11431
Ubuntu Linux
-
#1519 Hello egy olyan kérdésem lenne hugom gépére akarok fölrakni egy ubuntut és msn banban vagyok létezik ubuntu alá msn plus..mert sajnos windows alatt mindenki használja szinte és sima ubuntus msn nemjelenití meg.
+másik kérdésem menyire ramigényes az ubuntu kevesebb rammal beéri mint az XP ?? -
#1518 Nem, a windowsos virusok nem. Linux ala is letenek ugyan virusok, de nagyon kis eselyed van virust kapni. Az AVG-nek pl. van linuxos verzioja tudtommal. -
Orionk #1517 Sziasztok!
Köszi mindent!
Esetleg linux alá tudnátok valamilyen viruskeresőt ajánlani?
Windows alatt most nod32 van, de csak azért nod, mert ismerősöm megvásárolta, és ideadta nekem is a kódját.Mind1...
SZal most akkor a linux-ot is megfertőzhetik a windows os virusok?
THX! -
#1516 - Jelenleg több mint 4000 különböző linux "fajta" (disztribúció) van. (www.distrowatch.com)
- Feodora csak egy linux disztribúció a sok közül.
- Feodora Redhat alapú, nem debian.
- Linuxnak 256MB memória felett bőven elég 1GB swap terület, abból is max pár MB-ot fog használni.
- Ez itt az Ububtu linux topikja, a Linux fórum itt van
Leírást találsz:
- google linux alapok kulcsszó alatt
- visszaolvasol ebben és a Linux topikban
- legjobb választás a könyvesbolt. Jó tankönyvre nem sajnáljuk a pénzt.
-
#1515 Hehe, nem látod jól, nem tudok túl sokat, és nem mondanám határozottan hogy értek a linuxhoz. Én is csak egy éve kezdtem ismerkedni vele. :o)
www.hup.hu -n található Unix történelem nem rossz iromány, érdemes elolvasni, ha érdekel az ilyesmi akkor tetszeni fog, az egész linux dolog kialakulásáról van benne szó.
A www.distrowatch.org -on pedig a különböző disztribúciók leírásai vannak, mindig frissülnek, lehet rájuk keresni, van toplista meg ilyenek.
A www.szabilinux.hu -n pedig sok doksi van, hasznosak, de némelyik elég régi.
A Fedorát még nem próbáltam, AZ ubuntu pedig a debian egyik forkja. www.ubuntu.hu tessék olvasgatni, ott is van sok érdekes dolog. -
Orionk #1514 Más:
A fedora 8-as a legujabb linux? A debian továbbfejlesztése?
Vagy mi? vagy hogyan vannak ezek, az ubuntu egy külön linux tipus? :D
THX -
Orionk #1513 Szia!
köszi
Látom, hogy sokat tudsz, értesz a linux-hoz.
Tudsz valamilyen infót adni, hogy honnan tudnék többet megtanulni róla?
Esetleg nincs valamilyen digitális könyved ?
THX -
#1512 Még sosem próbáltam.
A swap arra kell, hogy a memória az általa éppen nem használt területeinek a tartalmát ráírja. Ha például hibernálod a gépet, akkor az egész tartalmát kiírja, ezért kell legalább akkor swap mint amekkora a memória. Lehet nagyobb, de nem sok értelme van. Érdemes úgy megválasztani a swap helyét, hogy ha esetleg bővíted a memóriát, akkor tudd hova növelni a swapot is. -
Orionk #1511 de lehet nagyobb is?
Köszi
Egyébként mit gondolsz a Kiwi linuxról? és mire kell a swap partició? -
#1510 Igen, legalább akkorának kell lennie. Sok sikert! -
Orionk #1509 SZiasztok!
SEgítséget kérnék, linuxot fogok telepíteni most először.
Kiwi linux-ot.
Kérdésem az lenne, hogy a linux swap partíciónak ugyanakkorának kell lennie, mint amekkora ram van a gép-ben?
Nekem 512 ddr megabájt ramom van, azaz akkor a linux swap partíciónak 512 megabájtosnak kell lennie?
Előre is köszi szépen.
Üdv., -
#1508 Izlesek es pofonok, szerintem teljesen felesleges agyondekoralni a rendszert. (Meg a vista kinezetetol is a hideg futkos a hatamon :D) Viszont ha teged erdekel a tema, akkor ajanlom homeless egyik hozzaszolasat egy ubuntu vistasitasat illetoen, illetve a ra erkezett valaszokat, amik kozott ki is fejti, mivel csinalta. -
#1507 Én már láttam. Igazából csak a szívás volt vele. Linux azért más. Igaz, nem indul el minden program, igaz, hogy a legtöbb Windowsos program halott, de ez van.
