11431
Ubuntu Linux
  • kifli
    nekem eddig nem volt gond miután azzal feltoltam a drive-ra. Esetleg próbálj ki egy másik pendrive-ot.
  • Palinko
    jaja azzal tettem fel.
  • kifli
    unebootin
  • Palinko
    nem értem, megint a hordozható dolgokkal szenvedek. Van Transcend hordozható cuccom de sajna hiába instaláltam rá a Grub ot meg a többit Live DVD ről, nem akar bootloni hanem a GRUB shellt dobja ki :S
    hogy lehetne megoldani? vagy Wubi val telepítsem?
  • GregSB
    Köszi a válaszokat! Jó ezeket tudni :)
  • MerlinW
    Sohasem a lokális védelem volt a cél, hanem a hálózati. Távolról nem fogsz jelszót cserélni.
    Minden OS root/admin jelszavát 5 perc megváltoztatni, ha ott ülsz az adott gép előtt.
  • SzirmosSzisza
    Mit akarsz védeni? Kiveszed a vinyót és ott van rajta minden amúgy is.

Gondolom, ha titkosított a fájlrendszer, akkor már más a helyzet. (encfs pl)
  • GregSB
    Ezek szerinte védelem szempontjából nem sok értelme van a jelszónak :D

Talán annyi ha ellopják laikusok akkor nem tudnak azonnal hozzáférni, hanem csak 10 perc gúglizás után :)
  • MerlinW
    Tessék.
  • GregSB
    Fuck, rlgen használtam már az Ubunti thumb driveomat, és elfelejtettem a login passwordöt amit beállítottam

Esélytelen ezt feltörni? Vagy kimenteni a Chromiumból a bookmarkokat?
  • Blum
    Remelem valaki tud segiteni,mert mar az agyam eldurran.
    Szoval felraktam a Linux Mint 15-ot,minden szep,minden jo de van 1 nagy problemam. Van egy Logitech QuickCam Sphere AF webkameram,amit tokeletesen felismer a gep. Na most en ennek a kameranak a mikrofonjat szeretnem hasznalni Skype hasznalatakor,viszont a hang furcsamod pattog. 1 masodpercenkent lehet hallani egy kattogast ami nagyon zavaro. Eloszor azt hittem,hogy csak a skype bugos,de aztan felraktam az Audacity-t es az ott felvett hangon is lehet hallani a pattogast.

Elkezdtem bujni a forumokat,es arra jutottam hogy fel kell raknom az ALSA audio packot. (ugynezki nem en vagyok az egyetlen ilyen szerencsetlen :D) Ez meg is tortent,minden rendben vele de a pattogas maradt. A mikrofont stereorol atraktam mono-ra,sample rate 44100-rol 44800-ra valtozott. Terminalban is megcsinaltam amit irtak ubuntu forumokon de semmi.
    Haveromat is atcsabitottam Linuxra,nala is egy USB-s Logitech kamera van es nala minden rendben,pattogo hangnak meg csak nyoma sincs. Windows alatt az en kameram is frankon mukodott.

Imadom a rendszert,kezdem belakni es ezen kivul minden tokeletesen mukodik de ez egy olyan hiba amit hosszu tavon nem fogok tudni elviselni. Van barmi otletetek,hogy mit probaljak meg ki?
  • Blum
    Próbáltam,de nem sokat ért. [Vagy én vagyok hülye hozzá,ami elég valószínű :D] Közben teljesen magától felismert mindent (még az 1000 éves Logitech webkameramat is és most hangügyileg minden rendben.
    Tesztelgetem a rendszert,tetszik is de 10 év Windows fanboyság után elég gyötrelmesen haladok. :D
  • SzirmosSzisza
    Ezt próbáltad?
  • Blum
    Üdv!

Jelentem,Ubuntu 12.04 LTS user lettem! \o/

Tetszik a rendszer így pár óra használat után,de van egy nagy gondom. Nem találok hangkártya drivert. VIA VT1708S hangkártyám van. Google-ban már kerestem rengeteget,1-et talaltam ami elvileg jó,az viszont vagy rossz vagy egyszerűen én ahhoz hülye vagyok :D
    Van valami jó tanács,hogy hol keressek drivereket?

Paff...működik. Beszarok :DDD
  • kifli
    kis bash scripteléssel fordulnék hozzátok.

A következőt szeretném kivitelezni, elindítok bas scriptel egy folyamatot, és azt szeretném elérni, hogy addig ne lehessen mégegyszer elindítani a folyamatot, ameddig le nem futott.

