Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

brodix
Na igen, ilyen helyzetben Krusader nincs elemében 😊
Egyébként, hogy lehetne nekem is Ubuntu User logom?
Hírdetni akarom fennsõbbrendûségemet xDDD

A remény jó dolog, talán a legjobb. És a jó dolgok nem halnak meg, miként a rosszak sem élnek örökké.

MerlinW
Logikus. A sok gigás tömörítvényeket érdemes konzolban kitömöríteni mert tényleg hatványozottan gyorsabb, fõleg egy GTK (Gnome) környezetben futó QT-s (KDE-s) alkalmazásnál😊

[merlinw.org]

brodix
na igen, én mindig úgy csináltam, hogy belementem, és kimásoltam.
akkor azt csinálom majd, amit mondtál.
konzolhoz meg még nem vagyok elég pro.
5ször megcsinálom krusaderrel, mire consolba beírom amit kell 😄

A remény jó dolog, talán a legjobb. És a jó dolgok nem halnak meg, miként a rosszak sem élnek örökké.

MerlinW
Én Krusaderrel is használom, semmi bajom vele.
Nagyobb dolgokat konzolban mert gyorsabb, kisebbeket, mint feliratok, 1-2megás cuccokat krusaderrel. Egy gombnyomás. A lényeg, hogy ne a "belemész és kimásolod" technikát használd, hanem a fájl menü kitömörítés opciót vagy annak gyorsgombját.

[merlinw.org]

brodix
Csak nem Krusaderrel próbáltad?
Nekem néha nagyon hülyén viselkedik.
Tömörítésre már egyáltalán nem használom, ahhoz sík hülye.

MerlinW
unrar x *.rar

Az Gnome-os archivumkezelõ is ki tudja bontani.

[merlinw.org]

zeli
bírom az ubuntut, de néha annyira szánalmasan idegesítõ, hogy rohadtul. Hihetetlen, fél órája próbálok egy k*a .rar fájlt kibontani vele és nem tudok.......
unrar-cuccot feltettem és MINDIG failedet ír, próbálkoztam mindennel, sudoval, tökömtudjával....
ultraszáni, most átmenjek ezért windózra ??? -.-

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
Disztro upgrade-et ne apt-vel csináld, hanem frissítéskezelõvel.

[merlinw.org]

rágógumi
Azért mindig apt-get -ezek. 😊 Nem vagyok teljesen linux noob ha ez jött le, csak vannak dolgok amiket nem tudok, nem úgy mint ti. 😄

A kernel cuccost amit kérdeztem az honnét nézted végülis? Tényleg érdekellne.
Amúgy köszi a tanácsokat.

~~o ~~o ((O))o~~ o~~

brodix
köszi!

MerlinW
sudo apt-get install ntfs-config && sudo ntfs-config

[merlinw.org]

MerlinW
Ahogy írtam volt, fox címsorba: about:plugins
sudo dpkg -L java-common
sudo dpkg -L sun-java6-plugin
sudo dpkg -L sun-java6-jre
sudo dpkg -L sun-java6-bin

Újraindtottad a böngészõt? Esetleg a rendszert is?

[merlinw.org]

brodix
Hali!
Azt be lehet valahogy állítani, hogy az NTFS filerendszerû logikai meghajtómat a rendszer automatikusan minden indításkor csatolja?
Nem olyan megterhelõ dolog minden egyes alkalom egyszerûen csak rákattintani, de miért ne legyek lusta? 😄

Nivea
feltelepitettem mindent. kiirja h starting applet... és semmi majd 15 percig hagytam és végig szürke képernyö java alkalmazásban.valahol meg lehet nézni h miket telepitett a mozzila?

MerlinW
sudo apt-get install sun-java6-jre sun-java6-plugin sun-java6-fonts

firefox címsorba írd be: about:plugins
és nézd meg ott van-e:

"Java(TM) Plug-in 1.6.0_16

File name: libnpjp2.so
The next generation Java plug-in for Mozilla browsers."

