11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Betettem fejlécbe őket.
  • MerlinW
    Nekem otthon a /home/merlinw-re van egy NTFS partició csatolva, oszt annyi:)

Amihez jogosultságkezelés kell azt egy /usr/merlinw nevű könyvtárba pakolom ami symlinkelve van a /home-ba:)
  • Ability
    Van rá megoldás, de nem érdemes velük foglalkozni. Ext1 és Ext2 idejében még egész stabil, éppen használható megoldás is volt. Ext3 óta egyik alternatíva sem megbízható. _Kicsit sem!_ Nem érdemes szórakozni vele, mert könnyen elbarmolja a dolgokat.

Egyébként most olvastam nem olyan régen, hogy az egyik alternatíva most célul tűzte ki, hogy az Ext4-et is gond nélkül támogassák, míg az Ext3 támogatást rendbeteszik. Bár nem nagyon emlékszem már, hogy pontosan miről, milyen programról, pluginról volt szó, de én nem szórakoznék vele. Apró, Linux-szal kapcsolatos adatokat tárolom az Ubi partíción, nagyobb adatokat (filmek pl.) pedig egy NTFS partíción. Ezeknél úgyis teljesen mindegy, hogy milyen minőségű (teljesítményben) az NTFS támogatás, csak a rendszer ne kerüljön NTFS-re.
  • Ability
    Nu, visszajöttem. :)

Merlin: álladó probléma/téma a bootolás, bootmenük, helyreállítások. Bannerbe valami jól látható helyen, kezdők számára is egyértelműen ki lehetne tenni ezeket a linkeket:

Kimondott Linux/XP/Vista/Win7 boot helyreállító leírás (Rövid, csak a lényeg, általában elég is ennyi.)

GRUB2 részletesebb leírás, helyreállítással is foglalkoznak
    (Nagyon pöpec leírás, érdemes megnézni! ui.: Legtöbben Ubuntu-t használnak, ott már új installnál a GRUB2 az alapértelmezett, és úgyis csak az új felhasználók fognak szívni vele. GRUB1-hez nem találtam hirtelen normális, helyreállítást is tartalmazó leírást.)

Tömör, de részletes, hivatalos leírás Vista és Win7 boot helyreállításhoz.

XP-hez egy elég hosszú, de a helyreállításhoz szükséges leírást is magába foglaló útmutató.
    (Csak akkor érdemes tanulmányozni, ha a legelső linken található tartalom nem segít.)
  • precision
    hát az a link 2005 -ös :D az az informatika nyelvén azt jelenti, hogy időszámításunk előtti :D

Itt van egy leírás, hogy mit hogyan, nem tűnik bonyolultnak :)
  • Ryleh
    a link benazik,,azaz az elso oldalan van a leiras,,,sorry:(
  • Ryleh
    mint newbee ,szeretnek egy rendhagyo keressel fordulni atopic tagjaihoz:

egy nem egyszeru,de legalabbis par napos linux felhasznalonak,azaz nekem kisse bonyolult telepitessel kapcsolatban van.
    tobb kulf.topicban is sirnak a userek,ho nem egyszeru eset.
    van rola angol HOW to....s nem is az ingliz a gond.
    szeretnem ha valakiu ezt a tutort atforditana nekem ,ugy mint egy valoban kezdo szamara is ertheto s kivitelezheto legyen...

a cucc: a maya progi beiizitasa
    ez az angol How to:
    How to

amiben eddig ok volt:
    az atkonvertalas sikerult,elvileg a flexlm mappa is ok,,,benne a WIN alatt megmaceralt(....sic!)...filevel.
    viszont vhol elakad a folyamat......ezert szeretnek ebben segitseget kerni egy un.:szajbaragosabb,lamaknak is szovegezett tutorral...
    ha vki raerne erre,nagyon megkoszonnem:))
  • Flamer
    hát azmár hax. :D
    énis inkább ntfs-re tolok le laposon. mer sjanos még mindig kell pár dologra a win :| yó ok. számomra:D
  • precision
    a windows nem tudja olvasni/írni a linuxos fájlrendszereket... ellenben az ubuntu gond nélkül írja/olvassa az ntfs -t

