11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Nem tudom... majd meglátjuk...:) Úgy vettem észre a zárt meghajtók első aktiválása kakál bele a rendszerbe. Friss telepítéskor még minden oké. Utána valami megváltozik, de nem tudtam rájönni mi. Lényegében nem olyan zavaró probléma, 1 percem mindig van:)
  • zeli
    Tehát akkor a koalában már nem lesz semmi prb. ?
    Mert akkor inkább tényleg megvárom azt..
  • MerlinW
    /boot/grub/menu.lst -kernel sorának végére biggyeszd oda ezt:
    all_generic_ide

Ezzel megszűnik az ata probléma. A GDM mindig is problémás volt bizonyos környezetekben Jauntyban,megoldást nem tudok rá (nálam sem tökéletes). Lassan itt a Koala, addig húzd ki.
  • zeli
    A teljes boot összesen 1 perc. Miután a bootloaderben rányomok az ubuntura, bejön az ata hiba, utána az ubuntu logó...ez viszonylag gyors, és utána fekete képernyő és tölt...aztán szép lassan bejön az egér, és használható lesz a rendszer. de sztem ez az összbootidő elég sok...
  • MerlinW
    Az világos, de ő 1 perces várakozásról beszél:)

Akkor tehát. Most az tart sokáig amíg megjelenik a kurzor, vagy az miután már megjelent?
  • zeli
    jahj, sry, 1esnek néztem.

/dev/sda lemez: 500.1 GB, 500107862016 bájt
    255 fej, 63 szektor, 60801 cilinder
    Egység: cilinderek 16065 * 512 = 8225280 bájt
    Lemezazonosító: 0x3c253c24

Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
    /dev/sda1 * 1 5222 41945683+ 7 HPFS/NTFS
    /dev/sda2 5223 57447 419497312+ 7 HPFS/NTFS
    /dev/sda3 57448 60736 26418892+ 83 Linux
    /dev/sda4 60737 60801 522112+ 82 Linux lapozó / Solaris
  • MerlinW
    l mint lajos
  • zeli
    Találtam egy ilyen részt:

[ 2.316012] ata1: softreset failed (device not ready)
    [ 2.316053] ata1: failed due to HW bug, retry pmp=0
    [ 2.480021] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)

• Ability
    Hát ha tényleg nagyon lassú, akkor nyilván nincs, (meg hát ott volt a hibaüzenet), én csak arra gondoltam, hogy ha belépés után még 5 mp-ig fekete képernyőt kell nézni az a Compiz miatt van.
  • zeli
    A lassúságot fogtam a compizra, az ata hibát gondltam, hogy nem az okozta. Azért nem értem ezt a hibát, mert a gépben most nincs is ATA-s meghajtó (tudtommal)

fdisk: invalid option -- '1'

az alsó parancs az rengeteg mindent kidobott, innen melyik a lényeges ?
  • MerlinW
    Semmi köze a compizhoz. Lemezmeghajtókkal van baja, ahogy azt írja is.

sudo fdisk -l mit ír?
    sudo dmesg?
  • zeli
    Hm....így sem volt túl gyors...szinte semmit nem változott (boot: 53 másodperc)

az ata1re félreírtam a hibaüzit, ezt írja: softreset failed (device not ready)

nem tudom mi baja, elég friss ubi ahhoz hogy szar legyen, nem értem miért nem jó. :C
  • zeli
    jahh, azt hittem a compiz a 3. Akk kikapcsolom azt is és megnézem. :)
  • Ability
    Nekem nem bugos, viszont attól hogy ott a középsőre rakod még fut a compiz, csak ilyen lebutítottan, sok animációt kispórolva, de ugyan úgy be kell töltődnie XGL-nek és Compiznak, és ugyan úgy lassít.
  • zeli
    Nincs bekapcsolva a compiz. Direkt nem kapcsoltam be, mert az is rohadt bugos.... (a megjelenítésnél a középső jelölőre van állítva)
  • Ability
    Ext4 gyorsabb, de nem ott, amikor már a desktopot tölti be. Próbáld ki Compiz nélkül, nálam eszméletlen gyors volt. Ha beállítottam mondjuk 4-5 auto induló programot, és mondjuk olyan zabagépeket, mint FF, akkor is ahogy beírtam a jelszavan és entert nyomok, szinte rögtön ott várt minden, nem volt fekete képernyő, várakozás, rögtön beadott mindent.
  • zeli
    Hm, vmiért nekem nagyon lassan bootol be az opr. Főleg ott kell sokat várni, hogy bejön egy fekete képernyő, és az egér...
    a windows is gyorsabban bootol (!)
    bottnál az az ata1: syncronization failed szöveg jön be....
    lehet ext4-el gyorsabb lenne... nem tudja vki miért ilyen lassú ?
  • Gabo
    Clear Weatherre gondolsz?
    Meg kell adni a város kódját.
    Ha a weather.com-on megkeresed a várost, az oldal címében szerepelni fog egy kód. Pl.: Budapes esetében HUXX0002.
    Ez kell beállítani a screenletsben is.
  • SrAta
    Köszi a helpeket!
    Lenne egy gáz kérdésem
    Az időjáráselőrejelzőt a Screenletsbe hogyan kell beüzemelni?
  • MerlinW
    PCM-hez aslamixer környékén nézz körül, el tudod vele menteni a default értékeket.

