11431
Ubuntu Linux
  • zeli
    Kipróbáltam az Emesene-t. Tényleg jobb, mint az aMSN, eddig a legjobb, amit láttam. :)
    vagyis így hirtelen rápillantásra.
  • Nivea
    én azt hallotam ebbe atopikb az okosoktol ha winböl teszed fel és elkurod ugyh totál káros lessz akkor winböl le is tudod törölni(még a boot menüben sem marad meg) és ujra tudod tenni. tévedek?
  • Cat 02 #2238
    Én felraktam VirtualBox-ra ^^ Azóta ott van, de már gondolkoztam h rendesen is felpakoljam, csak hát még úgy kényelmesebb.
  • Nivea
    én ezt nézeggetem de még mindig nem vettem magamon eröt h feletegyem az ubuntut:D
  • Kmarha
    az utolsó két mondat :) egy hete csinálom, már 3.szor raktam újra az ubuntut :D
  • MerlinW
    Miután az Ubuntu topiba írtál, mindenki azt fogja írni, hogy Ubuntut válaszd. Ha a Linux topikba írtál volna, akkor is azt mondtam volna. Tehát Ubuntu:)

A kernelfordítás kb 5 parancs, nincs benne semmi nehézség. Viszont Ubuntu használatával el is lehet felejteni, mert nincs rá szükség.

Gnome vagy KDE azt pedig döntsd el te. Gnome letisztult, gyors, KDE csilivili és kicsit lassabb. Ha egyik sem tetszik, van még vagy 10 másik nagyobb nevű (és pár száz kisebb nevű) GUI is.

Tegyél fel ubuntut, natívan (ne wubit), nyomogasd, kicsitt olvass itt vissza, rágd át az alapokat (alap parancsok, fájlrendszer felépítése, symlink-ek, csomagkezelő (jelen esetben az apt) használata működése, felépítése, jogosultságrendszerek, attributumok, stb)

Miután informatikusnak készülsz, a jó öreg tanácsot adom: telepítsd fel, nézd meg, szedd szét, rágd meg, pusztítsd el, telepítsd fel megint és használd az előző pusztítás tanulságait:)
  • ba32107
    Hello, lenne pár kérdésem. Minimális szinten használtam már linuxot, de szeretnék vele komolyabban is megismerkedni. Suliban használtam Fedorát, itthon egy kis Ubuntut (live cd-ről). Melyik disztribúciót ajánljátok? Mire is akarom használni? Hát a legvégső cél igazából mindent átfogó ismeret lenne, ugyanis programozónak tanulok és kicsit szégyellem hogy alig értek a UNIX alapú renszerekhez. Tehát nyilván először alap felhasználói szintű ismereteket szeretnék elsajátítani, de később már a bonyolultabb dolgokkal is tisztában akarok lenni (kernelfordítás, stb). Ha valamelyik disztribúció elnyeri a tetszésemet, akkor talán véglegesen is váltok windows-ról. Szóval mivel kezdjek szerintetek? Merre induljak el? Ja és még egy kérdés: KDE vagy GNOME? Miben mások, melyik a "jobb"?

Előre is köszi a segítséget.
  • Thanatos
    jah és sudo után be fogja kérni root pass-t, add meg neki amit kér... :D
  • Thanatos
    consoleba:
    sudo apt-get install gnome-commander
  • nesto
    Köszi. Tényleg működik. Az ehhez hasonló programokat hogyan kell telepíteni vagy a gépre varázsolni?
  • MerlinW
    Megint túlbonyolítod:D

/boot/grub/menu.lst elején:

## default num
    # Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
    # the entry number 0 is the default if the command is not used.
    #
    # You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
    # is the entry saved with the command 'savedefault'.
    # WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
    # array will desync and will not let you boot your system.
    default 0

default értékét átállítod arra amelyik a windows menüpontja. (0 az első, és beleszámít mindegyik, a memóriateszt is)
  • MerlinW
    Támogatja alapból. Tálcán jobb klikk, hozzáadás panelhez, CPU órajel változás figyelő.
  • mumpic
    kapj elő egy terminált:
    sudo gedit /boot/grub/menu.lst

Vannak az elején a file-nak mindenféle beállítási lehetőségek, de ha nem akarsz elrontani semmit, akkor az a legegyszerűbb, ha lelapozol a legvégéig.
    Ezt:

"title Windows
    root (hd0,0)
    savedefault
    makeactive
    chainloader +1"

kéne ez elé berakni (nem biztos hogy pont ez lesz a title meg a kernel/stb):

