Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A router-t beállításokat milyen ip-vel éred el? Az a gateway. Ha a 92.168.1.1 akkor az, ha 10.152.17.68 akkor az.
De írtam, hogy inkább a grafikus felületen csináld, nem kell konzol. A Windows-os gépeden is meg tudod nézni a router ip-jét, mask-ot.

De írtam, hogy inkább a grafikus felületen csináld, nem kell konzol. A Windows-os gépeden is meg tudod nézni a router ip-jét, mask-ot.

[merlinw.org]
root@janos:~# /etc/init.d/networking restart
* Running /etc/init.d/networking restart is deprecated because it may not enable again some interfaces
* Reconfiguring network interfaces... Ignoring unknown interface eth0=eth0.
Missing required variable: address
Missing required configuration variables for interface eth2/inet.
Failed to bring up eth2.
most ez a hiba van, persze nincs kizárva hogy ökörséget követtem el mikor a példádat másoltam be, nem módosítottam az ipken. én csak a router konfigurációt tudom ipt az 192.168.1.1 ez lehet a gateway?
* Running /etc/init.d/networking restart is deprecated because it may not enable again some interfaces
* Reconfiguring network interfaces... Ignoring unknown interface eth0=eth0.
Missing required variable: address
Missing required configuration variables for interface eth2/inet.
Failed to bring up eth2.
most ez a hiba van, persze nincs kizárva hogy ökörséget követtem el mikor a példádat másoltam be, nem módosítottam az ipken. én csak a router konfigurációt tudom ipt az 192.168.1.1 ez lehet a gateway?
A DNS a domain-t fordítja ip-re. Ha nincs megadva DNS, akkor csak IP-vel tudsz kérdezni, domain-el nem.
Ez megszokott jelenség, gondoltam hátha. De miután nincs IPV4-es címed, valószínû volt, hogy nem az lesz a bibi. A lényeg, hogy a hálózati eszközzel semmi gond, ismeri, látja a linux, csak be kell konfigurálni.
Még az is lehet, hogy a DHCP is mûködik, ha megadod a router ip-jét. Kísérletezd ki a hálózati beállításokban.
Valami az Ubival lehet e-téren mert nálam sem tud DHCP-n lekérdezni (Cisco-Linksys routerem van), nekem is kézzel kellett megadnom az ip-t, gateway-t, dns-t.
Ez megszokott jelenség, gondoltam hátha. De miután nincs IPV4-es címed, valószínû volt, hogy nem az lesz a bibi. A lényeg, hogy a hálózati eszközzel semmi gond, ismeri, látja a linux, csak be kell konfigurálni.
Még az is lehet, hogy a DHCP is mûködik, ha megadod a router ip-jét. Kísérletezd ki a hálózati beállításokban.
Valami az Ubival lehet e-téren mert nálam sem tud DHCP-n lekérdezni (Cisco-Linksys routerem van), nekem is kézzel kellett megadnom az ip-t, gateway-t, dns-t.
[merlinw.org]
Jópofa, mert ipv6-ot kapott az eszköz, de ipv4-et és broadcastot nem. Mindenesetre haladunk.
Elõször is, pingess meg egy ip-t, pl ping 8.8.4.4
Ha válaszol, akkor csak a DNS szerver hiányzik.
Ha nem válaszol, lõdd be manuálisan hálózatkezelõben, vagy kézzel a /etc/network/interfaces-ben, itt a példa:
auto eth2
iface eth2 inet static
address 192.168.0.194
netmask 255.255.255.0
network 192.168.0.0
broadcast 192.168.0.255
gateway 192.168.0.1
dns-nameservers 8.8.4.4
végül: sudo /etc/init.d/networking restart
A Gnome-os hálózatkezelõben lehet, hogy szerencsésebb, mert Ubuntu hajlamos felülírni újraindítás után az interfaces-t. Ott válaszd az eth2 vezetések bejegyzést, módosítsd, állítsd át a DHCP-t kézi beállításra, és töltsd ki a mezõket. IP(masinád belsõ ip-je), mask(255.255.255.0), gateway (router ip-je)
DNS-nek meg vagy a router-t adod meg, és/vagy a 8.8.4.4-t (ami a google nameservere).
Elõször is, pingess meg egy ip-t, pl ping 8.8.4.4
Ha válaszol, akkor csak a DNS szerver hiányzik.
