11431
Ubuntu Linux
  • hispan2
    Van magyarul természetesen.
  • Cat 02 #2199
    Ez van magyarul ? Vagy miután felrakom letölti magának ? Szerver verzió kizárva, csak netezni kell a családnak ^^
    Ill ez a xubuntu felépítésileg ua mint az ubuntu, csak más a felület ? (mmint tom h nem csak a skin más, hanem más elven működik, de maga az op rendszer ua ? tehát ami ubuntu-n megy az megy ezen is ?)
  • hispan2
    Volt itt nemrég ez a HDD csatolási probléma (elállítottam a csatolási pontot aztán meg nem tudta visszacsatolni az eszközt, ami egy sima NTFS partíció volt). Azt pontosan nem tudom, hogyan oldottam meg, mert a végén már törölgettem össze-vissza mindent, de pár dolgot hozzátennék:

- nem az fstab-ban vannak a leválasztható meghajtók. Most az fstabba semmi más nincs beleírva, csak a linuxos partíciók.
    - az mtab-ban szerepelnek a leválasztható meghajtók. Bár abban nem ügyködtem semmit, az tény, ha csatolva van az ominózus meghajtó, az ott látszik, nem az fstab-ban.

Csak ennyi. A gond szerintem pont az volt a javítás során, hogy az fstab-ot szerkesztettem...

Az auto-csatolásra még mindig nem találtam megoldást, de keresek...
  • MerlinW
    ~6GB elég a desktopnak. Szerver verziónak ~4GB.

A lenti gépen futna, viszont én a Xubuntut ajánlom rá. Xfce GUI sokkal kevesebbet eszik 100-on mint a Gnome:) Persze ha boldogulsz grafikus felület nélkül, akkor a szerver verzió a tuti.

Xfce GUI:
  • Cat 02 #2196
    Az lehet, de kedves szülők örülnek h ms office-t megtanulták használni :)
  • Culram #2195
    én azt mondom igen. de winfos nem fontos mert ott az open office 3 ami simán lekezeli az MSOffice-os dolgokat. docx, stb.
  • Cat 02 #2194
    Ubuntu-nak mennyi a min partíció amin még elfut ? Öreg gépet szeretnék felrakni egy ubuntut csak netre, illetve mellé windowst a többire (ms office főleg).

Ill mostani ubuntu menne ezen: 2.4 celeron, 512 ddr2 ram, fx5600
  • hispan2
    Nem nyúltam :)

Azon kívül mindent kipróbáltam/betettem, semmi sem segít, compiz-check mindig a DRI-nél akad el... Szóval feladom... Talán majd egyszer kijön egy compiz, ami működik ezen a gépen.
  • MerlinW
    módosítottam a kommenteket:) Identifier-ekhez ne nyúlj
  • hispan2
    Hmm, akkor végigmegyek először a lépéseken, amit előbb írtál.

Az xorg dolgot szívesen módosítom, de ha a Device résznél megadom az I810-et, nem lesz gond, ha más gépbe teszem a flash-t?
  • MerlinW
    Ahogy írtam próbáld ki őket. Ha az egyik segít, hagyd abba. Nem kell mind. Csak addig amíg nem megy. dpkg -l | grep xgl -el megnézheted mi a pontos neve. Ha nem dob ki semmit, akkor nincs, irány a következő lépés.

Még annyit, hogy a /etc/X11/xorg.conf-ban benne kell (persze mind videókártya függő, úgyhogy Composite-on kívül nem tudom mitől döglik meg az X) lenniük ezeknek:
    Ha létezik már az adott Section akkor csak módosítsd, ne másold be az egészet!

