11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
  • Ability
    Na megvan. Elsőre ment, csak tegnap nem sokat gondolkoztam rajta. Gondoltam valami konfig állományban lesz a beállítás. Meg gondoltam arra, hogy esetleg az indítófile-ban lehet valami. Szóval a homt/.opera könyvtárat töröltem, az indítófile-t kicseréltem azzal, amivel működött, de nem volt jó. Ma leültem, és újra megnéztem. Az /usr/bin/opera-ban van egy LD_LIBRARY_PATH. Azt kellett átÍrni a legújabb QT lib eléréséhez. Nekem asszem az /usr/lib/libQtCore4.5.1.so.3 volt, vagy valami ilyesmi. Kicseréltem, és azóta GTK natív felületem van. Viszont érdekes, hogy ez a módosítás teljesen szétbaszta a beállításaimat, szóval kellett tükrözni, hogy el tudjam rejteni a tray ikont, illetve az őj context mneu, és menubar elrejtéséhez is be kellett menni az about:config-ba, de most tökéletes.
  • mixer023
    már megoldottam újra dobtam gyorsan
  • mixer023
    nem sikerült sajnos nem tudom miért nem
  • Flamer
    nem csatoltad fel őket. ha ext3 vagy ext4 particiot csináltál és nem csatold fel őket akkor azért van.

én aztmondnaám hogy:
    fdisk -l
    majd mount parancsal felcsatolhatod őket. de ebbe nnem vagyok biztos de szerintem működnie kell.
    a mount parancs kapcsoloira nem emlékszem nézd meg őket a mount --help -el.
  • Flamer
    kb a device configurations alatt keresd.
    és kb "sata device mode - ahci, ide" <- ittk ell ide-re nyomni
  • mixer023
    egy kérdésem lenne létrehoztam linuxnak egy / patricot ami 20 giga és más patriciokat oda nem raktam jelet patricio kezelöben és most ha megnyitom azt jelzi hogy megtagadva ha új könyvtárat szeretnék létrehozni és nem tudom miért :D ( lehet elég hülyén írtam le ) :D
  • Flamer
    gondolom a laptop sata vinyós.. és gondolom 2 db xpvel porbálkoztál ami alapbol ne mkezeli le a sata vinyot..
    menny be a biosba és állicsd be hogy a gép ne satanak kezele a vinyot hanem ide-nek. onnantól kezdve felfográ menni az xp.
  • mixer023
    feldobtam a linuxot ha valami segítség kell majd írok ( nekem bejön )
  • bali789
    Sziasztok. A segítségeteket szeretném kérni egy dologban . A minap vettem 1 laptopot , alapból Ubuntu Linux található rajta, de mivel ezt a progratmot nem igazán ismerem, így hát nekiláttam hogy feltegyem a Windows-t. Na itt a probléma, h csak neki láttam volna ha nem állt volna meg a telepítés :S 2 fajta windows-t is megprobálta, mindkettőnél elkezdödik az installáció majd 1 kis idö mulva kijön egy KÉK hibaképernyő(ha ezt az oldalt el elöször látja akkor blabla ezzel a szöveggel ) :( Segítségeteket szeretném kérni mert fogalmam nincs h mit csináljak de a laptopot szeretném használni :)
  • Ability
    Én csak ajánlani tudom, de azt elmondom, hogy én már vagy 4 évvel ezelőtt kipróbáltam, valamikor hosszabb, valamikor rövidebb ideig használtam, aztán a végén mindig visszamentem windows-ra. Nem azért, mert a linux nem volt jó, csak nem találtam fel magam, nem ismertem jó alternatív programokat, voltak problémáim, amiket nem tudtam megoldani. Most jutottam oda, hogy nem igazán ütközök akadályba, nagyon ritkán van valami újdonság, amit elsőre nem tudok megoldani, általában Google elsőre segít, bár vannak kivételek. Mint a lentebbi Operás dolog, amire Google nekem nem adott releváns találatot, de lehet én próbálkoztam rosszul. Bár igazából az nem is probléma/hiba. Viszont már annyira személyreszabtam a rendszert, és úgy általában már ismerem annyira, hogy kivételes partizánakcióimon kívül nem ütközök problémákba. Már nem kísérletezek új programokkal, csak ha valami nagyon elcsábít, de már minden így is tökéletes. Tudod, mióta van Ubuntu az egész elfejlődött, nagyon megpörgette az egészet. Szerintem ez is egy ok, hogy most már véglegesen linuxot használok, és teljesen kényelmes, nincs semmilyen hiányosság, egyszerűen jobban bejön, mint a windows. Jobb alternatív programokat találtam rá, mint windowsra mondhatni. Csomó új program jelent meg. De még mindig azt vallom, hogy ha valakinek nincs segítége, vagy nagy kitartóereje, akkor a linux nem feltétlen ajánlott. Tudod nem is azzal van baj, hogy "rá kell szokni", mert az egy dolog, hogy más a felülete, könnyen meg lehet tanulni, csak úgy általában a dolgok menete a háttérben, sok probléma van, sokan nem találnak megfelelő alternatív programokat, sokan valamilyen driver/hardver hibába futnak, stb... Meg vannak azok, akik felteszik és "Mi ez a szar?", mert hát Ubi alapjáraton elég ronda, de szebbre lehet csinálni, mint Windows-t. :P

