11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Úgy értettem ugyanaz, mint Win alatt:) Egyébként úgy ahogy mondod.
  • [HUN]FaTaL
    Elvileg a hibernate kipakolja fájlba a memória tartalmát majd kikapcsolja a számítógépet. Vagy Linuxon máshogyan működik?
  • MerlinW
    Suspendnek úgy kellene működnie mint a sleep-nek. Azaz alacsony fogyasztásban zümmögnie. Hibernate az ugyanaz. Persze ez alaplap és kernelfüggő. Nálam spec mindkettő megy rendesen, igaz sosem használom őket.

MSN fájlküldés lassú. Pidgint hasznbálok én is. Az okát nem tudom. Állítólag aMSN gyorsabb. Nem pöcsölök, mail-ben küldöm a fájlokat, gmail powa:) (Windows-os Messenger sem sokkal gyorsabb, MS szervert használja minden program... Lehet, hogy a MS tesz keresztbe Linuxos klienseknek. Nem ez lenne az első ilyen)

Cairo dolgot nem tudom, ahogy írtam csak látomásból ismerem. De van szép weboldala, tessék kiolvasni.

Torrent problámádat nem pontosan értem, Vuze-val simán meg tudtam osztani máshonnan letöltött anyagot. Először el kell kezdeni letölteni a torrentet, megállítani, majd abbana struktúrában elhelyezni a teljes anyagot. Ezen szerintem semmi sem fog változtatni, miután a torrent fájlok nem csak fájlnevet, hanem a komplett struktúrát is tárolják. Anyázni a torrentek készítőit kell:D
  • Ability
    Mára is egy adag:

Ubuntuban leállításnál a Suspend pontosan mit csinál? Jó lenne egy olyan sleep mód, mint ami a Vistában van. Egyébként ha rányomok akkor nekem egy terminál ablakhoz hasonló dolog jön be, ahol villog a cursor, és azt sem tudom hogyan tudok visszatérni a rendszerbe. :/ Szóval erről kéne kis infó, hogy ez normális-e stb. Illetve amit észrevettem, hogy Emesene és Pidgin alatt is őrült lassú a file küldés, jóformán lehetetlen. Ez normális? Van erre valami megoldás? Cairo-dock-ról kérdezném még, hogy ez natív alkalmazás Ubi alatt? Valahogy olyan QT beütése van, és igazából annyira nem is tetszik, valahogy olyan megbízhatatlan, lassú... Na mindegy is, utóbbit még nézegetem. Illetve az előző Deluge kérdés még mindig áll.
  • Ability
    Köszi a választ, ez a Deluge eléggé meggyőző, tetszik. Arra már rájöttem hogy plugin kell ha mozgatni akarom a torrent "forráskönyvtárát", de még arra nem jöttem rá, hogy hogy olvassa be egy custom mappa tartalmát. Tehát a baj nem az, hogy a mappa máshol létezik. A baj az, hogy a torrent file-on belül a file elosztás úgy van, hogy egy XY nevű mappát generál magának amikor letölti, de én ezt átnevezem valami másra, nem egyezik azzal ami a torrentben van. Ezért hiába jelölöm ki a célmappát keresné benne ugyan azt a nevű mappát ami a torrentben van, de mivel nem találja ezért létrehoz magának egy újat azzal a névvel és letöltené újra... Remélem érthető. Egyébként köszi a segítséget, eddig mindenképp hasznos volt. :)
  • MerlinW
    Xfree beep kikapcsolása:
    xset b off

Konzol beep kikapcs:
    setterm -blength 0

========

Speaker teljes körű deaktiválása:
    sudo modprobe -r pcspkr

vagy:
    sudo rmmod pcspkr
    majd /etc/modprobe.d/blacklist fájlba beírod blacklist pcspkr

=======

Dokk: nem használok ilyet, de Cairo dock elég népszerű

=======

Torrent: Deluge.

• Ability
    Estét!

Régen linuxoztam már, de végül nem tartottam ki mellette. Most újra megpróbálnám és lenne is pár kérdésem. Hogyan tudom kikapcsolni hogy a PC Speaker ne szólaljon meg, ha pl. egy szövegmezőben addig törlök hátra, hogy már nincs több törölhető karakter benne. Idegesít a csipogása és nagyon kellemes tud lenni, amikor hajnali 2kor felveri a házat. Kérdés lenne még, hogy használ-e itt valaki Kiba-Dock-ot, lehetőleg 64 bites rendszeren. Ha nem is Kiba-Dock, de létezik-e valami stabil, natív dock program. Amiket eddig láttam nem győztek meg. Továbbá kellene egy jó torrent klien grafikus felülettel. Transmission elég alap amivel nem is lenne baj, de az már gondot okoz, hogy ha a célmappának nem ugyan az a neve mint ami a torrentben van, akkor egyszerűen mellétölti, nem tudom betallózni neki az egyedi mappát. Van ez a Vuze is, ami annyira nem szimpi ezzel az új felülettel, de a régi is elég lassú és valahogy kényelmetlen volt. Illetve Javas-t, nekem valami natív kellene. Egyébként ahogy néztem ennél is gond az egyedi mappa. Remélem létezik valami jó alternatíva.