Ha nem válaszol, lõdd be manuálisan hálózatkezelõben, vagy kézzel a /etc/network/interfaces-ben, itt a példa:
auto eth2
iface eth2 inet static
address 192.168.0.194
netmask 255.255.255.0
network 192.168.0.0
broadcast 192.168.0.255
gateway 192.168.0.1
dns-nameservers 8.8.4.4
végül: sudo /etc/init.d/networking restart
A Gnome-os hálózatkezelõben lehet, hogy szerencsésebb, mert Ubuntu hajlamos felülírni újraindítás után az interfaces-t. Ott válaszd az eth2 vezetések bejegyzést, módosítsd, állítsd át a DHCP-t kézi beállításra, és töltsd ki a mezõket. IP(masinád belsõ ip-je), mask(255.255.255.0), gateway (router ip-je)
DNS-nek meg vagy a router-t adod meg, és/vagy a 8.8.4.4-t (ami a google nameservere).
[merlinw.org]
ez is normálisnak tûnik nekem:
eth2 Link encap:Ethernet HWaddr b0:48:7a:83:69:d7
inet6 addr: fe80::b248:7aff:fe83:69d7/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:791 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:38 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:79344 (79.3 K😎 TX bytes:7123 (7.1 K😎
Interrupt:18 Base address:0x9000
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:140 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:140 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:10920 (10.9 K😎 TX bytes:10920 (10.9 K😎
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:14:78:79:31:8f
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:0 (0.0 😎 TX bytes:0 (0.0 😎
a net ADSL, van routerem, de az jó kell legyen mert ezen a gépbe is jön a net.
eth2 Link encap:Ethernet HWaddr b0:48:7a:83:69:d7
inet6 addr: fe80::b248:7aff:fe83:69d7/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:791 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:38 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:79344 (79.3 K😎 TX bytes:7123 (7.1 K😎
Interrupt:18 Base address:0x9000
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:140 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:140 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:10920 (10.9 K😎 TX bytes:10920 (10.9 K😎
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:14:78:79:31:8f
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:0 (0.0 😎 TX bytes:0 (0.0 😎
a net ADSL, van routerem, de az jó kell legyen mert ezen a gépbe is jön a net.
Network 1 -nél ott van, hogy "Sundance Technology Inc / IC Plus Corp", tudtommal ez kell neked.
ifconfig -a mit ír?
router van? Ha nincs milyen netkapcsolatod van (DSL, Kábel, stb)?
ifconfig -a mit ír?
router van? Ha nincs milyen netkapcsolatod van (DSL, Kábel, stb)?
[merlinw.org]
Melyiket szeretnéd használni? Mert eszerint mindkét eszközt ismeri a rendszer, nem kell "driver" hozzájuk. Vagy van egy harmadik is?
[merlinw.org]
azt tudni kell, hogy van wireless kártya a gépben, ami most nem játszik, van egy alaplapi lan is ami le van tiltva biosilag, és a kérdéses kártya
*-network:0 DISABLED
description: Wireless interface
product: AR2413/AR2414 Wireless Network Adapter
vendor: Atheros Communications Inc.
physical id: 7
bus info: pci@0000:01:07.0
logical name: wlan0
version: 01
serial: 00:14:78:79:31:8f
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm bus_master cap_list ethernet physical wireless
configuration: broadcast=yes driver=ath5k driverversion=3.2.0-24-generic firmware=N/A latency=168 link=no maxlatency=28 mingnt=10 multicast=yes wireless=IEEE 802.11bg
resources: irq:19 memory:e3000000-e300ffff
*-network:1
description: Ethernet interface
product: IC Plus IP100A Integrated 10/100 Ethernet MAC + PHY
vendor: Sundance Technology Inc / IC Plus Corp
physical id: 8
bus info: pci@0000:01:08.0
logical name: eth2
version: 31
serial: b0:48:7a:83:69:d7
size: 100Mbit/s
capacity: 100Mbit/s
capabilities: pm bus_master cap_list rom ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=sundance driverversion=1.2 duplex=full latency=32 link=yes maxlatency=10 mingnt=10 multicast=yes port=MII speed=100Mbit/s
resources: irq:18 ioport:9000(size=128) memory:e3010000-e30101ff memory:40000000-4000ffff
*-network:0 DISABLED
description: Wireless interface
product: AR2413/AR2414 Wireless Network Adapter
vendor: Atheros Communications Inc.
