11431
Ubuntu Linux
  • mumpic
    Próbáld ki a cedega-t. Nem ingyenes, de ha cvs-ből telepíted, akkor az. Én mondjuk nem értek hozzá.
  • mumpic
    Akkor küldés előtt olvasd át.
  • Kmarha
    bocs a helyesírásért, álltalában utólag szoktam javítani (szerkeszteni a hozzászólást még), de már nincs meg hozzá a jogom :D
  • Kmarha
    tudom a debián nem játékra való, de ettől az egy játéktól nem akarok szabadulni

wine alatt futattam a korábbi winfos alatt telepített counter strike 1.6o-t, és birta, de 4ből 2ször totálisan kifagyott, 1szer meg laggolt.

utána újratelepitettem wine alatt, eredmény ugyanaz. Pedig ez az egy játék amivel játszom, és ezzel rendszeresen szeretnék.

nézegettem neten, ha volt is valakinek problémája, d3d-s baj volt, az opengl támogatással nem kéne összevesznie. még ajánlottak egy sourceforce vagy mit, annak utánanézek és felrakom. De hátha valakinek volt ilyen problémája, és rájött a megoldásra (gondolom wine beállításokkal kéne valamit csinálni), az elmesélni nekem :D

e problémán kivül nem hogy megvagyok elégedve a debiánnal, de olyan szinten jobban találom már az első héten mint a windost hogy hajjaj. Aztán majd megnézzük a ps és a flash hogy szerepel wine alatt, mert az meg majd a nyári munkához kellene :P

de eddig minden gyors, minden korábbi programomhoz találtam alternativ megoldást (ami sokszor még jobb is mint a korábbi volt).
  • MerlinW
    iwconfig mit ír?

/etc/network/interfaces fájlban benne van ez?:

iface wlan0 inet dhcp
    auto wlan0

ha nincs írd bele majd:
    sudo ifup wlan0
    vagy
    sudo /etc/init.d/network restart

eth a LAN interfész, wlan a WiFi, ne keverjük

----

Ha még mindig gond lenne, Windows-os driver telepítése (vezetékes nettel):
    sudo apt-get install ndiswrapper-utils

Alternativ letöltés windows alól, ha nem lenne semmilyen net:
    (ndiswrapper-common) (ndiswrapper-utils)
    telepítés:
    sudo dpkg -i ndiswrapper-common_1.52-1ubuntu1_all.deb
    sudo dpkg -i ndiswrapper-utils-1.9_1.52-1ubuntu1_i386.deb

cd /media/cdrom0/driver helye (CD-n vagy ahol az .inf van)
    sudo ndiswrapper -i valami.inf

ellenőrzés, nyugtázás:
    sudo ndiswrapper -l

modul betöltése automatikusan:
    sudo ndiswrapper -m

A fenti interfaces kitöltése, majd
    sudo /etc/init.d/network restart

--------

Ha használsz WPA titkosítást a routeren:

/etc/default/wpasupplicant fájlba a követketőt kell írni/kikommentezni ha nincs:

# ATTEMPT <eszköz neve> WPA ENABLED
    ENABLED=1
    OPTIONS="-i wlan0 -D ndiswrapper -c /etc/wpa_supplicant.conf -w"

• JuveDelPiero
    Látja. Sőt WLAN is van meg minden. Ha network manager-be megyek, akkor ki is irja wirednél a eth0-át, de mellette NEVER van. Az nem tom mit jelent. Jó oké sohát de h az miért van azt nem tudom :D
  • Dj Faustus #2113
    "Szerinted kubuntuval többre megyek?"
    Az Ubuntu és a Kubuntu között az ablakkezelőben (Ubuntu alatt a Gnome nevű van, Kubuntu alatt a KDE) és az alkalmazói programokban van lényeges különbség.

