11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    apt-get install flashplugin-nonfree
  • SzirmosSzisza
    Hát ez Ubuntu topik, de a legegyszerűbb, ha youtube.com/html5-ön beállítod, hogy ne flash-el játssza le a videókat. Vagy leszedsz Chromeot amiben alapból van. Amúgy nekem a "debian firefox flash player" szavakra egész jó találatokat adott :)
  • Vackor1024
    Esetleg a flash player-t hogyan kell debianra rá telepíteni ebben is tudna valaki segíteni? Mert youtubon nem játszik le semmit. Googléztam de igazából semmi érdemleges.
  • Blum
  • Vackor1024
    Nagyon szépen köszönöm a segítséged, megy rendessen :)
  • Blum
    Ezt talaltam:

Please run the following command in a Terminal:

gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

REMOVE the following single line using the gedit editor , IF it was previously added:

options snd-hda-intel model=auto

ADD the following single line using the gedit editor:

options snd-hda-intel model=generic

SAVE the change to /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

Then REBOOT and retest sound using headphones and speakers.

After rebooting, make sure all channels are UNMUTED and volume set to 100% in alsamixer and gnome-alsamixerf
  • Vackor1024
    Hali. Tudom nem Ubuntu de Debian alatt nincs hangom, és nem tudok vele mit kezdeni, ezt írja ki betöltésnél (amixer: Mixer hw:0 load error: Invalid argument) Gigabyte az alaplapom meg a VGA-m is. Találkozott már valaki ilyennel ?
  • Miguel125
    Néhány napja írtam, hogy mennyit kínlódtam a Linux Mint 15-el, elsősorban a boot probléma miatt, mert amúgy a rendszer tetszett, aztán utána ömlengtem a Xubunturól, hogy mennyire jó meg gyors meg stb. Volt benne pár apró de számomra zavaró hiba amivel még együtt is tudtam volna élni, csak szegényt kísérletezés közben úgy összeomlasztottam, hogy laikusként nem nagyon tudtam más megoldást mint újratelepíteni. Közben látom ám, hogy kijött a Linux Mint 16 és nem hagyott nyugodni a dolog, hogy a 13-as felment és bootolt rendesen, kipróbálom a 16-ost. Nagy örömömre hibátlanul megy és nagyon jó. Egy buggal sem találkoztam még, minden úgy működik, ahogy kell, egyszerűen remek! Ha a Xubuntu ment volna ennyire problémamentesen akkor bizonyára visszaraktam volna, mert azért sebességben nem tud versenyezni a cinnamon az xfce-vel, de azért elég jó ez így is. Már alig várom az Xfce-s Mint 16-ot.
  • Blum
    Udv!

Most csereltem alaplapot es RAM-ot es a multkori m2ts hiba megoldodott. VLC tokeletesen viszi oket Ubuntu alatt.

Ez tok jo,nagyon orulok neki de valakinek valami otlete,hogy az alaplapnak/RAM-nak ehhez mikoze van?
    Csak mert ilyennel meg nem talalkoztam es otletem sincs hogy hirtelen miert lett jo.
    A mostani lap+RAM kombobol epitenek egy tartalek gepet amire biztos Ubuntu menne viszont orulnek neki ha azon is megjavulna az m2ts probelma.

Ami eddig volt:
    MSI G41M-P26
    2x2GB DDR3 Kingston HyperX 1333Mhz

Ami most lett:
    Gigabyte EP45-UD3R
    2x2GB DDR2 Geil Black Dragon 1066Mhz
  • MerlinW
    Rádiót is lejátssza a VLC, illetve audacious-t szoktam még használni.
  • Hecker007
    Próbáld VLC-vel a dvd-ket, filmeket, nekem az mindent megevett, mondjuk online rádióra nem igazán van ötletem azt nem hallgattam.
  • Vackor1024
    Sziasztok.

Feltettem az Ubuntu Gnomot 64, kipróbálásra, nagyon tetszik csak nem tudok online rádiót hallgatni a Rhythmbox-al. Az az háromból csak egy megy, a Totem sem játsza le a DVD-t, feltettem a Ubuntu korlátozott extra csomagot, de így sem.

A rádiók közül ez megy http://live7.hit.hu:8050/listen.pls?sid=1.

