Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Üdv.

Új vagyok a témában, a hétvégén tettem fel az Ubuntut. Azóta viszont folyamatosan megszakad a netes kapcsolatom. Letöltés, netezés közben egyszer csak kiírja, hogy kapcsolat megszakadt és újra rá kell kattintanom a DSL-re. Miért lehet ez?

Köszi a segítséget.
zeli
oks, köszi!😊

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Arcor
Megnézem majd ezt is ha hazaértem, köszi!

Fool me once, shame on you. Fool me twice, I put you in the ground.

Arcor
Köszi, kipróbáltam. Mindegyik lejátszóval akad 😞

Ability
Szerintem alapból a legújabb Compiz van neki. Legutóbb amikor néztem Launchpad-on, akkor a jaunty release ugyan az volt, mint amit a rendszer magától is frissített. Karmic-ra jönnek már ki az új kiadások.
MerlinW
Compiz szokta okozni a videós anomáliákat, fõleg ha a sima Ubuntu forrásban levõt használod.

Kapcsold ki, vagy add hozzá a compiz forrást:
sudo bash -c 'echo "deb http://ppa.launchpad.net/compiz/ppa/ubuntu jaunty main" >> /etc/apt/sources.list.d/compiz.list'

és frissítsd a compizt (sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade)

[merlinw.org]

IMYke2.0.0.0
Köszi, akkor otthon utánanézek!

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

MerlinW
Jó kérdés. Meg kell nézni logban mi a fájdalma (/var/log/dmesg, gdm, messages)

[merlinw.org]

IMYke2.0.0.0
Bocs, elírtam a neved MerlinW... <#vigyor5>

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

IMYke2.0.0.0
xUbuntu-t tudo majánlani - kezdõ Linux-használó (nem linuxos) vagyok, és bizony, egy 1700-es Celeron (256 MB RAM, 20 GB HDD) tökéletesen - igaz nem száguldva - mûködik, ha elindul.

MerlniW:
Miért van az, hogy elsõ (hideg) indításra a Linux nem áll fel - végtelenségig fekete képernyõ.
Ha kikapcsolom a gépet, és újra be, akkor pedig elindul rendesen a xUbuntu.
😞

Ability
KMPlayer nem rossz, de szerintem a legjobb az új VLC. Amúgy egyik alatt sem kellene ilyen hibának jelentkeznie.
Köszi megpróbálom xubuntut... ha ez se jön össze kénytelen leszek windows-al próbálkozni. 😞

Arcor
Tudtok ajánlani valami lejátszót filmekhez?

Próbáltam KMPlayert, MPlayert, RealPlayer, Totem-et de full screenben vagy elkezd akadni a film vagy egyáltalán nincs kép :/

MerlinW
Ubuntu nincs 2GB alatt, Xubuntu telepít 1.5 GB-ot, de kell neki swap is.

Van viszont pl. Puppy Linux ~200MB, mondjuk az kezdõknek nem annyira ajánlott.

[merlinw.org]

laci 700
Nos kicsit érthetõbben:

Van e olyan ubuntu változat ami telepíthetõ Pendrive-ról és telepítés után nem foglal 2GB-nál több helyet. (Netbookra kellene neki.)

Meg tudnátok mondani, hogyan lehet 2GB telepített méret alá szorítani az oprendszert? Nagyon fontos lenne, ja és mindezt pendrive-ról történõ telepítéssel szeretném megoldani.

MerlinW
Budapesti TVtuner felhasználóknak csináltam csatornalistát (DVB-T):
channels.conf

VLC, Xine-vel mûködik

[merlinw.org]

MerlinW
Általában egy héttel a kiadás elõtt, azaz 22.-e környékétõl.

[merlinw.org]

zeli
Mikortól lehet elõrendelni a koalát?

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Köszönöm szépen az infokat. Most nézem...
IMYke2.0.0.0
Köszönöm. <#alien>

MerlinW
Elvileg olyasmi mint a netlimiter. Nem ismerem, Ubuntu.org fórumban ajánlották.

[merlinw.org]

IMYke2.0.0.0
Ezzel lehet korlátozni is a netes forgalmat?

MerlinW
sudo apt-get install trickle

vagy

sudo apt-get install wondershaper

[merlinw.org]

Szia(sztok)!

Most kezdtem el Ubuntu korszakomat. (Most már van netem itthon is.) Viszont még nem vagyok nagy guru. Keresek egy hálózatfigyelõ/naplózó programot (olyat mint a NetLimiter 2 Windows-ra). Segítsetek, mert a google-val nem jártam sikerrel. Lehetõleg támogassa a GUI-t, de lehet parancssoros is. Letöltési korlátom van a net-re ezért keresem. Elõre is köszönöm, a válaszokat...

Ubuntu (l)user 😊
IMYke2.0.0.0
Úgy tûnik, megoldottam - be kellett lépjek a saját fiókomba...

IMYke2.0.0.0
MerlinW:
Adott egy gép, amire ugye fel van tleepítve a xUbuntu 9.04
Létrehoztam rajta egy felhasználót, teljes hozzéféréssel (telepítéskor ugye alap).
Ezután kreáltam egy "konyvtar" nevû - unprivileged - usert.
Most ehhez akarok hozzáadni egy "aMSN"-t, és amikor jelszót kér, nem fogadja el az enyémet (és a konyvtar-ét sem).
Lehetséges, hogy én is sima felhasználó vagyok?
Akkor mi lehet a root jelszó?

