11431
Ubuntu Linux
  • Palinko
    drivert feltelepítetted?
  • Palinko
    ja értem azt hittem komolyabb a kezdeményezés, linuxos körökben sokan szeretik igaz főleg a kezdőbbek, de szerintem is megérné foglalkozni a linuxok gyári kinézetével,én találtam magamnak szép stílust, de legtöbben nem nagyon váltogatják.

most nekem is ki van kapcsolva a compiz, mert annyit nem ér hogy ki be kapcsolagassam, ha tévézni akarok.... remélem pár éven belül lesz egy használható verzió.
  • mila69en
    nem tud rá mondani senki semmit?:( miért csináljhatja ezt? végülis nem gond csak furcsa mert ha nincs integrált kártyám akkor mivan?:D miután fentvan a rendszer felrakom az nvidia softot utána minden oké viszont telepítés előtt hogyan rakom fel az nvidiát?:) no signallal sötétségben meg hogyan rakom fel az ubuntut?hm... 22 csapdája:D
  • MerlinW
    Jó kérdés. Független, pár emberes fejlesztés. Elég lassan halad. Nem is értettem miért tették bele Ubuntuba disztro szinten. Vagyis értem, felhasználó csalogatásnak, csak ez nem igazán vall az Ubuntura. De hál'isten egy mozdulattal kikapcsolható.
  • Palinko
    azt nem tudod mikor lesz már stabil? össze kéne már végre hozni, hogy ne villogjon a videó ha ati kártyája van valakinek...
  • gabi89
    Pedig ezt a Compiz okozza nálam pont ugyanez volt Ubuntu alatt csak én nem is nagyon használtam mert laptopon minek fogyassza az aksit...Amúgy is csak pár napig szenzáció,hogy minden animálódik mindenfelé stb aztán...
  • Kmarha
    motorola v3akárhányas mobilom van, usb csatlakozó. Simán usb-nek fel kéne ismernie, hisz memória kártya van benne. Rádugom, meg is jelenik az eszközök közüt, tölti is laptop aksiról a telefont, rákattintok a telefonra böngésző ablakban, azonban nem történik semmi, abszulute. Probálkoztam több programmal is, hátha, de még nem akarja az igazságot. google-t böngészem, azonban ha van valakinek valami ötlete, ne fogja vissza magát. (lsusb parancs szépen meg is jeleniti hogy: Bus 001 Device 008: ID 22b8:4810 Motorola PCS Triplet GSM Phone (storage), szóval láttja a piszok.. csak rámenni nem akar sehogy. Mediaba néztem, de ott csak cdrom található.. máshol kéne keresnem?)
  • Thanatos
    na úgytünik sikerült megoldani
    a default (human) téma volt a ludas, clearlooks-al most nincs ez a bug, legalábbis eddig
  • Thanatos
    hát a minden default nem segitett, és a ki-be kapcs se
    vagyis ha kivan kapcsolva akkor tényleg nicns ez a hiba szóval a compiz lesz a ludas :/
  • Thanatos
    compizban minden default elvileg, csak a kockaforgatos nézet lett belőve
    , de amikor nem az volt akkor is ilyen volt már (azért megprobálom :) )
    újrainditást még nemprobáltam, de azt is megejtem mindjárt akkor :)
  • MerlinW
    Mindig mondtam, hogy a Compiz csak problémákat szül:) Instabil és bugos még mindig. Compizconfig-ban állíts mindent default-ra, esetleg indítsd újra (beállítások/megjelenés normál, majd vissza)
  • Thanatos
    lenne egy kis gondom a gnomeal (ubuntu 8.10)
    valamiért az ablakok fejléce elcsesződik:
    igy...
    ottletem sincs miért de elég idegesitő, van hogy jó, aztán átáll iylenre, majd vissza, stb...