Ezek pedig nem http://stream.golgota.hu:8000/radio

http://www.sztarnet.hu/radio_sansz/online_3.m3u / nem tudom, hogy mit kellene még felraknom. Ha valaki tudna segíteni nagyon örülnék.

• Hecker007
    Acronis-t tudom ajánlani én is, nem rég egy komplett SSD-t költöztettem egy másikra, Winnel, programokkal együtt.
  • MerlinW
    Így sem, a partíciótükrözés Windows-on kívül fog történni, egy rendszer-újraindítást követően.
  • Toby0501
    Köszi, utóbbit megpróbálom, az ingyenes. :D
    Azért gondoltam Ubuntu-ra, mert így a Windows nem nyitogat fájlokat.
  • MerlinW
    Windows-on is megteheted:
    Acronis True Image, vagy EASEUS Partition Master-el.

Csak a Windows partícióval kell foglalkozni, a limlom-ot minden további nélkül másolhatod az új lemezre. Lényeg, hogy a betűjelek azonosak legyenek.
  • Toby0501
    Sziasztok!

Nem igazán tudtam eldönteni, hogy Windows vagy Ubuntu téma, de szerintem itt többen fognak tudni segíteni.
    Szóval adott egy HDD, egyik partíción Win8, másikon pedig mindenféle lom. Megoldható-e egy Ubuntu live-al, hogy az egész lemez tartalmát, a rendszer újratelepítése nélkül átköltöztessem egy másik, nagyobb HDD-re?
  • Miguel125
    Áhháá! Kettőskereszteket ki kell venni előle, így már működik. Már csak azt kellene megoldani, hogy a kijelző menü ne jöjjön ilyenkor be (Képernyő beállítások és elrendezés megadása), ráadásul 2x és akkor minden hepi! :)
  • Miguel125
    Megcsináltam, gedit-el átírtam a .conf file-t, elmentettem és újraindítást is csináltam, de nem változott semmi. Ha lecsukom, akkor készenléti állapotba kerül, power gombbal azonnal feléled, de addig lemegy a hálózatról és minden futó program leáll...
  • Lyukasbogrács
    /etc/systemd/logind.conf fájlban írd a végére ezeket, vagy írd át a megfelelő sorokat:

HandlePowerKey=ignore
    HandleSuspendKey=ignore
    HandleHibernateKey=ignore
    HandleLidSwitch=ignore
  • Miguel125
    Hogyan érem el xfce-n (xubi), hogy, ha lecsukom a notebookot, akkor csak a kijelzőt kapcsolja ki, de semmi mást ne tegyen? (felfüggesztés, hibernálás, stb.) Energiakezelőben, mindenhol átállítottam, hogy noteszgép fedelének lezárásakor, ne tegyen semmit, de ettől függetlenül mindig felfüggeszt, lelép a hálózatról, stb.
  • adamq01
    és mielőtt megkérdeznétek, igen bezártam a steamet, ahogy kell.
  • adamq01
    Na most próbából megnéztem a PlayOnLinux szolgáltatást. Rámentem, hogy telepítés. Nagyszerűen csinálta a dolgát. Aztán kírja, hogy miután a steam telepítette a játékot ne menjek a play-re, hanem zárjam be a steamet és a program tovább csinálja a telepítást, hogy működjön.
    Már 10 perce feltelepítette a steam a játékot, de a PlayOnLinux még mindig azt írja ki, hogy "Please wait while Alien Swarm is installed..." és ott forog az a töltő szimbólum, mint ha csinálna valamit, de nem tudok a next-re menni csak a cancel-re és már tényleg legalább 10 perce tököl.
  • adamq01
    Le maradtak a számok:

1.
    On Debian-derived distributions: sudo apt-get install pkg-config libsdl1.2-dev libfltk1.3-dev libglew-dev libcurl3-openssl-dev (because of a bug in some distributions, you might also have to install more packages by sudo apt-get install libjpeg-dev libxinerama-dev libxft-dev)

2.
    mkdir openspades.mk && cd openspades.mk && cmake .. && make OpenSpades

3.
    sudo make install

4.
    Two choices:
    Download windows binary of OpenSpades from https://sites.google.com/a/yvt.jp/openspades/downloads, extract it, and copy the .pak files inside Resources directory into /usr/local/share/openspades/Resources or ~/.openspades/Resources
    Download CMake, and run the cmake-gui (don't set the binary dir to be the same dir as your project dir, but preferably set it to something like OpenSpades.msvc (this directory is ignored by git).

