Ubuntu Linux
-
No akkor elmondom lépésről-lépésre mit kell csinálnod.
Előre szeretném leszögezni, nekem nincs ilyen kártyám, csak a súgót fordítom (ha valaki hibát talál szóljon).
1. Végy elő egy konzolablakot: Alkalmazások/Kellékek/Terminál.
2. Töltsd le az Ubuntud kernelének megfelelő linux-headers csomagot (jelszót fog kérni, ne ijedj meg, írd be amit telepítéskor/belépéskor megadtál): sudo apt-get install linux-headers-`uname -r`
3. Szükséged lesz az ssl könyvtár forráskódjára is: sudo apt-get install libssl-dev
4. Töltsd le a Raink oldaláról a driver forrását (a cikkben régi cím van) (innen), akár böngészővel, akár a wget parancs segtségével (wget <url>, ahol az [courier<url>[/courier] a webcím),
5. Tömörítsd ki: tar xjvf 2009_0206_RT73_Linux_STA_Drv1.1.0.2.tar.bz2
6. Lépj be a kitömörített könyvtárba, annak is a lényegi tartalmat tartalmazó részébe: cd 2009_0206_RT73_Linux_STA_Drv1.1.0.2/Module/
7. Töröld a Makefile állományt: rm Makefile
8. Nevezd át a Makefile.6 állományt Makefile-ra: cp Makefile.6 Makefile
9. Elvileg itt az rtmp_def.h állományba bele kellene írni (gedit rtmp_def.h paranccsal) a {USB_DEVICE(0x13b1,0x0020)}, /* Linksys WUS54GC */ \ sort, de ahogy látom, ez már benne van. Azért ellenőrizd le, hogy ezek a hexadecimális számok (13b1,0020), szerepelnek-e, a kiadott lsusb parancs kimenetében ilyesféleképp:
Bus xxx Device yyy: ID 13b1:0020
10. Megint csak elvileg meg kell keresni az rtconfig.h állományban az alábbi sort:
#include <asm-i386/atomic.h>
és ki kellene kommentezni (kicserélni erre):
//#include <asm-i386/atomic.h>
Nos erre nem értem miért van szükség, másrészt az új forráscsomagban csak rt_config.h állomány szerepel. Mindegy, ez utóbbi állományban kikommentezhető (gedit rt_config.h paranccsal szerkesztheted az állományt).
11. Újból elvileg futtatni kéne a Configure szkript. Szerintem hanyagoljuk, csak 2.4 kernelek esetén kellett.
12. Add ki a make (a driver leírása make all-t javasol, szerintem ez is jó) parancsot, ez lefordítja a "drivert", Linuxban ezt "kernel modulnak" hívják.
13. Másoljuk a "drivert" a megfelelő helyre: sudo cp rt73.ko /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/net/wireless/
14. Hozz léte egy rt73 állományt az /etc/modprobe.d/ könyvtárban (például sudo gedit /etc/modprobe.d/rt73), írd bele az alábbi sort:
alias rausb0 rt73
majd mentsd el.
15. Add ki az alábbi parancsokat:
sudo depmod -a
sudo modprobe rt73
Nálam lefordult, és szépen fel is vette a betöltött modulok közé - annak ellenére, hogy nincs ilyen cuccom. (az lsmod paranccsal leellenőrizhető).