Herélés tekintetében sokmindent nem lehet herélni. Induló alkalmazásokat ki tudod pucolni, ha nem kell onnan valami, Compiz-t kapcsolad ki. A maradékkal kapcs pedig ps aux, oszt nézz körül mi van ott ami nem kell:)

A lassú játékokat általában nem a rendszer hanem a fantasztikus video meghajtók okozzák:)
  • mumpic
    A kényelem miatt visszatértem az ubihoz. (:P)
    Két problémám akadt, az egyik az, hogy boot után miért van lenémítva a pcm channel, a másik az, hogy ugyanazon a vason miért szaggatottabb teeworlds-öt játszani? :(
    Ez utóbbihoz nincs valami tutoriál, hogy hogy lehet kiherélni az ubit rendesen, amolyan "lightweighting"?
  • MerlinW
    Google.

In ~/.gtkrc-2.0 insert this line

include "/home/<user_name>/.gnome2/panel-fontrc"

then create the file panel-fontrc in .gnome2, which consists of the following lines:

style "my_color"
    {
    fg[NORMAL] = "#ffffff"
    }
    widget "*PanelWidget*" style "my_color"
    widget "*PanelApplet*" style "my_color"
  • SrAta
    még1 kérdés:D
    Hogytom a menüben a betűszínt megváltoztatni, konkrétan a rendszer helyek stb ne fekete hanem fehér legyen
  • SrAta
    összecsúsznak a számok az előttük levő betűkkel a visszaszámlűálóban nálam
    megoldás?
  • SrAta
    köszi
    a menüt hogyan változtathatom meg? mert minden változik, csak az a 2 csík nem az alján meg a tetején a képernyőnek.
  • MerlinW
    Elég neki egy, de ha úgy esik jól, minden főbb elemet másik particióra pakolhatsz. A /home és /usr szokták általában, hogy újratelepítéskor megmaradjanak az adatok ala Windows. Web/szervereken a /boot és /var-t is a könnyebb mentés érdekében.
  • MerlinW
    Nem akarom elvenni a kedvet, távol álljon tőlem:) De az sem jó, ha nekem kell megoldani az ebből származó problémákat:)
  • Gabo
    http://www.gnome-look.org/
  • SrAta
    Nincs valakinek valami jó témája Compizra és Emeraldra?
  • SrAta
    20 gigás ext4es erre rakot a linuxot és egy 3 gigás swap a 20 gigás extnek csatolási pontnak /-t adsz és minden jó
    legalábbis ma raktam újra és fasza lett
  • momoxp
    Igen azt választottam:S de már nem értem ubuntunak hány partíció kell?
    elég 2 egy 20GB-os és egy 3GB-os a swapnak?
  • momoxp
    aham
  • SrAta
    /-t választottad mount pointnak?(csatolási pont)
  • momoxp
    feltelepítettem a win7et és utána az ubuntut de csak win7 indul autómatikusan nem jön be választási menü hogy melyiket indítsam hogy tudom ez beállítani?
  • momoxp
    Ubuntu telepítéskor ilyet válasz lehetődégeket ad partcícionálónál:
    /
    /home
    /root
    stb.....
    melyiket válaszam?
  • momoxp
    Ez a laptopom olyan dolgokat amik elvesznének máshol tárolok. :)
  • Orionk
    mit jelent a csúnya? azért csinálja ezt, mert nem ismeri fel a hardvert? előzőleg feltelepítette az ubuntut, de most csak live cd ről szerettem volna boot olni.

kösz
  • Orionk
    miért választottál a win7nek olyan nagy particiót.

Én win7 nek 50 gigát választanék, és a maradékot ntfs adat particiónak csinálnám, igy, ha egyszer reinstall van, akkor nem kell elvesziteni mindent.
  • SrAta
    újraraktam:D
    Lol negyede annyi idő alatt bootol ext4en:D
    elfelejtettem odanézni és má benn is volt:D
  • Ability
    Amúgy meg ne akard már elvenni a partizánkodni kívánó linuxos vakmerő kiskurvák örömét, Mester. :D:D:D

(Elvégre nekem arról szól az egész linux, hogy megismerjem, megtanuljam megoldani egyedül a problémákat, tapasztalatot szerezzek, kiismerjem ezt a világot, és elég jól haladok, mert pár tájékozatlanságból idő előtt feltett kérdéseket kivéve akármit elbasztam ( vagy a program helyettem, mint most) mindig meg tudtam oldani, szóval jó tanítvány vagyok. :D)