11431
Ubuntu Linux
-
#5532 Mindenesetre elég furcsa kapásból pár dolog pl. a betűtípus, amit ahogy látom nem lehet megváltoztatni a firefoxban egykönnyen, könyvjelző eszköztára is pl jóval vastagabb mint a windowsba, ezt pedig nem is lehet változtatni.
Tömör gyönyör nézetben az ikonok is blank-ok, nem nagyon látszik melyik fájl miféle:)
Egyéb erőfeszítéseimben próbálok normális lejátszót találni, ami legalább a Windowsbeli KMplayernek szintjét eléri.
Nomeg a notebook hangerőszabályzójára is csak késéssel reagál szegény, óvatosnak kell lenni.
Az Audacitynél meg egyszerűen egyik csatornáról sem vesz fel közvetlenül hangot a gépről, csak a mikrofonról, míg windowsban egyszerűen a sztereó keverőre kellett benyomni :)
Mert az még csak egy dolog hogy az about:configban átállítom ami nem úgy volt ff-ben..
A lényeg, hogy legalább hasonló, de ne félmegoldásokat találjak ebben a rendszerben :) -
#5531 Áthidaltam a problémát Windowsos installálással, de még így is az extensionokat külön kellett átrángatnom mert nem tette a helyére.
Most már minden egyes könyvjelző + kiterjesztés a helyén :) Érdekes volt kutakodni a fájlok után -
#5530 Akkor szerintem sehogy, hacsak a backup véletlenül nem sima zip és nem lehet belőle kimásolni az anyagot. Mozbackup nincs Linuxra és egyébként sem hivatalos Mozilla alkalmazás.
Nomeg szerintem tök felesleges ilyen cuccokat használni olyan programok esetében, mint FF, hiszen mindent egy könyvtárban tárol, amit kézzel ugyanannyi idő menteni. -
#5529 a régi win-es profilom nincs önmagában sehol, hanem szokás szerint egyetlen Gmailre mentett Mozbackup-fájlban van a firefox Összes létező beállításával együtt.. :) -
#5528 Csak másold be a régi Win-es profilodat a /home/user/.mozilla/Firefox/Profile könyvtárba, a profiles.ini-ben pedig a "Path="-t írd át az új nevére.
A megszokással kapcs, ajánlom hogy nyomogass végig minden létező menüt, programot, illetve less rá a banner-ben levő documents menüre. -
#5527 Üres szavak :)
először meg kell szoknom mi hogy van -
#5526 Az élet és a tapasztalat:) -
#5525 Hm. Mozbackup-ot nem lehet linuxra telepíteni? vagy mit használjak? Visszatölteném a Firefoxomat. -
#5524 Ezt miből gondolod? :) -
#5523 Az eddigi hozzászólásaid alapján van egy olyan érzésem, hogy nem fog sokáig tartani a Linux korszakod, persze ne legyen igazam:) -
#5522 Lesöpörtem a Windowst :)))
nem tudta, telepítettem pendriveról :)
de hogy magyarul mennyi ez meg az, nem voltak jók, persze hogy angolul azonnal megtaláltam mit és hogyan kell -
#5521 Ha a Lucid-ban még nem is, a 10.10-ben valszeg már az lesz. -
#5520 Az csak az eszköz neve, szerintem ha tudja olvasni a DVD-t, akkor bootolni is tud róla.
MÁS: jelentem, kipróbáltam újra egy külön profilon a Gnome Shell-t. Nagyon pöpec cucc lesz, kicsit használtam is (~15perc), ha majd stabilabb lesz és jól integrálódik a rendszerbe, akkor tényleg ütős lesz. Valahogy megvan az a puritán érzet, mégsem lehet összehasonlítani egy OSX-szel, ugyanakkor meg valahogy kényelmesebb is volt talán. -
#5519 hát BIOSban bootolásra ugye a CD-ROM-t írja, de úgy se megy, akármilyen sorrendet is állítok be -
#5518 Mi tud csak CD-ről bootolni? Szerintem ez nem függ semmitől, géptől sem. Én mindig DVD-re írok mindent, a bootolható dolgokat is. A DVD olcsóbb és több hely is van rajta, szóval én már CD-vel ezer éve nem foglalkoztam.
ui.: mellesleg ha jól emlékszem rád, akkor nagy TF2 játékos vagy/voltál, szóval olyan elavult géped sem nagyon lehet. :D
ui2.: lévén hogy a Vista/Win7 meg már rá sem fér egy CD-re (talán az XP is nagyobb már), úgy gondolom muszáj lenne bootolnia DVD-ről is. :] -
#5517 Nero-val, nem nrg képfájl, hanem rajta vannak a fáljok
csak CD-ről tud bootolni -
#5516 Ha nem boot-ol DVD-ről az csak a te hibád lehet. Ugye nem az iso-t írtad rá, hanem "DVD írás képfájlból" megoldással?