Úgy általánosságban elmondható, hogy az Ubuntu már tart ott, ahol a windows. Lehet talán a hardver/driver támogatottsága nem az igazi, lévén sok gyártó nem ad ki rá drivert, vagy nehezen telepíthető egy kezdőnek, de úgy általában ugyan olyan könnyen kezelhető felülete van, és az egyszerű júzernek sosem lesz szüksége terminálba kódokat írni, mert szinte mindent meg lehet csinálni grafikus felületen is, csak hát vannak olyan esetek, amikor előbbi gyorsabb, talán kényelmesebb, esetleg hatékonyabb. Sok olyan dolog van, mint mondnuk ntfs-3g, aminek alapból nem csináltak GUI-t, mert bele van integrálva a rendszerbe, és egyszerűen nincs rá szükség, ugyanakkor néha jól jöhet egy extra beállítás, amire ugye fel lehet tenni egy grafikus programot, amivel lehet vezérelni, de terminálban csak egy kicsit hosszabb parancs, egyszer kell beírni, aztán a haladók inkább azt csinálják.
  • MerlinW
    passz...
  • MerlinW
    Olvasgass Ubimagazint:)
  • mixer023
    nem tudom azért köszi a választ nagyon gondolkozom linuxon mert eléggé megtetszett de még egyenlőre olvasgatok pár linuxos cikket / magazinokat hátha mégjobban megtetszik és véglegesen mellette döntök még 1x is köszi a választ
  • Ability
    Gondolom nincs linuxos változata, anélkül esélytelen. Lehet bohóckodni Cedegával (fúj), vagy Wine-nal, utóbbival valószínűleg egész jól menne, olyan nagy teljesítményingadozás nincs, inkább csak az újabb játékok kinézete van butább szinten, de igazából egyiket sem javaslom. Több vele a szenvedés, mint a haszon, meg amúgy is, ez linux, aki játékos, az tartson windows-t. Tudod ez egy amolyan elvakult linuxos elv, hogy linux alatt még ha van is rá mód ne futtassunk más os-re írt programot. Valamikor csak a szenvedés van vele, valamikor elsőre megy gondtalanul, csak amolyan elv.
  • mixer023
    sziasztok lenne egy kérdésem . 1 játék kellene hogy fusson nekem linuxon és már váltanék is át rá szerintem nem tudtok valamit hogy a 18 wheels of steel haulin nevü játék elfutna-e linux alatt? ( lehet hülye kérdés szóval előre is bocsi )
  • Ability
    Meg persze előtte apt-get --purge remove, hogy tuti töröljön mindent.
  • Ability
    Merlin: hogy adom meg ennek a szemét Operának, hogy a legújabb QT libet használja, és ne azt, amit "belecsomagoltak"? :D Mert letöltöttem külön egy NEM deb csomagot, és ott az újat használja, és natív gtk felületet kapok, de hiába installálom fel, utána a régi beállításait örökli, és nincs gtk felület. Már töröltem az egész home/.opera könyvtárat, meg voltak egyéb próbálkozások, de nem jaú. :/
  • LaciMaci
    Köszi!
  • MerlinW
    A nyomtatót jó esetben magától felismeri, belövi. Rossz esetben google, legrosszabb esetben windows-os driverrel tudod életre lehetlni.

CD Label-es dolog gondolom nyomtató/driver függő, azt a kliensről küldöd a szervernek.

Bár ahogy most így olvaslak, lehet nem konkrétan szervert szeretnél, csak egy kiszolgálót grafikus felülettel. Ez esetben sima Ubuntu Linuxot tölts le (az tud magyarul is, és a hálózatot, nyomtatót is magától elintézi szerencsés esetben automatikusan).
  • MerlinW
    Linux szerveren nincs grafikus felület, a konzolt meg elég butaság lenne magyarra fordítani nemde?:)

Igen látja a windows-os hálózatot, samba kliens és szerverrel.
  • LaciMaci
    Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy Linuxra honnan tudok letölteni Canon nyomtató drivert és CD Label print et?
  • LaciMaci
    Köszi:) magyar változatban nincs ugye?