5.
    openspades and enjoy

Én már szerintem a 2.-nál elakadtam. Ki írt valami hibát.
  • adamq01
    Köszi a bizalmat :D

Ez mit jelent?

Get:1 http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ raring/main emacsen-common all 2.0.5 [17,3 kB]
    Get:2 http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ raring/main cmake-data all 2.8.10.1-0ubuntu6 [802 kB]
    Get:3 http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ raring/main cmake amd64 2.8.10.1-0ubuntu6 [4.790 kB]
    Fetched 5.609 kB in 4s (1.150 kB/s)
    Selecting previously unselected package emacsen-common.
    (Reading database ... 223891 files and directories currently installed.)
    Unpacking emacsen-common (from .../emacsen-common_2.0.5_all.deb) ...
    Selecting previously unselected package cmake-data.
    Unpacking cmake-data (from .../cmake-data_2.8.10.1-0ubuntu6_all.deb) ...
    Selecting previously unselected package cmake.
    Unpacking cmake (from .../cmake_2.8.10.1-0ubuntu6_amd64.deb) ...
    Processing triggers for man-db ...
    Setting up emacsen-common (2.0.5) ...
    Setting up cmake-data (2.8.10.1-0ubuntu6) ...
    Install cmake-data for emacs
    Setting up cmake (2.8.10.1-0ubuntu6) ...
    pege@pege-desktop:~/openspades.mk$ mkdir openspades.mk && cd openspades.mk && cmake .. && make OpenSpadessudo make install
    CMake Error: The source directory "/home/pege/openspades.mk" does not appear to contain CMakeLists.txt.
    Specify --help for usage, or press the help button on the CMake GUI.
    pege@pege-desktop:~/openspades.mk/openspades.mk$ sudo make install
    make: *** No rule to make target `install'. Stop.

Le kell töltenem a Cmake GUI-t?

Csak mert a telepítési útmutató más sorrendet ír:

On Linux

On Debian-derived distributions: sudo apt-get install pkg-config libsdl1.2-dev libfltk1.3-dev libglew-dev libcurl3-openssl-dev (because of a bug in some distributions, you might also have to install more packages by sudo apt-get install libjpeg-dev libxinerama-dev libxft-dev)
    mkdir openspades.mk && cd openspades.mk && cmake .. && make OpenSpades
    sudo make install
    Two choices:
    Download windows binary of OpenSpades from https://sites.google.com/a/yvt.jp/openspades/downloads, extract it, and copy the .pak files inside Resources directory into /usr/local/share/openspades/Resources or ~/.openspades/Resources
    Download CMake, and run the cmake-gui (don't set the binary dir to be the same dir as your project dir, but preferably set it to something like OpenSpades.msvc (this directory is ignored by git).
    openspades and enjoy
  • MerlinW
    Ott a szoftver center. Megkeresi benne a programot ami kell neki - pl Steam-et - és nyom egy kövér "telepítsd" gombot.
    Laikusnak nem kell apt... Értem ez alatt az olyan felhasználókat, akik nem is akarják megtanulni, pár napon belül eltávolítják a rendszert a gépükről, majd szórják az igét, hogy a Linux szar:) Van egy sanda gyanúm, hogy adam is ez a kategória lesz:)
  • MerlinW
    Linux-ra nincs DirectX. Többnyure driverek sincsenek, mert kernelszinten van támogatva az eszközök 90%-a. A Linux-os programok esetében pedig az átlagfelhasználónak csak rá kell kattintani a szoftvercenterben egy Insall gombbra. Mit szeretnél ennél egyszerűbbet?

Ha Windows-os programokat szeretnél használni, használj Windows-t és ne Linuxot. Szerintem ez logikus.

"Meg azt sem értem, hogy miért kell külön lemodellezni a windows rendszert, (C: "program files" stb.) hogy windows programokat tudjon futtatni, miért nem működik alapból modellezett windows rendszerben?"

Értsd meg, hogy SEMMI KÖZE a Linux-nak a Windows-hoz. Semmi. Semmi nem modellez le semmit. Van egy csapat, aki kitalálta, hogy készít egy emulátort, és lett belőle Wine.