physical id: 7
bus info: pci@0000:01:07.0
logical name: wlan0
version: 01
serial: 00:14:78:79:31:8f
capabilities: pm bus_master cap_list ethernet physical wireless
configuration: broadcast=yes driver=ath5k driverversion=3.2.0-24-generic firmware=N/A latency=168 link=no maxlatency=28 mingnt=10 multicast=yes wireless=IEEE 802.11bg
resources: irq:19 memory:e3000000-e300ffff
*-network:1
description: Ethernet interface
product: IC Plus IP100A Integrated 10/100 Ethernet MAC + PHY
vendor: Sundance Technology Inc / IC Plus Corp
physical id: 8
bus info: pci@0000:01:08.0
logical name: eth2
version: 31
serial: b0:48:7a:83:69:d7
size: 100Mbit/s
capacity: 100Mbit/s
capabilities: pm bus_master cap_list rom ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=sundance driverversion=1.2 duplex=full latency=32 link=yes maxlatency=10 mingnt=10 multicast=yes port=MII speed=100Mbit/s
resources: irq:18 ioport:9000(size=128) memory:e3010000-e30101ff memory:40000000-4000ffff
erre azt mondja, hogy már a legújabb verzió van fent. nézzétek meg a driverem:
http://www.tp-link.com/en/support/download/?model=TF-3200&version=V1
hátha segít.
http://www.tp-link.com/en/support/download/?model=TF-3200&version=V1
hátha segít.
Igazából abban sem vagyok biztos hogy mit csinál ez a parancs. Csak láttam hogy egy header file-t hiányol. Ennyivel tudok hozzájárulni a megoldáshoz. 😄
Hát gondolom elsõsorban a kernel header állományok mindenképp drivernél. De azért nem írtam oda, mert ez csak egy lépés volt. Ha ez meglesz lehet kérni fog még másikat is. Valahol valamilyen állományban biztos leírják mik a követelmények. Szokott lenni egy ilyen lista fordításhoz.
Ilyet valyon miért csinál velem?
root@janos:/home/palinkas/Asztal/LinuxDriver# make
gcc -D__KERNEL__ -DMODULE -O -Wall -Wstrict-prototypes -I/usr/include -DUSE_IO_OPS -D_COMPAT_WITH_OLD_KERNEL -c -o sundance_main.o sundance_main.c
sundance_main.c:192:26: fatal error: linux/module.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
compilation terminated.
make: *** Error 1
root@janos:/home/palinkas/Asztal/LinuxDriver# make
gcc -D__KERNEL__ -DMODULE -O -Wall -Wstrict-prototypes -I/usr/include -DUSE_IO_OPS -D_COMPAT_WITH_OLD_KERNEL -c -o sundance_main.o sundance_main.c
sundance_main.c:192:26: fatal error: linux/module.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
compilation terminated.
make: ***
Na, végül meg beszéltem a fõnökömmel, abba maradtunk, hogy egyenlõre csak azt oldjuk meg, hogy ne kelljen nekünk rohangálni mikor egy User másik gépre be akar lépni, belépni nekünk rendszergazdáknak, létre hozni azon a gépen egy felhasználót, jelszóval. Hanem csak oda ballag az illetõ, bekapcsolja a gépét, be írja a kódját-jelszavát ( amit a tartomány kezelõ szerveren állítottunk be, az elsõ munka napján a Usernek ) és már be is tudott lépni.
Ez mennyire körülményes?
Elméletileg mikor így belép, rögtön fogadja egy kérdés a felhasználót, ahova 'Yes' vagy ' No '-t kell be írna. Elméletileg ez egy kulcs, amit az LDAP dob neki. Ezt kéne ki lõnöm, hogy ne zaklasson senkit, mindig legyen Yes...
Ez mennyire körülményes?
Elméletileg mikor így belép, rögtön fogadja egy kérdés a felhasználót, ahova 'Yes' vagy ' No '-t kell be írna. Elméletileg ez egy kulcs, amit az LDAP dob neki. Ezt kéne ki lõnöm, hogy ne zaklasson senkit, mindig legyen Yes...
[merlinw.org]
Nem tudom rajta van-e, de nagyon csúnya lenne, ha build-essential nem lenne a CD-n😊 Anélkül nem lehet fordítani semmit. Szerintem ott kell annak lennie.
[merlinw.org]
"de õ úgy gondolta hogy nem lehet ezekre az ubuntukra ilyet meg csinálni"
Mármint õ nem tudja megcsinálni. Mert Linuxon semmi sem lehetetlen😊
Mondjuk pöppet egyszerûbb lenne egy szervert üzemeltetni és távoli eléréssel használni a fiókokat. Kevesebb munka és nincs töltögetés. Ha komolyabb mennyiségû felhasználóról van szó, akkor ott a clusterezés vagy felhõzés (akár vmware-el).