tehát ha ntfs -es partícióra töltesz le fájlokat vagy hozol létre, akkor azokat fogod látni windowsban is... ha a linux partíciójára, ami ext3 v. 4 akkor nem (bár lehet van rá megoldás, pl vmi total commander plugin, de alapból nem látja őket)
  • nesto
    Nekem is szintúgy repültek a régi oprendszerek, xp-t kellett telepítenem, mert a vista recovery cd nem bizonyult elégnek, nem telepítette magát.
    Még egy utolsó kérdés: Ubuntu ugye ext4 fájlrendszert használ. Mi van akkor, ha feltelepítek egy ubuntu-t, és használom tehát új fájlokat hozok létre, másolok, áthelyezek, torrentezek, aztán később váltok windowsra. Minden fájlt ugyanúgy fogok tudni használni mint eddig?
  • Ryleh
    koszi,,
    nem sikerultsehogy sem,,azaz a regi xp zuzda,,,s uj winxp,utana fullban a Ubu,,igy a normalis,es aktualis GRUB mar nem fals...azaz muxik,,(konkluzio:semmi:))))
  • precision
    lehet hülyeség vagy én nem értem a dolgot de a full ubuntu telepítésnél válaszd azt hogy a rendszerbetöltőt (grub) az mbr -be telepítse

ekkora lesz egy boot menüd, ahol ki tudod választani hogy melyik oprendszer induljon

valszeg meg lehetne oldani teljes telepítés nélkül, de hogy pontosan hogy azt nem tudom... így elsőre vmi livecd -s bebootolásra tippelnék ahol kiadnék egy apt-get install grub -ot... de majd a szakik megmondják, hogy hogyan :D
  • krisz940122
    csősztök:)
  • Ryleh
    nah,bejott amitol tartottam:(((
    win ben uninstall a live telepitett (win melle)Ubuntu.
    restart,
    install lemezrol egy total kulon fizikai vinyora,,telepitesnel az opcio:
    "csak erre a hdd re rakja az Unbut."..
    telepites 100%,restart,,,lemezt kiveszem,ahogy keri...
    erre a regi livet keresi,s mivel az nincs: <Windows Root> system32\hal dll bibis,azaz...se uj Unbut,se regi,lemezrol csak az install menne ujbol,stb,,
    most meg a josagos,de utálomXP rol nyavogom ezt,mert ez meg megy:(((

megoldas???
    mindig a regi livet keresi majd,,,?
    mert hogy ezt hogyan tudom kivakarni a xp melleol,lovesem sincs,,az uj vinyon a full ubuntu meg elerhetetlen:((
  • nesto
    ha az elsőt választom mi a további lépésí, azonnal elkezdi telepiteni, vagy ott esetleg tudok javitani a boot menün?
  • nesto
    DE ha valaki mégis megtudná oldani a boot problémám irjon nyugodtan, nem szivesen b*zom el a délutánom egy vista telepitessel
  • nesto
    visszatudtam hozni a vista-t, úgy hogy megint felraktam a külső meghajtóra az ubuntu-t. gép inditasnal ismét előjön az ablak, hogy melyik oprendszert inditsa. igy most már kitudom menteni a dolgaimat, de gondolom ha letörlöm a linuxot külső hdd-ről ismét ugyanott fogok tartani, mert ezt a fixboot blabla parancsokat vista alatt nem tudom sehova beirni.
    marad a kimentés, c-re új vista telepitese aztan külső meghajtó formázása, és szabadon felhasználása
  • zeli
    értem. én Virtualboxban ki is próbáltam XP-vel, működött
  • MerlinW
    DX9 2009 Aug telepítés - Wine-ra:

script lement, futtathatóvá tesz, indít, kiválaszt, kattint:)
  • MerlinW
    Az elsőt válaszd
  • gothmog
    A visszamásolást majd a firefox telepítése elött kell meglépned, és akkor az újonnan telepített ff emlékezni minden előzményre/jelszóra.
  • gothmog
    "most már elég lenne az is, ha csak még utoljára betudnék lépni, és a firefox által mentett jelszavaimat átmásoljam a d-re"