NVIDIA accelerated graphics driver (version 177) van feltéve vidkártya drivernek (a vidkártya meg 6600gt)

compiz fut, bár szerintem az alapbol is fut, én csak compizconfig settings managert raktam fel hozzá (megjegyzem hogy mielött felraktam volna elötte is ilyen volt)
  • Dj Faustus #2268
    Meg a többi disztribúció
  • Dj Faustus #2267
    Yellow Dog Linux PS3-ra
  • mila69en
    sziasztok van egy kis gondom a 8.10 es ubuntuval nem ismeri fel a videokártyám:( 8.04 tökéletesen ment letöltöttem a 8.10-est elkezdem telepíteni és no signal üzenet fogad ha bekapcsolom az integrált video kártyám átdugom a monitort akkor megy van kép feltelepítettem úgy kikapcsolom az integráltat visszadugom a monitort megint csak no signal:(
    9600gt pcie-es valaki ha tud segíteni megköszönném üdv
  • MerlinW
    Szerintem ez csak hoax. Legalábbis semmi infot nem találtam erről a neten.
  • HUmanEmber41st
    Jajj, jaj!
    Elírtam! Az Xboxot Playstationnal kell behelyettesíteni!
    Annyira nem vagyok otthon a konzolokban...
    Az egész ügyet pedig csak szóban hallottam, igazából 3-ad kézből.
    De érdekelne, hogyan barkácsolj otthon Sony PS 3-at..:D :D
  • Cat 02 #2263
    "Sony Playstation egy módosított Debian kernelen, PIII-as procin fut.
    Állítólag van valami fordító prg, ami Debian gépből Xbox-ot tud "csinálni""

itt csak én érzem az ellentmondást ? :D
    Ám ha jól tudom ps3-ra lehet linuxot rakni, de h "fordítva" megy-e....
  • HUmanEmber41st
    Most hallottam a hírt, h kiderült, a Sony Playstation egy módosított Debian kernelen, PIII-as procin fut.
    Állítólag van valami fordító prg, ami Debian gépből Xbox-ot tud "csinálni"
    Mit tudtok erről konkrétan?
    Természetesen a fordító progi is érdekelne.... :D :D
    Állítólag futnak rajta a legújabb Ps 3 játékok is full grafikával...
  • MerlinW
    Adminisztráció/zárt meghajtók -ban aktív az nvidia driver? Ha igen akkor kell lennie valamilyen nvidia-settings alkalmazásnak. Konzolban nvidia majd [Tab] [Tab]
  • nesto
    köszi szépen. akármit csináltam vele nem lett jó úgyhogy újraraktam a rendszert. most működik jól, még a wlant igaz nem állítottam be de lehet nem is fogom.
  • Cat 02 #2259
    http://images.netbag.hu/20090314/08543214603.png

erre gondolsz ? Nekem alap minden elvileg.
  • mumpic
    Rootként nem lépünk be, rootként nem böngészünk, rootként csak azt csináljuk, amit máshogy nem lehet.
    Rootként használva állandóan a rendszert olyan, mintha a nukleáris csapásmérő egység főtisztje mindig beletenné a kulcsot a rakétaindító terminálba munkakezdés elején. Csak lehet hogy majd más tekeri el...
  • nesto
    valaki legalább írja be hogy a synaptic csomagkezelőben az nvidia szóra rákeresve mik vannak telepítve. mert nekem most már tiszta káosz az egész. 800x600-ba meg főleg nem tudok eligazodni.
  • nesto
    2: Rendszer - Adminisztráció - Bejelentkező ablak tulajdonságai - Biztonság - Automatikus bejelentkezés engedélyezése.