[merlinw.org]

Nivea
ha feltelepitetetema java sun 6ot és mégse indulnak ela jávás felületek akkor mia teendö?

MerlinW

[merlinw.org]

MerlinW
Elég lesz ráfrissíteni. Frissítéskezelõben lesz holnaptól egy "Upgrade to Karmic Koala" gomb.

[merlinw.org]

rágógumi
Semmi gond.

$ iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

eth1 IEEE 802.11 Nickname:""
Access Point: Not-Associated

pan0 no wireless extensions.

vmnet1 no wireless extensions.

vmnet8 no wireless extensions.

Akartam kérdezni már hogy elég e ráfrissíteni a cuccra vagy netán újra kell húznom cd-rõl megint?
Továbbá érdeklne hogy hol olvastad a kernelleírást hogy milyen hwket / laposokat támogat mert az elég hasznos lenne.
Köszi.

~~o ~~o ((O))o~~ o~~

zeli
lenne egy kérdésem: hogyan lehet pl.: .pwn fájlból .amx-et compile-olni ?
próbálkoztam a make-paranccsal de nem nagyon jött össze.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Ability
Mai egyelõre még befejezettlen agymenés lentebb. 😊

MerlinW
Oké, hülye vagyok😊 Nem az eth0 érdekel hanem a wan0-át értelemszerûen😊
iwconfigot kérek, hátha ír alamit, bár netstat-ban sem látok wan adaptert, tehát valószínûleg hardver szinten is kuka még.

Jó hír, hogy a Koala elvileg már ismerni fogja, hiszen a 2.6.30+ -os kernelben benne van. Elvileg.

Most még ndiswrapperes windows-os driver-es töketlenkedéssel lehet csak életre lehelni. Tehát szerintem várj 2 napot és frissíts.

[merlinw.org]

Palinko
lenne pár kérdésem, remélem tudunk róla beszélgetni 😊

1. van e olyan alkalmazás ami megoldja, azt a szolgáltatást ami suse alatt mûködik, mégpedig hogy pl megnyitok 1 könyvtárat, egy film lejátszást, aztán restartolok, következõ indításkor, automatikusan megnyitja nekem a könyvtárat és betölti a filmet lejátszásra. ez nagyon szimpatikus volt hogy megjegyezte mi volt megnyitva és restart után dinamikusan ment tovább a munka 😊

2. ez költõi, mert gondolom ti sem tudjátok, hogy csinálja azt az adobe, hogy a flash ennyit zabál? a firefox 100% on pörgeti a procimat, most hogy feltettem az ati drivert kicsit jobb lett de néha így is kipörög...
rágógumi
Sorry. Értem én amúgy. Hangkártyát is állítgatni kellett plusz csomaggal hogy mennyen.
De továbbra is egy hp615 nx558ea laptopról van szó.
A wifi kártya szerintem broadcom. Nem tudom a pontos típust de a hp oldalról szedtem a drivert az xpre és ott broadcom driver volt.

$ cat /etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback

$ ifconfig -a
gondolom ez a lényeg:
eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:25:56:42:7b:8a
inet6 addr: fe80::225:56ff:fe42:7b8a/64 Scope:Link
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 😎 TX bytes:0 (0.0 😎
Interrupt:17

Vanmég a lo, vmware stuff, nameg ugye az eth0 de mint látod az megy mivel vezetéken lógok most speciel, és van még pan0.

$ netstat -r
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface
192.168.2.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
172.16.78.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 vmnet1
192.168.237.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 vmnet8
link-local * 255.255.0.0 U 0 0 0 eth0
default 192.168.2.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0

$ netstat -i
Iface MTU Met RX-OK RX-ERR RX-DRP RX-OVR TX-OK TX-ERR TX-DRP TX-OVR Flg
eth0 1500 0 1728 0 0 0 1819 0 0 0 BMRU
eth1 1500 0 0 0 0 0 0 0 0 0 BMU
lo 16436 0 24 0 0 0 24 0 0 0 LRU
vmnet1 1500 0 0 0 0 0 28 0 0 0 BMRU
vmnet8 1500 0 0 0 0 0 27 0 0 0 BMRU

$ cat /var/log/dmesg | grep -i eth0
[ 2.898990] sky2 eth0: addr 00:25:b3:50:1d:b3

Nem tudom miért érdekes az eth0. :o

$ lspci | grep Ethernet
02:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. Device 4357 (rev 10)

Így néz ki.

