11431
Ubuntu Linux
-
#10468 Passz, sosem használtam MAAS-t. Xen-t használok VM-re. -
#10467 ja nem is mondtam, Bitcoin bányászat, VPN meg ilyesmik érdekelnének főleg. -
#10466 sikerült egy kódolt hardot csinálni MAAS al, valahogy megmenthetem még vagy dobjam ki a hardot és elölről? :D van ilyen noob rescue disk? :D -
#10465 Debian vagy Ubuntu Server-t. Ubuntu nagyon tip-top szerver téren, több vason is használom évek óta. RH disztrok közül szervernek én csak a fizetős RHEL-t (Red Hat Enterprise) tudom ajánlani. Ubuntu előnye, hogy naprakész szervert lehet vele üzemeltetni (friss stabil csomagok), Debian és RHEL el vannak maradva ~1 évvel csomagok terén, viszont azok betonstabilak.
Bátran ajánlom a fenti hármat, felhasználási területtől függően. Ha a teljesítmény számít igazán akkor pedig Unix, pl OpenBSD vagy Slackware. -
#10464 visszatértem Ubuntura pár év W7 után. Felüdülés :)
Szerverre Fedora, Centos, Red Hat vagy mit ajánlatok?
Van egy régi 32 bites gépem szívesen hackelném kicsit :) -
#10463 Ha a publikus IP-t pingelem, akkor nem az a szerver fog válaszolni, amin a webszerver van és nem érhető el a belső hálózatból, hanem a ProxmoxVE, amiről ugye iptables-el vannak átirányítva a portok.
Most úgy néz ki ez az egész, hogy:
PVE interfaces tartalma (ezen leírás alapján)
A szerver pedig, amin a webszerver fut és nem érem el IP alapján, megkapta a 10.99.0.1-es external címet, illetve a 172.16.0.1 local címet.
Nem tudom, mennyire érthető ez így, néha már én is kezdem elveszíteni a fonalat, de mint korábban írtam, nem létfontosságú, mert ha domain lesz, ez a probléma megszűnik. -
#10462 route parancs mit mond az ip-re? Elakad valahol? Pingetni tudod?
Ha nem, akkor a VM oldalán lesz valami szerintem. Nehéz ezt így vakon:) -
#10461 Sajnos így sem lett jó. Azt egyébként elfelejtettem mondani, hogy ez DHCP, DNS és proxy szerver is egyaránt, ha esetleg ennek van jelentősége. -
#10460 hosts-ba beírod, hogy xxx.xxx.xxx.xxx localhost, majd nyomsz egy /etc/init.d/network restart-ot és elvileg mennie kell. -
#10459 hosts fájlhoz nem nyúltam, igazából közben az jutott eszembe, hogyha meglesz a domain, akkor elvileg úgyis működni fog, csak bind-ben be kell állítanom rendesen. -
#10458 hosts-ban localhost-ra van irányítva a publikus ip? -
#10457 Üdv szakik!
Egy érdekes problémával fordulnék hozzátok. Adott egy ProxmoxVE virtualizációs szerver, ami alatt fut egy tartományvezérlő, illetve egy Ubuntu szerver. Mivel csak egy publikus IP áll rendelkezésemre, így azt a Proxmox kapta meg, hogy otthonról is elérjem az adminisztrációs felületét, a másik két szerverre pedig iptables-el irányítottam át portokat, többek közt a 80-asat is. Kívülről ez működik is tökéletesen, viszont belső hálózatból a nyitott portokon a publikus IP-n keresztül nem lehet elérni a szervereket. Van-e erre valami értelmesebb, kevésbé barkács megoldás? -
RYO21 #10456 Igazából pont ezeket kerestem, mert rémlett valami, hogy ebbe a topikba linkelte őket valaki. Csak arra pont nem emlékeztem, hogy ezek a topik fejlécében megtalálhatóak. :D -
#10455 Szerintem találd ki mit szeretnél elérni és arra keress rá Googleben, aztán előbb utóbb hozzászoksz. De ahogy nézem itt is, ha rákattintasz a Documents-re a fejlécben, akkor van pár magyar tutorial-szerű oldal. -
RYO21 #10454 Tud valaki egy magyar olvasnivalót a linux használatáról? Olyasmire gondolok, hogy hogyan kell a terminált használni, és azon keresztül a rendszerrel babrálni. Van egy pár alap dolog amit tudok, fájlkezelés, felhasználókezelés, mountolás, processzek kezelése, de még rengeteg dolog van emellett, amit megszeretnék tanulni. Szóval tud valaki egy jó tananyagot ehhez? -
