11431
Ubuntu Linux
-
#10629 "Nekem Windows 7 mellé van feltelepítve az Ubuntu ugyanazon partícióra."
Ebből feltételezem hogy ugyanazon a partíción van. Nem tudom mivel lehet megoldani én mindig külön HDD-n játszok az Ubival vagy bármilyen más disztróval :) -
#10628 Egy partícióra nem is lehet telepíteni a két rendszert:) Hacsak nem Wubi-ról beszél Tibor. Utóbbi esetén nem árt elfelejteni a Wubi-t és teljes értékű rendszert telepíteni külön partícióra. -
#10627 Ha egy partíción van a kettő akkor a formázás mind a kettőt törli!
Érdemes újraraknod az egészet és csinálni egy külön partíciót mindkettőnek! -
TiborTamas #10626 Érdekes. Én azt hittem, hogy a Windows telepítés előtt, amikor megformázom a partíciót, akkor az Ubuntu is törlődni fog. Köszi a segítséget. -
#10625 Nem kell semmit átdobnod. Újratelepíted a Windows-t, majd Ubuntu lemezről boot-olsz, mount-olod a Linux partíciót ("intézőben" rákattintasz a meghajtóra), majd terminálban kiadod a sudo grub-install /dev/sda parancsot.
Még egyszerűbb megoldás, ha szintén LiveCD-ről indítva a rendszert feldobod a Boot-Repair és nyomsz egy "Recommended Repair" gombot. -
TiborTamas #10624 Hello!
Nekem Windows 7 mellé van feltelepítve az Ubuntu ugyanazon partícióra. Szeretném a Windows-t újratelepíteni úgy, hogy az Ubuntu-t ne kelljen. Az úgy működőképes lehet, hogy az Ubuntu rendszermappáját átdobom másik meghajtóra az Windows reinstall idejére? Vagy van erre valami más megoldás? -
#10623 Húzz ki minden usb-s és egyéb perifériát a gépből a bill/egeren kívül és próbáld újra. -
#10622 Ilyen szép képernyő fogadott dél körül miután a login screenen hagytam egy ideig a gépet, illetve előbb random böngészés közben is előjött. Valami ötlet, hogy mivel lehet a baj? A hibaüzenetek alapján nekem lövésem sincs. -
#10621 koszi a valaszokat:) -
#10620 Esetleg EZT. Ennek is elég kicsi az erőforrás igénye, csak meg kell szokni a kezelését. -
#10619 PuppyLinux, Xubuntu, Debian -
#10618 sziasztok
egy regi IBM laptopra kellene opsystem.
Celeron 1600,1gb ram,
melyik verziot rakhatom fel ra,hogy alap: film,netezes,olvasasra mukodjon?
esetleg a linuxMint-bol egy regebbit?
koszi -
mancolka #10617 Sziasztok,
Remélem, hogy tudtok segíteni.
Egy számomra nagyon fontos oldalon Ubuntu alól nem tudom kezelni az Adobe flash player settings-ét, azaz megjelenik a kis ablak, mint a mellékelt képen, de nem reagál semmire.
Windows alól simán működik, de nagyon fontos lenne, hogy Ubuntu alól is működjön.
Van erre megoldás?
-
alfa20 #10616 Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretnék kérni, készítettem egy script-et aminek az a lényege, hogy ha felteszem az Ubuntut egy gépre, akkor automatikusan minden szükséges tárolót felvesz, le frissíti a rendszert, majd automatikusan telepíti/eltávolítja a szükséges (megszokott) programokat, ez a kis script nagyon jól teszi a dolgát.
Most viszont szeretném kicsit meg változtatni, hogy mindezt a whiptail-el tegye szeretném kicsit csinosítani, ezzel is meg vagyok egy változatban, csak az a baj hogy "sudo ./install.sh"-val kell indítanom terminálból, mert a "whiptail --passwordbox"-el sehogy sem boldogulok.
Valaki meg tudná mutatni hogy működik?
Hogy tudnám vele elérni, hogy pl. a "sudo apt-get update"-hoz egy witget-be kérje a jelszót?
