Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Flamer
slime001 loál 😄! 😄
az egész csak azért poén mert én még az életbe nem wgeteltem és raktam fel driver kézzel. nvidiam van nekemis és a rendszer simán felrakta automatán ami kellett 😄 csak a zárt meghajtókra kellett kattolnom és telepitette is 😄 és egyszersem "fosta" össze magát a rendszer. szerintem nálad lehet valami user error van.

http://loal.atw.hu

hát, nekem eddig csak poziitv vélemény-em van ubunturol...
msot épp rendszer újrarakás alatt vagyok
ubuntunak particio megcisnálok, és kvöetkezõ alkalom mikor doanéz ember már a dexen csücsül
midnen megy, hang, video, net, minden

vista: 2 napos drivervadászat és driverbelebuherálás után még midnig szar
sjanos game maitt kelleni fog egy xp, és az csak fél hangyafaszal jobb driverileg mint vista...

szoval nálam mezõnyhosszal nyert az ubuntu "egyszerüség" terén is 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Voldi
Hallo

Egy régebbi Gembird 5.1 Surround mikrofonos fejhallgatóm van. Az Ubuntura nem lehet telepíteni, Wine-nal sem. Valami ötlet?

LeonSilver
Hát az eszem megáll.Még a Saitek x52 is mûködik mindenféle külön driver nélkül... <#wow1>

\"Az állatvédők azért vannak a szőrmebundák és nem a bőrkabátok ellen, mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint a Pokol Angyalait... \"

slime001
Adok neki még egy esélyt! De ha ezzel a driverrel és meghal akkor kész ennyi nem szenvedek többet!

AVIRA - \"More than security.\"

MerlinW

[merlinw.org]

Sajnos taccsra vágtam a rendszerem....miután felraktam az ubuntut egy külön particióra és tetszett gondoltam más particióra rendezem át a dolgokat véglegesen.Formáztam az ubuntuval majd beléptem a windows-ba valamiért - de kékhalál! Beléptem a particion magic-ba de error, az már csak 1 sárga particiót talált az azelõtti 5 partició helyett és semmit nem kezelt.Utána próbáltam formázni a windows telepítõvel. Az felismerte a korábbi particiókat.Leformáztam azt az 1 particiót amin az ubuntu volt.De mostmár az ubuntu telepítõ is csak egy particiót látott..Ismét be a particion magicba a windows-os formázás után már látta a korábbi felállást de kiakadtam: 1 elõzõ particiót 2-szer jelenít meg, és egy másik korábbi particiót mutat ugyan de úgy hogy a képernyõröl is lelóg az ábrája, teljesen kinyúlik a monitorról - és üresnek látja.Egyszerûen megnõtt a merevlemez...Nagyon el vagyok keseredve mert több éves dolgaim voltak elraktározva ezeken a particiókon.Ha most a még a két egyforma particióból az egyiket törlöm akkor talán ezeket az adatokat is likvidálja...Most mit tehetnék?Esetleg hogy tudnám valahogy visszahozni a particiókat?
LeonSilver
Én utóljára annyira régen foglalkoztam linuxal, hogy csak na.
Most gondoltam kipróbálom ezt a disztrót.
Letöltöttem ( 64 bites, dvd ), feltettem.Minden flottul mûködik.
Frissítettem a csomagokat, feltettem az ajánlott nVidia drivert és most örülök a fejemnek mert tökéletes.Netezésre, erre-arra és néhány játékra ( http://www.playdeb.net/available_games.html ) ezt fogom használni.A maradékra ( Lock On, Falcon4 ) marad a windóz.

\"Az állatvédők azért vannak a szőrmebundák és nem a bőrkabátok ellen, mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint a Pokol Angyalait... \"

zico87
hugom gépe a következõ intel p3 533-as,256SD ram és ati 9250 vga akkor ubuntu alatt gyorsabb mint pl XP alatt ?

Mert XP-n elég lassú igaz ramot most rakok még bele!!!lehet én gépemen is kiköt 1 ubuntu veszteni nemveszthetek..irc ilyenek megvanak ugye ?COD szériával hogy áll vagyis futhatható ubuntun ?Válaszokat elõre is köszönöm

Mi az a számítógép és internet ??mindenki csak ezekről ugat

mumpic
MerlinW
boot menüben a recovery mode-ot választod, majd a root prompt-ot.

