11431
Ubuntu Linux
-
kokos #2160 Koccoltam! -
kokos #2159 Gyerekek ez haználhatatlan szép szép de használhatatlan...pl:beállitások nem maradnak meg(felbontás 2. inditásnál már nem jó),hang van ,nincs!...bonyolult...és ez abszolult felhasználó ellenes...magyarul kinlódás az egész...ugyhogy kijelentem ez egy nagy sz@r!
Most már tudom miért ingyenes!!!
És rájöttem hogy az xp,és a vista egy nagyon jó oprendszer!Ezek a kubu+ubuntuk ezek soha nem fognak a közelükbe érni!
Mire szerettem volna használni?....internetre ,filmezésre,zene ....enyi ,de ez full gagyi! -
#2158 Hangnál két dologra kell figyelni:
Minden programban meg lehet adni milyen driver-t használjon:
Ha Alsa driver-t használsz, akkor egyszerre csak egy alkalmazás adhat ki hangot. Ha nem fut semmi, akkor beragadt, kilőheted gnome-system-monitor-ból (aka task manager) - Legrosszabb esetben /etc/init.d/pulseaudio restert, vagy reboot után helyreáll.
Pulseaudio is Alsa-t használja, de "több szálon". Érdemes mindenhol ezt használni, ami támogatja/felajánlja. -
#2157 mplayer - videóhoz
rithmbox - zenéhez (mint iTunes) - alapból benne van
audacious - zenéhez (mint Winamp)
brasero - DVD író - alapból benne van
firestarter - tűzfal (én nem használok, mert a router csinálja)
filezilla - FTP
avidemux - videó vágás, konvertálás
http://linuxbox.hu/
http://www.hogyan.org/
http://www.getdeb.net/
http://appnr.com/
goooogle:D -
#2156 ps aux | grep felhnév?
Vagy hogy érted a moderáltabbat? -
kokos #2155 Eddig volt hang most miért nincs?Mi ez teeeeeeeeeeeeee! -
#2154 Hu lenne még 1 kérdésem hátha tudsz segíteni
szóval ez még mindig a korábbi programom,
ps -eo "%C %a" -u $1 -- ez a parancs az argumentumban megadott felhasználóhoz tartozó processzeket listázza ki, de kicsit sok dolog ír bele, nekem olyan kapcsoló kellene vagy másik parancs ami ennél egy kicsit moderáltabb mennyiségben írja ki, ha érted mire gondolok. -
kokos #2153 Hali!
Letudnátok nekem irni,hogy milyen programok a jók(amiket telepitek majd)
pl:zenelejátszó,film lejátszó(dvix),dvd iro program amivel az asztali dvd.n is lejátszható lesz a lemez,tüzfal(ha kell)....amit ti is haználtok!Nem azért mert béna vagyok csak sokat nem ismerem és nem akarom kiprobálni az összeset!Kösz!Hali
Az asztalforgatos desktop-ot hogy kell beélesiteni?Mi a neve?És mi az a compiz fusion? -
#2152 -
#2151 köszi segített :) megoldotta a problémát :) -
#2150 Tessék:
#!/bin/bash
VAN=$(who | grep $1 | wc -l);
echo $VAN;
-------------------------------
Ha külön akarod, akkor így kell:
USER=$1;
VAN=$(who | grep ${USER} | wc -l);
Tehát változóba parancs kimenetet $() -operátorokkal, parancson belül parancs kimenetet pedig ${} operátorokkal tudsz beépíteni. Persze ennek is van sok más módja, de így egyszerűbb és átláthatóbb:) -
#2149 szóval eddig azt csináltam, h
USER= $1 // A USER-be kerül a parancssori arg
VAN=`who | grep USER | wc -l` -- és a bajom az, h a greppel nem tom
megetetni a változót. Van valilyen módja, h felfogja?
Köszi am a segítséget :) -
#2148 pl:
USRNEED=$(logname);
ISLOGGED=$(who | grep ${USRNEED} | wc -l );
utána:
if ${ISLOGGED} = 1...stb -
#2147 viszont:D most meg az a cink, h mivel parancssori argumentumot akarok a grep-be illeszteni nem tom, h hogy kell
who | grep '$1' | wc -l ---- mert így ugye a $1-et keresi -
#2146 Na látod, az is egy megoldás:) -
#2145 hu sikerült egy másik módon megoldani:
who | grep 'palacsinta' | wc -l
ezzel oldottam meg, mert ha nincs bejelentkezve akkor 0 az értéke, és így simán tudom kezelni a feltételben -
#2144 users | grep szöveg
Ha nem üres a kimenet akkor a grep talált olyat, ha üres jön akkor nem talált.