A problémám egyébként továbbra is fennáll, valaki pls segítsen
  • Nivea
    ne haragudjatok, de még pár alap kérdésem lenne.
    1: aMSN megy csak mert az Emesene-nél midig kiir vmi hiba üzenetet sztea hosszu jelszavamat nem birja. erre vmi örlet?
    2: h lehet kiálitani h soha ne kérjen nevet és jelszot hanem lapbol rootként lépjen be? régen tanultam vmi umaskot de semmire se jutotm vele.
    elöre is köszönöm
  • nesto
    Heló! Az alábbi linken található Atheros wifi beüzemelése után az nvidia kártyám eltűnt a eszközmeghajtókból, illetve nem lehet aktiválni a listából. A wlan mostmár megy, de az ubuntu minden indításnál kiírja "ubuntu is running in low-graphics mode". Akármire nyomok a lehetőségek közül nem oldódik meg a probléma, elvileg resetel, defaultra állít de semmi. Eszközmeghajtókban megtalálható ugyan az Nvidia accelerated graphics driver (v 173 és v177 is), de nem lehet aktiválni, eljátsza hogy telepít, eljátsza hogy frissít de nem aktiválja.
    Kérlek segítsetek, sehol sem kaptam választ és megoldást a problémámra. És hát őszintén szólva az izgalmas ablakmozgások, forgatások, buborékok, lángok és egyéb ubuntus extrák nélkül az oprendszer nem az igazi, nem nyújt akkora élményt.
    Előre is köszönöm
  • Nivea
    na feltettem nagy duzzogva:) és gyönyörüen fut minden. de vola egy problémám h pl steamet elinditom és alig olvashatoak kia betük. ezt mivel tudom állitani?
  • ba32107
    Közben megoldottam :)
    Egyszerűen nem volt benne a path-ban, úgy sikerült hogy /sbin/ifconfig

Béna vagyok na :D
  • Cat 02 #2251
    Nekünk ment suliban anno ifconfig, bár mi nem rendesen vagyunk belépve. Gondolom ha le van tiltva direkt van letiltva és az ottani tanár(ok) jobban értenek hozzá mint te.
  • ba32107
    Neked is kösz
  • MerlinW
    Nyomogasd már végig legalább a "start menü" fő oszlopát...

Programok telepítése és eltávolítása
    Synaptic
    Terminál - apt-get remove --purge pidgin | apt-get update | apt-get install emesene

Válaszd amelyik szimpatikus
  • ba32107
    Gugliztam mindegyiket man-okat is használtam meg minden, de azt a kettőt nem találtam meg. Amúgy van itthon live cd-m, csak itt pl. az fdisk nem mutatott semmit (nyilván azért mert nincs feltelepítve nálam). És amúgy is a suliban kell futtatni a scriptet, és az output is kell, szóval azért volt az fontos. Az ifconfigot viszont nem tudtam futtatni suliban, ez biztos mert direkt megpróbáltam többféleképp, de nem engedte. A többi választ köszi, innentől megoldom.
  • MerlinW
    Lassú voltam:) Faustus legközelebb szólj ide, mert akkor nem gépelek feleslegesen:D
  • MerlinW
    - kernelmodulok listája (erre jó elvileg az lsmod, suliban nem futott)
    root info, tehát user nem is láthatja... de ott a cat /proc/modules

- futó programok (erre a ps-t használtam, de nem vagyok benne biztos hogy pontosan erre gondolt a tanár)
    ps auxwf - ami nem kell belőle szedd ki, és/vagy használj grep-et

- IP cím (itt gondolom az ifconfig-al kéne kezdeni valamit, de ehhez root jog kell. hogy tudom megnézni az IP címemet sima user-ként?)
    ifconfig nem root parancs, látnod kellene.
    De így is lehet: ifconfig eth0 | awk '/inet addr/ {split ($2,A,":"); print A[2]}'
    Vagy akár vizsgálhatod a ping localhost kimenetét is.

