11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    512MB RAM? Arra kizárólag Xfce-t, esetleg natúr Gnome 2-es Debian-t vagy Puppy Linux-ot

Ha ragaszkodsz a Mint-hez, akkot a korábban már linkelt letöltési oldalon ott az Xfce disztró is.
    Érdemes olvasni is nem csak kattintgatni ész nélkül.

Én ilyen vasra Puppy Linuxot telepítenék. Alig 200MB-os rendszer, 64MB memóriaigénnyel. Természetesen minden telepíthető rá.
  • kifli
    egyel előtted lévő hsz-ben a legalsó link az xface...
  • MaRee
    Köszi, végül a 13-as mintet töltöttem le Viszont néha rohadtul belassul és le is fagyogat, valszeg a kevés RAM(512) miatt. Valamiféle xfce-t ajánlanak, hogy azzal majd nem fog fagyni, de nem tudom mi az. Ha jól értem, akkor az egy grafikus környezet, mint a cinnamon meg gnome meg stb, viszont indításnál nincs ilyen, cska gnome-ból két féle meg cinnamon és mate vagy mi. Külön kell ezt az xfce-t letölteni valahonnan, vagy hogy van ez? Remélem nem kell újra rakni az egészet.
  • MerlinW
    Innen töltsd, amelyik tetszik. Ott vannak a képek, ha rákattintasz a Cinamon, Mate, KDE, stb linkekre a szövegekben.
  • MaRee
    Linux mint tetszik, de melyiket kell letölteni? 11-15-ig vannak számozva az oldalon, gyanítom a 15 a legfrissebb verzió. És ezek a cinnamon meg mate meg ilyesmik, ez a grafikus környezetre utal?
  • kifli
    linux mint vagy elementary szerintem.
  • MaRee
    Sziasztok!

Van itthon egy régebbi laptop, Lenovo IBM Thinkpad T42. Erre szeretnék egy ubuntut felrakni kipróbálás céljából, mert unom a ringyózt. Melyik disztribúciót ajánlanátok kezdőnek, amihez lehetőleg magyar nyelvű leírás is van? Wifi beállítás stb.
  • alfa20
    a Flash-el kapcslatban nekem is lenne kérdésem:
    Win-en a Forge of empires játékkal szoktam játszogatni. viszont Xubuntun (13.04) nem tudok játszani, mert 11.5-ös flesh player-t kér de csak 11.2-et tudok fel tenni, nem is találtam frissebbet sehol sem, chromon sem indul el ott is 11.5-öst kér.
    szerintetek van valami megoldás?
  • bosco05 #10500
    Nálam a Mint sokkal lassabb volt, mint a Lubi és természetesen mindegyik ismert disztró fejlődik :)
  • kifli
    elementary sem rossz...
  • Balumann
    Netbookra én inkább a Linux Mint -et ajánlom (Mate krnyezettel), gyors és kényelmes. Én ezt használom netbookon (900HA), és asztalin is Windows mellett, még 13-as verziót.
    Lubuntu nem tudom fejlődött-e valamit az elmúlt 2 évben, de az valahogy nagyon rossz volt.
  • grebber
    Köszönöm, majd kipróbálom.Remélem menni fog!
  • bosco05 #10496
    1. USB telepítéshez ezt ajánlom, nagyon egyszerű és még a kiválasztott disztrót is letölti.

2. NetBookra szerintem a Lubuntu a legjobb, mivel gyorsabb mint az Ubuntu, vagy a Xubuntu és ténylegesen LightWeight.

3. Lubuntu szoftverközpontból telepíted az alábbiakat:
    a, böngésző - chromium, vagy chrome, esetleg firefox
    b, média lejátszó - VLC media player (codec packokat innentől el is felejtheted, nem kell)
    c, Kell flash, nem emlékszem, hogy Lubuntu telepít-e, ha nem, akkor Flash player for Firefox (Chromera is ezt kell rakni)
    d, Vírusírtó tűzfal nem kell linuxra
    e, Office program - Két lehetőséged van, az egyik, hogy Wine telepítése után dobsz egy Microsoft Office-t (nem ajánlom, de működik), másik, hogy telepíted szintén a szoftverközpontból a LibreOffice-t (jobb mint az OpenOffice sokkal)

Remélem tudtam segíteni.
  • kifli
    unebootin usb telepítéshez, onnantól pedig igen egyszerű a dolgod.
  • SzirmosSzisza
    Tudni kell olvasni. Telepítés az kb next next next, többi is. Chromeba van beépített flash, szóval azzal nincs probléma, de amúgy beírod Googlebe mit akarsz és biztos lesz leírás, talán még magyar is.
  • grebber
    Nincs valami szájbarágos magyar leírás full kezdőknek?

Linuxról csak annyit tudok ,hogy ez a neve és semmi több.

Ami érdekelne:

Hogy lehet egy üres HDD-re feltelepíteni nettbokra? (csak pendrive lehetőség van)

Mivel csak filmezésre netezésre lesz használva ilyen böngészőt ajánlotok és milyen media lejátszót rá?
    Vannak ilyen focis live stream-ek azokhoz itt is kell falsh meg miegyéb vagy itt másképpen mködik ez? ((Ezeket szoktam nézni)

Vírusírtó/tűzfall kell-e vagy van-e benne alapból?

