11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    apt-get install mplayer
    utána apt-cache search mplayer és az eredmények közül telepíted amire szükséged van.
  • JoeFromHun
    Sziasztok!

Feltettem az Ubuntut de már szétvet az ideg... Hogy lehet feltenni alá a kodekekkel ellátott Mplayer ami a http://www.mplayerhq.hu/design7/projects-hu.html oldalon van.

Köszi előre is!

Üdv:JoE
  • precision
    tudom, hogy tb -t le lehet kicsinyíteni, de ha elolvasod még egyszer hogy mit szeretnék látod, hogy nem erre gondoltam

mind1, mert megtaláltam

akinek szüksége van rá:

sudo apt-get install mail-noficitaion
  • Cat 02 #2036
    Thunderbird ?
  • precision
    helo emberek

vmi email fiók figyelő cuccot keresnék ubuntura, olyasmit, mint windowson a poptray, lehet hogy ismeritek
    a lényege hogy meg lehet adni neki több mailfiokot is és megadott időközönként megnézi hogy van e ratja mail, ha igen, jelez hanggal, animációval, amire beállítod
    ja és nem tölti le az egész levelet csak a headert, így jóval gyorsabb, a spamek is hamar kilökhetők
    a poptray (a nevében is benne van) ikonméretben fut a tálcán win alatt... na ilyen kéne nekem ubuntura is (8.10)
  • Palinko
    tudom nehéz visszagondolni milyen volt kezdőként, pár hét után mindenkinek természetes, csak bele kell jönni. remélem ez a kis leírásod sokat segít majd gerinek, vagy próbálgatja és végül rájön ahogy szokott lenni. ha meg feladja akkor így járt :)
  • MerlinW
    Meg kell próbálni. Minden le van írva lépésről lépésre, mit-mikor hova írjunk.
    terminálal és egy mc-vel percek alatt megoldható, ha figyelmesen csináljuk.

Bedugjuk az eszközt, leválasztjuk (umount), PHARscape.org fórumából letöltjük a legfrissebb modult, kitömörítjük (tar xzf *.tar.gz), make, make install, eszköz kihúz-bedug és már csak a szövegszerkesztős konfigurálás van hátra ami 4db # jel eltávolítását jelenti.

./connect.sh init és előttünk a világháló.

Csak a leírás részletessége miatt tűnik bonyolultnak, minimális tudásra van szükség hozzá. Kitömörítés meg akár mehet mc-ből a jó öreg belelépsz, kimásolod metódussal, de ott van a parancs is - tar xzf *.tar.gz
  • mumpic
    Ha valakinek van ilyen web'n'walk cucca, az megcsinálhatja.
  • mumpic
    Akkor szerintem felejtsd el a kütyüt, és próbáld meg megoldani a net elérést máshogy. Sajnos ritka holmiknál sokszor hegesztéssel lehet csak dűlőre jutni, a klikkeléses megoldás nem mindig létezik.

Innen nézve nekem tök jó a linux, 6 éve is régi volt már a gépem, és azóta is ugyanaz van. :P
  • Palinko
    ne is haragudj de ahogy átnéztem egy kezdő számára tényleg bonyolult. olyat nem tudunk csinálni hogy egy fileba leírjuk neki ami kell és ő csak sudoként végrehajtaj a fájl tartalmát ami bekonfigolja neki? biztos kell ahhoz pár adat de sztem meg tudja adni azt nekünk. mondjuk ilyet még nem csináltam de szerintem kevés is a tudásom hozzá.
  • MerlinW
  • geri777
    szégyellem magam de ez nekem kínai :'(
  • mumpic
    Ez ugyan Suse oldalon van, de nincs benne suse specifikus dolog. Google második találat.
  • geri777
    igen google en kerestem és nem jött ki semmi
    eu a hibaüzenet
    /dev/tths1 could not open port:[Errno2]Nincsen ilyen fájl vagy mappa:/dev/ttyHS1

ubuntu.hu kerestem de nem írtak semmi olyat mait én megértenék sok mindenhez értek számítógépen de a linux az nekem a gyengém :)

de ha lenne linuxon nettem akkor már elkezdhetném komolyabban foglalkozni vele és tesztelgetni !
  • Palinko
    nézz el az ubuntu.hu ra, regelj és nézz szét, majd kérdezz ha nincs hasonló téma.
  • mumpic
    "ember segíts magadon..."
    Rákerestél már a google-ben a hibaüzenetre?
  • geri777
    Pont attól nem vagyok boldog

attól boldog lennék ha valaki segítene mert fontos lenne !
  • Thanatos
    attól mert ilyen agresszívan adod elő magad nem kapsz hamarabb segítséget, szal inkább tegyél fel vistát és légy boldog :)
  • geri777
    Valaki segítene vagy rakjam fel a visát v xp és enyi???
  • HiPPoNaX
    Azert hatarozottan nem rossz az xbmc, csak sajnos a 8.10-es ubin osszeakad a pulseaudioval es csutkara fagyasztja a rendszert. Esounddal nalam jol fut.
  • geri777
    Valaki segítene fontos lenne !!
  • geri777
    próbálkoztam vele többször is !

lehet hogy a próbálkozásim során valamit felraktam ami letiltotta vagy valami? Ha igen hogyan oldhatnám fel ?
  • homeless
    Húzd ki usb-ből meg dugd vissza.
  • geri777
    ezt irja ki !