"Van magyar verzió?"
    Tud magyarul is - mint itt is látható.
  • kokos
    Szerinted kubuntuval többre megyek?Van magyar verzió?Kde4 érdekelne
  • kokos
    Hay!MerlinW!Te ezt nagyon vágod!Ahogy olvasgatom a hszt!
  • MerlinW
    A második bekezdés cseppet értelmetlen lett, tessék átugrani:)
  • MerlinW
    PHP nem más mint egy sima text fájl, php parancsokkal, amit a webszerver (apache IIS, stb) értelmez. Nem kell fordítani, nem kell semmit varázsolni:)

A te dolgot, hogy megírd a php kódot, minden mást a webszerver végez, értelmezi és egy címen/porton (alapból 127.0.0.1 (azaz localhost), és 80-as port) kiküldi a végeredményt, amit böngészővel nézhetsz meg.

Ha zavar a /opt/lampp/htdocs könyvtár, akkor a httpd.conf-ban a DocumentRoot paramétert átírod másik könyvtárra, és újraindítod a lampp szervert (/opt/lampp/lampp restart). Ezután ott fogja keresni a dolgait. Ez kicsit komplikált lehet, mert át kell cuccolni a htdocs teljes tartalmát az új helyre, ami valószínűleg, hogy a xampp-nak nem fog tetszeni és akkor mehet a keresgélés átírogatás.

Ha nagyon magadra akarod szabni, akkor kell csomagból telepítened, és magadnak konfigurálnod. Azért ajánlottam Xampp-ot, mert az előre van konfigolva.
  • Cat 02 #2108
    Hm, akkor sztem el vagyok itt tévedve php terén :D
  • MerlinW
    Geany egy sima editor nem? Betallózod őket a htdocs könyvtárból. Ugyanúgy csinálod mint eddig, csak másik könyvtárban tárolod a web tartalmaidat. Nem változott meg semmi attól, hogy felraktál egy Apache környezetet. Én pl Zend Studio-t használok, az is hasonló.

Még annyit, hogy ha valami jogosultsági(permission access) gondod lenne akkor a /opt/lampp/etc/httpd.conf -ban keresd meg az user és group paramétereket és az értéküket változtasd meg a felhasználónevedre, pl:

User cat02
    Group cat02
  • Cat 02 #2106
    Aham, nem tudtam h a fájlokat is oda kell pakolni, esetleg arra van mód h Geany is letudja fordítani/futtatni ? Megszoktam már a drágát :)
  • MerlinW
    elindítottad a szervízt?
    /opt/lampp/lampp start

Ha fut, akkor böngészőben http://localhost/hello.php

A php fájlokat (illetve minden webtartalmat) a /opt/lampp/htdocs könyvtárba kell tenni. Ha könyvtárat hozol létre: pl /opt/lampp/htdocs/teszt/hello.php akkor http://localhost/teszt/hello.php -vel éred el böngészőben.

Ha konzolban akarod futtatni, akkor #!/usr/bin/php sort be kell pakolni a fájl első sorába. Így viszont a böngésző nem fogja értelmezni.

http://localhost címen eléred a lampp vezérlőpultot, ahol megtalálod a mysql és egyéb bizgentyűt.
  • Cat 02 #2104
    Felraktam ezt, localhostra megy rendesen, de ha FF-el megakarom nyitni a hello.php-t (<?php echo 'Helloo' ?>, akkor le akarja menteni, illetve ha Geany-vel fordítani/futtatni akarom akkor ez fogad /bin/sh: php: not found
    Ez mitől lehet ?
  • MerlinW
    Adtunk az arcának. Most aztán mazsolázhat:)
  • Dj Faustus #2102
    "Így ha gépen megnyitom a php fájlt akkor simán megy ? "
    Ha parancssorból futtatható PHP-szkripteket akarsz:
    1. Az állománynak futtathatónak kell lennie.
    2. Az első sornak az alábbinak kell lennie:
    #!/usr/bin/php
    3. Ha csak parancssorból futtatható szkripteket akarsz, csak a php5-cli csomagra lesz szükséged. Telepítése: sudo apt-get install php5-cli
    4. Ha webszerver is kell: sudo apt get install apache2 php5 php5-cli

"itt a "-" is benne van a parancsban ? :) "
    Nincs. Az csak gondolatjel.
  • MerlinW
    Ezt tedd fel

Telepíteni sem kell, csak kitömöríteni a /opt könyvtárba. Ha csak fejlesztésre használod, hozzá sem kell nyúlni, ha szerverre kell, van auto-security-konfigja is.

