11431
Ubuntu Linux
-
#10548 Innen szemezgess, nekem is volt ilyen, aztán valamelyik megoldotta :) -
#10547 Sziasztok!
Mi a helyzet olyankor, ha feltelepítem az ajánlott nvidia drivert és utána nem jön be a grafikus felület?
Letöltöttem terminál felületen az nvidia drivert, installáltam is, de nem indult el a grafikus felület.
Újrahúzni? -
Miguel125 #10546 Öregecske HP 530-as laptop Intel® Graphics
Media Accelerator 950 vga-val. -
#10545 Szerintem próbáld ki mindkettőt, aztán használd azt amelyik jobban tetszik / megszokhatóbb. -
#10544 PC/laptop? Milyen videokártyád van? -
#10543 Ízlés kérdése. Aki ragaszkodik a régi fapados Gnome-hoz annak Gnome. Aki vevő az újra (Unity) annak sima. Egyébként mindkettő Gnome, csak az előző nem tartalmazza a Unity Compiz plugint.
Személy szerint én a simát ajánlom, Unity megszokható, megszerethető. -
Miguel125 #10542 Sziasztok!
Nem vág teljesen témába, de azért részben mégis, mert ubi az alapja.
Linux Mint 15 Cinnamon-t telepítettem tegnap, de az istennek nem tudom elindítani. Teljesen tiszta telepítést csináltam, egyedüli OS lenne a laptopon.
A tünetek: telepítés végeztével újraindítást kér, engedélyezem neki, kilép a grafikus kezelőfelületből, bejön a parancssoros "izé" ahol írja, hogy újra fog indulni blablabla... (itt hibaüzenet nincs) és nem indul újra. Semilyen billentyűre nem reagál csak kikapcsolni tudom a gépet. Ezután pedig nem bootol be, nem indul a rendszer, fekete kép és semmi más, még a Linux Mint logóig sem jutok el. Googliztam már utána vagy egy fél napot (Linux+Mint+black+screen+boot+after+clean+install és hasonlók után), de érdemleges megoldást nem találtam, vagyis amit találtam azt meg nem értettem. Próbáltam többször is újratelepíteni de mindig ugyanide jutottam. Próbáltam más OS-t felrakni és utána vissza a Mint-et de semmi. Ubuntu 13.10 zökkenőmentesen fel ment, most is az alól írok.
Linux kezdő vagyok, remélem valaki vállalja, hogy segít... -
Miguel125 #10541 Szerintetek 13.10 vagy Ubuntu GNOME 13.10?
-
#10540 Manjaro Arch Linux-ra épül. -
Blum #10539 Sokkal optimalizaltabb,gyorsabb,stabilabb es oriasi tabora van,szinte minden problemara talalni leirast.
A Zorin a Minthez kepest olyan hatast kelt,mintha egy csapat 12 eves gyerek rakta volna ossze. (kb. mint a kulonfele custom-osszeganyolt Windowsok) -
#10538 a Mint mivel jobb a mint a zorin? -
Blum #10537 En is kiprobaltam a ZorinOS-t,mondvan milyen jo lesz aztan par ora utan ment vissza a Linux Mint.
Amugy nekem a Manjaro is nagyon szimpatikus. Az mire epul?
Ezt a rohadt m2ts lejatszast valahogy megtudnam oldani,mar reg atkoltoztem volna Manjaro-ra. -
#10536 Zorin Ubira épül. Csak hát az is egy 12 egy tucat noname disztro... ami ráadásul régi compiz-t használ... sok sikert hozzá:) -
#10535 Akkor kéretik átfáradni a linux totyikba vele, ez itt ubuntu és a rá épülő disztrók helye. Egyébként én kezdő linuxos ként se ajánlom ilyen noname disztrók telepítését, egy ubuntu/kubuntu/xubuntu sokkal jobb választás kezdésnek, de még a suse vagy a fedora is. Debianba már bele-bele kell túrni néha. De ezekhez legalább van annyi leírás meg videó a youtube-on mint a szemét, főleg az általános problémákra. Az alkalmazások mennyiségéről meg ne is beszéljünk. -
#10534 felraktam a zorint es tökeletesen megy. ezidaig...