Olyanra gondoltam, hogy a pid-et kinyerni, kiirni egy file-ba, futtatásnál ellenőrizni, hogy van-e folyamat ilyen pid-el, ha van akkor nem engedni lefutni.

Ez így kivitelezhető?
  • gothmog
    ...persze ezektől függetlenül a régi szközöknek lehet gondja az usb-ről bootolással.
  • gothmog
    Az ubuntuban van beépített „indítólemez készítő”, usb-kütyükhöz, illetve nekem jó szolgálatot tett a MultiSystem is. (a szkript külső repót telepít)
  • SzirmosSzisza
    Próbáld ki Flashbootot, az támogatja a nagyon öreg laptopokat is :)
  • Palinko
    köszi a segítséget végül máshogy oldottam meg.
    windows alól szenvedtem Unibootin nem volt jó de az unetbootin megoldotta. sajnos ettől még egy 2005 ös alaplappal szerelt gépen nem bootolt be pendrive-ról, hiába választottuk azt a boot opciót, csak villogott a kurzor és nem történt semmi. azóta a kérdéses gépre egy Lubuntu települt CD ről és megelégedve használják :)
  • MerlinW
    conky-val. Csinosítani pedig conky-colors-al.
    Gui nem nagyon van hozzá, tehát konfig túrkálós cucc, viszont okos és 100%-ig testreszabható.
  • Lyukasbogrács
    Felvarázsolni az .iso fájlt a pendrivera:
    cat xubuntu-13.04-desktop-i386.iso > /dev/sdX
    vagy inkább:
    dd if=xubuntu-13.04-desktop-i386.iso of=/dev/sdX

sdX helyére értelemszerűen a pendrive helye kell (kideríted fdisk-kel: sudo fdisk -l)
    sdb lesz szerintem, de NE partíciót adj meg neki, hanem magát az eszközt, pl.: /dev/sdb és NEM /dev/sdb1

Ezután 3-4x, pár másodperces várakozással közöttük:
    sync
    ez kiírja azt, ami esetleg a bufferben maradt, ezután lehúzhatod a pendriveot, mert nincs mit umount-olni

Ha a cat, vagy dd parancs futtatása jelszót kér, akkor előtte sudo su, mert a sudo cat... vagy sudo dd... nekem nem működik már kb. a 12.10 óta.

Összefoglalva én így szoktam:
    sudo su
    dd if=xubuntu-13.04-desktop-i386.iso of=/dev/sdb
    sync
    sync
    sync

Ezután, hogy hogy akarod a pendriveot használni, hogy megmaradjon rajta amit elmentesz live rendszer alatt (fájlokat, mert a beállításokat elmenteni már végképp ötletem sincs), nem tudom hogy kell, én csak telepítésre használom így, de szerintem akkor úgy kell, hogy amikor cat/dd-vel kiírod az iso fájlt az eszközre, akkor (sync után) azután gparted-del a maradék helyen csinálsz egy partíciót. Ha pedig így nem bootolna be a telepítő, akkor az első partícióra (amin a telepítő van) lehet, hogy be kell állítani a boot flag-et. Ez csak tipp.
  • SzirmosSzisza
    Mivel írtad ki rá? Ubuntu oldalán valami cucc, próbáld ki azzal (mondjuk én eddig csak telepítettem, de elvileg ugyanaz a kettő, csak 1 menüvel lejjebb kell választani :)
  • JoeFromHun
    Sziasztok!
    Lehet,hogy már mások kérdezték és az is lehet,hogy hülyeség .. de enegem érdekelne,hogy mivel lehet megcsinálni azt,hogy az asztal háttérképre iródjon a dátum és az idő?
    PL:
    http://3.bp.blogspot.com/-hdjJLeKo_nE/Uc37CYDPMxI/AAAAAAAADuc/ZZJq2l8elx0/s1000/indicator-synapse-2.jpg

Köszi előre is!

Üdv: Joe
  • Palinko
    kinek van tapasztalata ubuntu futtatásról pendriveon? próbáltam egy Xubuntu LTS-t de nem akarja elindítani, mindig azt gondolja BIOST frissítenék. mikor beállítottam hogy CD emulátor módban dolgozzon akkor sokáig villogott de végül eljutott megint a BIOS frissítés ablakhoz és nem bootolt be az Ubuntu pendriveról :( pedig kéne egy ilyen Pendrive nagyon is.
  • High end PC #10404
    tök jó, felraktam synaptic-al egy pár screensaver packaget, hátha az segít, erre csak rosszabb lett, a bejelentkezési képernyő szép asztal témája helyett egy homogén szürke bejelentkezési képernyő fogad, hiába távolítottam el a feltett packageket utána, a bejelentkezési képernyő maradt egy homogén szürkeség