>> wget http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/173.14.12/NVIDIA-Linux-x86-173.14.12-pkg1.run
>> chmod +x NVIDIA-Linux-x86-173.14.12-pkg1.run
>> ./NVIDIA-Linux-x86-173.14.12-pkg1.run
>> reboot

Ennyi.

Nem olyan varázslat a linux, egyszerûen csak meg kell tanulni hsználni, mint mindent. A fél internet linuxos dokumentációkkal, leírásokkal van tele abszolut kezdõktõl a haladókig.

Ha lusta vagy ne linuxozz.
Ha sokat játszol mai játékokkal ne linuxozz.
Ha együtt tudsz élni a tûzfalakkal, vírusokkal, spyware-ekkel, és egyéb jóságokkal ne linuxozz.
Ha elfogadod, hogy rá kell áldoznod egy rendszerre az erõforrásaidnak 25%-át ne linuxozz.
Ha pénzt akarsz kiadni egy OS-ért és a programokért ne linuxozz.
Ha nem érdekel mit mûvelnek az alkalmazások a háttérben, szereted a zárt forráskódú programokat, sosem szeretnéd testre szabni õet, ne linuxozz.
Ha nem akarod biztonságban érezni magad és az adataidat, ne linuxozz.
Ha nem szeretnéd kihasználni a maximális inter és intranetes sávszélességedet ne linuxozz.

Ez ilyen egyszerû😊

[merlinw.org]

slime001
Bootol és tök fekete képernyõ! Rájöttem, hogy ha beírom a felh. nevet meg kódot vakon akkor tovább enged és végre fehér lesz a képernyõ!

mumpic
Miért nem írod le pontosan hogy mi a hiba, és hogy mit tapasztalsz? _Talán_ még segíteni is tudnánk.

slime001
Na kész ennyi! Nem bírtam megmenteni! Mégegyszer pedig nem fogom feltelepíteni

gabi89
Hát azért hasonlít a szítú nyilván elrémisztõ példát akartam,de ha ilyen gyorsan feladod a dolgokat akkor az iskolában késõbb munkahelyen is feladod hacsak nem változol

EGYENL?RE a tortát daraboljuk fel hogy mindenkinek jusson, de EGYEL?RE nem tortázunk, mert nincs senkinek születésnapja...

slime001
Én is szívesen kipróbálnám mert érdekel.

lck
Nekem volt néhány problémám az elmúlt 5-6 év alatt, amit kitartó próbálkozások után sem tudtam megoldani. Ezek win alatt csak "nextek" kérdése volt. Persze tudom, hogy ezek (elsõsorban) driver problémák voltak amirõl a linux nem nagyon tehetett.
mumpic
Én csak annyit mondok hogy kár feladnod, mert tetszene, csak egy picit kell hozzá keresni, és minden probléma megoldható. Jó sokra találtunk megoldást, együtt itt a fórumban, de a Linux fórumban is. A net is tele van kérdésekkel és válaszokkal, szerintem érdemes lenne még próbálkoznod!

slime001
Valahogy nem ugyanaz a kettõ!

gabi89
Gratulálok
Majd a munkahelyeden is az elsõ rossz dologra (vagy ha nem sikerül valami amit a fõnök mond) hagyd abba a munkát ás mond fel.

EGYENL?RE a tortát daraboljuk fel hogy mindenkinek jusson, de EGYEL?RE nem tortázunk, mert nincs senkinek születésnapja...

slime001
Igen értem! Csak így teljesen elment a kedvem az egésztõl. Nem volt eddig soha semmi bajom a Windowsal, csak gondoltam kipróbálom a Linuxot, de ennyi elég is volt!😊

lck
Lehet azt is szeretni. Annál nagyobb a sikerélmény, ha mindent be tudsz állítani. Ha valami nem megy, pár hét fórumozás és már meg is oldódott a problémád. Ez aztán önbizalmat is ad...
( Mielõtt nekem esne valaki - nem bántom én a linuxot - használtam is elég sokat - de már nincsenek exibicionista hajlamaim. Egyedül csak az Amarok hiányzik )
slime001
Igen! Sokkal kényelmesebb, mint egész nap azon szenvedni, hogy keltsem életre az OS-t!

lck
Szóval akkor maradtál egy Nextgombnyomkodó egységsugarú user. 😊
slime001
Feltettem az Ubuntut! Szólt, hogy töltsem le a videókártyámhoz a drivert. Letöltötte, felrakta majd következõ "indításnál" nem indult a rendszer! Maradok a Windowsnál.