Section "Extensions" #ennek mindenképpen benne kell lennie a Direct Rendering-hez. Általában a fájl végére tesszük.
    Option "Composite" "Enable"
    EndSection

Section "Device" #ha valami itt nincs, de nálad van, ne töröld - tehát ésszel - Az Option részek a lényegesek és a Videoram paraméter
    Identifier "Intel i810"
    Driver "intel"
    Option "XAANoOffscreenPixmaps" "true"
    Option "AllowGLXWithComposite" "true"
    Option "AddARGBGLXVisuals" "true"
    Option "DisableGLXRootClipping" "true"
    Option "AIGLX" "On"
    Option "DRI" "true"
    VideoRam 96000
    EndSection

Section "Module" #ezeket csak akkor pakold bele, ha semmi sem segít.
    Load "i2c"
    Load "bitmap"
    Load "ddc"
    Load "dri"
    Load "extmod"
    Load "freetype"
    Load "glx"
    Load "int10"
    Load "dbe"
    EndSection

Xorg módosítása után restart.

Én itt végeztem a témával, nincs több ötletem, és már unom is. Ez nem kezdőknek való buhera, és hát Te a Linux alapokkal sem vagy tisztában. Nehéz így dolgozni. Mellesleg még mindig azon a véleményen vagyok, hogy hihetetlen felesleges baromság amit el szeretnél érni:))

• hispan2
    Már az első lépésnél azt írja, hogy a csomag, amit el akarok távolítani(purge xserver-xgl), nem található.
  • MerlinW
    Próbáld ki ezeket - mindegyik után indítsd újra a rendszert és futtasd le a tesztet:

1.
    ----------
    sudo apt-get remove --purge xserver-xgl

2.
    -----
    /usr/lib/dri/i915_dri.so fájlt másold be/írd felül a /usr/X11R6/lib/modules/dri/ kövtárba

3.
    ----------
    apt-get install libgl1-mesa-glx

---

ha ezt kapod, akkor vagy jó:

merlinw@mwpc:~$ glxinfo | grep rendering
    direct rendering: Yes

Több ötletem nincs, viszon tele van google a problémáddal és megoldásokkal...
    (ubuntu intel 855GM direct rendering)

Legfrissebb Compiz frissítések (/etc/apt/sources.list):
    deb http://ppa.launchpad.net/compiz/ubuntu intrepid main #Compiz Fusion
  • hispan2
    Lefuttattam, köszönöm. Ez már legalább valami érthetőt ad ki:

Gathering information about your system...

Distribution: Ubuntu 8.10
    Desktop environment: GNOME
    Graphics chip: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 02)
    Driver in use: intel
    Rendering method: None

Checking if it's possible to run Compiz on your system... [SKIP]

Checking for hardware/setup problems... [SKIP]

At least one check had to be skipped:
    Error: No rendering method in use (AIGLX, Xgl or Nvidia)

Ezek szerint valami rederelési eljárás hiányzik neki. Valamit még fel kellene telepítenem?
  • MerlinW
    compiz check
  • Kmarha
    belenéztem ja :D

a grub újra rakást meg már én is ismerem, párszor kellett használnom, de köszike
  • MerlinW
    Simán. Csak ha linux után telepíted a Windows-t újra kell telepíteni a GRUB-ot:

live cd, terminal:

sudo grub
    find /boot/grub/stage1
    root (hd?,?) (find kimenete adja a ?-ket)
    setup (hd0)
    quit
    sudo reboot
  • MerlinW
    Belenyúltál, és nem konzolban. Vagy valamivel megváltoztattad.
  • Kmarha
    bár mindegy, holnap megy a winyó másik gépbe, és másodrendszernek fel megy mellé egy XP hogy játékfüggőségem is ki tudjam majd valamivel elégíteni :D (már ha a linux szó nékül hagyja, hogy egy XP rendszer terpeszkedjen el mellette)
  • Kmarha
    - sudo apt-get install xorg-driver-fglrx fglrx-control

