11431
Ubuntu Linux
-
#10388 MerlinW szavait idézve: "Egyrészt igen, 64bites linux-ot csak szerveren használunk. A 32bites is támogatja a 4GB+ memóriát (PAE kernel)."
Sebességbeli különbségek vannak a 64bites rendszer javára, de szerintem első körben elég a 32bit is. -
#10387 itt az új release, ennek örömére várok pár hotfixet és asszem letöltöm majd egy daily live cdt és újra ubuntu főrendszerem lesz. win8 kiakasztott az elmúlt hónapokban :D sajnos kell még win7 majd pár dolog miatt, de érdekel milyen lesz újra ubuntuzni a gépemen. eddig csak apum gépén találkoztam vele néhány hete :D de ott stabil dolgok futnak én meg újdonságokat hajtottam.
pár kérdésem lenne, HD5xxx radeon széria megoldott már driverileg igaz? 64bit még mindig nem ajánlatos? mert van 4gb ram és 1gb grafikus ugye jó lenne a 64 bit, de egyszer kipróbáltam és úgy volt a 32 bites ubuntu tényleg jobban muzsikált. remélem változott már az évek alatt a helyzet, mióta nem volt az erősebb gépemen ubuntu. -
TiborTamas #10386 Köszönöm szépen, működött a dolog! :) -
#10385 Jah, természetesen a /dev/sda helyére azt írd, amin az Oprendszerel vannak. D: -
#10384 Ha megvan az Ubuntu live lemeze, arról is vissza tudod állítani a Windows MBR-t a lilo-val:
sudo apt-get install lilo
sudo lilo -M /dev/sda mbr -
#10383 az a helyzet, hogy se megfelelő méretű pendrive, se írható dvd nincs kéznél :S
Egyébként kali linux megy a helyére. Ha azt felteszem, ott a grub majd látja a win7-et? -
#10382 Bebootolsz a W7 lemezről és nyomsz egy bootfixet. -
#10381 Gyorskérdés, 2 részre (vagyis már 3 a chace-el együtt) van osztva a notin a hdd. Az egyiken van a win7, a másikon ubuntu. Namost az ubuntu most törlésre kerülne.
A rendszert a grub indítja. Ha win alól én most törlöm az ubuntu és a chace partíciókat, akkor ha jólgondolom nem fog bootolni a rendszer, mert nincs grub.
Hogy tudom megoldani, hogy induljon rendesen a win7 a törlés után?
-
#10380 próbáld meg, hogy kitörlöd azokat a fájlokat, amik a /var/lib/apt/lists/ mappában vannak, aztán frissíted a csomaglistát + upgrade
terminálból:
$ sudo rm -rf /var/lib/apt/lists/*
$ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -
TiborTamas #10379 Sziasztok!
Nem vagyok egy Linux-guru, ezért szeretném a segítségeteket kérni. Az lenne a problémám, hogy minden indításnál kiírja az ubuntu, hogy Rendszerprogram hiba történt és csak bezárni tudom + esetleg hibajelentést küldeni. Majd felül az értesítéseknél a következőt írja:
Hiba történt, a hiba okának kiderítéséhez futtassa a csomagkezelőt a helyi menüből vagy az apt-get parancsot a terminálban. A hibaüzenet: "Hiba a gyorsítótár megnyitásakor (E:Encountered a section with no Package:header, E:Problem with Mergelist/var/lib/apt/lists/hu.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_precise-backports_universe_binary-i386_Packages, E:The package lists or status file could not be parsed or opened.)". Ez általában azt jelenti, hogy a telepített csomagjainak teljesítetlen függőségei vannak.
Én ebből kb. egy kukkot sem értek. Mit kellene csinálnom? (Az op. rendszer verziója Ubuntu 12.04 LTS.) Előre is köszönöm a segítséget. -
#10378 Köszi az infót. Valszeg ez lenne a legjobb módszer, de nem akarok vele annyit szarakodni hogy cd-t írjak, meg HDD-t iktassak ki (notin).
Végülis újrakreáltam a pendriveot 2GB persistencyvel, és így tökéletesen működik. Arra tökéletes lesz így is amire kell. -
#10377 Itt le van írva mindenféle telepítési módszer, neked az Option 3 kell. -
#10376 Google barátom volt. Persistent telepítés kellett :) -
#10375 Az esetek 99%/ban egy geprol hasznalnam, szoval az hogy "barmilyen geprol" menjen az nem prioritas. -
#10374 Sziasztok!
Kovetkezo kerdessel fordulok hozzatok: szeretnem az Ubuntut portable modban hasznalni. Tehat az a celom, hogy egy pendriveon legyen rajta es onnan tudjam hasznalni, barmilyen gepen.