MerlinW
Igaz amit írsz, de úgy vettem észre a 8.04 lassabb lett mint az elõdei. Mármint GB memó alatt. Természetesen 256/512MB-al még mindig használhatóbb mint az XP.

[merlinw.org]

Flamer
ajánlott de nekme 256MB-on is elfutott compizzal együtt 😄 igaz nem volt hejjde übergyors de használhatóbb volt mind a windoz 😄

http://loal.atw.hu

MerlinW
Compiz nélkül is ajánlott 1GB memó. Ha nincs annyi, akkor Xubuntu.

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Pidginhez is es emesenehez is letezik tudtommal msn plus plugin, ami ha nem is tokeletes, de legalabb a szinezeseket lekezeli.
Alapvetoen kevesbe eroforrasigenyes az Ubuntu, mint a Windows, de azert egy nagyon gyenge gepen peldaul nem kell a compizt eroltetni 😄

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

pidgin vagy valami hasonlo, kezelik gyk mind msn-t

igen

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

zico87
Hello egy olyan kérdésem lenne hugom gépére akarok fölrakni egy ubuntut és msn banban vagyok létezik ubuntu alá msn plus..mert sajnos windows alatt mindenki használja szinte és sima ubuntus msn nemjelenití meg.

+másik kérdésem menyire ramigényes az ubuntu kevesebb rammal beéri mint az XP ??

Mi az a számítógép és internet ??mindenki csak ezekről ugat

HiPPoNaX
Nem, a windowsos virusok nem. Linux ala is letenek ugyan virusok, de nagyon kis eselyed van virust kapni. Az AVG-nek pl. van linuxos verzioja tudtommal.

Sziasztok!

Köszi mindent!

Esetleg linux alá tudnátok valamilyen viruskeresõt ajánlani?
Windows alatt most nod32 van, de csak azért nod, mert ismerõsöm megvásárolta, és ideadta nekem is a kódját.Mind1...

SZal most akkor a linux-ot is megfertõzhetik a windows os virusok?

THX!

ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!

MerlinW
- Jelenleg több mint 4000 különbözõ linux "fajta" (disztribúció) van. (www.distrowatch.com)
- Feodora csak egy linux disztribúció a sok közül.
- Feodora Redhat alapú, nem debian.
- Linuxnak 256MB memória felett bõven elég 1GB swap terület, abból is max pár MB-ot fog használni.

- Ez itt az Ububtu linux topikja, a Linux fórum itt van

Leírást találsz:
- google linux alapok kulcsszó alatt
- visszaolvasol ebben és a Linux topikban
- legjobb választás a könyvesbolt. Jó tankönyvre nem sajnáljuk a pénzt.

[merlinw.org]

mumpic
Hehe, nem látod jól, nem tudok túl sokat, és nem mondanám határozottan hogy értek a linuxhoz. Én is csak egy éve kezdtem ismerkedni vele. :o)

www.hup.hu -n található Unix történelem nem rossz iromány, érdemes elolvasni, ha érdekel az ilyesmi akkor tetszeni fog, az egész linux dolog kialakulásáról van benne szó.

A www.distrowatch.org -on pedig a különbözõ disztribúciók leírásai vannak, mindig frissülnek, lehet rájuk keresni, van toplista meg ilyenek.

A www.szabilinux.hu -n pedig sok doksi van, hasznosak, de némelyik elég régi.

A Fedorát még nem próbáltam, AZ ubuntu pedig a debian egyik forkja. www.ubuntu.hu tessék olvasgatni, ott is van sok érdekes dolog.

