11431
Ubuntu Linux
  • JuveDelPiero
    És esetleg a 2. kérdésemre tudsz választ?
  • Dj Faustus #2078
    "Csomagokat honnan lehet leszedni az Ubuntuhoz?"
    Rendszer/Adminisztráció/Synaptic csomagkezelő vagy

Alkalmazások/Hozzáadás, eltávolítás vagy

Alkalmazások/Kellékek/Terminál -> megjelenik egy fehér konzolablak -> beírod: sudo apt-get install <csomagneve>, ahol a <csomagneve> a feltelepítendő csomag neve, vagy

Alkalmazások/Kellékek/Terminál -> megjelenik egy fehér konzolablak -> beírod: sudo aptitude -> megjelenik egy szöveges, menüszerkezetes felület, amivel csomagokat tudsz telepíteni

"Olyanokra gondolok, hogy zenét nem tudok a gépen hallgatni, mert nem jó a codec, meg ilyenek. "
    VLC Media Player, Mplayer - kódekekkel egybeépített lejátszóprogramok
  • JuveDelPiero
    Okés rendben, így már sikerült! :) Huhh köszi! :)
    Bár a net az nincs... :S Wifi.

De ezt a segítséget köszi! :)

Csomagokat honnan lehet leszedni az Ubuntuhoz? Olyanokra gondolok, hogy zenét nem tudok a gépen hallgatni, mert nem jó a codec, meg ilyenek.
    És a Gnome-hoz nincs valami leírás valahol, hogy milyen bill. kombináziókkal lehet előcsalogatni a dolgokat? Pl zoom-olás, meg az Alt+Tab-hoz hasonló ablakváltó, de az az animált, meg ilyenek. :)

Köszöntem mégegyszer! :)
  • Dj Faustus #2076
    "Aztán kiirtam CD-re a i386-osat, úgy hogy Neronál kiválasztottam, hogy rendszerindító lemez készitése, és oda behúzta azokat a fájlokat, amik a tömörített meppába voltak. Amiket leszedtem ügye. "
    No ezt nem így kell.
    1. Ha 32 bites processzorod van innen, ha 64 bites innen letöltöd.
    2. A kapott .iso képfájlt a CD-író program képfájl kiírását végző részével kiírod.
    Az ingyenes InfraRecorderben itt van, a Neroban meg itt (a magyar változatban itt).
    3. A kapott CD-ről bebootolsz.

Mellesleg az Ubuntu és a Kubuntu ugyanazon verziói alapjaikban alig különböznek - az ablakkezelő (Ubuntu esetén Gnome; Kubuntu esetén KDE) és az alkalmazói programok a fő különbségek.
  • hispan2
    Ez rendben van (egy szót sem értek abból amit mondasz :D), de nem csak olyan gépek meghajtóit kellene betölteni, amikben már volt, hanem bármilyen olyan gép meghajtóit is, amibe a jövőben bedugom...
  • JuveDelPiero
    De nekem nem jön be ilyen. Illetve egyszer mikor windowson kereszül telepítettem, akkor újraindult, és akkor bejött, de hiába nyomtam akármire enterrel nem működött.

A másik fajtánál amit letöltöttem emg bejött telepitette volna de kiirta h nem jó az alaplapomra vagy mi... :S Mert az az amd-s volt.Vagy nem tom.

Ötlet még esetleg?
  • MerlinW
    Ez jó kérdés. fstab-ba bedobálod a különböző gépek particióit, akkor bemountolja amiket tud. Amit nem tud (vagyis másik géphez tartozik) azt meg átugorja.

Másik megoldás, ha írsz egy runtime scriptet amiben azonosítod a gépet (pl MAC address, vagy egyéb alapján) és aszerint mountolod a lemezeket.

Az automountot a gnome-volume-manager és az autofs végzi, ezek háza táján nézz körbe, hátha van teljes körű automatizmus.
  • MerlinW
    A lemezt berakva egy kubuntu logos menüt kellene látnod, install, live cd, memory test és egyéb menüponttal.
  • hispan2
    Egy újabb kérdésem volna, bár nem tudom, ez megoldható-e:

Egy flash meghajtón van az ubuntu és egy csomó gépbe be van dugva, amiben vannak mindenféle merevlemezek. Ezeket tudom is csatolni, ha a Helyek részben rájuk kattintok, és akkor megjelennek az asztalon is (jelszót kér a csatoláshoz persze).
    Megoldható volna, hogy indulás után a merevlemezes vagy cserélhető meghajtókat magától csatolja és ikonként elhelyezze az asztalon? (jelszót persze fog kérni, tudom, csak magától csatolja és dobálja ki az asztalra, ez lenne a lényeg).

