Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Végülis újrakreáltam a pendriveot 2GB persistencyvel, és így tökéletesen mûködik. Arra tökéletes lesz így is amire kell.
[merlinw.org]
Kovetkezo kerdessel fordulok hozzatok: szeretnem az Ubuntut portable modban hasznalni. Tehat az a celom, hogy egy pendriveon legyen rajta es onnan tudjam hasznalni, barmilyen gepen.
Vegig csinaltam mindent ami az ubuntu.com-on le van irva:
- leszedtem a 12.04 LTS iso filejat
- vegig csinaltam ezt
Az eredmeny az lett hogy faszan bebootol es mukodik, de minden egyes alkalommal megkerdezi hogy probalni vagy telepiteni akarok es mindent elfelejt amit modositok. Tehat pl csinalok egy user accot, letoltok fileokat, minden elveszik ha rebootolok.
Hogy tudom megcsinalni hogy ne csak egy probaverziot telepitsen pendrivera?
sed -n '/Mar 23 15:45:01/,/Mar 23 15:47:01/p' test.log
Egyébként itt van egy ami a dátumos részét elintézi, a számosságot már rád bízom, az csak egy plusz változó és egy feltétel:
#!/bin/bash
#---------- CONFIG ----------------------
log="test.log"
startdate="Mar 23 15:42:00"
enddate="Mar 23 15:44:01"
#----------------------------------------
d=$startdate
d=${d//<- :>- :>/|}
IFS="|"
set -- $d
# $1 = Mar, $2 = 23, stb
startd=$2$3$4
d=$enddate
IFS="|"
set -- $d
endd=$2$3$4
while read line
do
d=$line
IFS="|"
set -- $d
curdate=$2$3$4
if [[ "$curdate" -ge "$startd" && "$curdate" -le "$endd" ]] ; then
echo $line
fi
done < $log
Lényegében tömbösítjük és numerikussá tesszük a dátumokat, majd összehasonlítjuk õket. Ha a hónap is kell, készítesz egy tömböt Mar=>3, Apr=>4, stb és használod.
[merlinw.org]
itt egy példa, aminek a lényege, h február 17én 18án és 19én nézi meg a "cron-apt" bejegyzéseket és amelyik napon a legnagyobb azt kell visszaadni.
max=0
max_nap=0
for i in `seq 17 19`
do
akt=`egrep -ce "^Feb $i.*cron-apt" $1`
#echo $i:$akt
if [ $akt -gt $max ]
then
max=$akt
max_nap=$i
fi
done
echo "Max: " $max_nap "napján volt a legnagyobb"
na most ilyen formában kellene nekem ezt átvarázsolnom az én feladatomra amit leírtam. tehát dátumra valami ilyesmi:
egrep "^2009-02-16 09😞(❤️-4>3-4><0-9>0-9>) | (2<1-9>1-9>) | (5<0-8>0-8>))" ez elvileg 2009-02-16án a 9óra 21 és 9óra 58 perc közöttit jelenti.
awk -vDate=`date -d'now-30 mins' +[%d/%b/%Y:%H:%M:%S` ' { if ($4 > Date) print Date FS $0}' valami.log
a now-X hours-al (ami lehet mins, days, months, stb) meg tudod mondani mekkora legyen az intervallum. now helyett pedig megadhatod a kívánt kiindulópontot.
[merlinw.org]
Egy kis segítséget szeretnék kérni a következõ feladathoz. Bash script írás.
Szóval van egy .log fájl, amibõl szûréssel meg kell állapítani egy adott nap 2 adott idõpontja között, h mennyi volt az egymást követõ legtöbb "status" bejegyzés.
Egészen pontos leírás:
"Szûréssel állapítsuk meg, hogy 2009-02-16-án 11 óra 21 perc és 11 óra 58 perc között mennyi a legtöbb egymást követõ „status” bejegyzések száma!"
greppel szûrünk a dátumra,idõpontra, kell for ciklus is, (sajnos itt nem tudom ide mit írjak : "for i in ??? " a kérdõjelek helyére) gondolkodtam már azon, hogy egy változóba grep segítségével kiszûröm a 2009-02-16-át egy másikba pedig a 2 idõpont közötti idõt, de akkor sem értem, nem tudom megcsinálni, kell még cut parancs is. azzal is megelégednék, ha csak annyit írna ki végeredménybe, hogy hány darab status bejegyzés volt a 2 idõpont között, de ez sem ment.
köszönöm a segítséget elõre is.