Boot prior, szerint első helyen van a DVD? -
#5515 mindegy, már kiírtam DVD-re, mert a pendriveról úgyis letörölném, de DVD-ről sem sikerült bootoltatni. -
#5514 Kicsit guglizol látod, hogy külön program kell a pendrive-ra való telepítéshez. -
#5513 nem megy pendriveról (nem mappa, hanem a közvetlen fájlok vannak rajta, ki is írja a pendrivre névnek hogy install ubuntu)
Hiába állítgatom a boot priority-t azt írja csak hogy missing operating system -
#5512 A partícionáló hasonló, mint a Windows telepítésnél látható, csak annál jóval egyértelműbb számomra. Legalábbis itt nincs ilyen hülyeség, hogy a C az mindig egy dinamikus partíció, ami egyszer ezt, máskor másik partíciót jelöl. Egyébként a linux támogatja az NTFS filerendszert, szóval látni fogod a partíciókat és a fileokat is, használhatod is. Ha van pl. egy adattároló pőartíciód, akkor azt ugyan úgy használhatod tovább formázás nélkül. Sőt, még a linuxot is telepíthetnéd NTFS-re, csak nem ajánlott.
Egyébként filerendszerre jó példa, hogy az XP-vel debütáló (de akkor még nem alapértelmezett) NTFS filerendszer előtt pl. nem lehetett 4 GB-nál nagyobb fileokat tárolni vagy megnyitni. Az Ext4-es filerendszert meg úgy demózták, hogy SSD lemezzel 3-4 mp alatt teljesenen bebootlhat a rendszer. :D Én amikor átálltam rá, akkor 5mp alatt jutottam el a login képernyőig, ami azért már majdnem teljes boot, viszont a Gnome nem a gyors indulásról híres. Főleg most nálam, amikor már tele van pakolva a gép mindennel, és bár nem a programok lassítanak igazán, hanem amíg a Gnome átnézi az összes gconf-os custom XML szarságot. Ami végre a Gnome3-al megszűnik. :] -
#5511 tehát nézzem melyik a 30GB-os hely hogy ne oda telepítsek. ty
látni fogom a windows alatt feltöltött fájlaimat?
Ez az egész egyébként úgy kezdődött, hogy untam már hogy a Word nem képes beszúrni egy szimbólumot lefagyás nélkül, aztán -> openoffice, gimp, szabad szoftverek stb. aztán ez :) -
#5510 Ha LiveCD-ről indítottad, akkor hozzáférhetsz a Rendszer -> Admin -> GParted partíciókezelőhöz. Itt látod a kötetcímkéket is, illetve szerintem kényelmesebben lehet partícionálni benne, amit utána a telepítéskor használhatsz is. Van lehetőséged egy meglévő partícióról lecsípni a szabad területből, és abból új partíciót készíteni úgy, hogy a rajtalevő adatok is megmaradnak. Egyébként filerendszer, kötetcímke, teljes terület, felhasznált és szabad területből lehet megtudni egyszerűen melyik partíció melyik. Illetve a sorszámból. Windows alatt C, D, E betűjelek vannak, linux alatt kicsit "gépiesebb", de egyértelműbb jelölések vannak.
sda1 = első SATA merevlemez, első partíció
sda2 = --||-- második partíció
sdb1 = második SATA merevlemez, első partíció
Tehát betűjellel sorszámozva vannak a merevlemezek és számokkal sorszámozva a rajtuk levő partíciók. Azt hiszem, hogy itt nem nullától kezdődnek a sorszámok, de ennek nem árt utána nézni, mert némiképp káosz van belőle. Valahol 0-tól indul a sorszám, valahol 1-től.
2. pont: sokmindenben. Sebesség és teljesítmény. Egyedi szolgáltatások, mint pl. maximum fájméret, maximum szűmú állomány egy könyvtárban való tárolása. De beleszól pl. az indexelő szolgáltatásokba is.
ui.: a Google is most vált Ext4-re, mert ezt találta az XFS mellett a leghatékonyabbnak, viszont valószínűleg journaling nélkül fogják használni.