Vegig csinaltam mindent ami az ubuntu.com-on le van irva:
- leszedtem a 12.04 LTS iso filejat
- vegig csinaltam ezt
Az eredmeny az lett hogy faszan bebootol es mukodik, de minden egyes alkalommal megkerdezi hogy probalni vagy telepiteni akarok es mindent elfelejt amit modositok. Tehat pl csinalok egy user accot, letoltok fileokat, minden elveszik ha rebootolok.
Hogy tudom megcsinalni hogy ne csak egy probaverziot telepitsen pendrivera? -
#10373 Pedig van még egyszerűbb is:)
sed -n '/Mar 23 15:45:01/,/Mar 23 15:47:01/p' test.log
Egyébként itt van egy ami a dátumos részét elintézi, a számosságot már rád bízom, az csak egy plusz változó és egy feltétel:
#!/bin/bash
#---------- CONFIG ----------------------
log="test.log"
startdate="Mar 23 15:42:00"
enddate="Mar 23 15:44:01"
#----------------------------------------
d=$startdate
d=${d//[- :]/|}
IFS="|"
set -- $d
# $1 = Mar, $2 = 23, stb
startd=$2$3$4
d=$enddate
IFS="|"
set -- $d
endd=$2$3$4
while read line
do
d=$line
IFS="|"
set -- $d
curdate=$2$3$4
if [[ "$curdate" -ge "$startd" && "$curdate" -le "$endd" ]] ; then
echo $line
fi
done < $log
Lényegében tömbösítjük és numerikussá tesszük a dátumokat, majd összehasonlítjuk őket. Ha a hónap is kell, készítesz egy tömböt Mar=>3, Apr=>4, stb és használod.
-
xmrekox #10372 köszönöm a segítséget, csak idáig még nem jutottam el. tehát csak echo, cut, cat, grep, if, else, stb..tehát ilyen "alap" parancsokkal kellene megoldanom.
itt egy példa, aminek a lényege, h február 17én 18án és 19én nézi meg a "cron-apt" bejegyzéseket és amelyik napon a legnagyobb azt kell visszaadni.
max=0
max_nap=0
for i in `seq 17 19`
do
akt=`egrep -ce "^Feb $i.*cron-apt" $1`
#echo $i:$akt
if [ $akt -gt $max ]
then
max=$akt
max_nap=$i
fi
done
echo "Max: " $max_nap "napján volt a legnagyobb"
na most ilyen formában kellene nekem ezt átvarázsolnom az én feladatomra amit leírtam. tehát dátumra valami ilyesmi:
egrep "^2009-02-16 09:(([3-4][0-9]) | (2[1-9]) | (5[0-8]))" ez elvileg 2009-02-16án a 9óra 21 és 9óra 58 perc közöttit jelenti.
-
#10371 Nem kell ciklus, awk elintézi helyetted.
awk -vDate=`date -d'now-30 mins' +[%d/%b/%Y:%H:%M:%S` ' { if ($4 > Date) print Date FS $0}' valami.log
a now-X hours-al (ami lehet mins, days, months, stb) meg tudod mondani mekkora legyen az intervallum. now helyett pedig megadhatod a kívánt kiindulópontot. -
xmrekox #10370 Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni a következő feladathoz. Bash script írás.
Szóval van egy .log fájl, amiből szűréssel meg kell állapítani egy adott nap 2 adott időpontja között, h mennyi volt az egymást követő legtöbb "status" bejegyzés.
Egészen pontos leírás:
"Szűréssel állapítsuk meg, hogy 2009-02-16-án 11 óra 21 perc és 11 óra 58 perc között mennyi a legtöbb egymást követő „status” bejegyzések száma!"
greppel szűrünk a dátumra,időpontra, kell for ciklus is, (sajnos itt nem tudom ide mit írjak : "for i in ??? " a kérdőjelek helyére) gondolkodtam már azon, hogy egy változóba grep segítségével kiszűröm a 2009-02-16-át egy másikba pedig a 2 időpont közötti időt, de akkor sem értem, nem tudom megcsinálni, kell még cut parancs is. azzal is megelégednék, ha csak annyit írna ki végeredménybe, hogy hány darab status bejegyzés volt a 2 időpont között, de ez sem ment.
köszönöm a segítséget előre is. -
suba53 #10369 Igen, a hivatalos oldalról jön rendesen.
Köszönöm. -
#10368 Mindig a hivatalos oldalt használd: ubuntu.com. Találsz ott programot is, amivel USB-re másolhatod.
-
suba53 #10367 A magyar Kubuntu.hu oldalon a letöltés nem működik.