Mármint õ nem tudja megcsinálni. Mert Linuxon semmi sem lehetetlen😊
Mondjuk pöppet egyszerûbb lenne egy szervert üzemeltetni és távoli eléréssel használni a fiókokat. Kevesebb munka és nincs töltögetés. Ha komolyabb mennyiségû felhasználóról van szó, akkor ott a clusterezés vagy felhõzés (akár vmware-el).
[merlinw.org]
True, erre nem gondoltam, sry.
Szerk.: de annyira nagy hülyeséget nem mondtam, mert az alap repók tartalmát el lehet érni innen, szóval tudsz leszedni egy másik géprõl DEB csomagot hozzá.
Szerk.: de annyira nagy hülyeséget nem mondtam, mert az alap repók tartalmát el lehet érni innen, szóval tudsz leszedni egy másik géprõl DEB csomagot hozzá.
Holnap kiderül! Ha ezzel jó a vándorló profil akkor oké!
De szerintem azért kéne ilyen szkirptes módszerekkel meg oldani hogy csak 100Mb -t szinkronizáljon....
Azért köszönöm !
De szerintem azért kéne ilyen szkirptes módszerekkel meg oldani hogy csak 100Mb -t szinkronizáljon....
Azért köszönöm !
segtenétek hogy kell ubuntura felrakni gcct?
http://gcc.gnu.org/install/index.html
ezt találtam, de nem haladok, nem tudom amiket ír mappa létrehozásokat stb nem érthetõ. kéne mert a tp link TF 3200 kártyát kapott a gép és nem ismeri fel sajna. ha adnátok .deb telepítõt még vidámabb lennék 😄
http://gcc.gnu.org/install/index.html
ezt találtam, de nem haladok, nem tudom amiket ír mappa létrehozásokat stb nem érthetõ. kéne mert a tp link TF 3200 kártyát kapott a gép és nem ismeri fel sajna. ha adnátok .deb telepítõt még vidámabb lennék 😄
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."
Sziasztok! Ért valaki a roaming profile ( vándorló profil ) hoz?
Szeretnénk az irodákba úgy felrakni ubuntut, hogy felhasználó bejelentkezésénél letölti a profilját a gépre a serverrõl ( amin Zentyal fut ) , kijelentkezésnél meg vissza tölti, de 100 Mb -nál nem lehet nagyobb a felhasználó home mappája....
10.10-es, és 11.04 -es ubuntuk vannak jelenleg, és eddig úgy tûnt hogy ezekkel az ubuntukkal nem lehet ilyet csinálni, nem mûködik. Próbálták már elõttem meg csinálni, de sikertelenül....az 1ik srác létre hozott egy scriptet, ami meg oldja a szinkronizálást hogy ha kisebb mint 100 Mb, ha nagyobb akkor figyelmezteti a felhasználót egy kérdés dobozzal, onnan vagy vissza megy az asztalra és töröl, vagy tovább megy és folytatódik a leállás.
És van egy python script ami segít megfogni a GUI-t leállítás/újraindítás közben.
A szinkronizálós script magában tökéletesen lefut, viszont ha a python scriptbõl hivatkozok rá, akkor sajnos egybõl átugorja a lemezellenõrzés ciklust és a második kérdésdobozt dobja fel.
Másik srác jutott el eddig a projektel, de õ úgy gondolta hogy nem lehet ezekre az ubuntukra ilyet meg csinálni, hanem a 12.04-en már fog mûködni.
Csinált már valaki ilyesmit? :/
Szeretnénk az irodákba úgy felrakni ubuntut, hogy felhasználó bejelentkezésénél letölti a profilját a gépre a serverrõl ( amin Zentyal fut ) , kijelentkezésnél meg vissza tölti, de 100 Mb -nál nem lehet nagyobb a felhasználó home mappája....
10.10-es, és 11.04 -es ubuntuk vannak jelenleg, és eddig úgy tûnt hogy ezekkel az ubuntukkal nem lehet ilyet csinálni, nem mûködik. Próbálták már elõttem meg csinálni, de sikertelenül....az 1ik srác létre hozott egy scriptet, ami meg oldja a szinkronizálást hogy ha kisebb mint 100 Mb, ha nagyobb akkor figyelmezteti a felhasználót egy kérdés dobozzal, onnan vagy vissza megy az asztalra és töröl, vagy tovább megy és folytatódik a leállás.
És van egy python script ami segít megfogni a GUI-t leállítás/újraindítás közben.