#10453 sajnos ez a rosszabb fajtából való :) -
#10452 Alternatív megoldás: nem tudom milyen router osztja a netet, de a jobbakon be lehet állítani a sávszélet. Manual alatt pedig a man tc parancsot értettem, amihez nem kell net. -
#10451 Köszi, megpróbálok vele boldogulni. Azért zsákutca mert hiába olvasgatom a manuálokat, a netbook lassú hogy próbálgassak ezt azt a gépre viszont csak akkor tudok ubuntut telepíteni, ha a probléma megoldott (lakótárs sávszéljét húzom el különben), szóval ez amolyan 22-es csapdája nálam :) -
#10450 Mindenki kezdő, amíg meg nem tanulja:) Ezért van a manual és az internet. Leírhatnám én is neked, de azzal csak újrafogalmaznám a manual-t, ami ráadásul nem két oldal:)
A lenti paraméterekre keress rá egyenként, ha kíváncsi vagy mire jók. A lenti - 10Mbit-es korlátozás - példa elvileg működik ha eth0 a használt interface-ed (ha nem az (ifconfig -a), akkor átírod), illetve ha beírod a jelzett helyre az uid (id -u USERNAME).
Ha konkrét kérdésed van, akkor kérdezz. A felhasználóbarát megoldásokat "sajnos" nem ismerem és nem is igen szeretem hálózat terén. Többnyire csak akadályoznak.
Vagy ha mégis más utat választanál, ahogy nézem van jó pár megoldás, keress rá a "bandwidth control" kifejezésre. Konkrét kérdés esetén azokban is tudok segíteni. -
#10449 aha, na azt elfelejtettem, hogy kezdő linuxos vagyok, azaz 2 hónapja foglalkozom vele, jelenleg ott tartok, hogy tudom mi a megfelelő az igényeimnek (Lubuntu - netbookon van linux), ezt le tudnád írni úgy is hogy értsem? :) köszönöm a segítséget -
#10448 Használd a tc-t (iproute csomag része)
tc qdisc add dev eth0 root handle 1:0 htb
tc class add dev eth0 parent 1:0 classid 1:1 htb rate 10Mbit ceil 10Mbit prio 1
iptables -t mangle -A POSTROUTING -o eth0 -p tcp -m owner --uid-owner <ide írd a felhasználó uid-t> -j CLASSIFY --set-class 1:1
További funkciókhoz használd a szokásos "man tc"-t.
Itt van egy script is, amivel tudsz játszani. -
#10447 Üdv! Most írok ide először, eddig ph fórumon próbálkoztam, de nem leltem megoldásra. Adott egy Ubuntu (vagy most épp Lubuntu), amint szeretnék egy NetLimiter-hez hasonló scriptet futtatni. Eddig a wondershaper működött egyedül, de az is csak 10 mbit/s-ig. Többen is megnézték már a kedvemért a hiba ugyanaz, 10 mbit/s felett elszáll, hiába állítok be 20-at vagy 30-at marad tíz, vagy kiakad és engedi a teljes sávszélt. A kérdésem a következő, tudtok-e esetleg más garantáltan működö hasonló programot, amivel tudnám szabályozni a fel és letöltési sebességet egyaránt és nem programra bontva kell hanem mindenre kiterjedően. Köszönöm előre is! -
#10446 Nekem jó lenne a libre, de van olyan ms dokumentum amit ha megnyitok vele a formázás széthullik teljesen, és 30-40 oldalt nem igazán akarok formázgatni. Egyébként minden más teljesen jó benne nekem, mondjuk a GIMPet utálom, de amilyen sűrűn kell el tudom viselni. -
#10445 docx-et nem igazán kezeli jól a Libre Office, mondjuk erről nem feltétlen ők tehetnek :)
És mielőtt megkérdezné valaki, valamiért ez volt régebben egyik tárgynál a kiadott jegyzőkönyv sablon + a kötelező beadandó formátum, mondjuk azóta hálistennek bővült. (LaTeX, odt, docx, doc, rtf) -
#10444 Az én AMD-s laptopomon tökéletesen kezeli a dolgot.
Office-t wine-al tudsz telepíteni. Nézd meg a wine weboldalát, melyik fut gond nélkül. A 2013 tuti nem fog, de asszem a 2010 az megy. Mondjuk Libre mindent tud, amit az MS.