Be lehet állítani rajta, hogy Windowsos gép is lássa?
  • MerlinW
    Ubuntu Servert:)
  • Flamer
    yó de 3.5 tök stabil szerintem. 3.5.2-t használunk odabent is winen .. munkahejen. oda seraknak fel szarokat. és sztem 3.5 gyorsabb.
  • LaciMaci
    Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy egy otthoni szerverre milyen linuxot érdemes feltenni?
  • MerlinW
    "de fene tudja meg minek kell így eltoszarintani"

Hogy a hülye ne írja felül a hivatalosan támogatott működő alkalmazást egy 3rd repóból töltött vacakkal (most nem FF-re gondolok, hanem általánosságban).

Windows-on is FF 3.6 külön könyvtárba települ, más indítófájllal.
  • Flamer
    okés értem én. énis nyilván a firefox-3.5 csomagot tettem fel :D és Ab.. igen lehet ott kúrtma el hogy nem firefox3.5 -tel inditottam. de fene tudja meg minek kell így eltoszarintani :|
    htx. akkor elvileg menne.

amugy nekem teccik a 3.5. de ez másik téma szóval ráültem a pofámra.
  • mumpic
    Az új róka a firefox-3.5 nevű csomagban van, és Shiretoko Web Browser a neve! Én is felraktam, de nem hatott meg annyira nagyon, használom a 3.0-t. :P
  • Ability
    Én Launchpadról tettem fel, de a sima "firefox" parancs (és emiatt a menüben levő indító is) a 3.0-t indította. Az újnak "firefox-3.5" az indító parancsa. Bár amúgy időközben meg már van 3.6 béta, aztán nem is használtam, csak felfrissítette magát, és idő közben a sima "firefox" parancsot "átértelmezte" a 3.5-re. :D
  • MerlinW
    Nemtom nem próbáltam még. Nincs 3.5-ös hivatalosan Ubira, a miértet elolvashatod a Canonical oldalán. Októberben úgyis jön majd Koalával Jauntyra is.
  • Flamer
    mért van az hogy nem akar települni a firefox 3.5?
    probáltam hogy 3.0 mellé felrakom 3.5 de nem ette meg.
    fogtam removeoltam a 3.0-t majd install 3.5 erre az a rohadék feltette ujra a 3.0-t vele.
    és mikor inditom a 3.0 indul megin.
    miért nem engedi 3.5-t?
  • dzsonny6
    szóval akkor egy egyszerű fájl szerverrel jobban járok :)
  • MerlinW
    "10DB VirtualBoxban futtatott 32 bites Ubuntu linuxot."
    Nem létezik ilyen processzor:)

VMWare Serverrel oldhatod meg. A leghatékonyabban cluster megoldással.
    Ehhez is egy izmosabb Xeon procira lesz szükséged és piszok gyors 10ezres HDD-re. Virtualbox nem erre való, és tudomásom szerint nem alkalmas erre.

VMWare Server telepítés és konfiguráció

További megoldásokat nyújthat a VM-Builder használata
  • dzsonny6
    Sziasztok!
    Mekkora processzor kellene 1 olyan géphez, amit ugy szeretnék megoldani, hogy a fő rendszer egy 64bites ubuntu 16GB rammal és a fő rendszeren szeretnék futtatni 10DB VirtualBoxban futtatott 32 bites Ubuntu linuxot. A lényeg, hogy 1 nagyobb fájlt szeretnék mindegyiken futtatni úgy, hogy minimum 2MB-al történjenek az adatáramlások. Hogy miért? Egy cégnél szeretnék valamit kipróbálni, hangsúlyozom, hogy csak teszt... Érdekesség képpen érdekel... Előre is köszi a választ
  • MerlinW
    Nem sudo -i-vel kell belépned, sudo <parancs> -al hívnod a parancsokat (pl.: sudo mc). KDE alkalmazásokat kdesu, Gnome-osokat gksudo paranccsal.
    Nem kell sehova belépned.

A sudo jelszava alapértelmezettként a felhasználódé. Ki tudja hány rendszert/szerver konfiguráltam anélkül, hogy hozzányúltam volna a root felhasználóhoz:)
  • Lantee
    Tisztában vagyok vele, csak bizonyos csomagok, updatek kizárólag root alatt futnak le. Hiába léptem be sudo -i-vel, a telepítést azért hagyta abba, mert "Root vagy-e?" :)

Mivel még csak a rendszer finomhangolása zajlik (levelezés beállítás, programok, driverek telepítése) azt még root-ként csinálom, aztán majd ha minden megvan, sima userként.
  • MerlinW
    Oh, ezt meg én nem tudtam, akkor nem szóltam.

Egyébként root-ként nem jelentkezünk be (max szerveren), pont erre való a sudo. Nem viccből van deaktiválva a root user alapból.
  • Lantee
    Ööö...Bocsánat, de a BT Ubuntu alapokra épült, azért gondoltam, itt jó helyen lesz a kérdésem. Bocsi!
  • MerlinW
    Legközelebb a Linux topikba írd kérlek a BT-s problémákat (link a fejléc jobb oldalán). Ez csak az Ubuntu-é.