A további apróságok le vannak írva a weboldalon.

Ezeket tartalmazza:
    Apache 2.2.11, MySQL 5.1.30, PHP 5.2.8 & PEAR + SQLite 2.8.17/3.3.17 + multibyte (mbstring) support, Perl 5.10.0, ProFTPD 1.3.1, phpMyAdmin 3.1.1, OpenSSL 0.9.8i, GD 2.0.1, Freetype2 2.1.7, libjpeg 6b, libpng 1.2.12, gdbm 1.8.0, zlib 1.2.3, expat 1.2, Sablotron 1.0, libxml 2.7.2, Ming 0.3, Webalizer 2.01, pdf class 009e, ncurses 5.3, mod_perl 2.0.4, FreeTDS 0.63, gettext 0.11.5, IMAP C-Client 2004e, OpenLDAP (client) 2.3.11, mcrypt 2.5.7, mhash 0.8.18, eAccelerator 0.9.5.3, cURL 7.19.2, libxslt 1.1.8, phpSQLiteAdmin 0.2, libapreq 2.08, FPDF 1.6, XAMPP Control Panel 0.6, bzip 1.0.5, PBXT 1.0.07-rc

----------------

Ha csomagkezelőből szeretnéd:
    - Nem kell a - jel.
    - Telepítheted synapticból is, ha nem megy a konzolosdi.

Ezek a csomagok kellenek (Faustus megoldása csak a magot telepíti):

apt-get install apache2 apache2-doc apache2-mpm-prefork apache2-utils apache2-suexec libexpat1 ssl-cert libapache2-mod-php5 libapache2-mod-ruby libapache2-mod-python php5 php5-common php5-curl php5-dev php5-gd php5-idn php-pear php5-imagick php5-imap php5-mcrypt php5-memcache php5-mhash php5-ming php5-mysql php5-pspell php5-recode php5-snmp php5-sqlite php5-tidy php5-xmlrpc php5-xsl

--------------------

Mégegy alternatíva:

Ubuntu szerver modulok telepítése lépésről lépésre
  • Cat 02 #2100
    Így ha gépen megnyitom a php fájlt akkor simán megy ?
    Illetve "sudo apt get install apache2 php5 - ezzel már fel is tetted. Már csak konfigurálni kell."

itt a "-" is benne van a parancsban ? :)
  • Dj Faustus #2099
    Ha webszerver is kell:
    sudo apt get install apache2 php5 - ezzel már fel is tetted. Már csak konfigurálni kell.
  • Cat 02 #2098
    Valaki tud linkelni tutorialt h Linux alatt php-t h kell beüzemelni ?
  • MerlinW
    Az nem kell neked. Benne van alapból. Ha nem lenne benne, nem lenne képed, max vesa driverrel. Talán xorg.conf-ban nincs Compozit engedélyezve,

Section "Extensions"
    Option "Composite" "Enable"
    EndSection

vagy az OpenGL, stb. Mégegyzszer mondom, a flash-es témát nem erre találták ki. Írhasz egy scriptet, ami detektálja a videó eszközt és aszerint cserélgeti a konfigokat, de semmi értelme...

Egyébként a buglista szerint Intel 965-el és pár társával egyelőre nem megy a Compiz.

Xf86 modulra egyébként sincs szükséged, mert már régóta Xorg az X vezérlője, nem az X86. Xorg-os intel drivert apt-ve letöltheted, de szerintem 99% hogy ott van modulként (ha intel chip-es alaplaptól telepítetted a flash-re)

Másik alternatíva, ha támogatott intel chipset van a gépben:
    Ha Ati kártya volt az eredeti gépen, vagy máshol telepítve lettek az Ati meghajtók, az fglrx driver bezavarhat más eszközök esetén. Ezt eltávolítva mennie kell restart után.

Driver "fglrx"

Azonban fglrx nélkül Ati-n nem fog menni.

ldd /usr/bin/glxinfo - ez megmondja, van-e pillanatnyilag direct rendering, és gl támogatásod
  • hispan2
    Fussunk neki megint mert láma vagyok. Szóval azóta se tudom telepíteni ezt az archívumot: xf86-video-intel.tar.gz

Mit kell vele csinálni? Mert nálam csak megnyitja, kicsomagolja, de nem látom, gogy bármi is települne belőle bárhova...
  • Dj Faustus #2095
    No akkor próbáljunk a vezetékes interfészre netet csiholni...

