11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Összedobtam egy pici scriptet Ati Catalyst driver-ek telepítéséhez:

1. Létrehozunk egy futtatható ccc nevű fájlt a következő tartalommal:

#!/bin/bash

sudo apt-get install fakeroot gcc module-assistant build-essential debhelper dpkg-dev libstdc++5 dkms cdbs dh-make debconf &&
    chmod +x ati-driver-installer-*.run &&
    sudo ./ati-driver-installer-*.run --buildpkg Ubuntu/intrepid &&
    sudo dpkg -i --force-overwrite xorg-driver-fglrx_*.deb fglrx-kernel-source_*.deb fglrx-amdcccle_*.deb
    sudo aticonfig --initial -f

exit 0

2. Érdemes bedobni a /usr/bin -be.

3. Ezután csak le kell töltögetnünk a legfrisebb driver-t az AMD oldaláról, majd a letöltött fájl könyvtárában kiadnunk a ccc parancsot. Meg is van a frissítés.

4. Reboot, majd fglxinfo paranccsal ellenőrizhetjük (ezt adja a 9.1):

display: :0.0 screen: 0
    OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
    OpenGL renderer string: ATI Radeon HD 4800 Series
    OpenGL version string: 2.1.8395 Release
  • modellmaker
    *amikor
  • modellmaker
    Amir feltetted, meg kellett adni egy usert, meg passt. na az a pass a rott jelszava is. terminál sudo bash, beírod a usert, meg a passt, és violá, root vagy, persze a parancssorban. :D
  • Cat 02 #1956
    Na sikerült.
  • Cat 02 #1955
    Kétszer rákattintottam :D Maga a cucc egy .iso fájlon van.
    Root-al h lehet bejelentkezni ? Mert elvileg annak a tulajdona a fájl. Felhasználokba szürke a root és ha fel is oldom, jelszót állítok neki, utána szürke marad. Neki h állítsam be a jelszavát?
  • MerlinW
    használj sudo-t.
  • MerlinW
    Sehogy. Felmountolni lehet.

pl: sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdc1 /media/usb3 -o force
  • mumpic
    pontosan hogyan indítottad?
  • Cat 02 #1951
    Ez mitől lehet ?
    Csak én vok a gépen felhasználó, és elvileg "admin" vagyok.
  • Palinko
    ha szükséged van compizra, akkor javasolt a compiz ikon azzal könnyen és gyorsan váltogathatod hogy melyik mennyen.
  • Vackor1024
    köszönöm, most jó lett.
  • mumpic
    kapcsold ki a compizt
  • Vackor1024
    Hali.
    Nekem az a gond,hogy ha DVD-t akarok nézni, állandóan vibrál a kép.Kezdő vagyok, és nem tutom mit kell tenni ilyenkor.
  • Gordon88
    aMSN-ben amikor írok, néha befagy az egész aMSN, várok majd elküldi az üzeneteket...
    4ből 1x előfordul...miért lehet ez?
  • Gordon88
    ezt énis tudtam, de akkor térjünk rá az erőszakos témára:D
    Hogy lehet erőszakosan leválasztani?
  • MerlinW
    Nincs rendesen leválasztva. Mikor kiírja, hogy nem tudja mountolni, azt is írja hogyan tudod erőszakosan (force - de nem minden esetben ajánlott).

Lényeg, hogy lekapcsolás előtt minden USB-s eszközt le kell választani szoftveresen (windows-ban óra mellett tray-ben az usb eszközök ikonnal, Ubuntuban jobb klikk az eszköz ikonján és leválasztás)
    Ha simán kikapcsolod az nem tesz jót egyik USB eszköznek sem.
  • Gordon88
    Van egy USB-s HDD-m, ha windowson bekapcsolom, másolok az usbshddről a winPCre, majd az usbhdd-t lekapcsolom, áthozom egy másik PCre amin Ubuntu fut, bekapcsolom és Unable to mount the Volume "500gb"-t ír ki, mi a teendő? Mellékesen megjegyzem hogyha ujrainditom a PC-m belépek windowsra, majd ismételten ujrainditom visszalépek ubuntura tökéletesen megnyitja
  • MerlinW
    (Rendszer/Adminisztráció/Szoftverforrások)

Letöltés innen legördülő ablakban "egyéb", majd ott a leggyorsabb kiszolgáló keresése. Az alap magyar ubuntu-archive forrás elég lassú mostanában. Nálam kfki a leggyorsabb.

#1909 -ben megtalálod a sources.list fájlom tartalmát. (/etc/apt/sources.list)
  • Cat 02 #1941
    Huh, inkább újratelepítettem.
    Ám az miért lehet h rettentően lassú bármit is töltök le vele ?
  • MerlinW
    A lokalizálás nagy része utólag történik meg.