Szóval egy full kezdőnek aki semmit nem tud a rendszerrel és csak netezni filmezni streamezni akar miként kezdjen hozzá! Office program még érdekelne rá,hogy milyenek vannak.
    (Anyukámnak lenne és azért linuxra gondoltam ,mert win 7 nagyon lassú a netbookján)
  • szörényilaca66
    Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni! Átálltam ubuntu 13.04-re,a myomtatóm Epson SX-125-s,a nyomtatás tökéletesen mükszik,a scannert is szeretném használni!
    Előre is köszönöm!
    Üdv!
  • MerlinW
    Mi köze ennek az Ubuntu-s játszogatáshoz? Attól, hogy lesz SteamOS, még minden Linux disztron ugyanúgy menni fog minden.
    A SteamOS pusztán egy újabb disztribúció lesz, amit Valve a saját konzoljához készít.

Cikk
  • soundsonic
    Nos, úgy né.z ki hogy az ubuntu-s játszogatás másképp alakul: http://store.steampowered.com/livingroom/SteamOS/
  • MerlinW
    A Windows-os HDD legyen a másodlagos, tehát a Linuxosról induljon a rendszer továbbra is (ezt értelemszerűen a BIOS-ban is beállíthatod). Ubuntu-t elindítod, majd mondasz neki egy ilyet terminálban:

sudo update-grub

A következő induláskor már ott kell lennie a Windowsnak a választóképernyőn.
  • bosco05 #10488
    Bár én nem vagyok szakértő, de szerintem grub2-t dobj fel.
    help
  • passatgt
    Van egy gyári Dell gépem Ubuntu linuxal telepítve. Egy másik gépből szeretnék átrakni egy HDD-t, amin Windows XP van. Azt szeretném elérni, hogy indításkor választani tudjak, melyik rendszer induljon el. Mit kell tennem ezügyben?
  • MerlinW
    Jaértem.
  • kifli
    de egyébként az & azért nem lett volna jó, mert nem terminalból lenne indítva a program, hanem csak a .sh-filera kattintással és lesz kiválasztva, hogy run in terminal.
    Nincs kedvem egy linux analfabétának oktatást tartani, hogy kell terminálból futtatni valamit, mert úgyis az lenne a vége, hogy hív, hogy mit csináljon :D
    Win-be meg remélem megtanulta, hogy 2 kattintásra indul valami...
  • MerlinW
    Az is egy megoldás, én az &-et használtam mindig.
  • kifli
    közbe megtaláltam, a script végére be kell írni, hogy $SHELL :)
  • MerlinW
    Tegyél egy & jelet a parancs végére:
    valami.sh &
  • Toby0501
    Esetleg a végére read -p "valami szöveg"? Vagy ha a kimenetet akarod látni, akkor nyomd ki fájlba.
  • kifli
    ha csinálok egy kis sh scriptet. Hogy tudom azt megcsinálni, hogy ne lépjen ki miután lefutott, még akkor sem, ha úgy indítom, hogy rákattintok egérrel a scriptre, és a run in terminál opciót választom?
    Maradjon ott a kimenet és ne záródjon be a terminál, amiben lefutott. Valahogy úgy, mintha egyenesen terminálból indítanám.
  • gothmog
    Jelenlegi felfedezettem az elementary os. Nagyon kellemes kis összeállítás. Jelenleg tesztelem a „mivel váltsuk ki a lassan használhatatlanná váló -többnyire lopott- winXP-t kényelmes számítógép-használatra vágyó ismerőseink gépén?” Eddig elég jól vizsgázik.
  • kifli
    centos, rhel csomagokkal kompatibilis. És majdhogynem ugyanazt tudja. Én ezt ajánlom.

De ha szeretsz sokat mókázgatni, akkor gentoo is jó lehet. Kis (sok) gányolással nagyon jó kis disztró szervernek.
  • Palinko
    macOS al elvannak keveredve az almás felhasználók, pedig a GNOME os Ubuntu 13.04 simán veri. érdekel Ubuntuval is mi lesz. sztem Android - Debian vonal meg fog erősödni.
  • SzirmosSzisza
    Készülhetnek akármivel, erre a piacra szerintem nem fognak betörni, max valami olyasmivel amivel az Ubuntu próbálkozott (vagy próbálkozik, fene se tudja mi lett mióta befuccsolt a gyűjtési akció).
  • Palinko
    de googlenál soha sem lehet tudni mi készül a háttérben. sztem meglepnek majd előbb utóbb valamivel.
  • bosco05 #10474
    Lubuntu, Xubi egyáltalán nem gyors tapazstalataim szerint. Nálam egy régi acer netbookon előbbi teljesen jó, utóbbi szinte lassabb volt mint ubi.
  • GregSB
    Bocs ha off: melyik alacsony erőforrásigényű Linuxot ajánlantok egy 7 éves Dell laptopra?

Xubuntu?
    Lubuntu?

Nem ismerem ezeket csak hallottam róluk.
  • bosco05 #10472
    Nagyjából annyit tud, mint a FireFox mobil :)
  • MerlinW
    Ahogy néztem Chrome OS csupán egy desktop-konzol a Google alkalmazásainak. Én nem látok benne semmit... Desktop-nak sosem használnám, szervernek meg pláne nem.
  • Palinko
    ok ubuntun gyakorlok a 64 es gépen, meg a 32 esen próbálgatom a távvezérlést, mostanában úgy is megy a Linux nagyon. a Chrome Osal robbanni fog a dolog sztem.
  • MerlinW
    Akkor Debian elég neked.