11431
Ubuntu Linux
-
#3565 Hű, már megint egy linuxkocka estém van miattad, de imádlak érte. :D Beleolvastam a legutolsó számba, és az egyik interjúban mondta a riportalany, hogy szabadidejében Nexuizzal játszik. Na nekem sem kellett több, feltettem egyből, mondom még nem láttam igazi linuxos FPS játékot. Olyan Quake szerű, nekem tetszik, még annyira nem mélyedtem el benne. Viszont amiért kockulnom kellett: siralmas volt a driver teljesítménye. Még csak nem is az Ubuntu által kikeresett régi, elavult driver volt fent, hanem valami újabb fajta egyenesen az NV oldaláról. Aztán valahol írták is, hogy Jaunty alatt a driverek még nem igazán jók, és vannak teljesítmény problémák. Hát, tényleg vannak, szép játék, nekem tetszik, de azért olyan nagy igénye nem lehet, nekem meg van 4 giga memóm és 9800GT, aztá' mégis szaggatott egy HDR-es pályán. PDF-ben volt, hogy használjunk aktuális PPA drivert. Oké, rákerestem, beraktam szoftverforrásokba, aztán nézem synapticban, hogy mi kell. Kiválasztom az egyértelműt, majd nézem lentebb, hogy nvidia_glx_driver_190, na gondolom én ez tuti kell. Bejelölöm, azt mondja Synaptic, hogy olyan függőségei vannak a csomagnak amit nem tud "feloldani" vagy hogy mondjam, szóval nem tudja beszerezni a szükséges hozzá tartozó csomagokat. Kiírja mi az, hát mondom baszki, ezt itt láttam épp előbb, fentebb. Megnézem a csomagot, bejelölöm, mutatja a függőség listát. Le akart szedni mindenféle KDE-s és QT-s baromságot, még a krusader is közte volt, meg az összes ilyen "K" program és lib. Na mondom akkor én ezt inkább hagyom. Rámentem az NV oldalára, leszedtem az új drivert, X kilő, driver telepít, X restart, megnéztem, az új driver használatban volt, minden frankón megy. Újraindítottam játékot, most már gyönyörűen futott, állítom még jobban is nézett ki. Viszont időnként így megakad az egér, a kép gond nélkül megy tovább, csak így az egér egy darabig nem mozog, de a játék nem szaggat. Szóval most töltöm a legújabb változatot, megnézem azzal milyen. Viszont tökre örülnék, ha végre lenne linuxra egy jó kis multi játék, és winre át sem kell mennem nagyritkán.
Na, szóval örülök a linknek, láttam van játék rovat, majd átnézem az előző számokat is, hátha találok megint valami jót, de elfogadok ötleteket is.
Kérdésem is van: sikerült valahogy elérnem, hogy a játék ablak módba váltott, de nem miattam, hanem valami történt, valami az AWN-nel, még nem jöttem rá, viszont nem ismerem, hogy milyen billkombóval lehet visszaváltani fullscreenbe. Másik kérdés, hogy van-e ilyen kimondott tőzsgyökeres windowsos "alt+tab" kombó, hogy letegyem a játékot kilépés nélkül? Majd szerintem rákeresek Google-ön, tuti választ ad, de most jól esett leírom ide ezt a hercehurcát. :D -
#3564 A hivatalos Ubuntu magazin a Full Circle immár magyarul is olvasható, köszönhetően a lelkes fordítótábornak :)
Jó nagyon. Tele van tutorialokkal, érdekességekkel, halandó nyelven.