Szoftverforrások - Frissítések - Ubuntu frissítés szekcióban pipálj be mindent (backports-ot csak saját felelőségre - bár gondom még sosem volt vele)
    Illetve az első fülön az első négy forrás is be legyen pipálva.
    (Rendszer/Adminisztráció/Szoftverforrások)

Synaptic keresőjébe beírod, hogy l10n-hu (kis L az első karakter), és telepíted amire szükséged van.
    (Rendszer/Adminisztráció/Synaptic csomagkezelő)

Bár szerintem az első update automatikusan telepíti a hiányzó magyar dolgokat.
    (Rendszer/Adminisztráció/Frissítéskezelő)

• MerlinW
    Ott a pont. Bevallom el is felejtettem, hogy van benne ilyen. Sosem használtam:)
  • Cat 02 #1938
    Sikerült telepíteni, viszont van egy zavaró gond vele. Nagyjából magyar az egész, de vannak benne angol szövegek, pl a menü "Applications", de azon belül minden magyar. Mikor installálta skip-eltem a nyelvi fájlokat, de nem hiszem h amiatt lenne.
  • Cat 02 #1937
    Ez a Wubi-s ubuntu 20 percig bírta a gépemen :)
    Elég fura volt h félig angol félig magyar volt. Most rakom fel VirtualBox-ra így remélem jobb lesz :)
  • Palinko
    szerintem a terminal és synaptic előtt meg kéne említenünk az alkalmazások/ hozzáadás eltávolítás menüpontot talán jobban kézreáll az ismerkedőknek :)
  • MerlinW
    Teljesen más a logikája mint a winnek. A programok telepítése is más. Mindent az úgynevezett csomagkezelővel (apt aminek grafikus felületét Synaptic néven találod Ubuntuban)

Open Office-t alapból tartalmazza

Igen, uninstall után minden elveszik. Wubi, mint a virtuális gépek 1 image fájlban tárol mindent.

Eleinte nehéz lesz át/hozzászokni, de google mindenre választ ad, ill ha ott nem találsz itt vagyunk mi. A sorrend fontos..:)
  • Cat 02 #1934
    Programot lehet simán hasonlóan telepíteni mint a windowsra, vagy a terminállal kell bűvészkedni ? Pl Open Office-t v vlc-t (bár ennél láttam hiv útmutatót). Illetve ha sikerülne is elindítanom ezeket, akkor Wubi uninstallal ezek vele 1ütt eltűnnek?
  • Culram #1933
    Igen.
  • Cat 02 #1932
    Ezt a Wubi-t meglesem, thnx.
    Ez kb olyan mintha egy sima exe fájl lenne v boot-olásnál kérdezi mit indítson ?
  • MerlinW
    C-re csak Wubi-val (tesztelésre, nyomogatásra jó - mintha virtuális gép-en futna nem emulált hardverekkel.).

Azonban (a sokkal hatékonyabb) natív módhoz külön partíció kell neki, természetesen.

Partition Magic-el meg tudod osztani a C-det, ha nincs más mód.
    Viszont célszerűbb külön vinyóra pakolni. (160GB/10k Ft)
  • Cat 02 #1930
    Ha van egy c és d meghajtóm, c-n a windows, akkor a c-re fel lehet pakolni ? Illetve olvastam valahol valami telepítési útmutató és ott nekem úgy jött le h a meglévő partíciókat is ketté tudja szakítani, adott méretben, ez igaz v én néztem be ?
  • MerlinW
    Pontos info nélkül nem tudunk segíteni. Pontos gépadatok, pontos hibaüzenetek.
  • HiPPoNaX
    Tudtommal nincs, pusztan a magyarubi telepites utan rogton tartalmaz nehany olyan csomagot, amit a sima ubuntura "kezzel" (csomagkezelovel) kell feltelepiteni. Nem emlekszem pontosan, lehet, hogy a medibuntu repot is alapbol tartalmazza, de azt a sima ubihoz is 2-3 perc hozzaadni, ha koveted az oldalon talalhato howto-ban leirtakat.
  • Nivea
    hello! az lenne a kérdésem ha sime 8.10 es és a magyarubi ittközött van olyan külömbség amit a 8.10nél nem lehet ingyenesen letölteni?
  • odipus
    Hellotok!
    Fel akarom telepíteni az ubuntu 8.10-et wubi-val,de telepítés közben kiír mindenfélét, not found meg ilyenek és azt,meg a többihez kiírja, h ok,de a hardverekhez nem.Remélem tudtok segíteni.
  • MerlinW
    nincsmit
  • zeli
    Igen, nem az aMSN a lényeg, szeretném, ha működne az APT.
    Úgy tűnik sikerült megcsinálni, mostmár jó! Újratelepítettem az Ubuntut (egyelőre Virtualboxon telepítettem fel, "élesben" majd később), betettem a sources.list fájlt, leszedtem a medibuntuhoz a kulcsot, és most működik!!:)
    köszi mégegyszer a segítséget!!
  • MerlinW
    Jó ez így, meg kell tanulnia/ismernie a csomagkezelőt. Jól fog az még jönni sokszor. Problémamegoldás a titka a nyugodt és kényelmes linuxhasználatnak.
  • mumpic
    Miért szenvedsz? Az amsn honlapján van autopackage változat is, azt kattintással is lehet telepíteni.
  • MerlinW
    próbáld így:
    sudo dpkg --configure amsn
    sudo apt-get autoremove
    sudo apt-get clean
    sudo apt-get install -f
    sudo apt-get update

Általában így helyre lehet rázni a csomagkezelőt.

Ha nem megy, mentsd el a sources.list-et máshova az eredetiből törölj mindent és nyomj egy updat-et. Majd vissza a régit és update.

getdeb is okozhatja.

Egyébként, ha nem használsz kamerát, pidgin szebb/jobb amsn helyett szerintem.
  • zeli
    Jah, mégsem. Csak letölti, aztán ugyanúgy kidobja a hibaüzit. Namind1, mára már nem érdekel, majd megnézem holnap. MerlinW, azért köszönöm a segítséget!