~~o ~~o ((O))o~~ o~~

Hegi90
Miért szakadhat meg a netem félmásodpercenként linux alatt?
Úgy villog jobb fent a kis üzenõablak, mint a stroboszkóp

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Arcor
Mindegy mostmár ez marad. Amúgy majdnem egy órán át kerestem rá megoldást erre egy restart megoldotta -.-

Fool me once, shame on you. Fool me twice, I put you in the ground.

MerlinW
VMWare-el minden okés.

[merlinw.org]

Arcor
Virtualboxot használtok? Gondoltam felteszek egy virtuális ubuntut hogy azt gányoljam szét ha kisérletezek valamivel. Viszont telepitésnél az ablakba klikk után kapok egy üzenetet hogy akkor most a virtuális gép elfogja a billt és az egeret, elfogadom de aztán sem az egérre sem a billentyûzetre nem reagál a virtuális gép :/

Fool me once, shame on you. Fool me twice, I put you in the ground.

MerlinW
"nem értem miért különbözik a linux mint a win"

(Tegyük fel hogy értelmes volt a mondat) Pont ez a lényege😊
Egyébként, ha Windows alatt megy, Linux alatt is tuti megy, feltéve ha ismeri a hardvert.

Linux még mindig nem átlag-juzer-OS, érteni kell hogy mûködik, testre kell szabni, be kell állítgatni ezt-azt. Ha ez nem tetszik, ott a Windows.

A problémádat két dolog oldhatja meg a Windowsra való visszatérésen kívül:

1. Google
2. Ideírsz mindent amire szükségünk van ahhoz, hogy segíteni tudjunk.
- hálókártya neve, pontos típusa
- /etc/network/interfaces tartalma
- ifconfig -a kimenete
- netstat -r kimenet
- netstat -i kimenet
- cat /var/log/dmesg |grep -i eth0
- lspci | grep Ethernet

Ezek alapján már el lehet kezdeni távoltól nyomozni😊

[merlinw.org]

rágógumi
Nos nem kivitelezhetõ mert nem az én routerem és nem az én wifi hálóm.
És nem értem miért különbözik a linux mint a win. Szóval winen megy linuxon meg nem. Ugyanaz a laptop természetesen. Gondoltam neketek van további ötletetek is. :o

~~o ~~o ((O))o~~ o~~

Ability
Tegyél be egy CD-t, csak akkor fog megjelenni. :]

// Ha nem ez a baja, akkor valaki okosabbnak talán van ötelte.
még egy gyors kérdést.
a gépben van még 1 lg cd-rom .a bios látja, mint atapi cd-rom, de az ubuntuban sehol nem találom
mit csináljak?

Ability
Szerintem inkább használd a repós drivert. Admin -> System -> Hardver drivers (Zárt meghajtók). Egy ilyen kártyánál túl sokat nem számít a teljesítmény, Compiz meg gondolom jól fog menni, illetve mivel régi a kártya ezért merem gondolni, hogy a régebbi driverek is teljesen kiforrottak hozzá.

Ha mégis fel akarod tenni:

Ctrl + Alt + F1 -> jelentkezz be. Parancs: "sudo /etc/init.d/gdm stop". Majd navigálj a driver könyvtárába és add ki ezt a parancsot: "sudo sh driverneve.sh". Követed az instrukciókat, és amikor sikeresen felment akkor nyomj egy ilyen parancsot: "sudo /etc/init.d/gdm start". Bár egy restart nem árt neki, szóval nyomhatsz Ctrl + Alt + Delete kombót.
ismét kellene egy kis segítség.
letöltöttem az nvidia oldaláról a geforce mx 440 hez egy linux 32-bit es drivert.
futtattam terminálbban de azt írta hogy root ként futtassam ha jól értettem.
dunátok segíteni hogyan kellene?