3. pont: bootloáskor megkérdezi a használni kívánt nyelvet, azzal települ is. A telepítés után az update manager még frissíteni fogja a nyelvi állományokat is a teljeskörűbb és pontosabb fordításhoz. Illetve telepítés után is bármikor nyelvet lehet változtatni. -
#5509 na, a felét már letöltöttem
1. hogy látom hol van a windows, hogy manuálisan ne oda telepítsem
2. egyébként miben különböznek a fájlrendszerek (windowsban C:-re pl. NTFS-t ír)
3. auto. magyar lesz vagy lehet nyelvet váltani? -
#5508 DVD-re is kiírhatod.
A partícionálás itt is olyan mint Windows alatt. Amikor telepítésnél bejön a partíció választás rész, akkor tesz neked egy ajánlatot, hogy ő felrakja magát x helyre. Itt válaszd ki az egyedi, manuális lehetőséget, és te mondod meg, hogy hova települjön. Ugye Windows alatt is vannak filerendszerek. FAT, FAT32, NTFS. Linux alatt is több filerendszer van. Kiválasztod a kívánt partíciót, a tulajdonságainál kiválasztod az Ext4-es filerendszert. Ami pluszban hozzájön az a csatolási pont. Lehetőséged van arra, hogy a rendszer különböző részeit különböző partícióra tedd. Ez kb. olyan, mintha Win alatt a Users (régebben Doc & Settings) mappát egy másik partíción tárolnád, így amikor újratelepíted a dolgokat, akkor vissza lehet csatolni ezt a pontot, így a rendszer az előző beállításokkal dolgozik. Ha a backslash-t (/) választod, akkor az olyan, mint egy natúr Win install, az összes dolgát egy partícióra teszi. A SWAP pedig ugyan az mint Windows alatt a lapozófile, csak itt egy külön kisméretű partíciót használnak erre a célre. Ezt is vissza lehet állítani file alapú tárolásra, de nem érdemes. -
#5507 nekem 30 GB foglalt 60GB szabad
(+ van egy 300GB-os tároló de az most mindegy =) -
#5506 csak DVD-im vannak
a #5504 2. része partícionálás még nem teljesen tiszta -
#5505 Ha windows alatt telepíted, akár daemon tools-al, vagy hasonlóval is mountolhatod a CD képet, nem muszáj kiírnod. A Win alatti telepítés (wubi) nem nyúl a windows-hoz, úgy telepíti az Ubuntut mint egy Windows-os programot. Telepítés után, megjelenik a bootmenüben és használhatod restart után, váltogathatsz. Ubuntu egy nagy fájlban lesz benne (virtuláis fájlrendszer - mint a virtuális pc-k, Virtualbox, VMWare, stb esetében)
Ha valóban ki szeretnéd prbálni, akkor kiírod CD-re, boot-olsz róla és külö articióra telepíted. A Windows-odnak semmilyen körülmények között nem esik baja, kivéve ha a Windows particióját adod meg normál telepítés során. -
#5504 Hát ha egy full üres gépet kellene megcsinálni, akkor nyilván nem mászik rá telepatikus úton. :) Valahogy, valakivel írasd ki, utána mehet a telepítés. A telepítés teljesen elszeparált, nem fog bekavarni semminek sem, nem ír felül semmit sem. Egyedül a bootmanagerekkel szoktak problémázni az emberek, de az sem vészes, inkább akkor jön elő a jelenség, ha valaki le akarja túrni linuxot, de ugye egy linuxos bootmanager van használatban.
Egy különálló telepítésnél csak ennyit kell beállítani:
- kiválasztod a manuális telepítést, hogy egyedi partíciót adhass meg a telepítés helyének
- Csinálsz egy ~20 GB-os (kevesebb is elég, de idővel belakja az ember) partíciót ext4-es filerendszerrel, csatolási pont: "/" (csak egy backslash önmagában)
- csinálsz egy ~2GB SWAP partíciót, ahol az előbb az Ext4-et választottad ki filerendszernek, ott lesz ez is, magyaul ha jól tudom "cserehely"-nek fordították.
ui.: érdemes utána nézni ennek, lehet játszogatni a csatolási pontokkal, de egy alap telepítéshez ez jó így. -
#5503 Hát hogy letöltsem és kiírjam CD-re, ahhoz talán kellhet a windows.
és hogy menjen a telepítés hogy ne mentsen rá semmire? -
#5502 Szerintem mindenképpen ki kell írnod, mert ha Win alól telepíted is csak annyit csinál, hogy berakja magát a boot menübe, felmásolja a file-jait, de a telepítést már egy gép restart után a saját kis környezetében végzi el. Esetleg pendrive jöhetne szóba még.
A "windows kell hozzá legelőször" alatt mit értesz? Én teljesen külön telepíteném, nem kell hozzá Win sem, az csak egy "játékszer" a könnyű kipróbálás érdekében.