Ami igazán hiányzik, az a túl sok csicsa. Le kéne nyúlni Vista kinézetét, úgy, ahogy van, és kicsit mégjobbá varázsolni, hogy ez legyen a Linux Vista -
#1506 Nem is tudtam hogy a vistának külön van bútlódere.
[műveletlen fajankó, nem látott még vistát közelről] -
rumpeltszickin #1505 update: sikerult megoldani, EZEN az oldalon tokeletesen le van irva lepesrol lepesre, ha vkit erdekel:) -
rumpeltszickin #1504 sziasztok egy kerdesem lenne.
vista mellé telepitettem ubuntut, es amikor elinditom a gepet, ugye kivalaszthatom, milyen oprendszert akarok inditani. es aprosag, de szeretnem, ha a vista lenne az alapertelmezett oprendszerem, azt hasznalom tobbet. valaki tudna esetleg segiteni, hogy hogy allithatom ezt be? köszi! -
#1503 ne ilyesztgess vistával :D nem csak a csili villi kell, nekem megnyugtatóbb és folyamatosabban ugrálnak az ablakok compizzal, de túlélném ha nem lenne compiz, de glxgearsnál ne legyen már 60FPS meg 100% proci terheltség :S -
#1502 Azt, igen.
Nem tudtam, hogy villognia kell:) Fel sem tűnt:) Megváltozik az ikonja, azt figyeltem mindig. -
#1501 Ubuntu hardy-t használsz? Nálam az a bánata van a metacitynek hogy nem villog a tálca pl msn üzenet érkezésekor. A netet végigböngészbe sok embernél előjött ez, de megoldás nincs. -
#1500 A videólejátszás alatti villogás nálam is előjött (ATI-s Catalyst 8.8 van fent), de teljes képernyőre váltáskor megszűnt.
Végül megoldottam a problémát, kikapcsoltam a Compiz-t, mert egyébként is felesleges csilivili. Ha csilivilit akarok, ott a Vista.
Metacity powa:) -
#1499 Hát beleszaladtam én is egy ATIba, mivel tönkrement a régi 5700 as geforcom, elmentem venni egy kártyát és AGP csatlakozással megáldott, csak a HD2400PRO volt, mert nvidiát rendelni kellett volna, és egyébként is olvastam hogy jó lesz ez. Az alaplapom Asus A7N8X, tehát nForces :S
Állítólag erre a kombinációra nem igen fogok én találni normálisan működő drivert, de vannak itt nállam sokkal okosabbak, akik valószínűleg már belefutottak hasonló konfigurációba.
Envy vel telepítve, ha bekapcsolom az effekteket, azok működnek de minden videó lejátszás, 3d játék alkalmazás ablag villog, ha mellé kattolsz ott marad, wineal indítanék egy játékot betölt de szétesik a kép stb.
Ha kikapcsolom az effektet a villogás megszűnik, a wine akkor is szétesik.
Felpróbáltam tenni az ubuntu wikiben leírtaknak megfelelően nem fogadott el minden parancsot teljes hosszában de alakítgattam, ott az ati.com ról leszedett driver telepítését mutatták, igaz az Envyset is fenn kellett hagynom máskülömben nem indult el az Ubuntu, azt mutatta mintha a CRT portot nem csatlakoztattam volna a grafikushoz, közben a háttérben a rendszer vígan felállt. Tehát nem tudok most mit csinálni, reinstall valszeg lesz mert szerintem össze vissza vannak a csomagok fenn. Ja! és az Eszközmeghajtókkal is próbáltam feltenni a drivert legelősször, hát ott is csak szétesett a kép indítás után.
Nagyon remélem valaki tud megoldást, ne kelljen ez a kis hiba miatt windowsra kényszerülnöm. -
#1498 apt-get -f install kellett volna.
CD-ről bootolj, telepítsd újra a grub-ot.
live cd, terminal:
sudo grub
find /boot/grub/stage1
root (hd?,?) (find kimenete adja a ?-ket)
setup (hd0)
quit
sudo reboot
A régi kernellel indítsd recovery módban, majd válaszd a root módot, ahol kiadod az apt-get -f install parancsot.
Ha nincs ott a régi kernel, akkor live módban mountold be a root particiót és módosítsd a /boot/grub/menu.lst fájlt. -
#1497 Mindegy, nem érdekes, egy röpke fsck után a GRUB már nem képes indítani, Error 17-el áll és nincs rendszerlista... Gugliba néztem megoldásokat de eddig semmi sem segített... -
#1496 Üdv!