Nyiss egy konzolt. Az ifconfig -a parancs mit mond? Látsz eth0-ás nevű interfészt (az lesz a vezetékes hálózat)?

A Windowsban be kell állítanod a vezetékes interfésznél IP címet vagy DHCP-n keresztül dinamikusan kapod (ezt azért kérdem, mert akkor úgy kell beállítani a Linuxot is)?
  • JuveDelPiero
    Net nélkül ne mmegy, nem szedi le a csomagokat. :S
  • JuveDelPiero
    Mármint amit lehetett leszedtem XP alatt, és majd átrakom Ubura, de a többit Ubuntu alatt kell leszedni ahogy értelmezem.
  • JuveDelPiero
    Huhh köszönöm! Driver forrását leszedtem itt XP-vel. A Többinél is irtad, hogy szedjem le. Ezt most nem értem, mivel netem sincs szal.. De le printscreen-eltem, elmentettem a képet, és megpróbálom Ubu alatt. Köszi! És mégegyszer nagyon nagyon szépen köszönöm a segitséget!!!! Ezer köszönet!
  • Dj Faustus #2091
    No akkor elmondom lépésről-lépésre mit kell csinálnod.
    Előre szeretném leszögezni, nekem nincs ilyen kártyám, csak a súgót fordítom (ha valaki hibát talál szóljon).

1. Végy elő egy konzolablakot: Alkalmazások/Kellékek/Terminál.

2. Töltsd le az Ubuntud kernelének megfelelő linux-headers csomagot (jelszót fog kérni, ne ijedj meg, írd be amit telepítéskor/belépéskor megadtál): sudo apt-get install linux-headers-`uname -r`

3. Szükséged lesz az ssl könyvtár forráskódjára is: sudo apt-get install libssl-dev

4. Töltsd le a Raink oldaláról a driver forrását (a cikkben régi cím van) (innen), akár böngészővel, akár a wget parancs segtségével (wget <url>, ahol az [courier<url>[/courier] a webcím),

5. Tömörítsd ki: tar xjvf 2009_0206_RT73_Linux_STA_Drv1.1.0.2.tar.bz2

6. Lépj be a kitömörített könyvtárba, annak is a lényegi tartalmat tartalmazó részébe: cd 2009_0206_RT73_Linux_STA_Drv1.1.0.2/Module/

7. Töröld a Makefile állományt: rm Makefile

8. Nevezd át a Makefile.6 állományt Makefile-ra: cp Makefile.6 Makefile

9. Elvileg itt az rtmp_def.h állományba bele kellene írni (gedit rtmp_def.h paranccsal) a {USB_DEVICE(0x13b1,0x0020)}, /* Linksys WUS54GC */ \ sort, de ahogy látom, ez már benne van. Azért ellenőrizd le, hogy ezek a hexadecimális számok (13b1,0020), szerepelnek-e, a kiadott lsusb parancs kimenetében ilyesféleképp:
    Bus xxx Device yyy: ID 13b1:0020

10. Megint csak elvileg meg kell keresni az rtconfig.h állományban az alábbi sort:
    #include <asm-i386/atomic.h>
    és ki kellene kommentezni (kicserélni erre):
    //#include <asm-i386/atomic.h>

Nos erre nem értem miért van szükség, másrészt az új forráscsomagban csak rt_config.h állomány szerepel. Mindegy, ez utóbbi állományban kikommentezhető (gedit rt_config.h paranccsal szerkesztheted az állományt).

11. Újból elvileg futtatni kéne a Configure szkript. Szerintem hanyagoljuk, csak 2.4 kernelek esetén kellett.

12. Add ki a make (a driver leírása make all-t javasol, szerintem ez is jó) parancsot, ez lefordítja a "drivert", Linuxban ezt "kernel modulnak" hívják.