Köszönöm.
[merlinw.org]
"The requested URL /kubuntu/releases/precise/release/kubuntu-12.04-desktop-i386.iso was not found on this server."
[merlinw.org]
Köszönöm.
És az USB kulcsról ha késõbb akarom akkor ugyanúgy telepíthetem is, mint a CD-rõl?
A telepítéskor egy szûz új rendszer települ, vagy viszi magával az USB kulcsos elõéletét is?
[merlinw.org]
Mekkora helyet foglal egy telepített Kubuntu, vagy Ubuntu?
Ha USB kulcs-ról használom, mint live rendszert, akkor teljes értékû lesz, vagyis a menet közbeni beállításokat állapotokat el tudja menteni, vagy CD-ként viselkedik? ( Read only )
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
Hp Probook 4535s notebookom van AMD HD 6480G dual vga-val.
A gyorsaság viszont már nem a memóriától függ: Phoronix 32 vs 64 bit
Hopefully with Ubuntu 12.10 the 64-bit version will be better promoted by default over the 32-bit version. The 64-bit version of Ubuntu Linux is generally much faster, all modern x86 hardware supports 64-bit instructions, and previous major limitations of 64-bit Linux have all since been addressed.
Már a 12.04-nél is mérhetõ volt a különbség egyes programok esetén: 12.04 32 vs 64 bit
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
Egy két tervezõ/modellezõ szoftvertõl eltekintve, semmi sem igényli a 64bites rendszer jelenlétét munkaállomáson, így feleslegesnek tartom.
Igaz, egyre több az amd64-es csomag, de még mindig sok esetben hiányos, hibás desktop alkalmazások terén. Fõleg a kisebb programok esetében. Persze, mindenki azt használ, amit akar, én csak a kellemetlenségektõl óvom a népet, semmirõl sem lebeszélni😊
PPA-kkal kapcsolatban egyetértek, NEM SZABAD rendszer szintû csomagokat tartalmazó PPA-t használni, csak olyat, ami egy adott alkalmazást tartalmaz, mellékelt lib-ek nélkül, az aktuális Ubuntu verzió függõségeit használva.
[merlinw.org]
Én elsõ körben az X-swat-os PPA-t vágnám ki a fenébe, mert az nálam is összeakadt korábban sokmindennel, nélküle újra kisimult, ránc nélküli az arcom. Az elsõ pastebon-es link is arról szól, hogy a MESA driver, illetve egyéb grafikus meghajtók telepítésekor kezdõdik az egész gebasz. Szóval egy újratelepítés elõtt én leszedném ezt a PPA-t, vele együtt az innen feltelepült X-et és újratelepíteném az X-et a hivatalos repóból.
U.i.: Mindezt x64-es, Steam-et gond nélkül futtató felhasználóként írom.
U.i.2: Azért x64, mert az i7-en egyszerûen érezhetõen gyorsabb, mint a 32 bites, és a desktop alkalmazások csont nélkül mennek, kivéve Skype.
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."
Próbáld így, hátha:
sudo rm /usr/share/doc/libdrm2/changelog.Debian.gz
sudo rm /usr/share/doc/libgl1-mesa-dri/changelog.Debian.gz
sudo rm /usr/share/doc/libgl1-mesa-glx/changelog.Debian.gz
sudo rm /usr/share/doc/libglapi-mesa/changelog.Debian.gz
sudo apt-get autoclean && sudo apt-get autoremove
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install ia32-libs
[merlinw.org]
Elindítom a Steamet, közli, hogy kell neki pár dolog, mondom oké, ez a kimenet
http://pastebin.com/GLzSD15m
Jó, akkor telepítsük, pl az elsõt
sudo apt-get install tzdata:i386
->
Note, selecting 'tzdata' instead of 'tzdata:i386'
tzdata is already the newest version.
Erre meg: sudo apt-get install libc6:i386
Azt mondja, hogy függ az tzdata:i386-tól. Amit meg nem akar felrakni.
libc amúgy fent van, csak Steamnek i386-os kell.