Eredeti honlap
-
#3563 Zárt meghajtó, ismertebb nevén: driver. Csak ugye vannak nyílt driverek, amit a linux közösség fejleszt és bekerül a kernelbe, illetve vannak a hardvergyártók által írt külső driverek, amik persze zárt forráskódúak. Gyakorlatilag a zárt meghajtós beállításoknál annyi történik, hogy a rendszer megállapítja milyen HW-ekkel rendelkezel, és kikeresi a gyártó hivatalos driverét, letölti, feltelepíti neked. -
#3562 sudo-ról még annyit, hogy hasonlóan működik, mint az UAC, csak nem használ virtualizációt. De egy fontos rész amiben hasonló elven működnek, és még nem említették: vannak a rendszer által megjelölt védett területek, ahova nincs joga írni a programoknak. Ez általában telepítésnél jön ki, de nyilván ha pl. egy rendszer konfigurációs állományt meg akarsz nyitni szerkesztésre, akkor megköveteli a root jogosultságot, hogy úgymond jogosultságot nyerjen a program számára, hogy az írásra is hozzáférhessen az állományhoz. Gyakorlatilag a home-on kívüli dolgok írásához kell ez a jogosultság, így ha ezeken a területeken írási műveletet akarsz folytatni, akkor szükséged van a sudo "kezdésre" a parancs előtt. A gksudo meg ugyan az, csak az egy grafikus overlay felületen keresztül kéri be a jelszót. Sima sudo-t terminálba használjuk, utóbbi mondjuk akkor kellhet, ha Alt+F2-es futtatás parancssorba akarsz valamit root joggal futtatni. -
#3561 Igen...ezt akartam, csak nem tudtam kifejezni értelmesen. -
#3560 "a sudoval tudsz rendszergazda jogokkal parancsot végrehajtani, vagy mi."
sudoval rendszergazda(root) módban adod ki a parancsokat, mint Windowsban az UAC. Ettől függetlenül sudo nélkül is futtathatsz bármit, max szól a program, hogy kell neki root jog. De olyan parancs is van ami megkér, hogy ne rootként futtasd, mert úgy veszélyes. -
#3559 a sudoval tudsz rendszergazda jogokkal parancsot végrehajtani, vagy mi.
Am. sztem ez olyan, hogyha sokat használod, a fejedben marad. Régebben én sem tudtam magamtól módosítani a sources.listet, aztán most megvan fejből. :) -
#3558 Használod és megtanulod:) Minden parancsnak van leírása: man <parancsnév>
Egyébként öreg motorosoknak könnyű, mert mi még DOS-on nevelkedtünk (no meg előtte Commondore-on), ott ugye csak parancssor volt. Windowsban is csinálhatsz sokmindent parancssotból, ott is van "konzol" (futtatásba: cmd) Sőt Windows7-ben már PowerShell is van, ami már majdnem annyit tud mint egy unix shell.
Nyomsz két tab-ot konzolban, majd egy y-t és látni fogod az összeset. Ezután man-al kikérdezheted őket. Vagy csak elolvasod a banner documents menüjében az alapok doksikat:) -
Orionk #3557 Más témáju kérdés:
[URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1104803501&no=3367]#3367-es hozzászólás[/URL]
Mik azok a zárt meghajtók?
köszi -
Orionk #3556 Hy!
Egyszerűen nem értem a linuxos parancsokat. Rengeteg van, hogyan tanuljátok meg mindet?
- pl. [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1104803501&no=3191]#3191-es hozzászólás[/URL] itt is parancsok vannak. Minden ez a sudo paranccsal kezdődik, mi ez a sudo?
- [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1104803501&no=3535]#3535 -ös hozzászólásnál[/URL] is parancsok, de honnan lehet megtanulni, hogy melyik parancs mit csinál?
Szinte mindenre külön telepítő parancs van, hol keressem, hogy mit milyen paranccsal telepíthetek?
köszi -
Cat 02 #3555 Viszont már tud menteni!
Köszi. -
Cat 02 #3554 Hm, ha az újraindításra/kilépésre kattolok nem csinál semmit.
Illetve nem tom számít-e, de nem is a home-ba akartam menteni a fájlokat. -
#3553 Törölj valamit a /home-ból és indítsd újra a rendszert. Tele vagy:) -
Cat 02 #3552 link
Illetve minden startupnál ez fogad. -
#3551 df -h mit mond? -
Cat 02 #3550 El akartam menteni egy php fájlt Quanta-val és azt írta ki h nincs hozzáférésem/elég helyem. Adtam hozzáférést, még mindig kiírta. Geany az már egyből írta hogy nincs elég hely a köteten. Kiürítettem a lomtárat, volt benne pár cucc,de még mindig ezt írja ki :S php fájl az már kbyte-os, szal kéne mennie.