Más:

A fedora 8-as a legujabb linux? A debian továbbfejlesztése?

Vagy mi? vagy hogyan vannak ezek, az ubuntu egy külön linux tipus? 😄

THX

Szia!

köszi

Látom, hogy sokat tudsz, értesz a linux-hoz.
Tudsz valamilyen infót adni, hogy honnan tudnék többet megtanulni róla?
Esetleg nincs valamilyen digitális könyved ?

THX

mumpic
Még sosem próbáltam.

A swap arra kell, hogy a memória az általa éppen nem használt területeinek a tartalmát ráírja. Ha például hibernálod a gépet, akkor az egész tartalmát kiírja, ezért kell legalább akkor swap mint amekkora a memória. Lehet nagyobb, de nem sok értelme van. Érdemes úgy megválasztani a swap helyét, hogy ha esetleg bõvíted a memóriát, akkor tudd hova növelni a swapot is.

de lehet nagyobb is?

Köszi

Egyébként mit gondolsz a Kiwi linuxról? és mire kell a swap partició?

mumpic
Igen, legalább akkorának kell lennie. Sok sikert!

SZiasztok!

SEgítséget kérnék, linuxot fogok telepíteni most elõször.
Kiwi linux-ot.

Kérdésem az lenne, hogy a linux swap partíciónak ugyanakkorának kell lennie, mint amekkora ram van a gép-ben?
Nekem 512 ddr megabájt ramom van, azaz akkor a linux swap partíciónak 512 megabájtosnak kell lennie?

Elõre is köszi szépen.
Üdv.,

HiPPoNaX
Izlesek es pofonok, szerintem teljesen felesleges agyondekoralni a rendszert. (Meg a vista kinezetetol is a hideg futkos a hatamon 😄) Viszont ha teged erdekel a tema, akkor ajanlom homeless egyik hozzaszolasat egy ubuntu vistasitasat illetoen, illetve a ra erkezett valaszokat, amik kozott ki is fejti, mivel csinalta.

TothLaci
Én már láttam. Igazából csak a szívás volt vele. Linux azért más. Igaz, nem indul el minden program, igaz, hogy a legtöbb Windowsos program halott, de ez van.

Ami igazán hiányzik, az a túl sok csicsa. Le kéne nyúlni Vista kinézetét, úgy, ahogy van, és kicsit mégjobbá varázsolni, hogy ez legyen a Linux Vista
mumpic
Nem is tudtam hogy a vistának külön van bútlódere.

update: sikerult megoldani, EZEN az oldalon tokeletesen le van irva lepesrol lepesre, ha vkit erdekel😊
sziasztok egy kerdesem lenne.
vista mellé telepitettem ubuntut, es amikor elinditom a gepet, ugye kivalaszthatom, milyen oprendszert akarok inditani. es aprosag, de szeretnem, ha a vista lenne az alapertelmezett oprendszerem, azt hasznalom tobbet. valaki tudna esetleg segiteni, hogy hogy allithatom ezt be? köszi!
Palinko
ne ilyesztgess vistával 😄 nem csak a csili villi kell, nekem megnyugtatóbb és folyamatosabban ugrálnak az ablakok compizzal, de túlélném ha nem lenne compiz, de glxgearsnál ne legyen már 60FPS meg 100% proci terheltség :S
MerlinW
Azt, igen.
Nem tudtam, hogy villognia kell😊 Fel sem tûnt😊 Megváltozik az ikonja, azt figyeltem mindig.

[merlinw.org]

mumpic
Ubuntu hardy-t használsz? Nálam az a bánata van a metacitynek hogy nem villog a tálca pl msn üzenet érkezésekor. A netet végigböngészbe sok embernél elõjött ez, de megoldás nincs.

MerlinW
A videólejátszás alatti villogás nálam is elõjött (ATI-s Catalyst 8.8 van fent), de teljes képernyõre váltáskor megszûnt.

Végül megoldottam a problémát, kikapcsoltam a Compiz-t, mert egyébként is felesleges csilivili. Ha csilivilit akarok, ott a Vista.

Metacity powa😊

[merlinw.org]