Igazából biztos én nézek be valamit és az a baj, hogy 64 bites az Ubuntu, de nem nagyon vágom mit lehetne csinálni.
szerk.: ha számít, akkor ezek az extrák vannak hozzáadva a forrásokhoz, illetve 12.04.02(? 02-ben nem vagyok biztos, a legfrissebb LTS) az os.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
10gen.list
10gen.list.save
bumblebee-stable-precise.list
bumblebee-stable-precise.list.save
google-chrome.list
google-chrome.list.save
steam.list
steam.list.save
ubuntu-x-swat-x-updates-precise.list
ubuntu-x-swat-x-updates-precise.list.save
webupd8team-unstable-precise.list
zhurikhin-primus-precise.list
zhurikhin-primus-precise.list.save
Egyébként részletes adatok és output hiányában nem tudok mit mondani.
[merlinw.org]
Steamet visszaraktam, annak megint kell valami de nem tudja felrakni magának. -f install nem nagyon segített 😞
(semmi alatt általában lib* csomagokat értek)
Ezt is megértük😊
[merlinw.org]
Egyszer megoldotta, hogy bootoltam egy XP telepítõ pendriveról, és fixboot. Most viszont éppen nincs pendriveom, és sehogy máshogy nem sikerül megoldani.
Próbáltam Boot-recovery-vel, TestDisk -el minden félét, ugyanaz.
SD kártyára meg nem sikerül sehogysem xp recovery console-t varázsolnom Linux Mint alól.
Szerintem ha ez a rendszer megjelenik, teljesen át fogja formálni a Linuxot mint rendszert, mert valljuk be az Ubuntu felülete gusztustalan, mint ahogy a legtöbb disztróé, de ezé durván szép.
Persze elõtte biztosítod a portokat mindenhol.Talán 1433 ha jól emlékszem..
XP-n pedig lõdd be a Guest auth-ot.
[merlinw.org]
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
[merlinw.org]
Olyan kérdésem volna, hogy szeretnék egy olyan nyilvántartó programot csinálni ami mysql alapokon nyugszik. Az egész túlképp egy bazi nagy adatbázis volna, tonna felvihetõ és lekérdezhetõ adattal.
Viszont sajnos embereknek kéne csinálni, ezért kéne elé valami szép színes szagos webes interfész, testreszabható grafikával, akár több belépõ userrel, akiknek különbözõ joguk lenne a rendszerhez.
Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet webes interface-en keresztül megszólítani egy mysql-t? Ugyanazon a szerveren lenne az adatbázis, amin az apache fut, és természetesen ubuntu (12.04) szerverrõl lenne szó.
Gondolom valami tartalomkezelõ kéne fölé, pl joomla vagy hasonló és ezzel le is tudnánk a különbözõ jogú júzereket.
Szerintetek merre érdemes elindulni? Elõre is thx 😊
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
Hzsolt: azt tudtam/tudom, h. elbaszom a master boot-ot. A linuxhoz nem is szándékoztam hozzányúlni, a win fosta összemagát, de szerencsére sikerült megoldani. Most már jó grub betöltõ és a win fos is...😄
Köszönöm a segítségeteket!
Ezt ki tudod javítani egy bármilyen live Linux cd-vel (vagy USB-vel), de a következõ XP telepítõ indítás megint el fogja rontani, ezért elõször az XP-t kellene rendbe tenned. Ha nem nyúlsz a linux paríciójához a win telepítése közben, akkor az adataid megvárnak addig, amíg összekapja magát a win. És ráérsz majd utána rendbetenni, amit a win összebrunyált.
Totális stratégia: http://totalwar.hu/
Még valami, ha sikerül újratelepítened az xp-t, valószínûleg el fogja rontani az indítómenüt. Azt majd helyre kell állítanod utána.
Segítsetek kérlek!
Következõ problémám van!
A laptopomon 3 partició van, 2 op. rendszert telepítettem fel az egyiken Xp van a másik partícióra pedig Elemnetary OS van.
A napokban bedöglött az Xp rendszer, nem lehet bekapcsolni sem. Linux az fut rendesen.
Újra akartam telepíteni a Windows, lemez bebootol, megkérdezi h. telepítsem, v. helyreállítsam, de ezután nem folytatja tovább a telepítést hanem bejön egy képernyõ, h. nem talál merevlemezes meghajtót.
Üdv.
Pöfi