ezzel, én egyszerűen rábíztam az egészet, volt ott vmi olyan opció,hogy a legnagyobb összefüggő terület kiválasztása, na én arra mentem és eg is találta a d meghajtót és arra települt :-) -
#1425 #1389 -
#1424 nah megint en...vmi gubanc van mikor telepitem es kezileg kivalasztanam a particiot es tovabb mennek azt irja h nem adtam meg gyoker fajlrendszert.mit kene csinaljak? -
#1423 kiraly koszi! -
nikiherceg #1422 Első indítás után:
K menü --> Rendszer---> Hardware drivers manager --> ott kipipálod az nividia.. ujraindítás és a gyorsítás már be is van kapcsolva, lehet felbontást állítani meg ezt azt :-) -
Thanatos #1421 beteszed cédét elvielg magátol bebootol livecdként, ott meg desken van egy isntall icon arra ráböksz és felrakhatod
és jah menni fog nvidia kártyával
-
#1420 hali! most toltom az ubuntu-t es az lenne a kerdesem h siman kiirom egy cd-re es ha beteszem es bootolom akkor bejonnek a particiok aztan install,stb?es nvdia driver oldalan csak linuxot ir nincs kulon ubuntura az nem baj attol meg menni fog? -
nikiherceg #1419 EZ királyság :-D Ha ezt a képet hamarabb láttam volna,talán hamarabb ubuntus lettem volna -
#1418 fajz:D ejpazmek :FDdd -
#1417 na egy kis vidámságot is kérünk ebbe a topikba
-
#1416 Úgy állítod be a mappa jogait, h egyedül te nyúlhass hozzá, senki más? :)
terminálba: chmod 070 mappanév
Vagy jobbgomb a mappára, tulajdonságok -
#1415 Üdv!
Van 1 mezei mappám, azt szeretném titkosítani vagyis elérni, hogy azt ne nyithassa meg akárki (nem a hálózaton, hanem konkrétan a gépen). Ugyan csak egyetlen felhasználó van, de bizonyos okokból néha más is ezt használja, szóval kéne egy mappa, ahova csak jelszóval juthatok be (akkor is, ha már bejelentkeztem). Néztem a "Titkosítás" opciót, ott kulcsot kéne hozzáadni, hát csináltam is egyet, de hozzáadni nem enged kulcsokat... (a keresés ablakban egyet sem talál, sem a már meglevő login nevűt, sem az újat, amit csináltam). Meg lehetne ezt oldani valahogy? -
#1414 Nem találom... és nem akar sikerülni :(
Mind1 köszi azért! :(
Üdv:Joe! -
#1413 Ha jól emlékszem pár hsz-szel utánna kérdezték tőle, leírta. :) -
#1412 Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni abban,hogy hogy lehet ilyet csinálni?
Néhány lépésben ...
Nekem sehogyan sem akar sikerülni.
Már újra is tettem az Ubi-t :(
Köszönöm előre is!
Üdv:Joe! -
nikiherceg #1411 Hát igen, ha bővebben kifejtenéd, kész orgazmusom lenne :-D
Egyébként már halottam róla,ezzel kell beforgatni deb-be,nem? Csak az a gond,hogy 64 bit-es rendszerem van,és ezen ez kilőve :-( -
#1410 A titok nyitja az alien nevű csomag/program. -
nikiherceg #1409 hát sajna ezzel nem lettem előrébb, suse linux-ot nem ismerem, de most ezért nem akarok újt os felrakni.... -
#1408 Nekem DX5050 van, az hasonló széria. Próbáltam több disztróval, de automatikusan csak a SUSE Linux ( 10.3 -tól ) ismerte fel. A többibe is be lehet valahogy rakni, de csak hegesztgetéssel. Az meg már elég macerás.
-
nikiherceg #1407 http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-627471.html
itt a megoldás, de hogy mikét kell debianizálni,mert amit ott leírtak, akárhogy írtam be,sehogy nem jött össze a deb fájlom az rpm-ből... valaki végre hozzám is szólna? -
nikiherceg #1406 Sziasztok!
Hogyna tudnám az Epson DX4400 scanner és nyomtató kombómat életre kelteni linux latt! Nem ismeri fel alapból,de drivert sem találtam hozzá, google most nem az én barátom,mert nem adott ki vamai értelmes linkeket :-( -
rumpeltszickin #1405 most állati béna leszek, de letoltottem a geany-t es egesz szimpatikus konnyu cucc, de mit kell még letolteni hozza? mert alaphelyzetben nem tudom hasznalni a forditas es vegrehajtas funkciokat. amugy gedit+netbeans kombo mukodott, de kivancsi lennek a megoldasra:)
am. köszi a valaszokat!:) -
#1404 A monodevelop melle nyitsz egy terminalt, belepsz a projekted konyvtaraba es minden forditas utan kezzel inditod a cuccot. C# eseten en igy csinaltam. Meg persze vannak meg az ivjoe altal vazolt megoldasok :] -
#1403 Mono-t nem ismerem, de próbáld ki a geany-t. Vagy az Eclipse C/C++ verzióját, vagy ott a jóöreg gedit-gcc-terminál kombó. :) -
rumpeltszickin #1402 sziasztok, egy programozással kapcsolatos kerdesem lenne:
C programozashoz kerestem programot, mert suliban tanuljuk, es eleg fontos lenne. windowson devcpp-t ill visual studiot hasznaltam. ajanlottak a monodevelop nevu progit, amit le is toltottem, ki is probaltam, viszont a kerdesem az lenne, hogy hogy lehet megoldani, hogy a program kimenetet konzolablakban nyissa meg? mert anelkul nem nagyon tudok bill-rol beolvasni stb. a valaszt elore is koszi! -
#1401 #1400: Szep es hasznos leiras az fstabrol, de ha nem akar vele valaki elsore ennyit szenvedni (es persze ezzel egyutt tanulni), akkor ajanlom az ntfs-config csomagot.