"The requested URL /kubuntu/releases/precise/release/kubuntu-12.04-desktop-i386.iso was not found on this server." -
#10366 Ha "LiveCD"-ként pakolod rá, akkor ugyanúgy fog működni, mint ha lemezt használnál, tehát tiszta telepítést végezhetsz vele. Live-ként viszont nem tudom, hogy történik a beállítások mentése, hiszen Live módban ramdrive-ot használ a rendszer. Ezt ki kell próbálnod. -
suba53 #10365 Szia!
Köszönöm.
És az USB kulcsról ha később akarom akkor ugyanúgy telepíthetem is, mint a CD-ről?
A telepítéskor egy szűz új rendszer települ, vagy viszi magával az USB kulcsos előéletét is? -
#10364 Miután a kulcs írható, elmenti:) Egy 4GB-os pöcökre nyugodtan fel lehet erőszakolni. Kizárólag 12.04 LTS-t telepíts USB-re. -
suba53 #10363 Sziasztok!
Mekkora helyet foglal egy telepített Kubuntu, vagy Ubuntu?
Ha USB kulcs-ról használom, mint live rendszert, akkor teljes értékű lesz, vagyis a menet közbeni beállításokat állapotokat el tudja menteni, vagy CD-ként viselkedik? ( Read only ) -
#10362 Örülünk Vincent:) -
#10361 No felraktam, megy minden, mint a patyolat és végre a hangot is sikerült beállítanom! Az X-Swat kellett megint, mert anélkül nem akarta felpakolni a dolgokat, illetve teljesítmény csökkenést nem nagyon tapasztaltam, mondjuk nekem a határon van a gép, szóval nem is kéne még talán (3+1 GB). -
#10360 Miért van az, hogy a Linux Mint, Zorin Os is grafikai hibával indul el (csíkos a képernyő vagy vibrál meg minden szar), miközben az Ubuntu meg elindul rendesen? Ezt csak azért kérdezem mert a fent említett kettő is Ubuntu alapú.
Hp Probook 4535s notebookom van AMD HD 6480G dual vga-val. -
#10359 No, ez kimaradt. Ennek utánajárok mélyebben is:) -
Garfield #10358 Háát, Canonical szerintem azért írja a 32 bithez, hogy recommended, mert ha a felhasználó nem ért hozzá, és fogalma sincs arról, hogy mi az a 32/64 bit, illetve hogy a procija viszi-e, akkor a 32 bit tutira el fog indulni, bármin is fut.
A gyorsaság viszont már nem a memóriától függ: Phoronix 32 vs 64 bit
Hopefully with Ubuntu 12.10 the 64-bit version will be better promoted by default over the 32-bit version. The 64-bit version of Ubuntu Linux is generally much faster, all modern x86 hardware supports 64-bit instructions, and previous major limitations of 64-bit Linux have all since been addressed.
Már a 12.04-nél is mérhető volt a különbség egyes programok esetén: 12.04 32 vs 64 bit
-
#10357 Steam az nekem is szépen felmászott (azzal kezdtem) és működött is , X-swat nem volt alapból, de anélkül nem a legfrissebb driver települt, anélkül meg el se indult a Steam. Problémák akkor kezdődtek, mikor utána mást akartam felrakni, aztán go-mtpfs-nél gondoltam kirpóbálom aptitude-od és az tényleg megoldotta, csak volt pár áldozat. Nade holnap megnézem, hogy 32 biten is elromlódik-e, ha igen akkor visszamászik a TF2 win7 alá :) -
#10356 Nem mondtam, hogy használhatatlan, csak hogy nem feltétlen desktop-ra való. Canonical sem véletlenül írja a 32bit-es mellé, hogy recommended. Az pedig, hogy érezhetően gyorsabb, azt kétlem. Csak a memóriacímzésben különbözik a két megoldás. Azok az alkalmazások lehetnek gyorsabbak, amelyek több, mint 2GB memóriát foglalnak egy process-re. Az ilyen pedig Windows-on is ritka (1-2 játék), hát még Linux-on :)
Egy két tervező/modellező szoftvertől eltekintve, semmi sem igényli a 64bites rendszer jelenlétét munkaállomáson, így feleslegesnek tartom.
Igaz, egyre több az amd64-es csomag, de még mindig sok esetben hiányos, hibás desktop alkalmazások terén. Főleg a kisebb programok esetében. Persze, mindenki azt használ, amit akar, én csak a kellemetlenségektől óvom a népet, semmiről sem lebeszélni:)
PPA-kkal kapcsolatban egyetértek, NEM SZABAD rendszer szintű csomagokat tartalmazó PPA-t használni, csak olyat, ami egy adott alkalmazást tartalmaz, mellékelt lib-ek nélkül, az aktuális Ubuntu verzió függőségeit használva. -
Garfield #10355 Halkan megjegyzem, hogy full desktop júzerként a Skype-on kívül semmi más nem sz*rakodott eddig - mondjuk az annyira, hogy azóta sem tettem fel, elvégre nem fogok 140 MB i386-os könyvtárat felpakolni, hogy egy 20 megás program menjen.