Illetve a 'mappás nézet'-ből is eltűntek az előre berakott 'könyvjelzők'(?). -
#3549 [URL=http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx]A "hivatalos"[/URL]
Eddig buildre kellett forgatni, most már nem muszáj, megcsinálja maga. Futtathatóvá teszed, oszt rootként futtatod. X1400 nem támogatott ugyan, de szerintem bepróbálhatod az X1300 vagy 1600-as drivereket. Nagy bajod nem lehet tőle. -
#3548 Mármint???
Ez az a catalyst, amit ubu repóból felteszek? ati-ccc vagymi?
És nem az volt, hogy ez eddig is támogatta, csak bizonyos videokártyák már nem mennek vele?
Pl. az én ati x1400-am se. :( -
#3547 Ati Catalyst 9.8
Tölthető és végre hivatalosan támogatja Jauntyt. Így nem kell varázsolni, csak elindítani a letöltött telepítőt, és next gombokat nyomogatni -
Gabo #3546 A Linux Mint distro, amit én használok ezzel a menüvel van "szerelve" alapból. ;o)
Amúgy csak megerősíteni tudom a benyomásaid. Tényleg okos dolog. -
#3545 deveszéjes. htx :D -
#3544 Akinek megtetszett:
Launchpad USP PPA -
#3543 Találtam egy érdekes kis app-ot, gondoltam megosztom veletek, hátha másnak is tetszik. A Gnome menü idejétmúlt, szerintem mindenki egyetérthet vele, van akinek tökéletesen megfelel, de nyilván lehetne ezt fokozni. Feltettem a gnome-system-panel nevű kis cuccost, nálam most így néz ki a dolog. Sokat biztos nem mutat, mert csak pár gomb van rajta, meg az általam kedvencnek jelölt alkalmazások. Nem igazán játszottam vele sokat, de elég rugalmas kis huncutság ez, nagyon testre lehet szabni, van plugin rendszere, bármit be lehet tenni a menübe. Alkalmazások listája, gyorskeresővel, kedvencekkel, hagyományos file kereső, számológép, naptár, emlékeztetők, terminál ablak, erőforrás felhasználás, places, notes, felhasználó információk, bookmarkok (akár böngésző, akár nautilus), legutoljára használt programok és fileok listája, stb...
Lehet csak én nem ismertem eddig, de szerintem akad -- ha nem is sok -- felhasználó itt, akinek új lehet. Kipróbálni érdemes, csak kicsit szokni kell először, elég puritán beállító felülete van, meg szokatlan működése. -
#3542 tessék -
#3541 wallpaperlink. htx. :| -
#3540 Enyém így nézett ki kb. 2 hete, azóta alaposan átvariáltam, meg raktam ki dalszöveg letöltő scriptet, meg zenelejátszó irányítós dolgokat. -
#3539 A linkelt oldalon van egy conky-colors nevű bejegyzés is, ami egy conky script, csak le kell futtatnod a megfelelő paraméterekkel (amiről van szép leírás, és tényleg egyszerű), utána már az általad meghatározott beállításokkal fog futni, az általad meghatározott monitorozott eseményeket fogja mutatni. Amúgy vannak fent conky.rc állományok is, abból is sokat lehet lesni. Illetbe ubuntuforums-on vannak az egyes komponenseknek szép leírása, használati útmutatója. -
Gabo #3538 Ez ránézésre a conky. De akad még néhány hasonló screenlets és desklets címszó alatt is.
Itt nézz szét, ha érdekelnek az ilyen bigyók:
http://www.gnome-look.org/ -
momoxp #3537 -
momoxp #3536 Ilyet hogy tudok csinálni ubuntuval hogy rendszer dolgokat kiírja?