Szerk.: bár lehet, hogy ha Win alól kezded a telepítést, utána már nem is kéri a CD-t és az átmásolt file-okból bootol. Sőt, most már valószínűleg gondolom. -
#5501 na de hogy feltelepítsem az Ubuntu-t ahhoz vagy CD-re ki kell írni, vagy valami, de a windows kell hozzá Legelőször nem? De az ubuntut akkor csak indításkor lehet telepíteni ugye? Hogyan ne mentsem rá a windowsra?
(router van, de szívesen fogadok mindent hogy ha egyszer nem lenne) -
#5500 ty -
#5499 Ha külön particióra telepíted akkor nem. Ha nem vagy biztos benne, hogy használni szeretnéd, akkor wan windows-os telepítő a CD-n, felmászik Win alá, mint egy virtuális gép. Logikusan lassabb lesz, stb, de nyomogatásra jó. Utána bármikor eltávolítható az add/remove-ból.
Tűfal semminek sem árt, hiszen a fal nem a vírusok ellen véd, hanem a támadásoktól. Legjobb megoldás a router, akkor sehova sem kell tűzfal, hiszen a routerben van. Mondjuk otthonra nem feltétlenül szükséges Linux alatt. Ha mégis szeretnél tűzfalat, szólsz nekem és adok egy scriptet a beépítetthez (iptables). -
#5498 Van egy Ubuntu repó (szoftvertár), ide felkerül szinte az összes Open-source project/program, kivéve a kereskedelmi jellegűeket, mint például a Skype. Amik nem kerülnek fel, de nagynevű szoftverek, azokhoz általában létezik telepíthető bináris a fejlesztők weboldalán. Ez hasonló mint Windows-on, letöltesz egy *.deb file-t, megnyitod, rákattintasz az install gombra és már fent is van.
Azonban az Ubi szoftvertára nem mindig naprakész. Jobban mondva eléggé naprakész, de olykor szándékosan el vannak maradva, mivel meg akarják várni, hogy egy program csak atomstabil változatban kerüljön fel hozzájuk. Ilyenkor lehetőség van külső forrásokat felvenni, amik beépülnek a rendszerbe, és onnantól kezdve azokat a helyeket is ellenőrzi telepíthető programok és frissítések után. Erre a célra nagyon jó kis oldal a launchpad.net, ahova felkerülnek az új verziók tesztelésre szánt előzetes kiadásai, illetve sok fejlesztő ide tölti fel a stabil kiadásokat is, átugorván, hogy a Canonical frissítését kivárják. Sok új, kisnevű project nem található meg az Ubi alap repójában, sokszor ezekhez a fejlesztők weboldalán sincs bináris, viszont lauchpadon szinte biztos, hogy megtalálod őket bináris formátumban.
Szóval végeredményben ott vagyunk, hogy Ubuntu alatt el lehet felejteni a konzolt és a kézzel való forgatást, szinte mindenhez van bináris, csak meg kell találni őket. Egyébként az Ubi szoftvertára eléggé jó, úgyértem gazdag, sok program felkerül, szite minden fent van rajta alapból, csak nem feltétlen naprakész kiadás. -
#5497 htx
És ezekből akkor gondolom azért lehet válogatni (több alkalmazás).
Ha windows mellett most kipróbálom lehet baja szegény fájljainak? tűzfal se kell? -
#5496 Mindent képes letölteni a rendszer. Amit konkrétan webről kell töltened, az már nem hivatalos forrás. De még a nem hivatalos programokat is rendszeren belül tudod/érdemes tölteni/telepíteni úgynevezett csomagforrások(repository) segítségével (pl. medibuntu, getdeb, stb). Ezeket hívják "harmadik féltől származó források"-nak.
Tehát elviekben szinte sosincs szüksgég arra, hogy böngészővel letölts egy programot és utána magad telepítsd. Természetesen lehet csinálni, de felesleges ha ott a rendszer alternatíva - ami egyébként hasonló, mint a windows program eltávolító-hozzáadója.
-
#5495 és mik azok a programok, amiket az Alapokon kívül "a rendszer képes automatikusan letölteni és telepíteni?"
pl kmplayer. Ha a programokat nem a weben keresztül kell, akkor hogyan megy a letöltésük automatikusan és lehet -e listát látni ezekről a programokról? -
#5494 Nem kell semmilyen vírusírtó. Ha mégis szeretnél akkor clamav, f-prot -
#5493 Hali.
Ubuntu-t kipróbálnám majd. Úgy tudom hogy ide inkább csak windowsosokért kell vírusírtó, de egyébként mit ajánlotok?