az igy feltelepített csomagról vélemény? mert pár nappal ezelött pakolgattam pár opengl-es atis csomagokat a gépre (köztük volt xorg is), és sikeresen használhatatlanná tettem a rendszert (ami ciki, mert laptop cd olvasója halott, rendszertelepítés csak macerás winyó kiszed, átrak másik gépre, telepít, visszarak módszerrel valósulhat itt meg)
  • LestatVenom
    windows alatt írtad? mert átkell konvertálni unixosra. dos2unix parancsal
  • Kmarha
    "bash: ./ati-ccc-installer.sh: /bin/bash^M: bad interpreter: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár"

hol rontottam el? :D
  • Kmarha
    ohh alap linux cuccokhoz nincs is problémám, csak a komolyam grafikához vid kártyát használó progikhoz. Ahogy olvasgattam, mindenhol azt láttam, hogy nvidia linux alatt perfect, ati pedig bugos, nehézkes, néha jó néha nem. Én még nem ástam a mélyére, eddig egyedül a counter-strike igazolta a többiek állítását, generálta az enyimet. De köszi a linket, kiprobálom, hátha nem az új driver van fent.
  • MerlinW
    Ezt próbáltad?
  • Nivea
    ma voltam suliban és felvolt téve a 8.10 az eggyik gépre. és csomo változást volt rajta mondjuk olyanokat tudok h fekete legyen a "tálca" meg ilyenek,de arra sehogy nem jöttem rá h h lehet kitenni a jobb felsö sarokba a fontosabb gors billentyü kombokat. segitetek?
  • hispan2
    NTFS meghajtó még mindig nem csatolható, de a hibaüzenet megváltozott. Beírtam ezt a sort az fstabba:

/dev/sda1 /media/WINDOWS ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0

(letöröltem az elejéről a # jelet, de ez nem az eredeti sor, amit elrontottam, ezt én írtam. Az eredeti sor nincs meg sajnos).

Az új hibaüzenet: mount: csak a rendszergazda csatolhatja a(z) /dev/sda1 eszközt a(z) media/WINDOWS helyre.

Ha terminálból csinálom (sudo mount /dev/sda1), akkor az alábbi hibaüzenetet kapom: fuse: failed to access mountpoint /media/WINDOWS: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár

Lehet, hogy az fstabban megadott csatolási pont (/media/WINDOWS) nem jó? Pedig eredetileg ez volt...
  • lck #2174
    Igen, meg pl. 2 monitor normális lekezelése nem megoldott immár évek óta. ( Windows: Next - Next - OK )
  • Kmarha
    csak az ATI kártyámmal nem bir el tökéletesen :S
  • Cat 02 #2172
    Ubuntu-nak (sima, semmi extra, ami a cd-n van), mennyi a minimális hely ? Tényleg minimális, tehát csak netre/msn-re.
  • JoeFromHun
    Szerintem full jó!
    A windowssal most is itt kínlódok (az édesanyám gépén ( 2naponta hiányzó NTLDR)) könyörgöm ez mi ha nem sz*r.
    Nekem az Ubuntu nagyon bejött .. a 8.04-et próbáltam először. Még olyan eszközömet is működésre bírt amit windows alatt soha nem bírtam semmilyen diverrel ( egy CardSlot-os 3G-s modem). Az Ubi meg vágta alapból.
  • LestatVenom
    nah ez a nyerő, köszi:) remélem ezzel el is készültem :)
  • LestatVenom
    ez így jónak tűnik, befűzöm a skriptembe és csekkolom, h milyen kimenetet produkál. Puttyal nem ad annyi parancsot, de Linuxon belül jónak látszik. Nah csekkolom.
  • MerlinW
    e-t kivettem, nagy U-t beraktam. másold ki a kódot, múltkor is benézted a változókat:)
  • LestatVenom
    most nézem, h a kapcsolóba én e-t is írtam, nem vettem észre, h az a különbség:) letesztelem, h megfelelő mennyiségű adatot ad e ki.
  • MerlinW
    Enyém:
    [merlinw@mwserv ~]$ ps -o "%C %a" U merlinw
    %CPU COMMAND
    0.0 SCREEN -t art
    0.0 /bin/bash
    1.3 /usr/bin/python /usr/bin/bittorrent-curses --max_upload_rate 1000 AutoBSD-MW
    0.0 sshd: merlinw@pts/2
    0.0 -bash
    0.0 ps -o %C %a U merlinw