"Kicsit olyan ez az ubuntu, mint egy autista gyerek, hogy tök gyors és tud mindent, de ha nem mondom meg neki, mit, mikor, hogyan, akkor kezelhetetlen."

Nem az Ubuntu ilyen, hanem a Linux rendszer maga. És pont ez a célja, lényege. Egy nyitott forráskódú operációs rendszer, ami semmit sem csinál a hátad mögött, minden egyes lépéséről tudsz, úgy szabod testre ahogy jól esik, ha értesz hozzá átírhatod az alkalmazásokat, de akár magát a kernelt is.

A Linux munkaeszköz. Nem játékplatform. Továbbá, ahogy már írtam korábban is, olvass szakirodalmat mielőtt butaságokat irkálsz.
  • SzirmosSzisza
    Még mindig nem igazán értem milyen intelligens scriptre gondolsz, ha akarsz valamit telepíteni használod az apt-t és egyszerűen feltelepül minden, ennél nem lehet egyszerűbb :D
    Ha meg valami hardware specifikus probléma miatt szívsz, akkor az azért van, mert csak kevés embert érint.

Amúgy, ha játszani akarsz és használsz Steamet akkor elérhető Ubuntu alá, sok játék ugyan nincs, meg a kliens is bugos, de van :D
  • adamq01
    Én elsősorban film vágáshoz akarom használni az ubuntut, mert windowhoz kevés a 4 giga ram.
    Reményeim szerint ubuntuval működni fog a dolog, de még addig sem jutottam, hogy életképes vágóprogramot találjak.

Amúgy még mindig nem értem, miért nem integrálnak intelligens scripteket ubuntuba. Vagy az csak a jövő zenéje?
    Mert szerintem még játékra is alkalmasabb lenne ez az OS, mert kb 3-4x kevesebbet fogyaszt, mint a win7.
  • SzirmosSzisza
    Miért nem telepítesz Windowst? Mármint, ha jól látom directx kell, meg Windows fájlok, meg wine, akkor egyszerűbb lenne azt telepíteni nem? 1 perc kb átbootolni, ha játszani szeretne az ember.

Amúgy, ha nem ilyen Windowsos vackokat próbálsz életre lehelni, akkor nem nagyon van probléma, apt-get install feltelepít mindent kényelmesen, nagyon ritkán van szükség arra, hogy forrást kelljen fordítani és manuálisan "telepíteni".
  • adamq01
    Én úgy vettem észre. Lehet hogy rosszul, de pl. directx feltelepítését simán lehetne scriptelni, meg egy csomó driver telepítését is.
    Lehetne valahogy egyszerűsíteni a dolgokat, valami okos programmal, mert ez a mostani vineos megoldás elég hosszadalmas, meg nem is igazán értem mit és hogyan kell csinálni :S
    Meg azt sem értem, hogy miért kell külön lemodellezni a windows rendszert, (C: "program files" stb.) hogy windows programokat tudjon futtatni, miért nem működik alapból modellezett windows rendszerben?

Az a fő bajom, hogy mindent manuálisan kell beállítani, pedig szerintem simán felismerhetné a programokat és találhatna rá megoldást, hogy használhatóan feltelepítse magától, scriptek segítségével.

Kicsit olyan ez az ubuntu, mint egy autista gyerek, hogy tök gyors és tud mindent, de ha nem mondom meg neki, mit, mikor, hogyan, akkor kezelhetetlen.
  • MerlinW
    Ubuntu-ból és az Ubuntu alapú disztribúciókból mindig érdemes az LTS verziókat használni. A köztes kiadások a következő LTS úgymond a betái.
  • Miguel125
    Nah, azt hiszem megtaláltam a számításaimat. Xubuntu!
    xfce most még kicsit idegen, de tetszik.

Mint-ről még annyit, hogy a 15-össel van valami gond, mert a 13-as LTS az problémamentesen felment és indult. Tudom szőrszálhasogatás, de azzal meg az volt a gondom, hogy őszze vissza van a magyarítása, menük fele angol. Nem megértési gondjaim vannak, probléma nélkül használnám angolul is, csak ha magyarul telepítem akkor legyen magyar. Jah és amikor feldobta, hogy vannak frissírések akkor nem tudott mindent letölteni, bár ez lehet csak ideiglenes...
  • MerlinW
    Mi ez a Zorin mánia? Valahol reklámozzák? Felejtsétek el azt a disztrót:)
    A problémád pedig nem Linux probláma, hanem az eszközöd gyártójáé, mert cseszik Linux-os driver-t készíteni. Ezért a Windows-os-at kell belehekkelni a rendszerbe. Ezért a sok másolgatás.