-
#10533 Na ezt nem tudtam.
Arch linuxot próbálgattam mostanában, ott mindenhol ext4-re formáztak, meg ha jól emlékszem Ubinak is az az alapértelmezett.
Linuxból mindig tanul valami újat az ember :D -
#10532 Tök felesleges asztali gép esetében. Ext4 naplózó fájlrendszer, így 2-3x többet ír a lemezre, amire otthon semmi szükséged, az SSD-k pedig köztudottan utálják ezt:) Ext4 szervereken zseniális.
Ettől függetlenül ártani nem árt (valamikor akár még gyorsabb is lehet, valamikor viszont sokkal lassabb), Most így hirtelen nem is tudom, hogy az Ubi desktop mire formáz alapértelmezetten. Val'szeg 4-re, de SSD esetében érdemes 3-ra formázni. -
#10531 Bocs hogy bele vauvau, de nem jobb ext4-re formázni? -
#10530 Nos.
- Első körben telepíts Ubuntu-t, Kubuntu-t, Linux Mint-et, Elementary OS-t vagy bármilyen normális rendszert, de ne azt:)
- Swap-nak elég 1GB-os partíció 4GB memória mellett. Sőt én külön partíciót sem szoktam csinálni neki, hanem fájlként kezelem (ala Windows).
- Nem létezik /data könyvtár a linux fájlrendszerben. Ami neked kell az a /home
- A swap particiót swap-nak, a többit (/ és /home) ext3-ra formázd. A Linux nem NTFS-t használ.
- Windows-nak tarts fenn egy külön NTFS paríciót és arra telepítsd.
- Először a Windows-t telepítsd és csak utána a Linuxot, ha nem akarsz szívni a bootmanager-el.
Tehát egy TB-os lemez esetén pl:
100GB windows - ntfs (sda1) primary
400GB data - ntfs (sda2) extended/logical
100GB / - ext3 (sda3) primary
390GB /home - ext3 (sda4) extended/logical
1GB linux swap - swap (sda5) extended/logical
-
#10529 sziasztok! most telepitem a zorint es 100 gigát hagytam a "/"-nek 8 g-t a swapnak es a tobbit szeretnem /data-nak de nincs ntfs formazas csak: raiserfs, btrfs, jfs, xfs, fat16 fat32, cserehely, fizikai kötet titkositasa, partició mellozese.
1 teras a vinyó es majd akarok windowst is rakni a zorin os melle.
mit lehet tenni? -
Blum #10528 Kikapcsoltam a loop filtert de a helyzet valtozatlan (erre gondoltam akkor,amikor irtam,hogy a neten talalt javaslatokat mar vegigprobaltam)
Kaffein pedig nagyon szep zold kockakat ad nekem. :o
Lehet,hogy a VGA-t nem szereti a Linux? Mert masra mar nem tudok gondolni. Egy szutyok nv GT210 van a gepben,arra boven eleg (lenne),hogy BD-ket nezzek. -
#10527 Nekem megy VLC-vel is, csak ki kell kapcsolni a loop filtert - beállítások, "Input & Codecs" menüben, állítsd All-ra..
De Kaffeine is lejátsza.
Másik megoldás, hogy átkonvertálod normál MPEG2-re, mencoder megcsinálja neked pár perc alatt. -
Blum #10526 szerk.: Ubuntu 13.10,Lubuntu,Kubuntu,Manjaro alatt is ugyanez a helyzet. -
Blum #10525 Hali!
m2ts fajlokat hogy lehet rendesen lejatszani Linux alatt?
VLC-vel probaltam eloszor. Ahogy megnyitom barmelyik fajlt,megadja magat es szo nelkul kilep. Kis google kereses utan allitottam ezt-azt a programon belul,de a hiba maradt.
Aztan felraktam az mplayert,az mar nem lepett ki es hang is van DE!... kep az nincs. (Ami azert egy koncertnel nem lenne rossz).
Frissitettem a GeForce drivert,megcsinaltam mindent amit talaltam gugliban,ujrahuztam a rendszert is (Linux Mint) de nem akarja az igazsagot.