Te megoldásod:
    [merlinw@mwserv ~]$ ps -eo "%C %a" -u merlinw
    %CPU COMMAND
    0.0 init [5]
    0.0 [ksoftirqd/0]
    0.0 [events/0]
    0.0 [khelper]
    0.0 [kacpid]
    0.0 [kblockd/0]
    0.0 [pdflush]
    0.0 [aio/0]
    0.0 [khubd]
    0.0 [kswapd0]
    0.0 [kseriod]
    0.0 [ata/0]
    0.0 [scsi_eh_0]
    0.0 [scsi_eh_1]
    0.0 [kjournald]
    0.0 [kauditd]
    0.0 udevd
    0.0 [kmirrord]
    0.0 [kmir_mon]
    0.0 [kjournald]
    0.0 [kjournald]
    0.0 [kjournald]
    0.0 syslogd -m 0
    0.0 klogd -x
    0.0 /usr/sbin/acpid
    0.0 /usr/sbin/sshd
    0.0 xinetd -stayalive -pidfile /var/run/xinetd.pid
    0.0 /usr/bin/spamd -d -c -m5 -H -r /var/run/spamd.pid
    0.0 gpm -m /dev/input/mice -t imps2
    0.0 crond
    0.0 spamd child
    0.0 spamd child
    0.0 xfs -droppriv -daemon
    0.0 /usr/sbin/atd
    0.0 dbus-daemon-1 --system
    0.0 rhnsd --interval 240
    0.0 hald
    0.0 /usr/bin/perl /usr/libexec/usermin/miniserv.pl /etc/usermin/miniserv.conf
    0.0 /usr/bin/perl /usr/libexec/webmin/miniserv.pl /etc/webmin/miniserv.conf
    0.0 /sbin/mingetty tty1
    0.0 /sbin/mingetty tty2
    0.0 /sbin/mingetty tty3
    0.0 /sbin/mingetty tty4
    0.0 /sbin/mingetty tty5
    0.0 /sbin/mingetty tty6
    0.0 [pdflush]
    0.0 /opt/lampp/bin/httpd -k start -DSSL -DPHP5
    0.0 /bin/sh /opt/lampp/bin/mysqld_safe --datadir=/opt/lampp/var/mysql
    ...stb
  • MerlinW
    Itt a tied nálam egy oldalnyi process-t dobott, enyém 5-öt.. ne a root-tal nézd:)
  • LestatVenom
    Ugyanazt a kimenetet adja. diffel meg is néztem :S
  • MerlinW
    próbáld így:

ps -o "%C %a" U $1
  • LestatVenom
    Az a cink, h amit korábban írtam nem csak a megadott felhasználóhoz listázza a processzeket, hanem ennél egy bővebb halmazt ad és ezt a halmazt akarom csökkenteni.

tehát ez a paraméteres parancs: ps -eo "%C %a" -u $1
  • MerlinW
    10 éve használok linuxot. Nincs vele semmi bajom. De ahogy írtam a másik topikban is, nem neked való a linux. Ezt én már tudtam a legelső mondatod után.

Linux nagyon is jó, de te nem értesz és nem is akarsz érteni hozzá. Ezzel nincs is semmi baj. Senki sem kényszerít. De leszarozni... nos, ez csak téged minősít.

Csak érdekesség, hogy jelenleg kb 29 millióan használnak pingvint.
    Linux Counter

Mielőtt cáfolnád, semmi érdeke a társadalomnak hogy kamu értékeket tegyen közzé.