Köszi.
  • JuveDelPiero
    Aztán kiirtam CD-re a i386-osat, úgy hogy Neronál kiválasztottam, hogy rendszerindító lemez készitése, és oda behúzta azokat a fájlokat, amik a tömörített meppába voltak. Amiket leszedtem ügye.
  • JuveDelPiero
    Innen. És Leszedtem 2 fajtát is, mert nem tudtam melyik jó nekem.
    kubuntu-8.10-desktop-i386
    kubuntu-8.10-desktop-amd64

• MerlinW
    hm? Az nem kubuntu lesz:)

Innen töltötted?
  • JuveDelPiero
    Kiirom a cd-re a Kubuntut, újrainditom a gépet, elkezd valamit pöszmötölni a cd-vel, lefuttat krva sok sort, és a végén ez van:
    Calderon DR-DOS 7.03
    Copyright (c) 1976, 1998 Calderon INC All right reserved
    {DR-DOS} A:\>

ÉS innen nem megy tovább. Mit kell ilyenkor tenni?
  • hispan2
    Köszönöm. Jó :)
  • mumpic
    lol, helyesen :D
  • mumpic
    sorry typo, helyeseb gparted természetesen
  • mumpic
    Mert a sudo-hoz terminál kell.
    Parancsnak ezt add meg:
    gksu gprated
  • hispan2
    Üdv!

Ha beírom terminálba, hogy sudo gparted, elindul a Partition Manager. De ha csinálok egy Indítóikont és ugyanezt adom meg neki, nem történik semmi, mikor rákattintok. Ha sudo nélkül csinálom az ikont, akkor meg azt mondja, hogy nem indíthatom a gpartedet, csak rendszergazdaként.

Miért nem jó az ikon?
  • JuveDelPiero
    Áááhh ahogy olvasgatom tuti ne mmegy nekem ez egyedül.. parancssorokat se értem meg nem tom igazán mit kell velük kezdeni :S
  • JuveDelPiero
    Igen pontosan ez a fajta wifi van! Huh mivel kezdő vagyok nekem kavarcos egy kicsit ez a trökkös dolog része. Tudnál benne segíteni. Angol se az erősségem. :( MSN vagy nem tdom esetleg itt?
  • Dj Faustus #2059
    Ha jól sejtem neked ez a fajta Wifi-eszközöd van.
    Sajnos a Linksys nem csinált hozzá külön meghajtóprogramot, de elvileg kitrükközhető.
  • JuveDelPiero
    Sziasztok! Feltelepítettem az Ubuntut. Kezdő Linuxos vagyok, mindenhol hallottam, hogy Linux így jó meg amúgy jó, meg hogy nem értik az emberek hogy miért win-t használnak sokan. Na mondom kipróbálom, veszteni nem veszthetek. Totál ismeretlen számomra ez az egész, ismerkedek vele még. Tetszik így egyelőre. Egy problémám van csupán, hogy az XP-n azaz windowson egy kis usbs wifi jel vevővel van megoldva a net, azon keresztűl fogja azt, ami itt a házban van. De de nekem ezt nem ismeri fel az Ubuntu. Ez a vevő egy Linksys Wireless-G Compact USB Network Adapter. Kérdésem az lenne, és szeretném ha segítenétek nekem, hogy hogyan tudok neten varázsolni az Ubuntira? Bocsi azt elfelejtettem mondani, hogy Laptopról van szó. Köszönöm
  • MerlinW
    Ha használod a getdeb forrást vedd ki (azt csak konzolból frissítsd) és/vagy nyomj konzolban egy ilyet:
    apt-get install -f
    apt-get update

----
    Csúnya megoldás, de én gyorsban ilyet csináltam magamnak:

Én csináltam egy sources.getdeb fájlt a .list mellé, ami a list másolata csak benne van a getdeb forrás, illetve egy sources.default -ot ami szintén a .list másolata. majd írtam egy ilyen scriptet getdeb néven, amit elhelyeztem az /usr/bin könyvtárban:

#!/bin/bash

sudo cp /etc/apt/sources.getdeb /etc/apt/sources.list
    sudo apt-get install -f && sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
    sudo cp /etc/apt/sources.default /etc/apt/sources.list

exit;

Így a frissítéskezelő frissít a normális forrásokból, míg ha konzolban kiadom a getdeb parancsot, a script átnevezi a sources.getdeb fájlt .list-re lefut, frissít, majd visszanevezi az eredetit (default) .list-re.

Egyszerűbben is megoldható, mert lehet apt-nek forrás fájlt is megadni, de lusta voltam utánanézni melyik paraméterrel:)

Arra kell figyelni, hogy ha módosítjuk az sima forrásokat, akkor a többiben is kell.
  • Cat 02 #2056
    Na megint én :)
    Ha a frissítésre kattolok eez fogad. Nyomok egy bezárást, ellenőrzésre kattolok, ilyenkor pedig eez van, egyszerűen megáll 1 pontos és nem mozog, és kidobja az első képet... Ez mitől lehet ?
  • MerlinW
    perfect-server-ubuntu8.04-lts
  • gabi89
    Hát azt nem mondanám,hogy buta az tény ,hogy a kinézete nem acélos de végül is nem azt nézed mikor filmet nézel vagy netán zenél hallgatsz.
    Én win és linux alatt is azt használom filmnézésre. (kizárólag csak arra zenére nekem nem bejövős)
  • mumpic
    Az ubuntuban ráadásul belenyúltak, elég hülyén néz ki, amikor teljes méreten van, és nem megy semmilyen film.
    Archlinuxban amikor próbáltam, akkor külön ablakban nyílt meg a kezelő része, és a film, kb mint az mplayernél.
  • Cat 02 #2052
    Újfajtanak kezelőfelülete is csunya :)
  • mumpic
    A vlc azóta nagyon rosszul megy, mióta átálltak qt-re! :(
  • JoeFromHun
    Lehet,hogy nem érdekel senkit de megosztom:
    MerlinW amit ajánlott lentebb oldalt http://appnr.com
    Itt találtam egy olyan progit amit többször kerestem windows alá is de nem létezett nah most linux alá sikerült... BMPx a neve és nagyon jól kezeli a netes rádiókat akár tematikusan is. :) És most örülök! :D
  • MerlinW
    Aki nem ismerné:
    programok telepítése webről - apturl csomagot fel kell telepíteni előtte (sudo apt-get install apturl)

GetDeb
    legfrissebb verziók, hasznos multiverse programok
  • Palinko
    nekem még nem kellett, megy vele a netrádió minden :D szerintem jó dolog ez a vlc, és még usb is hordozható! :)
  • MerlinW
    mplayer kényelmes, illetve amit az nem játszik le, azt semmi sem:)
    Persze ízlések és pofonok. Én nem szerettem soha VLC-t. Se Linuxon, se Win-en. Buta, kényelmetlen, randa.
  • Cat 02 #2046
    VLC ? Ahhoz kodek se kell =]
  • MerlinW
  • JoeFromHun
    Most olvasok visszafelé is folyamatosan MerlinW nagyon sok hasznos információt tesz közre. .. és persze a többiek is.

Köszönet érte! Így legalább tudok haladni és építem a kis rendszeremet! :)
  • JoeFromHun
    Nah végre úgy tűnik minden működik! De az a Totem ez egy iszonyat gagyi egy lejátszó... semmire nem jó nem tudom miért ezt dobták bele. Mplayer ezerszer komolyabb! De mostmár Mplayer :)

Köszi mégegyszer!

Üdv:Joe
  • MerlinW
    Ugyanúgy ahogy win alatt.

Beállítások/alapértelmezett alkalmazások :)

Vagy jobb klikk a fájlon, tulajdonságok/megnyitás
  • JoeFromHun
    Még egy olyan kérdésem lenne,hogy biznyos programokat hogyan lehet alapértelmezetté tenni? Mint a windowsban a társítás!
  • JoeFromHun
    Köszönöm szépen! :) Működik!