#1399: Nem tul pontos hibauzenet sajnos, de elofordulhat peldaul, hogy nem "tisztan" allt le utoljara a windows, ami hasznalta az ntfs particiokat. Ha ez a szitu, akkor vagy megoldod valahog a tiszta shutdownt (nekem telepitett windows hijan vegul egy minipe oldotta meg a dolgot), vagy pedig kenyszerited a mountolast. -
#1400 Jogosultság beállítása NTFS partícióra: - garferi fórumtag
tudi fórumtag: hogyan tudom átállítani root-ról a saját felhasználónevemre a jogosultságot?
sudo fdisk -l
- megkeresed, hogy melyik az a partíció
Nálam pl. így néz ki:
/dev/sda lemez: 10.7 GB, 10737418240 bájt
255 fej, 63 szektor, 1305 cilinder
Egység: cilinderek 16065 * 512 = 8225280 bájt
Lemezazonosító: 0xbefabefa
Eszköz Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 1305 10482381 7 HPFS/NTFS
Lecsatolod a partíciót úgy, hogy jobb klikk rajta a "Számítógép" ablakban és "Kötet leválasztása".
Csinálsz egy tetszőleges nevű könyvtárat (ez fog látszódni is rajta) a /media/ könytárba az alábbi módon terminálban:
sudo mkdir /media/könyvtár_neve
Ezután megnyitod az fstab fájlt, amelyik a partíciók felcsatolási adatait tartalmazza.
Alt+F2-t nyomsz és a terminálablakba beírod ezt:
gksudo gedit /etc/fstab
és-Enter.
A fájl megnyílik a szerkesztőben, és itt megkeresed az NTFS partíciód nevét, amit előzőleg kértél le (felül ki is van emelve) pl.: /dev/sda1 (nálad valószínűleg nem sda1, vagy nem is szerepel az fstab-ban.)
Ha megvan a sor, ami hivatkozik erre az eszközre és az ntfs szót is tartalmazza, akkor tegyél a sor elé egy # (kettőskereszt) jelet, ezzel deaktiválod.
Ha nincs meg, vagy deaktiváltad, akkor az utolsó sorba beilleszted ezt:
/dev/partíciód /media/könyvtár_neve ntfs auto,umask=0,locale=hu_HU.ISO-8859-2 0 0 (partíciód=az a pl.: /dev/sda1 amit lekérdeztél, könyvtár_neve=amit létrehoztál) és mented a fájlt.
Újraindítás után elvileg már működnie kell.
vagy
NTFS partíció(k) csatolása (automount): - garferi fórumtag
Vegyük alapul azt, hogy van 3 NTFS partíciód amit csatolni akarsz.
Létrehozol nekik könyvárakat terminálból:
Egyenként illeszted be a sorokat, mindegyik után Enter.
NTFS_1,2,3 lehet bármilyen más ékezet nélküli név is.
sudo mkdir /media/NTFS_1 --- Enter, majd
sudo mkdir /media/NTFS_2 --- Enter, majd
sudo mkdir /media/NTFS_3 --- Enter, majd
sudo fdisk -l
Megnézed, hogy az NTFS partícióidnak mi a jelük (pl.: /dev/sda1, stb...)
Lemented az fstab fájlodat a módosítások előtt terminálból így:
sudo cp /etc/fstab /etc/fstab_backup --- Enter, majd
gksu gedit /etc/fstab --- Enter, majd
a végére illeszted egymás alá a partíciókhoz tartozó csatolási információkat: (pl.: ha 3 NTFS-ed van)
/dev/sda1 /media/NTFS_1 ntfs auto,umask=0,locale=hu_HU.ISO-8859-2 0 0
/dev/sda2 /media/NTFS_2 ntfs auto,umask=0,locale=hu_HU.ISO-8859-2 0 0
/dev/sda3 /media/NTFS_3 ntfs auto,umask=0,locale=hu_HU.ISO-8859-2 0 0
Természetesen a /dev/sda1,2,3 egyedien más lehet nálad, amit meg is néztél előzőleg.
Ha az fstab fájlban vannak sorok amelyek hivatkoznak a szóban forgó partícióidra, akkor azok elé tegyél # jelet, hogy kiiktasd őket.
Mentsd a fájlt!
Restart után remélhetőleg menni fog.
Ha nem, akkor vissza tudod állítani a régi fstab fájlodat a:
sudo cp /etc/fstab_backup /etc/fstab --- Enter - paranccsal.