"title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
    root (hd0,2)
    kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=ff33be93-be26-4eee-8384-1c501707b8b8 ro quiet splash
    initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic
    quiet"

simán kijelölöd, kivágod, beilleszted, örülsz. Sok sikert.
  • Nivea
    és h tudom beálitani h amikro beindul melyik legyen az alapértelmezett h ne keljen mondjuka wire menni állandoan?
  • nesto
    Felraktam, ez óriási:) Nem is gondoltam, hogy ilyen egyszerű, már készítettem a cd-t hogy kiírjam és bootoljak, amikor megláttam az ajánlott linken hogy lehet xp mellé is telepíteni. Kellemes csalódás, abban egy percig sem kételkedek, hogy kevesebb fejtörést és bosszús pillanatot fog okozni mint az xp/vista.
    Na szóval egy újabb kérdés: Asus-os kellék a teljesítményszabályozó. Gombbal illetve billentyűparaccsal állíthattam xp alatt hogy mennyire használja ki a processzort, stb. Ez itt nem megy. Van ehhez valami ubuntu-s driver valyon, mert asus honlapon nem találtam ilyet.
  • Kmarha
    http://logout.hu/iras/az_uj_ubuntu_telepitese_kezdoknek.html
  • mumpic
    ubuntu-8.10-desktop-i386.iso kell neked
  • nesto
    A notebookom adatai a nevem alatt találhatóak. Gondolom gond nélkül elboldogul az ubuntuval majd
  • nesto
    Heló. Ubuntu-t szeretnék telepíteni az XP-m mellé, de nem tudom melyik iso-t kell leszednem a honlapról. Van ubuntu-8.10-desktop-amd64.iso és van ubuntu-8.10-desktop-i386.iso. Miben különbözik a kettő?
  • dookie
    hali. bar nem ubuntu, hanem zenwalk linux a problemam. Nem tudok billentyuzet tipust valtani. alkalmazasok, billentyuzet alatt nincs semmi ilyesmi allitas.
    milyen paranccsal tudnek valtani?

koszi!
  • Zerénd
    ezen is túl vagyok, kipróbáltam mindent ott.
  • Dj Faustus #2219
    Más alkalmazásoknál (médialejátszó) van hangod?

A Skype fő ablakának bal alsó sarkában van egy "Main Menu" névre hallgató ikon.
    Ha rákattintasz, a lenyíló menüből válaszd ki az Options menüpontot.
    A megnyíló Options ablakban a bal oldalon keresd ki a Sound Devices listaelemet.

Ha rákattintasz a Sound In/Sound Out/Ringing legördülő listára, akkor kiválaszthatod a megfelelő hangeszközt (én a pulse-ot választottam ki, nálam azzal működött).
  • Zerénd
    Nem adtam fel, magamtól jöttem rá, felment az aMSN és a szkáj. Msn megy is, bár fogalmam sincs mikrofonos hang van e, de a szkáj hívás után problem with audio playbacket ír.
    Ennek is utánna próbáltam olvasni, semmi.
  • mumpic
    Az apt a csomagkezelő, a synaptic egy grafikus front-end hozzá ^^.
  • Kmarha
    én annyira meg vagyok elégedve a terminálban az apt-get install paranccsal, hogy a csomagkezelőt már csak kiegészítő funkciónak használom. Tényleg keress pár ubuntu kezdőknek oldalt (hup.hu-n is biztos van), és menni fog. Az alapok legalábbis biztos.
  • mumpic
    Amúgy, én a Feisty Fawn (7.04) -nal kezdtem, akkor még nehezebb volt picit használni, pl ntfs támogatás nem volt benne alapból. Azóta annyira beletolnak mindent a júzer arcába, hogy lehet hogy én is összekavarodnék, ha most kellene elkezdenem ubuntuzni.
  • Dj Faustus #2214
    aMsn telepítése - innen ha rákattintasz a Változtatások alkalmazása gombra, Még egyszer rákérdez, rákattintasz az Alkalmazás gombra, és fenn is van.
    Skype letöltése innen, a letöltött állományra (nálam: skype-debian_2.0.0.72-1_i386.deb) duplán kattintva megnyílik a gDebi csomagkezelő. Ott már csak ki kell választani, hogy telepíteni akarjuk és kész.
  • Zerénd
    Olvasgattam már itt is, az ubuntu.hu-t is, kérdezgettem embereket, de csak egyre jobban belekeveredek. Régi, megrögzött winfosos vagyok, tervezgettem már a kipróbálását,szeretném is használni, de egyre jobban elgondolkodok, jobb nekem az ikszpé. Ma csak 18 óra óta ezzel a szarral gyötrődök. Synaptik most kezdett el leszedni megint valamit a skypehoz, azt még megvárom, ha semmi, pár napig jegelem megint ezt a zubuntut, de nem hagyom annyiba.