Azt szoktam mondani, ha valakinek olyan dologra van szüksége az MS Office-ból ami nincs a Libre-ben, az telepítsen Windows-t, mert arra a munkakörnyezetre van szüksége.
Ez olyan, mikor az emberek Photoshop-ot telepítenek Linux-ra. Vagy Total Commander-t. Miért használnak Linuxot?:) -
#10443 Az ubi mennyire tudja kezelni ezeket az AMD féle integrált+dedikált VGA-s rendszereket?
Adott egy Asus K55 laptop amiben van egy A8-4500M proci amiben van egy 7640G IGP plusz van mellette egy 7470M.
Winfos alatt is voltak gondok a váltással a két kártya között, pl az alap mahjong is lefagyott párszor mire rájöttem, hogy mi baja van. Ezért érdekelne hogy ubi alatt ez hogy működik, vagy esetleg ha ubi nem jó akkor tudtok-e másik disztrót ajánlani. Most halt le a win7 teljesen rajta, olyan mintha be lennének ragadva a kurzor billek, pedig nincsenek, gondolom valami jó kis vírus....
A másik kérdésem, hogy MS Office 2010/2013 felrakható-e valami mókolással vagy marad a virtual box? -
szörényilaca66 #10442 Szia!
Valóban az volt a probléma ! Most már ok! Köszönöm!
Üdv! -
#10441 Ugye a háttérképet nem NTFS (Windows-os) particióról tallózod be? Ha igen, akkor előtte másold át a pingvinnek. -
szörényilaca66 #10440 Sziasztok!
Telepítettem a ubuntu 12.04-et. Szeretnék segítséget kérni!? Beállítok háttérképet,de a következő induláskor már nem a beállított kép fogad! Valaki már esetleg találkozott hasonló problémával? Köszi! -
#10439 Én innen szoktam szedni:LINK
Ez a desktopot adja be, nem tudom hogy eepc-re is jó-e, nekem laptopon tökéletesen megy. -
#10438 12.04 et tenném fel, Desktop vagy Alternate-t szedjem szerinted? -
#10437 Persze hogy nem gond, eddig se volt az, az erőforrás éhség növekedése miatt írták, hogy kihagytál néhány verziót :) -
#10436 teljesen szűz lesz mindenképp- már backupoltam- így nem lehet gond hogy nem volt előzőleg telepítve korábbi verzió ugye(mármint hogy szúz teleptés lesz)? Köszi. -
#10435 Xubuntunak kisebb az erőforrás igénye mert más grafikus felületet használ. A legújabb Ubuntu viszont esélyes, hogy lassú lesz rajta, ezért ajánlották a Xubuntut.
Ami kell róla adat azt mentsd le pendrivera vagy töltsd fel googledrive,...stb. tárhelyre és csinálj egy teljesen szűz telepítést. -
#10434 Telepítenem kéne előtte azokat is?
Viszont ez a Xubuntu miben másabb mint a sima? 12.04 et telepíteném ebből is ha lehetséges.
Újabb ubuntu telepítésnél van opció a fileok megtartására? Lehet sok hülyeséget kérdezek, de elnézést. -
#10433 Úgy értette, hogy az Ubuntu két kiadását (11.04., 11.10.). xubuntu.org -
#10432 Mi féle 2 disztro?
Gyárilag Ubuntu volt rajta, Linuxhoz totál láma vagyok Xubuntu-t hol találom vagy mi is ez pontosan? Még hálásabb lennék mint előbb. Köszi eddigieket is. -
#10431 Semmire. Viszont miután 2 disztro-t kihagytál nem garantált a siker. Én tiszta telepítést csinálnék. (Eee-re mondjuk nem tennék Ubuntut, Debian+Gnome sokkal gyorsabb lenne rajta. Esetleg Xubuntu) -
#10430 Halott topic. zárható. jk.
de remélem válaszoltok most hogy így újra írtam, sajnos nem lesz nálam sokat a kis gép ezért jó lenne egy hozzá értő válasza- ezer hála. -
#10429 Sziasztok, egy ASUS Eee PC-t (N455 Atom / 1GB Ram, nem tudom mennyit számít) szeretnék frissíteni 10.10 es ubunturól. 12.04 LTS-re. Az a kérdésem lenne figyelnem kéne valamire telepítésnél emelett a fantasztikus hw mellet?? Köszi előre is