google-ban kerestem, de nem találtam használhatót az angollal meg hadi lábon állok :( -
#10615 Egy apró, ám nagyon kellemes esemény, amit amit szeretnék megosztani, ha más nem, akkor egy mosolyért :)
Egy kedves ismerősöm most cserélte le az ősrégi gépét (P4, 1giga ram, mx440 video), amin LMDE-t használt mate-val. Most vett egy "új" gépet használtan, i3, 2g ram, intel hd akármi videóval, windows 7-el. A napokban hívott fel, hogy mikor érek rá rátenni a mintet erre a gépre is, mert a nem tudja megszokni az ablakos világot :)
Jót tett a kis lelki világomnak ez a hívása :) -
lord nihilus #10614 Igen, azt hiszem erről lehet, szó, ugyanis pár hónapja ez a probléma nem jelentkezett, pedig ugyanez a két oprendszer ment fel, ugyanilyen sorrendben. -
lavalamp #10613 Köszi! A live usb-t meg is csináltam. Gondolom ha valami egyéb baja van a gépnek, akkor ezzel sem fog működni. -
Blum #10612 Kiirod DVD-re a Linuxot (ugyanugy,mintha Windows telepitot csinalnal - CDBurnerXP-t ajanlom ha nincs programod) es arrol inditod a gepet vagy ha van keznel egy pendrive,akkor EZZEL rateszed az iso-t es a pendriverol inditod a gepet. -
lavalamp #10611 Sziasztok! Kellene egy kis segítség! Adva van egy gép, ami elvileg működik, de nincs benne HDD. Le kellene tesztelni, de még nem csináltam ilyet és fogalmam sincs, hogy hogyan kell. Ubuntu live cd-re gondoltam meg találtam valami Puppy Linuxot is, de nem tudom, hogy hogyan kezdjek neki, mit kell csinálni. -
Garfield #10610 Attól még a partíciót látnia kellene, mert a telepítés során arra formázza meg, amire csak akarja. Ha nem látszanak a partíciók, csak egyben az egész, ott a partíciós táblával lesz valami gikszer. -
#10609 Persze, miután a Linuxnak nem jó az NTFS. Ext-re kell formáznod őket. -
lord nihilus #10608 Megint telepítési problémával találkoztam. Eddig boldogan megvolt a win8.1em az ubuntu 12vel. Ujra kellett húzni az egészet, először felment a windows, majd raknám fel az ubuntut, de egyik windows által létrehozott partíciót se látja, hanem egybe formázatlanként az összeset. Találkozott már ilyennel valaki? -
#10607 ok, de itt már közvetlen a torrent file-t lehet letölteni, nem online találatot jelenít meg ahogy nézem. Nameg gondolom maga a torrent tag az ami érdekes. -
#10606 A dash google search-öt használ így ugyanúgy feldobja ha olyanra keresel:) -
#10605 integrált piratebay? -
alfa20 #10604 hát megnéztem, de nekem kínai, inkább töröltem a "winehq.list" és a "winehq.list.save" fájlokat a "sources.list.d" mappából. így szépen le is futott az update -
#10603 Nyisd meg szövegszerkesztővel azt a fájlt és nézd meg nem-e gyanús valami, így nagyon látatlanban nem új sorba rakott valamit. -
alfa20 #10602 Sziasztok,
kicsit sikerült elrontanom valamit,
Terminálba beírtam az alábbit:
"wget -q http://wine.budgetdedicated.com/apt/387EE263.gpg -O- | sudo apt-key add -
sudo wget http://wine.budgetdedicated.com/apt/sources.list.d/hardy.list -O /etc/apt/sources.list.d/winehq.list - See more at: http://www.unixmen.com/how-to-install-google-chrome-windows-version-in-ubuntu-linux-with-wine/#sthash.y0D3s3kT.dpuf"
majd az alábbit szerettem volna:
"sudo apt-get update"
de csak hiba lett a vége:
"user@ubuntu:~$ sudo apt-get update
E: A(z) 1. sor túl hosszú a(z) /etc/apt/sources.list.d/winehq.list forráslistában.
E: A források listája olvashatatlan."
valaki tudna segíteni a helyre állításban?
köszönöm előre is!
ubi: 13.04 -
#10601 Ha Gnome alkalmazás akkor értelemszerűen gui indul el:) Elvileg ikonjának is kellene lennie az Xfce menüben, de ha nincs csinálhatsz neki egyet ugyanúgy, mint Windows-on. -
Miguel125 #10600 Értem! Akkor ez így csak terminalból futtatható alkalmazás, vagy így indul el valamiféle gui? Ha megoldódik vele az xfce kálváriám akkor igazából mindegy csak kiváncsi vagyok. -
#10599 Ha feltelepítetted, akkor terminálban beírod hogy: gnome- és nyomsz egy TAB-ot. Megjelennek a gnome-al kezdődő parancsok, majd a megfelelőt beírod és enter. -
Miguel125 #10598 Hello!
Van arra mód, hogy xfce power managert uninstalláljam és valamelyik másik DE-ből telepítsek helyette egy másikat ami normálisan működik? Az összes leírás amit találtam viszonylag régi, kipróbáltam (manjaron) telepítettem terminalból a gnome power managert és függőségeit, de utána már nem tudom hol kellett volna keresnem. Tudom ez az én lámaságom, kezdő vagyok, remélem valaki tud segíteni.
http://askubuntu.com/questions/76354/replace-xfce-power-manager-with-gnome-power-manager
Találtam ilyeneket, több helyen is, ezért próbálkoztam, de... -
#10597 Írd be, hogy xrandr és nézd meg mi a képernyők nevei (LVDS1 és HDMI1 szokott)
Aztán, ha azt akarod, hogy csak külső monitor legyen
xrandr --output LVDS1 --off
xrandr --output HDMI1 --auto
Ha azt akarod, hogy csak a külső monitoron
xrandr --output LVDS1 --auto --primary
xrandr --output HDMI1 --auto --right-of LVDS1
-
#10596 elementary os (aka ubuntu 12.04)
olyan gondom van, hogy rádugtam notira hdmi-n keresztül az asztali monitoromat, a kép viszont le lóg róla. Nem látszanak az ablakok szélei, tetje alja. nvidia driverben (331) szétnéztem de nem találtam beállítási lehetőséget, illetve a rendszerbeállításoknál sem. -
#10595 Sziasztok!