13. Másoljuk a "drivert" a megfelelő helyre: sudo cp rt73.ko /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/net/wireless/

14. Hozz léte egy rt73 állományt az /etc/modprobe.d/ könyvtárban (például sudo gedit /etc/modprobe.d/rt73), írd bele az alábbi sort:
    alias rausb0 rt73
    majd mentsd el.

15. Add ki az alábbi parancsokat:
    sudo depmod -a
    sudo modprobe rt73

Nálam lefordult, és szépen fel is vette a betöltött modulok közé - annak ellenére, hogy nincs ilyen cuccom. (az lsmod paranccsal leellenőrizhető).
  • MerlinW
    Írtam egy automatikus Ati Catalyst telepítő scriptet

Letölti a legfrissebb driver-t, Az telepített Ubuntu verzióhoz fordítja, telepíti, és inicializálja. Csak le kell futtatni, semmit sem kérdez.

Használjátok egészséggel:)

Későbbiekben lesz benne verzióvizsgálat, hogy ne töltse le a drivert, ha az már fent van.
  • JuveDelPiero
    Jó hát ez nekem magas... Leszedtem netről ezt a ndiswrappert elindítottam Linux alatt, ill. akartam, de semmivel sem tudtam, meg nem tudtam mit kell vele kezdeni :S Megnéztem kábellel azal rögtön állítgatás nélkül volt net, aztán egy restart után már nem. :S Kábellel jó lenne, de sajna másik szobába van a kábel, nem az enyémben. Illetve jó lenne, ha egy restart után nem ment volna el... :S
  • hispan2
    Miért ne? Próbálgatom a határait a dolognak, és abból nem fakad sok hátrány sose, hogy flash-es...

Amúgy nem tudom, de 852-es intel videóvezérlő van a laptopban és anno be tudtam kapcsolni a max effekteket gond nélkül... Azért sem értem, most miért szenved...
  • JuveDelPiero
    Nem ismeri fel a kártyát.

Köszi! Kipróbálom! :)
  • MerlinW
    Ha felismerte a kártyát, akkor simán rendszer/hálózatok (gnome-network-manager)-nál ugyanúgy mint windows alatt.

Ha nem ismeri a kártyát, akkor gugli, vagy ndiswrapper-rel a windows-os driver telepítése.
  • MerlinW
    Hát hardveres OpenGL támogatás nélküli videóvezérlőkön nem lesznek effektek. Egyébként flash-es linuxra miért kell compiz?
  • hispan2
    Megint vándorlós flash-es linux, nVidiás és ATIs gépekben bekapcsol a legmagasabb grafikai fokozat és futnak az effektek, de mikor Intel integrált grafikus videókártyás gépbe teszem, akkor nem tud engedélyezni zárt meghajtót (mert szerinte nincs) és a max effekteket sem tudja bekapcsolni (ez az aktuális témához kéne). Régebben is volt már ilyen (konkrétan ugyanilyen) Intel chipsetes/videókártyás gépben ez a linux, akkor nem kért zárt meghajtót és futott a max effekt.

Na mondom akkor Intel driver, le is szedtem ezt, amit mindenhol ajánlanak: xf86-video-intel.tar.gz Megtettem a readme-ben leírt módosításokat az xorg.conf-ban, de továbbra sincs zárt meghajtó. Hogyan kéne installálnom ezt a csomagot, mit kéne tennem vele, hogy bekerüljön a rendszerbe? (mikor elindítom és megkérdi, futtatom-e, bárhol futtatom, nem történik utána semmi)
  • JuveDelPiero
    Olvasgattam ezt a 2 oldalt amit linkeltél, de ott nincs megoldás arra, hogy hogyan üzemeljem be a wifi netemet. Amit már korábban linkeltél be lehetőséget meg próbálgattam, de nekem totál kínai szóval nem ment. Esetleg tudnál nekem segíteni benne? Megköszönném!
  • JuveDelPiero
    Köszönöm szépen! :)
  • Dj Faustus #2081
    Mellesleg:
    Ubuntu 8.10 közösségi dokumentáció
    Ubuntu 8.10 súgó
  • Dj Faustus #2080
    "És a Gnome-hoz nincs valami leírás valahol, hogy milyen bill. kombináziókkal lehet előcsalogatni a dolgokat?"
    Rendszer/Beállítások/Gyorsbillentyűk