Apró frissítési probléma: updatelt az Ubuntu 8.04 és közben leállt a gép, mikor már a "Running depmod" résznél tartott. Éppen a "linux-image-2.6.24-19-generic" dologgal dolgozott. Bekapcsoltam újból a gépet, de az "apt-get update" parancsra azt mondja, hogy "dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem". Be is írom a fenti parancsot, el is kezdi beállítani ezt a linux-image akármit és el is indul megint a "Runnind depmod" lépés. A baj csak az, hogy már 2,5 órája megy, a winchester egyhelyben kattog ugyanazt az 5 üzemed adva mindig és nem történik semmi. Háromszor próbáltam, mindig ez van. Ha bármit el akarok indítani közben, az egész gép lefagy, winyó kattog tovább és halott az egész. Semmi mást frissíteni nem enged, mindíg a dpkg dolgot akarja futtatni, ami meg ugye nem vezet sehova.
Mit lehet tenni? -
#1495 Le kell tölteni ubuntu oldaláról 32biteset (x86) -
#1494 Értem én, de hogy? A wubi telepítőnél nem lehet kiválasztani, legalábbis én nem lattam. Nem direkt raktam fel a 64 bitest, egyszerűen ez ment fel. -
#1493 Nem lehet, fel kell telepítened a 32bitest. De már párszor lebeszéltük itt a népet a 64bites pingvinről. Asztali gépeken nincs még létjogosultága.
Azzal pedig remélem tisztában vagy, hogy wubi-s telepítéssel csak "ismerkedős" ubit kapsz, a normál telepítésű rendszer sebességének töredékével. -
#1492 Üdv!
Tegnap Wubi telepítővel felraktam a gépemre az Ubuntut. Namost, minden szép és jó, de mivel 64 bites a rendszerem, nem tudok külső progikat felrakni (skype stb). Annyi lenne a kérdésem, hogy át lehet-e "kapcsolni" 32 bitessé és ha igen, akkor hogyan?
Előre is kösz! -
csanee #1491 Hello! Rosegarden-t próbáld ki szerintem! Nem használtam, de olvastam róla. Nem egy Ableton, de egy próbát megér. Chat progi meg Kmess vagy Kopete. Mondjuk ezek KDE-s progik.
Zenelejátszónak meg szerintem Amarok a beszt. Szintén KDE, de gnome alatt is csak az indulás lassú kicsit.
üdv -
#1490 yó olvass inkább.. :| -
#1489 Nem egészen, audacious egy tökéletes program a porosodó WinAMP leváltására -
#1488 Mit kell nézni a képen? audacious baromi régi (XMMS), ahogy a Pidgin is. -
#1487 Nah végre, újabb Windowsos programhoz találtam tökéletes alternatívát:
http://k e p f e l t o l t e s.hu/080820/619708321K_perny_k_p-1_www.kepfeltoltes.hu_.png
Pidginen nem működik a WebCam, lassú a fájlküldés, aMSN pedig bugos (amit fel tudok apt-get amsn paranccsal tenni)
Továbbá keresek Ableton alternatívát, mert nem működik rendesen WinE-val. Fontos, hogy ableton live-hez hasonlítson, és egyszerű legyen kezelni. -
#1486 Emesene? -
#1485 Pidgin? -
#1484 Jó sok a szóismétlés, jó hosszú a mondat. Elnézést kérek, de ennyire lefárasztott az aMSN legfrissebb verziójának a telepítése Ubuntu x64-ra, ami végül nem sikerült. 32-es libek megvannak, hivatalos ubuntu-s amsn csomag pedig nem a legfrissebb változatú. -
#1483 Nekem az a véleményem a Ubuntu Linuxról, hogy aki a számítógépét nem komolyabb erőforrásokat igénylő játékokra használja, nem riad meg a váratlan hibáktól, és a termináltól, térjen át Linuxra. Igen, kell használni a Google-t, kell használni a WinE-t, böngészkedni annak a program adatbázisát, azon belül megoldásokat keresni a program indítására, aztán bizony kell használni a torrentet, vagy keresni az alternatívát, ha nem működik valami. Mindezt jó sok kereséssel, aztán terminál használatával, ami azonyban akkor egyszerű, ha kereséssel találtál rá parancsot, de ha megvan, akkor szinte minden jó. Fel kell készülni, hogy bizony lassabb lesz sok minden, mint Windows esetében, mint pl. a Flash, a videolejátszás, de sok minden gyorsabb, egyszerűbb, és tiszta, vagy tisztább ugyebár biztonságról nem is beszélve. Ubuntut minden netezőnek, működőképes hibátlan, de feltörhető konzolt a játékosoknak. -
#1482 WinE
Nem a legjobb, de sok exe elindítható, mint pl. a WinAMP, vagy StrongDC-hez hasonló ApexDC exe, aminek az az előnye, hogy működik WinE-val -
Thanatos #1481 nekem személy szerint Krusader jött be :) -
#1480 pedig a .deb szerintem sokkal jobb, még next next sem kell és elpakolja jó helyre :)
10 Total Commander alternatíva
betettem ezt a linket, szokott lenni kérdés ez is, és hogy legyen választék :)