persze a zárolás sem működött
    gyűlölöm ezt a rendszert
  • High end PC #10403
    kérdés:
    hiába állítom be a képernyő zárolását pát percre, nem zárolódik sosem... mi lehet a gond?
    kössz
  • SzirmosSzisza
    Ugyanazzal a felhasználóval nem lehetsz egyszerre bent szerintem. (ha esetleg csinálsz másikat csak RDP-re, akkor lehet működik, csak franc se tudja, hogy reagál arra, ha pl egyik felhasználónak meg van nyitva 1 fájl, a másik meg azt szerkeszti (tippre nem jól :D))
  • High end PC #10401
    Ó, kössz, ez nagyon szuper.
    Gondolom azt nem lehet kiküszöbölni, hogy a Win8-as gép kijelentkezik mindig távelérésnél.
  • kifli
    használj tightvnc-t...
  • SzirmosSzisza
    Ezt megcsinálod a Windowsos gépen, Remminába meg a másik gép helyi IP-jét kéne beírni + azt a user/jelszó párost amivel belépsz rá. (W8 alatt cmd/PowerShell-be beírod, hogy ipconfig /all és megkeresed mi van IP Address mellett)
  • High end PC #10398
    sziasztok

kérdés!

van két szoba, egy Windows 8-as asztali gép és egy Ubuntus 13-as laptop, az Ubuntuson fent van a Remmina távoli asztali kliens.
    Az asztali gép netet egy Linksys WRT54GL routerből kap vezetékesen, míg a laptop vezeték nélkül.
    A Remmina klienssel szeretném elérni a Windowsos asztali gépem, meg kell adni egy IP címet, meg egy jelszavat. Gondolom a jelszó a router jelszava (gondolom ugyanaz a jelszó, amit akkor is be kell írnom mikor egy vezeték nélküli eszközzel akarok csatlakozni). Az IP cím nem tudom mi lehet, van a gépnek egyéni címe, amit a router kioszt, vagy mi? Beírtam Windows alatt commadnerbe hogy ipconfig, ott találtam pár számsort.

Ha el tudnám érni a laptopról az asztali gépem is, könnyebb lenne a munkám (nem kéne átfutkosni állandóan a szobák közt)

kössz
  • High end PC #10397
    már megoldódott, tárgytalan :D
  • High end PC #10396
    sziasztok, nekem nem ajálja fel a frissítést 13-as verzióra, már csináltam apt-get updatet, reboot, de semmi

neten találtam valami leírást, amivel terminalból lehet kényszeríteni a 13-as frissítést, de ott valami ALHPHA verzióról hadovált, így nem tettem fel
  • kifli
    cd?
  • MerlinW
    Ha csak nyomkodni szeretnéd telepítsd a 13.04-et. Ha Windows helyett szeretnéd használni, akkor az LTS-t (12.04)-et telepítsd. Ahogy az szokott lenni, az új release június-júliusig szenvedés lesz:)
  • Palinko
    az igaz, de szeretném az ubuntu lenne a hard disk első felén, inkább pár perc grub javítás, annyi belefér.

nem tudjátok miért lett 700 megától nagyobb a release? :D nem figyeltem már tegnap megvettem a cd-t de úgy néz ki mehetek dvd-ért :)
  • Hecker007
    Ha a wint rakod előbb utána meg az ubit akkor nem csesződik szét a grub.
  • Palinko
    jó úgy is szeretem ha büntet néha a rendszer :D letöltöm a 64 et felrakom majd jövő héten ha sikerül menteni windózból a dolgokat, mellé valami 7 est úgy mutatóba, meg pár programnak és remélem elélnek egymás mellett. csak ne törölné le a grubot a 7 es windows, tényleg nevetséges milyen ez az összeférhetetlenség. UEFI se segít rajta, tegnap vett szomszéd új gépet és elég sokat küszködtem még sikerült megcsinálni (oké na warez bootloader, de hát ha dualboot rendszert akart volna akkor is benyelem az UEFI-t)
  • kifli
    Én 64bit-et pakoltam fel anno, most más (ubuntu alapú) linuxom van, az is 64 bit.

Illetve ezt sem szabad átugrani: #10358 (Ezek alapján 64bi-et ajánlom, mert gyakorlatilag mindenhol gyorsabb a tesztben)
  • Palinko
    köszi erről a kernel megoldásról még nem hallottam, de akkor 32 bitezek újra :) MerlinW vágja érdemes rá hallgatni.