A gyártó 15 lépéses telepítési útmutatója - vicc. Ez nem a Linux hibája.

Ismételném önmagamat, noname disztribúciókkal csak sz*pni fogtok. Mióta van Ubuntu minden idióta disztribúciókat gyárt. Kb mint a Windows XP Ultimate Special Tökömtudja Hekkelt Edition-ok. Használjunk törzs disztribúciót, vagy elismerten jó minőségű kiadásokat, mint pl. a Linux Mint.

Ha csilivilit szeretnél, akkor ott a Kubuntu vagy Elementary OS, bár ez utóbbi még gyerekcipőben jár.

A legfontosabb pedig: a Linux más. Semmiben sem hasonlít a Windows-ra, ezért meg kell tanulni használni. Kattintgatással ezt nem lehet, olvasni kell sokat. Linux alapok doksikat találsz a topikfejlécben.

Egyébként az általad adott linken a srác teljesen jól elmagyarázza a megoldását, csak hát feltételez némi alapismeretet. A .deb fájlokat sudo dpkg -i *.deb paranccsal telepíted, root-ként sudo-val futtatsz parancsot: sudo somagic-init, stb.

• adamq01
    Sziasztok! Én még elég noob vagyok ebben a témában, azt sem tudom igazán, hogy mi a különbség a linux és az ubuntu közt, azt viszont tudom, hogy nekem zorinom van (lehet nem sokáig), ami ubuntura épül.

Első kérdésem: Miért van az, ha fel akarok rakni egy programot, akkor előtte meg kell tanulnom programozni? Miért nem tudnak olyan installfilet csinálni, ami scriptekkel elvégzi helyettem a munkát?
    Én csak megadnám neki a felhatalmazást, azt már csinálná a háttérben a dolgát, én meg csak egy csíkot és vagy %-os jelet látnék növekedni, mint a normális platformokon, pl. a windows.

A fő kérdésem meg lenne, hogy ITT a nagyjából utolsó hozzászóló azt írja, hogy csak bemásolta a "somagic_firmware.bin"-t a megfelelő helyre és működik.
    Én is letöltöttem a somagic_firmware.bin-t és hova másoljam be? Illetve kell-e még azon kívül mást csinálnom, hogy működjön?
  • MerlinW
    Akkor a Mint-el van gond. Ebben sajna nem tudok távolról segíteni, sosem használtam Mint-et, a megoldáshoz ott kellene ülnöm, vagy órákon át log-okat postolnod, nekem meg nyomoznom:)
  • Miguel125
    Ez a probléma csak a Mint-nél van függetlenül attól hogy cinnamon vagy mate. Ubuntuval nincs gond abból 13.10 volt fent, csak alapból a Mint sokkal szimpatikusabb...
  • MerlinW
    Próbálj meg telepíteni egy Ubuntu 12.04-et (32bit-est). Ha az sem jó, akkor elkezdjük elemezni a problémát:)
  • Miguel125
    Kiegészítés: a Mate verzióval is ugyanez a helyzet és az oldal irányú kurzor nyilak nyomkodása után bootol, fel/le-re nem reagál.
  • Miguel125
    Jó reggelt!

Még mindig Linux Mint 15 Cinnamon 32bit a téma. Annyi előrelépést sikerült tennem, hogy ha bootoláskor nyomkodom a kurzor nyilakat, akkor bebootol és feláll rendesen a rendszer, ha ezt nem teszem akkor black screen. Most jópárszor kipróbáltam egymás után ez már így biztos és nem random dolog. Teljesen tiszta telepítés USB-ről, annyira friss, hogy még semmit nem állítottam rajta, semmit nem módosítottam. Egyedüli OS a gépen (HP-530 as notebook, Intel Media accelerator 950-vga-val). Remélem a pontosabb probléma körülírással segítek a fórumtársaimnak az én problémám megoldásában.