[merlinw@mwserv ~]$ users | grep merlinw
merlinw root
[merlinw@mwserv ~]$ users | grep root
merlinw root
[merlinw@mwserv ~]$ users | grep lofasz
[merlinw@mwserv ~]$
Ha tovább szeretnéd szűrni, akkor ott vannak az awk, sed parancsok illetve reguláris kifejezések. (man sed, man awk)
Pl ha meg akarod nézni, hogy merlinw be van-e jelentkezve és a kimenetben nem akarod látni a root-ot:
[merlinw@mwserv ~]$ users | grep merlinw | sed s/root//
merlinw
-
#2143 a users parancs jó, mert kiírja rendesen az adott felhasználókat de így még nem tudok vele dolgozni. Most azon gondolkozom, h esetleg a kimenetét egy tömbe töltöm és azon végigmenni egy for ciklussal, h megvan-e benne az a név ami nekem kell.
Esetleg van olyan parancs ami a kimenetet kiértékeli, h hibaüzenet, vagy helyes futással tér vissza? esetleg egy bool változóba tárolhatnám. -
#2142 Ehh, állíts mindent vissza. A cdrom pontot írtad át.
Milyen particiót nem tuzdsz mountolni? NTFS, vagy Linuxos-at?
/ ext3 a linuxos root particiód (sda5)
none swap a swap particiód (sda6)
végén a cdrom. (sdc0)
a /media/WINDOWS pedig ki van kommentezve, tehát nem érvényesül. (sda1)
Ha ez kell neked töröld a # jelet előle.
Mentést közvetlen az fstab mellett kell lennie fstab.backup vagy hasonló néven. Már írtam itt sokszor, hogy tessék használni a backup manager csomagot, ha nem mozogtok otthon a linuxban.
Illetve, ha így ügyködsz a rendszerrel, neked is szívből ajánlom a linux alapok dokumentációkat. (alapvető parancsok, fájlrendszer, sym/hardlinkek, stb) -
#2141 Hmm... Ez rendben van, a többi sor is kb ilyen, de utánuk még mindenhol van egy ilyen:
UUID=768a2ab6-a84d-4d57-b219-89276ba1d398 / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
Itt van az egész azzal a sorral, amit Te adtál (behelyettesítve az én adataim:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda1 /media/WINDOWS ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
# /dev/sda5
UUID=768a2ab6-a84d-4d57-b219-89276ba1d398 / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
# /dev/sda6
UUID=9fe514b6-e1a1-440c-a5f6-dae6e087e44e none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
Egyébként backupot vagy mentést hol keresek, ha van? -
#2140 Akkor nincs hozzá GLX driver. Nem tudom létezik-e intel glx csomag, keress rá csomagkezelővel. Google szerint i810-hez van, de lassú nagyon.
-----------------
/etc/fstab tárolja azokat az infokat. Ha szerencséd van készült belőle mentés, ha nincs akkor neked kell korrigálnod kézzel.
Valahogy így kell kinéznie (NTFS esetén):
/dev/sdb1 /media/ezt-te-tudod ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
az sdb helyére a valós particiót kell írnod, utána meg a csatolási pontot (/media/akármi)
sda1 az első vinyó (primary master) első particiója, sda2 a második partició, sdb1 a második vinyó első particiója és így tovább.
df paranccsal is és qparted programmal is meg tudod nézni a particiós tábládat, ha fejből nem menne. -
#2139 Sudo nélkül ugyanazt adja... Szóval mit kéne variálnom, hogy legyen OpenGL támogatás?
Más: elrontottam valamit: egy merevlemez tulajdonságait nézegettem és akkor rátaláltam a Volume fülre, ahol vannak ugye a csatolási tulajdonságok. Én ott balga módon a Beállítások részt lenyitva beírtam ezt-azt és azóta nem csatolja a meghajtót. Hibaüzenete: A(z) "windows" kötet nem csatolható. Részletek: mount_point cannot contain the following characters: newline,G_DIR_SEPARATOR (usually /)
Nem tudom újra előhívni azt a panelt, ahol írogattam, mert mikor jobbegérrel kattintanék megint a meghajtóra, megpróbálja csatolni és hiba... Ezt az oldalt nézegettem, de itt igazából nem találtam megoldást... próbáltam szerkesztgetni az fstab fájlt, de semmi sem segített...
Nem lehet valahogy resetelni vagy visszacsinálni a dolgot? -
#2138 [URL=https://wiki.ubuntu.com/LiveUsbPendrivePersistent]Ununtu Pendrive #1[/URL]
[URL=http://www.debuntu.org/how-to-install-ubuntu-linux-on-usb-bar]Ubuntu Pendrive #2[/URL]
pendrivelinux -
#2137 köszi kipróbálom -
EasyLife #2136 tudtok mondani egy pentdriveról bootolhato ntfs felismerő linuxot? -
#2135 who kimenete ilyen:
[merlinw@mwserv ~]$ who
root pts/2 Mar 4 20:42 (*.adsl.enternet.hu)
merlinw pts/5 Mar 4 20:43 (*.adsl.enternet.hu)
az users-é meg ilyen:
[merlinw@mwserv ~]$ users
merlinw root
logname a saját bejelentkezéshez használt usernév:
-
#2134 Hi
Tudnátok olyan parancssori parancsot írni ami megmondja, h egy adott felhasználó bevan-e jelentkezve? Éppen egy shell skriptet írok és egy felhasználóról kell különböző adatokat megadnom, na most csak annyi bajom van már csak, h ha nemlétező felhasználó-t adok meg akkor hibát ad. Ezt egy if-es szerkezettel akarom elkerülni, csak ugye nem tudom, h hogy kell megvizsgálni, h egy adott user jelenleg jelen van-e?