#10523-ban leirtakat is megcsinaltam.
Valami otlet? Egyszeruen nem akarom elhinni,hogy Linux alatt ezt nem lehet megoldani.... -
#10524 Köszönöm a segítséget, megy rendessen. -
#10523 Elvileg ezután már jó lesz:
sudo apt-get -y install w32codecs ubuntu-restricted-extras
sudo apt-get -y install libdvdcss2 libdvdnav4 libdvdread4
sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh
Ha mégsem akkor:
sudo ln -s /dev/sr0 /dev/dvd
sudo ln -s /dev/sr0 /dev/scd
-
#10522 ezt írta ki ls: /dev/dvd* nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
ls: /dev/scd* nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
lrwxrwxrwx 1 root root 3 okt 20 07:28 /dev/cdrom -> sr0
brw-rw----+ 1 root cdrom 11, 0 okt 20 07:28 /dev/sr0
brw-rw----+ 1 root cdrom 11, 1 okt 20 07:28 /dev/sr1
-
#10521 Terminálba írd ezt:
ls -l /dev/{cd,dvd,scd,sr}*
És másold ide a kimenetet.
-
#10520 Hali. Kezdő Ubuntus vgyok, feltettem a VLC-t és nem tudja megnyitni a DVD- filmet /Lejátszási hiba:
A DVDRead nem tudta megnyitni a(z) „/dev/dvd” lemezt.
A bemenet nem nyitható meg:
A VLC nem képes megnyitni a(z) „dvd:///dev/dvd” MRL-t./ ezt írja ki. Valaki tud valami megoldást ? -
#10519 Sosem frissítünk Ubuntut a kiadást követő 3-4 hónapon belül:) Főleg nem ha az nem LTS. (ugyanez igaz a Windows-ra is, de az OFF topik) -
#10518 Keress valami olyasmit, hogy debug mode es ott kiirja hol akad el. Mert igy eleg sok minden lehet. -
High end PC #10517 kérdés!
nálatok megy a Remmina távoli asztali kliens? valamiért nekem tegnap óta nem, tegnap frissítettem a Windows 8.1-re meg az Ubuntu 13.10-re és most nem tudom, hogy a Windows vagy az Ubuntiu a ludas-e.
köszi -
#10516 12.10-től kell pae, korábbi verziókhoz nem. 12.04 lett ajánlva. -
MaRee #10515 Hmm felejtős, ehhez is pae-s CPU kell, az enyém meg nem az. Azért egy ilyen lightweight rendszernél nem értem, miért fontos ez. Oké, az újabb gépeken minden cpu pae, de hát ez meg épp a régi gépekre lenne jó. -
MaRee #10514 Akkor lehet, én is jobban járnék azzal. -
#10513 Nekem az van a netbookon már hónapok óta és kb 3x gyorsabb mint a Mint :) -
#10512 Ha csak nyomogatni szeretnéd akkor jó a 13.10, ha használni is akkor célszerű a 12.04, a majd megjelenő 14.04 és az így tovább 2 évente megjelenő LTS (long time support) kiadásokat használni.
A Windows-t telepítés végén fogja hozzácsapni a bootmanager-hez. A Windows-os partíciókat a fájlkezelőben (aka saját gép), bal oldalt a meghajtókra kattintva tudod felcsatolni. -
#10511 Arról nem tudok nyilatkozni, sosem próbáltam még gyenge gépen. -
#10510 Esetleg Lubuntu. -
lord nihilus #10509 Hali! A laptopomra win 8.1-et telepítettem a minap, gondoltam hagyok némi hdd teret egy másik oprendszernek. Ma el is döntöttem, hogy egy linuxot felrakok a szabad helyre, a legújabb Ubuntut letöltöttem (13.10), telepítettem egy jó értékelésű youtube tutorial alapján, de nem lett sikerélményem. Van az új verziókban valami amire nem lehetek felkészülve? Az ubi telepítő a windowst se veszi észre, holott több videóban ilyen probléma nincsen. Ebbe még asszem bele kell jönnöm....