Köszönöm előre is a segítséget!
  • MerlinW
    Csinálsz egy fájlt ami így néz ki:

#!/bin/bash

sudo valami1
    sudo valami2

exit;

Elmented, futtathatóvá teszed (chmod +x fájlnév) és elhelyezed pl. a /usr/bin könyvtárban. Ezután bárhonnan eléred.

Ha automatikusan akarod boot idején futtatni akkor a /etc/init.d -be rakod, majd kiadod a következő parancsot:

update-rc.d scripted_neve defaults

Egyébként bash scriptnek hívják őket, bármit megtehetsz vele.
  • Cat 02 #2312
    De ez végülis nem indítás, hanem a php szerver beindítása, bár az is indítás, de mégse :D
  • zeli
    Ha progit akarsz indítani, akkor elég a sudo program_neve, nem ?
    Vagyis nálam működik, amit apt-vel teszek fel.
  • Cat 02 #2310
    Saját parancsot lehet létrehozni ? Olyasmira gondolok, h most ha el akarom indítani a laamp-ot akkor be kell írni h sudo /opt/..../lamp start, vagy valami hasonlót, de ehelyett pl annyit h start2 nem lehetne ? Remélem érthető mire gondoltam =]
  • JuveDelPiero
    Igen ilyesmire!
  • JoeFromHun
    Érdemes megnézni én most ezt használom!
    Ezt tényleg csak használni kell.

http://magyarubi.hu
  • MerlinW
    Nem lesz lassabb, ugynúgy fog futni mint a Firefox, ugyanazt a rendszert használja.
  • Thanatos
    thx a tippeket meglesem őket

amúgy firefoxot is sokallom már csak pl böngészés közbe nem csinálnék mást, zenehallgatás közben viszont igen :P
    2-4gb memóriám meg nincs, de ha lenne se erre akarnám "pazarolni" :P
  • gabi89
    Na ezt megnézem magamnak kde alatt is megy gondolom csak lassabb
    Amarokhoz volt szerencsém és nem tudom miért de fagyogatott néha vagy nem akart elindulni stb..
  • MerlinW
    Annyit eszik mint a firefox... Na meg minek a 2-4GB memória ha nem használjuk?:)

Foobar szerű cuccok:

amarok (repoból elérhető)

vagy

Music Player Daemon (MPD) és erre
    Sonata GUI, amiből ilyet lehet faragni:

• Thanatos
    nekem nem igazán jött be tekintve hogy iszonyat sok memóriát zabál :/
    viszont a témához kapcsolódóan nem tud valaki valami foobar kaliberű zenelejátszót ubuntu alá?
  • MerlinW
    Lehet régi dolog, de én csak most találtam rá a Songbird-re. Zseniális cucc. Alapjaiban véve iTunes replika, viszont felturbózott. Feldobva mellé top10 kiterjesztést, igazi élmény zenét hallgatni vele.

- iTunes féle kategorizálás,
    - Album flow,
    - Tömeges borító letöltés,
    - Kvíz játék a saját zenéid alapján,
    - Last.FM integráció,
    - Az éppen hallgatott előadóról fényképek, youtube-os videólisták,
    - Shoutcast rádiók, online áruházak
    - Előadó adatok (mint winamp 5-ben)
    - iTunes féle rating rendszer.
    stb...

Mindez kényelmesen, szépen elrendezve.

10/10-es program. Minőségi Mozilla termék.

Songbird honlap
    Legfrisebb Ubuntu 8.10 verzió (deb)

(ha nem indulna el vagy kresselne: sudo apt-get remove libvisual-0.4-plugins segít)
  • mila69en
    hát nem tudom hogy ilyesmire gondolsz e
  • Palinko
    ez angol volt amit most töltöttem, és igen használhatónak tűnt DE

2 verzió volt a programoknál, az egyik csoport fel sem ismerte tudomást sem vett róla, a másik felismerte, de csak valami 18 gigás hardnak és az sem szolgáltatott róla túl sok infót, csak ami a biosból is kiolvasható. turkálni benne, és megnézni mi van rajta sajnos nem bírtam.

van még valami ötlet? szerintem ubuntura biztos van valami megoldás, amivel lehetne turkálni.
  • JuveDelPiero
    Sziasztok! Honnan tudok leszedni az Ubuntuhoz egy ilyen programot, ami olyan mint a mac-eken, vagy a Vistákon van ilyen kis csúszka? Oldalsáv vagy mi.
  • MerlinW
    Én még csak angollal találkoztam. Rosszat töltöttél:)
  • Palinko
    minipe lejött csak nagyon orosz volt :D ezt a hirent kirpóbálom :)
  • MerlinW
    Tölts le egy Hiren's BootCD-t. ~100MB, bebootolsz róla és minden szirszart csinálhatsz vele. Vírust írthatsz, particiót javíthatsz, van rajta emlékeim szerint getdataback is az adatmentéshez. Másik alternatíva a miniPE, ami egy live XP amiben szintén van minden ilyen okosság.
  • Palinko
    xp elindul már megjavítottam ubuntu live cd vel, csak a hibás hardról szeretném az adatokat megmenteni. vagy live cd segítségével, vagy xpvel.