Én első körben az X-swat-os PPA-t vágnám ki a fenébe, mert az nálam is összeakadt korábban sokmindennel, nélküle újra kisimult, ránc nélküli az arcom. Az első pastebon-es link is arról szól, hogy a MESA driver, illetve egyéb grafikus meghajtók telepítésekor kezdődik az egész gebasz. Szóval egy újratelepítés előtt én leszedném ezt a PPA-t, vele együtt az innen feltelepült X-et és újratelepíteném az X-et a hivatalos repóból.
U.i.: Mindezt x64-es, Steam-et gond nélkül futtató felhasználóként írom.
U.i.2: Azért x64, mert az i7-en egyszerűen érezhetően gyorsabb, mint a 32 bites, és a desktop alkalmazások csont nélkül mennek, kivéve Skype. -
#10354 Köszi a segítséget, ez volt az eredmény, holnap felrakok egy 32 biteset :) -
#10353 Egyrészt igen, 64bites linux-ot csak szerveren használunk. A 32bites is támogatja a 4GB+ memóriát (PAE kernel).
Próbáld így, hátha:
sudo rm /usr/share/doc/libdrm2/changelog.Debian.gz
sudo rm /usr/share/doc/libgl1-mesa-dri/changelog.Debian.gz
sudo rm /usr/share/doc/libgl1-mesa-glx/changelog.Debian.gz
sudo rm /usr/share/doc/libglapi-mesa/changelog.Debian.gz
sudo apt-get autoclean && sudo apt-get autoremove
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install ia32-libs
-
#10352 Hát itt egy példa.
Elindítom a Steamet, közli, hogy kell neki pár dolog, mondom oké, ez a kimenet
http://pastebin.com/GLzSD15m
Jó, akkor telepítsük, pl az elsőt
sudo apt-get install tzdata:i386
->
Note, selecting 'tzdata' instead of 'tzdata:i386'
tzdata is already the newest version.
Erre meg: sudo apt-get install libc6:i386
Azt mondja, hogy függ az tzdata:i386-tól. Amit meg nem akar felrakni.
libc amúgy fent van, csak Steamnek i386-os kell.
Igazából biztos én nézek be valamit és az a baj, hogy 64 bites az Ubuntu, de nem nagyon vágom mit lehetne csinálni.
szerk.: ha számít, akkor ezek az extrák vannak hozzáadva a forrásokhoz, illetve 12.04.02(? 02-ben nem vagyok biztos, a legfrissebb LTS) az os.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
10gen.list
10gen.list.save
bumblebee-stable-precise.list
bumblebee-stable-precise.list.save
google-chrome.list
google-chrome.list.save
steam.list
steam.list.save
ubuntu-x-swat-x-updates-precise.list
ubuntu-x-swat-x-updates-precise.list.save
webupd8team-unstable-precise.list
zhurikhin-primus-precise.list
zhurikhin-primus-precise.list.save
-
#10351 Nem kell használni kétes eredetű repository-kat:)
Egyébként részletes adatok és output hiányában nem tudok mit mondani. -
#10350 Ha kb semmit se tudok telepíteni apt-get-tel mert feloldhatatlan függőség van mit érdemes tenni? Kipróbáltam aptitude-ot, az végül felrakta, de cserébe törölte a Steamet :D
Steamet visszaraktam, annak megint kell valami de nem tudja felrakni magának. -f install nem nagyon segített :(
(semmi alatt általában lib* csomagokat értek) -
teekay1122 #10349 segítenétek nekem? kb egy éve, vagy már lehet több is mint egy éve ubuntut használtam, majd elkezdtem windows használni. most már unom egy kicsit, meg már bajok is vannak vele, újra kell telepítenem a laptopomat, és újra ubuntut akarok rátenni, jóval egyszerűbb. de lenne egy két kérdésem ezzel kapcsolatban. azóta sokat fejlődött pozitív irányba? változott? bugok vannak? melyik a legfrissebb most? és nekem windows phone-om van, amihez ugye zune kell az adatátvitelhez, és ezt meg tudom oldani ubuntun is h jó legyen? fel tudom rá tenni? tudom h ha utánanéznék megtalálnám ezekre a kérdésekre a válaszokat, de én a ti válaszotokra vagyok kíváncsi:) előre is köszi.