[IMGw]http://pmfc.tvn.hu/desk/desktop090520ubuntu.png[/IMGw] -
#3535 - Ez mit ír? sudo lshw -class disk
- Gugliztam egyet, nem sok mindent találtam. Biosban nem árt ha engedélyezve van az USB-s egér - már ha van ilyen opciód.
- Nyomj egy ilyet:
sudo apt-get install libdvdcss ubuntu-restricted-extras
- és egy ilyet:
sudo apt-get update
sudo apt-get install dist-upgrade
-
#3534 /dev/sr0 eszköznek első sorban a SCSI/Firewire optikai meghajtókat, TVtunereket, webkamerákat csatolja. Az egeret ha ps2-es akkor /dev/ps2 vagy mouse-nak, USB-s egeret pedig emlékeim szerint mice-nak. Aztán lehet, hogy nem, a lényeg, hogy sr0-án még nem láttam egeret:)
A fenti dolog még azért is érdekes, mert sokszor az sr0 egy link a /dev/scd0-ra, ami pedig az optikai meghajtóké. Szal' nagy a kavarodás, és mindent én sem tudhatok:) -
#3533 A boot képernyőn láttam. Miután a buffer problémát nem a RAM okozza, már csak az sr0 eszközt említi. Eddig azért nem gyanakodtam rá, mert azt elvileg át kellene ugrania hiba esetén. Ezekszerint ezt nem ugrotta át valamiért...
Azt meg végkép nem értem mi köze az egérhez, max USB-s vinyóra írhat ilyen hibát...
-
#3532 Nem memtestben, utcsó sshot-on volt leírva kereken. Aztá' ez az sr0 is valamilyen jelölés, ezeket annyira nem vágom, hogy Linux alatt milyen eszközöket hogyan jelölnek meg, Merlin viszont igen. -
Orionk #3531 valóban ez volt a baj. köszi, most örülök :)
Volt egy usb-s egerem.
Már fent is a grub menü.
- Miből gondoltad, hogy ez a baj? hol írta ezt a mem teszt-ben?
- és a mem teszt miért indul el ujra, miután már egyszer lefutott?
köszi -
#3530 Hmm. dev sr0-val van baja. Húzz ki minden USB-s eszközt (nálam pl a TV tuner az sr0), és próbáld úgy. -
Orionk #3529 Szia!
Megcsináltam a memtestet. Ubuntu cd be, és amikor bejött a menü, akkor volt olyan, hogy Test memory, ezt választottam:
Egy SCREEN 95 százaléknál
De ITT A LÉNYEG, screen 100 százalékról
-Felraktam a vistát ujra, grub eltünt.
-Ujraszerettem volna rakni a boot-menüt:
-Beraktam az ubuntu cd-t, amiről feltelepítettem. A cd menüjében azt választom, hogy indítás a számgép módosítása nélkül, hogy a lemezről bootoljon az ubuntu, hogy visszahozzam a grubot, de nem bootol be, hanem az alábbi két verzió lesz:
1. Ubuntu logó alatt megy a betöltő sáv, és amikor véget ér, akkor csúnya módon elmosódik a kép(mint, amikor a régi játékoknál lefagyott a game), és az elmosódás után le is fagy.
2. A másik törénés, meg EZ, hogy ilyeneket futtat
Erre tanácsoltad a memtest-et, azt megcsináltam.
Tudnál segíteni?
köszi -
#3528 Még régebben tán pont a Hupon olvastam egy topikot, amelyben az ion ablakkezelőt vesézték ki, és egy fórumozó azt akarta tudni, hogy jól megy-e compizzal? :) -
#3527 Compiz kikapcsolásával meglódul a rendszer. -
#3526 Az lehetséges, mert én is kapásból a VGA drivert tettem fel. Annyira nem zavaró, csak láttam már sokkal gyorsabban is bootolni Ubuntut. Meg nekem mintha maga a rendszer is lassúcska volna...