Nivea
probáld azt h mac adress szürésnél megadod a gép mac adressét és akkor hátha kioszt neki egy ip-t. a másik lehetöség h indist ujra routert. huzd ki és 15perc mulva dugd vissza a tápot neki! ha igyse megy akkor nemtom

rágógumi
Mint írtam fent van a wifi-radar és amikor ráklikelek hogy csatlakozzon a hálóra akkor nem kap ipcímet.
Xp alól meg simán megy. Klikk hogy csatlakozás és már kéri és kapja is a címet és megy, de így ubuntu alól csak látja a hálót de nem kap címet. Hiába probáltam manuálisan állítgatni dolgokat akkor se megy.
Van esetleg egyéb tool vagy netán ez valami bug vagy mi tévõ legyek?

~~o ~~o ((O))o~~ o~~

Nivea
h lehet h nem tudsz wifizni? nekem, ha usb be, bedugoma wifi fogot akkor is érzékeli és egyböl használatra kész!

MerlinW
Elindul, de nem tökéletes. Na meg kormány nélkül elég halott az a játék😊

Fejléc -> games -> wine

[merlinw.org]

zeli
Bakker, azt álmodtam, hogy megjelent az új Ubuntu. 😄

nem tudjatok wine-val fut-e az rFactor?

GA-EP43-DS3L | Intel Dual Core E5200 | 2x2 GB Ram 800Mhz | Shapire HD 4830 http://lokerz.try.hu/ Ha ingyen akarsz dolgokat szerezni!

rágógumi
?

~~o ~~o ((O))o~~ o~~

Palinko
most frissítettem 9.04 et karmicra, és igen bejövõs 😊 bár designben több elõrelépést vártam, de ez sem rossz.
MerlinW
Úgy, ahogy írtam. A windows repair, illetve a bootmanager újrakonfigurálása fogja eltüntetni az Ubuntu-t a menübõl.

Vista, W7 esetén megoldás még: DVD berak, :\boot\bootsect.exe /nt52 ALL /force

[merlinw.org]

laci 700
sztem félreértettél... A Windows Vista mûködik de csak az ubuntu nem... Bejön a Bootképernyõ hogy válasszak Vista vagy ubuntu és ha ubuntut választom nem tölt be csak kb 3/4 ig.
Le szeretném törölni az ubuntu-t. Gondolom ha leformázom a partícióját a Boot képernyõ még megmarad... Azt hogyan lehet eltüntetni? Thx!

gurubefree
DX 9 ; Linux itt van par info de nekem eleg homalyos az
egesz .... Talan neked segit .

ゾルターン

gurubefree
Ez engem is erdekelne mert jatszok a Guild Wars-al .

ゾルターン

Nivea
srácok, néztem videokat ahol cséznek, és guild warsoznak ubuntun. és arra gondoltam kiprobálom, de sztem hiányzik a directx v vmi mert sötét képernyö fogad. szerintetek? köszi

MerlinW
XP: Windows cd berak - repair (R), majd fixmbr, fixboot parancsok
Vista, W7: bootoláskor F8, repair mode

[merlinw.org]

laci 700
Helló! Ha windows alatt leformázom az ubuntu partícióját a boot képernyõ megmarad? Valamit sikerült elszúrnom az ubuntun és le szeretném törölni amíg ki nem jön a 9.10. Az ubuntu a betöltõ képernyõ után fekete alapon hibaüzenetet ír ki... (sry már nem tom mi az 😄) Szal a lényeg hogy hogyan tudom letörölni az ubuntut és eltüntetni a Boot képernyõt. Thx!

MerlinW
topikfejléc -> documents

[merlinw.org]