Az a baj, hogy vistán nem tudom, hol tárolódik ez a mappa. Win7-en (nekem) c:\Users\(saját nevem)\AppData\Roaming a mappa. Talán a vistában is ugyanitt lesz. Az ebben levő "Mozilla" mappát kell mindenestől lementeni, majd ugyanide visszamásolni a Firefox fájljait. Névnek az újratelepítés után ugyanazt add meg, ami eddig volt.
    A másolást meg tudod csinálni, berakod az ubuntu telepítőjét, elindítod "Ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül" - módban, aztán szabadon másolgathatsz bármit, amit csak akarsz.
  • nesto
    igen. pontosan 3 pont közül lehet választani: windows helyreálltás az első partición, helyreálltás az egész merevlemez-meghajtón, helyreállitás az egész merevlemez-partición 3 particióval. nem merek tovább menni, mert félek akkor végleg törli a c-n való dolgokat. lehetetlen, hogy ne tudjam egy ilyen baki után elinditani a rendszert...
    most már elég lenne az is, ha csak még utoljára betudnék lépni, és a firefox által mentett jelszavaimat átmásoljam a d-re :(
  • Ryleh
    koszi,,,:9
  • MerlinW
    Wines-t (Wubi) lehet uninstallálni Windows alól. Tedd meg, majd telepítheted CD-ről a normált.
  • Ryleh
    hali...eddig live modban WIN melle van telepitve az Ubu.
    Most kiirtam rw-re,szeretnem egy kulon vinyora tenni s nem WIN ala,melle...
    siman telepitem vagy torolnom kell a regit?...ho ossze ne akadjon?

a win ala telepitett pici helyen van,swapra is kicsi,,emellett megtetszett annyira hogy egy teli,kulon 120gb-s vinyon csak ez legyen,fuggetlenitve a xp-tol...

koszi
  • gothmog
    A vistánál már nem helyreállító konzol van, berakod a telepítőlemezt, boot, és a telepítő grafikus felületén a lehetőségek között lesz valami ilyen hogy "rendszerindító helyreállítása".
  • zeli
    Előbb írták is. :)
    Tedd be a Vista lemezt és a helyreállító konzolon írd be: fixboot C: utána fixmbr (azt hiszem így kell, én még ezt nem csináltam)
  • nesto
    frankó, nem tudom inditani a rendszert, az előbbi hibával "GRUB loading. error: no such disk. grub rescue>" megáll töltésnél. valaki kérem irjon megoldást, hogy valahogy bootolni tudjam a c:-n lévő vista-t.
  • nesto
    most leformázom a külső vinyót megint, a linuxot úgy döntöttem majd felrakom a vista helyére később, csak abban reménykedem, hogy ezután (ha kész a formázás) gép indításánál már nem fogja kiadni az ablakot hogy válasszak melyik oprendszert szeretném indítani, és a vista is indulni fog magától.
  • HiPPoNaX
    Ugy tunik, a grub nem a kulso vinyo mbr-jebe feszkelte be magat, hanem a rendes vinyodra. A betoltodeshez szukseges fajlokat viszont a kulso vinyon tarolja, ezert a hiba. Tedd fel a grubot a kulso vinyora, a normal vinyorol meg irtsd le a grubot a vista telepito segitsegevel (fixboot, fixmbr)
  • nesto
    Ha minden igaz, akkor külső hdd nélkül a laptopon lévő vista-nak kellene indulnia, de nem ez történik
  • nesto
    Felraktam a külső meghajtóra a linuxot, úgy ahogy írtátok, 1gb swap, meg másik partícióra ment az oprendszer, de nem az történik amit írtatok. Ha rávan dugva a külső hdd akkor indul a linux, ha lehúzom akkor meg ezt írja: GRUB loading. error: no such disk. grub rescue>
  • Ryleh
    koszonom!:)
  • rágógumi
    Boldog karácsonyt!
  • HiPPoNaX
    Ha windows alatt drivert frissitesz, annak semmilyen hatasa nem lesz az ubuntura, tedd nyugodtan. Ubuntu alatt altalaban nincs szukseg kulon driverezgetesre, felismer mindent magatol es ha zart forrasu drivert kene alkalmazni, rakerdez, teheti-e (ezt az ablakot latod a #5341-es hsz-ben).
  • Ryleh
    a 3d-s kartyamat mar unbutu alatt oldottam fel,be is frissitette,alkalmazza:)
  • Ryleh
    baromal eslotti kerdes:
    Letezo Win xp melle tettem az Ubuntut.Mint win ujrainstallnal mindig felteszem az alaplapi drivereket,graf drivert,stb,,,itt is tehetem ezt?azaz nem barmolok bele semmibe sem,mert ez mar a unbu frissitese utan jonne,?......porog a rendszer,azaz eddig minden ok,mint a frissitesekkel,mint egyeb modon,,,osszeomlas nuku,
  • MerlinW
    De, nálam is csinálja, a hiba ott van, nem nálunk.
  • MerlinW
    Kellemes ünnepeket mindenkinek!:)

(Jött új Moonlight FF ext, megy vele az rtlmost.)