ATA hard, régi gépem van szóval nem hiszem hogy az usb rack, és az eSATA menne, sajnos nem is tudom mik azok :(

live cd vel beenged, ha be van kötve a hibás hard akkor is, és beírtam hogy listázza a hardokat, kiírta a működőt és a másikra errort dobált, és a számítógép menüben sem volt ott a másik hard és a filesyste mellett. még nem kellett adatokat mentenem úgy gondoltam vannak erre programok, vagy más eljárás. vagy olyasmi ami kielemzi a hibás hardom, hogy menthető e egyáltalán.
  • MerlinW
    - Ha hibás HDD nélkül elindul akkor amiatt. Próbáld USB-s rack-el vagy eSATA-val.

vagy

- XP CD-ről boot, repair mód, majd FIXBOOT C: valamint FIXMBR (vagy mbrfix most nem emlékszem) parancs
  • Palinko
    volt 2 hard diskem, egy master amire tettem egy xpt, és egy slave amin volt az ubuntu. ma indítottam a gépem és kattogott, meghalt a slave szegény ubuntuval. persze meghalt a grub is, de live cdvel beállítottam hogy bootolja be az xpt. most visszatettem a sérült hardot, hogy majd mentsek adatot, de nem bootolt be az xp csak töltött töltött de semmi.

az adatok pedig jól jönnének, mit lehet ilyenkor tenni?
  • MerlinW
    normál esetben az, de ubuntuban nem aktív a root felhasználó.

Aktiválás (nem ajánlott):
    sudo passwd root

Ezután már lehet su-zni.

Ami neked kell az a sudo root - így is "rootként" maradsz.
  • Cat 02 #2291
    su nem az h root-ként bejelentkezve maradsz ?
  • MerlinW
    gksudo geany egyszerűbb lett volna:) De úgy is jó:)

su != sudo
  • Cat 02 #2289
    Már mind1, sudo nautilussal átállítottam a mappa tulajdonságait
  • Cat 02 #2288
    hmhm

Ez mitől lehet ? Rendesen írtam be a jelszót, a laampos cuccot használnám ,de ugye "rendszermappa"ában van és emiatt alapból nem tudok oda menteni, ezért gondoltam h ha ezt beírom menni fog, de ugye ez az alapjában megbukott :D
  • Palinko
    tudom ez nagy probléma tud lenni, még nem sikerül egyszer aztán már menni fog. az alap drivert felejtsd el. az envy az inkább félmegoldás. elmeséled hogy telepítetted a gyári drivert, mit ír ki, másold be majd megnézzük.
  • T0tTi
    Üdv mindenkinek!!
    Segítséget kérnék,kezdő ubuntus vagyok és egy problémába ütköztem: inno3D-s Nvidia Geforce fx 6600GT karim van és ha felrakom azt a drivert amit felkínál nekem az ubuntu akkor újraindítás után sötét képernyő van. Ha külön letöltöm az nvidia oldaláról azt meg nem akarja egyáltalán felrakni. Próbáltam Envy-jal,de az meg azt írta ki hogy "There was an error in the installation process. You can see the log file /var/log/envy-installer.log". Szóval nekem ilyen problémám adódott,meg olvasgattam dolgokat itt-ott,de nem jutottam velük sok mindenre vagy pedig én nem voltam olyan figyelmes,nem tudom.De egy a lényeg ha valaki tudna segíteni,kérem segítsen...
    T0tTi
  • Thanatos
    lehet hogy az okozza de ettől még egy másik téma megoldotta a gondot :)
    és spec nekem nem is a szenzácio része kell de van egy két kelleme skéynelmi része (pl a taskbaron ha ráviszi ember egeret egy progira preview kép, meg ilyenek)
  • mila69en
    okés köszi bár most nem rakom újara hogy kiprobáljam:D majd letesztelem
  • MerlinW
    Olyankor Ctr+Alt+F1 -el kilépsz az X-ből, bejelentkezel és

- feltelepíted a drivert parancssorból

vagy

- az /etc/X11/xorg.conf-ban vesa-ra állítod a video drivert, majd restart
  • mila69en
    igen feltelepítettem nem is aza probléma ugyanis instalnál már a no signal fogad:) és ugye ott még nem tudom feltelepíteni a drivert:) bekapcsolom az integrált kártyát átdugom a monitort ott van kép felrakom az ubuntut felrakom a drivert utána megy a 9600gt és nem megy az integrált a kérdés az mivan a ha nincs integrált videokártyám?:D akkor hogyan rakom fel az ubuntut végülis tökmindegy mert már megy a rendszer tökéletesen (szerintem ez ilyen egyedi probléma lehet nálam) csak érdekesség és kiváncsi lennék mi okozhatja.... a 8.04-es nél nem volt ilyen gondom:/
  • Nivea
    de ez a copiz nem olyan mint a beryl:S nem ég el a ablak ha bezárod meg semmi ilyen brutális effect:S