/dev/tths1 could not open port:[Errno2]Nincsen ilyen fájl vagy mappa:/dev/ttyHS1

de nem tudom mi a baja csak egyszer újrainsitotam és azóta nincsen internet!
  • mumpic
    Akkor fogod a hibaüzenetet, és a google-ben rákeresel. Általában kidob pár fórumot, how-to-t, faq-ot, vagy egyebet, amiben vélhetően találsz megoldást. De 11 óra alatt ezt már kipróbálhattad volna.
  • geri777

ilyet kaptam nem tudtam feltelepíteni mert nem Linuxra van a driver
    felraktam egy pogit aminek az a neve hogy HSo connect el is indult ment a net letöltött valami nyelvi fájt a Linux mondta hogy indítsam újra ujrainditotam és azóta megint nem működik az a HSO azt írja ki hogy nem talál valamilyen fájlt v mappát !
  • Dj Faustus #2013
    Az előfizetéshez milyen modemet kaptál? Sikerült feltelepíteni?
  • geri777
    Hellosztok

letöltöttem a legfisebb Ubuntut de nem tudom beállítani A WEB N WALK OT
    A laptopomra nem tudjátok hogyan kell ????

segítsetek plzz
  • MerlinW
    Ez jó kérdés, most megfogtál:) Majd utánaolvasok:)
  • L7wy
    Nem úgyvan h az AMD csinálta meg előbb a 64 bites procit, és minden további arr épült? Én így emlékszem még windows xp 64 bitesnél valami ilyet olvastam.
  • MerlinW
    És tényleg. Viszont akkor sem világos. Intel64 esetén amd64-es verziót töltsön a polgár?:) Kicsit zavaró.
  • MerlinW
    Más. Kipróbáltam a 9.04 (Jaunty Jackalope) Ubuntu és Kubuntu bétáját. Már most elég látványos ahogy a boot/startup időt felturbózták, illetve az új xorg/mesa is hatványozottan jobban kezeli az Ati és Intel drivereket.

A további újdonságok lesznek a szokásos szoftverfrissítéseken kívül az (természetesen) új Gnome/KDE, a hatékonyabb energiagazdálkodás, ARM felépítésű notebookok támogatása, stb..

Tehát a szokásos LTS-ek közti frissítést kapjuk és leginkább a mobil eszközökre (energia, driverek, stb) fektetnek hangsúlyt.

Ubuntu már most stabil, Kubuntu szintén, de KDE (4.2) még bohóckodik néha.
  • Dj Faustus #2007
    " Vagy hol láttatok amd64 címkét?"
    http://ftp.freepark.org/pub/CDROM-Images/ubuntu/8.10/ubuntu-8.10-desktop-amd64.iso
  • MerlinW
    32bit version: This works with most computers
    64bit version: May provide additional capabilities to computers that are able to use 64bit software

Egyébként nem is értem. Hol van itt amd? Inteles 64bites sem tartalmaz amd spec. dolgokat. Vagy hol láttatok amd64 címkét?

én itt sehol
  • Dj Faustus #2005
    "mi a különbség a 2 linux között"
    Az egyik - i386 - a 32 bites processzorokra készült, a másik - amd64 - a 64 bitesekre.

"lehet úgy írni egy operációs rendszert hogy a processzor kihasználtsága felé hajoljon?"
    Az operációs rendszer magját - a kernelt - lehet úgy fordítani, azaz olyan összetevőket beletenni, hogy csak a géped hardvereinek megfelelő modulok legyenek benne (a feleslegesek meg nem). Így a kernel gyorsabban betölthető.
  • MerlinW
    Hogyne lehetne.
    Ha inteles gépre teszed fel az ubuntut, miért legyenek benne a kernelben feleslegesen az AMD-s utasításkészletek illetve az egyéb AMD specifikus alkalmazások?
  • Nivea
    amikor letöltötem a ubuntut akkor felajánlott 2 fajtát amdre és inletre.
    mia külömbség a 2 linux között lehet ugy irni egy operácios rendszert h a rpocesszor kihasználtága fele hajoljon?
  • MerlinW
    A GPG kulcsok külső forrásokhoz kellenek (már amelyikhez kell). Nem kell sűrűn tökölni vele, hiszen új forrást sem kell sűrűn hozzáadni. (a forráshoz tartozó kulcsok általában sosem járnak le)

Tehát lényegében akkor kell a kulcsokkal babrálni, ha olyan 3rd party forrást veszel fel, ami igényli a hitelesítést. (mint pl. az említett launchpad vagy medibuntu repo)

Kis érdekesség:

Egyébként generálhatsz magadnak saját gpg kulcsot is, amit használhatsz mail kliensekben is hitelesítő eszközként. Ezzel, ha akarod akár jelszóval is védheted a küldött leveleidet (titkosítás), ilyenkor jelszót kér a fogadótól (amit előzőleg meg kell adnod neki)

Ellenőrzés, hogy van-e már kulcs az adott mail címhez:
    gpg --list-keys [email protected]

Új kulcs generálása (érdemes mindent kitölteni, mindent felhasznál a titkosítás generálásahoz):
    gpg --gen-key

Kulcs exportálása, aktiválása (az előző parancs kidobja a key-id-t)
    gpg --keyserver keyserver.ubuntu.com --send-keys [key-id]

Ha valami kérné a fingerprint-eket, így lehet lekérdezni:
    gpg --fingerprint [key-id]

Gmail webkliens-ben beállítható, valamint Thunderbird-höz az Enigmail plugin csapja hozzá a hitelesítő felületet. Outlookhoz gpg4win.
  • mumpic
    Én pölö azt sem tudom mi a kín volt ez a kulcs izélés, még soh'se kellett ilyesmivel mókolnom.
  • Cat 02 #2000
    Köszi, már látja a dolgokat, bovo és geany fel is települt szépen :)
    Ilyen kulcs'izélés' gyakran kell majd ?