- nyitott portok listája (na erre nem jöttem rá)
    netstat -tap

- futó kernel verziója (ok, ez a uname -v)
    uname -r

- aktív hálózati kapcsolatok (ifconfig -a elvileg, de itt megint bejön az előző probléma)
    detto. ifconfig -a vagy cat interfaces

- partíciók listája (fdisk -l, megint a root probléma)
    df is kilistázza, ha fel vannak mountolva
    df -h
    fdisk -l

- gyökérkönyvtárból ágazó könyvtárak helyfoglalása (na, ezt hogyan??)
    du -h --max-depth=1 /
  • Dj Faustus #2245
    "- kernelmodulok listája (erre jó elvileg az lsmod, suliban nem futott)"
    Attól még jó.
    De jó még a cat /proc/modules

"- futó programok (erre a ps-t használtam, de nem vagyok benne biztos hogy pontosan erre gondolt a tanár)"
    Jó a ps.

"- IP cím (itt gondolom az ifconfig-al kéne kezdeni valamit, de ehhez root jog kell. hogy tudom megnézni az IP címemet sima user-ként?)"
    Az ifconfig futtatható "sima" userként.

"- nyitott portok listája (na erre nem jöttem rá)
    - aktív hálózati kapcsolatok (ifconfig -a elvileg, de itt megint bejön az előző probléma)"
    Mind a kettőhöz: netstat

"- futó kernel verziója (ok, ez a uname -v)"
    Ha verzión kiadást ért (például: 2.6.27-11-generic): uname -r

"- partíciók listája (fdisk -l, megint a root probléma)"
    cat /proc/partitions

"- gyökérkönyvtárból ágazó könyvtárak helyfoglalása (na, ezt hogyan??)"
    du /

"Csak a suliban tudom ezeket tesztelni. "
    Virtuális gépbe telepített Debian? Live CD-s/USB-s Linux?

"Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy a kettőt amit nem találtam meg magam hogyan kell megnézni, "
    Google. De komolyan.
  • Cat 02 #2244
    Azért nem mind1 h párhuzamosan fut-e mind2 v nem ;)
  • nesto
    mit kell tennem, és hol tudom elvégezni ezt a pár műveletet?
    1)törölni a Pidgin-t
    2)installálni az emesene-t

Köszi
  • ba32107
    No hát most keresgettem azt az általános Linux topikot, de a kereső kidobott kb 30-at, mindegyikben kevés üzenet van.

Úgyhogy akkor itt teszem fel a kérdéseimet. Megmondom őszintén hogy házi feladatról van szó, de a nagy része megvan. A feladat írni egy shell scriptet ami a következőket írja ki. A scriptet meg tudom írni, azzal nincs gond, de néhány parancs csak rendszergazdai jogokkal működik, és a suliban azt nem tudom letesztelni.

- kernelmodulok listája (erre jó elvileg az lsmod, suliban nem futott)
    - szabad hely (ez ok, df -h)
    - futó programok (erre a ps-t használtam, de nem vagyok benne biztos hogy pontosan erre gondolt a tanár)
    - IP cím (itt gondolom az ifconfig-al kéne kezdeni valamit, de ehhez root jog kell. hogy tudom megnézni az IP címemet sima user-ként?)
    - nyitott portok listája (na erre nem jöttem rá)
    - aktív hálózati kapcsolatok (ifconfig -a elvileg, de itt megint bejön az előző probléma)
    - futó kernel verziója (ok, ez a uname -v)
    - partíciók listája (fdisk -l, megint a root probléma)
    - gyökérkönyvtárból ágazó könyvtárak helyfoglalása (na, ezt hogyan??)

Csak a suliban tudom ezeket tesztelni. Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy a kettőt amit nem találtam meg magam hogyan kell megnézni, másodsorban arra, hogy amihez root jogkör kell, azt hogy lehet valami alternatív megoldással megnézni, harmadrészt pedig arra, hogy a többi amit csináltam az jó-e. Előre is köszönöm.
  • MerlinW
    Ha wubi-t telepítesz windows alól, az kb ugyanaz mintha virtualboxban csinálnád. Egyébként úgy van ahogy írtad.