Munkahelyemen üzemelünk egy Proxmox szervert, ami tudtommal Debian GNU/Linux, de a Debian topikba már 1 éve nem érkezett hozzászólás, így inkább itt tenném fel a kérdést.
Egy szerencsétlen áramtalanításnak és hibás szünetmentesnek köszönhetően valószínűleg megsérült rajta egy qcow2 lemezképfájl, így nem tudok a virtuális gépről biztonsági mentést sem készíteni, illetve elég sokszor belassul tőle a szerver is. Hogyan tudnám ezt a problémát orvosolni? Valami live-distroval esetleg érdemes próbálkozni?
Előre is köszi! -
#10594 Helo
Van egy celeron 2ghz-es laptopom valami intel vga-val és 1gb rammal ami nem szerette a w7-est sem nagyon, így elegem lett a 3-4havonta belassulásából és egy ismerősöm javaslatára felraktam egy "mint 16"-os magyarul tudó rendszert a mult hónapban...
Nem vagyok egy rögtön feladó tipus, és próbálom megoldani a dolgokat, az ismerősöm persze nem tudja a megoldást, mert neki nem ez a rendszere van...szóval a neten kutatva találtam egy megoldást, de nem stabil.
A bajom az a skype hangja, megoldottam egy időre, de visszajön még úgy is, hogy ha már lebeszéltem 2órát hiba nélkül, aztán gondol egyet és egy új hívást már nem szeretne. Sokszor donald kacsás, sokszor néma, de van olyan is, hogy rendesen működik!
Ez párszor bevált, de ahogy az előbb írtam abszolút nem stabil.
Ki-be lépek a skype-ból, néha csak az ujrainditás segit, de a lényeg, hogy sem egy jutub, sem egy mp3 se semmi mással nincs hangbajom, csak ezzel.
Valaki már meg tudta oldani ezt, hogy stabil legyen?
Köszi -
#10593 Ne a 13.10-hez keress témákat, hanem a GUI-hoz. Gnome esetében itt, KDE esetében itt, Xfce esetében pedig itt. -
Blum #10592 13.10-hez hol talalok temakat?
Vegre kezd osszeallni rendesen a rendszer de ez a naracs szinu tema kieget. Numix nevu temat mar megtalaltam 180 helyen de az se az igazi. -
Miguel125 #10591 Üdv!
Tegnap éjjel találtam Xfce fórumon egy ilyent:
I finally managed to understand some of my problems and I found a satisfactory solution to 2 and 3:
2. The supposed 'presentation' mode does not work. LCD screen in laptop is still turned off after 10 min... Naturally VLC's own inhibition of power manager doesn't work either.
3. I wanted to watch a video online that normally lasts like 40 min, so I changed the threshold for putting the display of standy from 10 min to 50 min. Sadly, after 10 min the screen went blank.
The problem is that screen blanking is not turned off by xfpm. The output of the command 'xset q' showed me that my screensaver blanking was activated (despite NOT having xscreensaver installed). The best solution I found was to turn it off entirely using a configuration file in /etc/X11/xorg.conf.d/ with this in it:
Section "ServerFlags"
Option "BlankTime" "0"
EndSection
Alternatively, the command 'xset s off' or simply 'xset s noblank' can turn off the screen blanking.
With this annoying blanking out of the way, xfce power manager worked as expected. I can now change the time for the monitor to go on standby and go fully off. Presentation mode works as a charm as well.
Nekem annyi perc tétlenség után kapcsol ki a kijelzőm amennyire beállítom, viszont akkor midegy hogy megy video a háttérben vagy nem. Ha jól értelmezem akkor ezzel megoldom ezt a problémát? Ez a presentation mode nekem új, ezt hol kell/lehet bekapcsolni, valószínűleg elsiklottam felette. -
Miguel125 #10590 Nem ubuntu ugyan, de xfce miatt talan most nem lényeg a disztro. Valakinek sikerült már az xfce power managert normális működésre bírni? Értem ezalatt azt, hogy vlc, vagy flash/youtube videók alatt ne kapcsoljon ki a kijelző? 5 percre van állítva a screen off, sleep meg hybernate kikapcsolva. Caffeine-t próbáltam, de azzal sem jó, mert nem tesz kivételt, hiába van csak a vlc, chromium meg flash hozzáadva teljesen felül írja a power managert és ha megy a caffeine akkor abszolút nincs screen off ami szintén nem jó. (Manjaro 0.8.8)