A szinkronizálós script magában tökéletesen lefut, viszont ha a python scriptbõl hivatkozok rá, akkor sajnos egybõl átugorja a lemezellenõrzés ciklust és a második kérdésdobozt dobja fel.
Másik srác jutott el eddig a projektel, de õ úgy gondolta hogy nem lehet ezekre az ubuntukra ilyet meg csinálni, hanem a 12.04-en már fog mûködni.
Csinált már valaki ilyesmit? :/
Itt tudsz. 6,5 fontért (postával) (~2300Ft).
5 példányt kapsz, egyesével nem adják. Illetve van Bundle is amiben van szerver és asztali is.
5 példányt kapsz, egyesével nem adják. Illetve van Bundle is amiben van szerver és asztali is.
[merlinw.org]
Sziasztok!
Nem tudja valaki véletlen,hogy hol tudok gyári CD-t rendelni az új Ubi-ból?
Mert én szeretnék egyet 😊
Nekem nagyon tetszik az új kiadás 😊
Köszi elõre is!
---
Joe 😊
Nem tudja valaki véletlen,hogy hol tudok gyári CD-t rendelni az új Ubi-ból?
Mert én szeretnék egyet 😊
Nekem nagyon tetszik az új kiadás 😊
Köszi elõre is!
---
Joe 😊
Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB
"Lubuntu received official recognition as a formal member of the Ubuntu family on 11 May 2011, commencing with Lubuntu 11.10, which was released on 13 October 2011." - Wikipedia
...vágod?
Részletkérdés, de Lubuntu, Linux mint, Fubuntu nem az Ubuntu család tagjai, nem Canonical termékek.
[merlinw.org]
OFF: nálam az *ubuntu családból a Lubuntu tûnt a legkisebb erõforrásigényûnek - bár a "legkevésbé szaggató" pontosabb kifejezés lenne -, de ha még annál is jobbat akarsz, javaslom a Fedora alapú Fuduntu-t, amelyben a legújabb cuccok (kernel, Chromium, stb.) vannak, kivéve az ablakkezelõt, mert az a Gnome 2. Szubjektív érzet alapján fürgébb, mint a Lubuntu, csak meg kell szokni, hogy cserébe le kell mondanod az *ubuntu család kismillió bütykölési lehetõségérõl.
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."
egyetértünk, ha valamilyen fontosabb része adná be a gépnek az unalmast, valszeg repülne ez is 😄
Persze, ha van idõd és kedved kísérletezgetni, akkor nyilván megvan a szépsége annak is. Pl. ezen a fórumon linuxot használunk. 😉 Én viszont egyre gyakrabban vagyok úgy -fõleg hogy sokan találnak meg a régi szarjaikkal- hogy inkább az ezer éves gép kivágására és némi aprópénz befektetésére próbálom rábeszélni az embereket. Nyilván ennek oka a saját lustaságom is. Már ha nevezhetõ lustaságnak, hogy unok kéthavonta szívni a vackokkal. Azért 20e. forint egy használható gépért ne legyen már túlzás, amikor az emberek 90%-a a telefonjáért többet kifizet.
az igaz, de nem vágom ki azért az ezer éves gépemet mert nem megy rajta az ubuntu 😊 inkább feltettem a xubuntut.
Az „új atomerõmû” azért egy kicsit erõs. A normálisabb használtgép kereskedõknél 15-20e.- Ft-ért kapni olyan gépet, amin szépen elfut. Van az a szint, amivel manapság már nem érdemes kínlódni.
Erre van a Unity 2D, válaszd azt a bejelentkezõ ablaknál.
Egyébként senki sem mondta, hogy Ubuntu célja a régebbi gépek támogatása lenne. Nem. Ubuntu egy new-age desktop linux. Ha régi gépen szeretnéd használni, kikapcsolod a 3D-t (Unity2D)
Esetleg próbálj telepíteni Xubuntu-t, talán Xfce nem szaggat majd, az keveset eszik. Már, ha a Unity2D sem lenne jó. Továbbá ott a Puppy, Debian, stb.
Egyébként senki sem mondta, hogy Ubuntu célja a régebbi gépek támogatása lenne. Nem. Ubuntu egy new-age desktop linux. Ha régi gépen szeretnéd használni, kikapcsolod a 3D-t (Unity2D)
Esetleg próbálj telepíteni Xubuntu-t, talán Xfce nem szaggat majd, az keveset eszik. Már, ha a Unity2D sem lenne jó. Továbbá ott a Puppy, Debian, stb.
[merlinw.org]