Ja és több napja kínlódok. Csak a net beizzitása volt nekem fél délután. :D Utánna meg a nod32 telepítésének sikertelensége után nyögték ki, nem is kell, mert virnyák nem nagyon fordúl elő.
  • MerlinW
    Van ám Krusader, Gnome Commander is (mint total commander). Vagy ott az öreg kedvenc: mc (midnight commander) ami konzolos (tiszta norton commander). Root-os dolgokat én mindig azzal csinálom. sudo mc aztán hajrá:)
  • MerlinW
    Van ötlet. Olvass Linux alapokat. Ubuntu oldalán ott vannak a kezdők dokumentációi is. És legalább a menüt nyomogasd végig. Telepíteni linuxon nem "enterrel" kell (ebben az esetben legalábbis). Itt is olvass vissza pár száz hozzászólást (7-800-at minimum), elég sokszor leírtuk ezeket. Eltöltesz egy-két napot olvasgatással, utána szívesen segítünk bármiben. Nem azért mert gonosz vagyok, hanem mert így nem értenéd a probléma megoldását, ami ezt eredményezné, hogy megint ide kellene vésnem azt a doksit amit már megírtak jópáran:)

Itt nincsenek ".exe"-k.
    "Start menü"/Hozzáadás/eltávolítás, és/vagy Rendszer/Adminisztráció/Synaptic csomagkezelő

Ha arra a particióra telepítetted amin a filmjeid voltak, akkor azoknak integetés van, mert ubi megváltoztatta a fájlrendszert. Lnux nem NTFS-t használ.

Végszóként: ne rávegyenek a Linux használatára, hanem te akard. Különben pár óra után visszarepülsz a Windows-hoz.
  • Zerénd
    Üdv!

Rávettek, próbáljak ki a zubuntut.

Van pár problémám.
    Azt a merevlemezt nem látja, amire feltelepítettem, azon vannak a filmek, zenék. Két vinyo van a gépbe, nem a főre telepítettem.

Leszedtem az aMSN-t, de Could not open the file trash:///_amsn-0.97.2-1.tcl84.x86.package. gedit has not been able to detect the character coding.
    Please check that you are not trying to open a binary file.
    Select a character coding from the menu and try again ír ki egy behajtani tilos tábla után.

Leszedtem a skype-t is, ezt sem teszi fel. Képet a hiba üzenetről készítettem, még nem jöttem rá, hogy kell jpgbe áttenni.

Pinnacle tv tunert már meg sem merem próbálni! :)

Valami ötlet?
  • MerlinW
    vagy csinálsz egy parancsikont a következő paranccsal:

gksudo nautilus
  • Csero90
    Kösz!
  • Cat 02 #2207
    Terminálba írd be h sudo nautilus és akkor rootként lesz megnyitva az fájlkezelő cumó, vagy h su akkor meg bejelentkezve marad root-ként elvileg.
  • Csero90
    hy
    az lenne a kérdésem h hogyan tudnék másolni a fájlrendszerbe fájlokat mert most nincs hozzáférésem és meg sem tudom változtatni mert azt írja h nem én vagyok a tulajdonos hanem a "root"
  • MerlinW
    Nem jellemző. Én még nem találkoztam velük pályafutásom alatt. Hacsak egyszer egy webszerveren felküldött javascriptes trógert nem veszem figyelembe. De az ellen úgyse nagyon tudott volna mit tenni a vírusirtó.

Linux nem igazán támadási pont, hiszen ingyenes. Na meg ha a vírusok nem ismerik a root hozzáférésedet, úgy nem is tudnának írni azokra a helyekre ahol kárt okozhatnának.
  • Cat 02 #2204
    Ám ez tom h hülye kérdés, de vannak vírusok Linuxra ? Vagy amiatt nem kell aggódnom ?
  • Cat 02 #2203
    Már írom cd-re :p
  • MerlinW
    Az fstab tárolja az indításkor szükséges csatolási pontokat. Ha nincs benne valami akkor normál esetben nem csatolja logikusan. Az más kérdés, hogy Ubuntunak van saját automount alkalmazása. Ezzel kezdtem szerintem, de ugye te úgy jöttél a problémával, hogy kattintgattál, töröltél, stb, de nem tudod mit. Ezért küldtelek fstab-hoz, hátha kiderítesz valamit.

A lényeg, hogy megoldottad.
  • MerlinW
    röviden:)

De ha ez nem tetszik, akkor tehetsz fel sima ubuntu is természetesen, max megnyírbálod a Gnome effekteket.