-
#2133 öö ja igen, ennyi elég:)
glxinfo | grep rendering
sudo nem kell -
#2132 Természetesen ott nézem :)
hispan@r50e-linux:~$ sudo glxinfo | grep direct rendering
grep: rendering: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
[sudo] password for hispan:
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig
Mi a diagnózis doktorúr? -
#2131 még nézz egy ilyet is:
glxinfo | grep direct rendering
De ezeket az inteles gépen nézed ugye?:) -
#2130 Megnéztem. Nekem akkor most ezek szerint van minden támogatás, ami kéne a max fraf effektekhez, vagy már itt sántít valami?
hispan@r50e-linux:~$ sudo ldd /usr/bin/glxinfo
linux-gate.so.1 => (0xb7f11000)
libGL.so.1 => /usr/lib/libGL.so.1 (0xb7e42000)
libm.so.6 => /lib/tls/i686/cmov/libm.so.6 (0xb7e1c000)
libc.so.6 => /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6 (0xb7cbd000)
libX11.so.6 => /usr/lib/libX11.so.6 (0xb7bce000)
libGLcore.so.1 => /usr/lib/libGLcore.so.1 (0xb6e57000)
libnvidia-tls.so.1 => /usr/lib/tls/libnvidia-tls.so.1 (0xb6e55000)
libXext.so.6 => /usr/lib/libXext.so.6 (0xb6e46000)
libdl.so.2 => /lib/tls/i686/cmov/libdl.so.2 (0xb6e42000)
/lib/ld-linux.so.2 (0xb7ef7000)
libxcb-xlib.so.0 => /usr/lib/libxcb-xlib.so.0 (0xb6e3e000)
libxcb.so.1 => /usr/lib/libxcb.so.1 (0xb6e25000)
libXau.so.6 => /usr/lib/libXau.so.6 (0xb6e22000)
libXdmcp.so.6 => /usr/lib/libXdmcp.so.6 (0xb6e1d000) -
#2129 iptables a linuxban a hálózati csomagkezelő, de vannak rá grafikus felületek, nem kevés.
KDE-hez pl a kmyfirewall vagy a guarddog.
Ilyen kérdések előtt nézd végig a beállítások/rendszer/add-remove programs és a synaptic programot:) -
kokos #2128 Következő lépésem ....valami tűzfal...vagy van neki? -
kokos #2127 Ha-hay! Én ezt már kubunturól irom hahay! -
JuveDelPiero #2126 Oké oké, lehet még nekifurok majd, de így neten keresztül nehéz belőni h müködjön, 2 sik hülye is vok hozzá, szóval..
De köszi tényleg a segítséget! :) -
#2125 Én nem ismerem a CS-t, de szerver változata szerintem van linuxon. -
#2124 Egy jó tanács: ha valami hibaüzenet van, másold be ide (pontosan melyik parancs mikor, mit mondott), mert azok nélkül nem tudunk tovább haladni a problémával. -
#2123 Flash csak virtualbox/vmware-es virtuális windows-on fog menni, PS CS2 szépen megy wine alatt, az újabbak, szintén virtuális masinát kívánnak egyelőre.
De ha kitanulod Gimp-et az is tud annyit mint a PS.
Counter Strike-ból nincs Linuxos verzió? Mintha beszéltek volna róla... A lényeg, hogy elvileg mennie kell jól, mert sokan játszanak vele Linuxon. Talán valami wine beállítás, esetleg Crossover vagy Cedega programok körül nézz szét.
Ja és ha játszol, Compizt kapcsold ki mindenképpen, mert az okozhat fagyást mindenben:) -
JuveDelPiero #2122 Srácok ezer köszönet, hogy így segítetetek nekem! Beírtam ezeket, de unknow dolgokat irt ki, meg hogy nem sikerült stb. Hagyjuk, majd elviszem vhova, és megkérem h csinálják meg... Ndiswrappert telepítettem, de mikor leellenőriztem nem ismerte fel, not found... Tényleg köszi, hogy ennyit szenvedtetek velem, és bocsi a lámaságaimért! Üdv.! És még1x köszi! -
#2121 Sziasztok! Még most ismerkedem az ubuntummal, és olyan kérdésem lenne,hogy milyen paranccsal lehetne a pl. 100kb-nál kisebb méretű fájlokat kilistázni egy adott könyvtárban, kerestem mindenhol, man-t is olvasgattam, de nem találtam sehol. Légyszi segítsetek, előre is köszönöm.