Ability
Gondolom AWN (Avant Window Navigator), vagy Cairo-Dock.
Flamer
az alsó dock az miaz.?

http://loal.atw.hu

Ability
Ability
Fülekhez, hogy egyértelmûbb legyen: pl megjegyezné az utloljára megnyitott füleket, vagy be lehetne állítani, hogy milyen füleket és milyen tartalommal hozzon be alapból, vagy akármi.
Ability
Na én valami ilyesmi nautilus újítást várnék. Kicsit Apple-ös, de olyan nagyon nagy újítás nincs benne, egyszerûen csak letisztult, rendezettebb. Nautilusban és pár gnome-os alkalmazásban miért kell még mindig ilyen 200px magas gombok? És mekkora jó lenne, ha ezeket a füleket könnyû lenne használni, ilyen böngészõkhöz hasonlóan mûködnének... Mint mondjuk Chromium vagy Safari. Szépen animálva, ki lehet szedni külön ablakba, stb. De a lényeg végülis tök egyszerû, Places alatt ne legyen már ömlesztve minden, az sem baj ha nem az Apple stílusát lopják, még Thunar-ban is szebb az egész. Amúgy ez nyilván egy kiforratlan, félkész valami, most ne azt nézzétek, hogy mennyire szép, csak a "körvonalait".
Arcor
\o/ Köszi mindkettõtöknek! ^^

Annyi még hogy átneveztem a képet ami volt a mappájában .svg-re de ikoncserénél nem mutatja a mappában és ilyen hülye rugós ikonja van. Hogyan tudom lecserélni az ikont?

Ability
Amúgy nálam az összes ilyen precompiled, telepítés nélküli, kicsomagolós játék küszködött ezzel a problémával. Párszor írtam is ide ilyen launcher kérdéssel. Aztán vannak kivételek: Nexuiz elindul ugyan, de kiírja, hogy használd a basedir paramétert. Van olyan játék, ami hagyományos launcherrel nem indul, de tettek oda ilyen tök nóném, semmitmondó file-t amivel el lehet indítani, csak éppen rá nem jössz, hogy az arra való. 😄
Ability
Annyira ritkán írok ilyen scriptet, hogy sosem tudom mit kell tenni az elejére és mindig kiguglizom, aztá' lehet néha olyat kapok, ami mondjuk egy másik disztró alatt helyes. 😄
Ability
Ja és adj neki futtatáshoz szükséges jogosultságot, ha esetleg nem lenne neki.
MerlinW
Jaja, most már látom. A fejlesztõk lámáztak.

Úgy jó ahogy írtad, csak az elsõ sor hibádzik:

Tibia.sh

#!/bin/bash
cd /home/arcor/Tibia
./Tibia

Végül adni kell neki futtatási jogot és úgy az ikonnak.

Nehéz szülés volt😊

[merlinw.org]

Ability
"Extract the downloaded file and start the binary "Tibia" in the new folder "Tibia"" ennyit írnak a hivatalos oldalon csak.

Szerintem nem õ lámázik, én már sokszor találkoztam ilyennel.

Arcor:

Ha végleg nemjó, szerintem ez tuti mûködne: csinálsz egy tibia.sh nevû file-t, elmented valahova a home könyvtáradban a következõ tartalommal:

#!/usr/bin/bash
cd /home/arcor/Tibia
./Tibia

... utána ez az általad létrehozott állományt add meg a launchernek.
Ability
A Google csodákra képes. 😛
Ability
Izé, így hirtelen nem jut eszembe semmi, rá kéne keresni, symlink nemjó? 😄
Arcor
jajó 😄

Nexuiz esetében hogyan derítetted ki ezt a paramétert? Amúgy úgy vagyok már vele, hogy nem ér ennyi idõt ez a rohadt ikon amennyit már rászántok :p

Ability
Nem is kellett volna bejönnie, mert ez Nexuiz-hoz való. Csak példának mondtam, hogy esetleg valamilyen (másnevû) paraméter használatával rá lehet bírni.
Arcor
(Esetleg lényeges lehet hogy egy rejtett fájlban tartoznak a játékhoz térképfileok amik a /home/arcor/.tibia/Automap mappában vannak valamint a /home/arcor/.tibia mappában van egy Tibia.cfg ez pedig a hotkeyeket tárolja.)

Ability
Mármint a letöltött verzió indítófájljára gondoltam...
Arcor
Tényleg nem kellett telepíteni csak kicsomagolni.
"Extract the downloaded file and start the binary "Tibia" in the new folder "Tibia"" ennyit írnak a hivatalos oldalon csak.

Tibia.dat szerintem nem indítófájl, ezt a hibaüzenetet dobja:
„/home/arcor/Tibia/Tibia.dat” nem jeleníthetõ meg.
A fájl ismeretlen típusú

kis/nagy betûk rendben vannak odafigyeltem rá.

sudo /home/arcor/Tibia/Tibia.dat
sudo: /home/arcor/Tibia/Tibia.dat: command not found

Ráguglizok a launcherre hátha okosabb leszek.
Ez mindenesetre nem jött be: 😊
/home/arcor/Tibia/Tibia-linux-x86_64-glx -basedir /home/arcor/Tibia

Ability
gksudo lesz az launchernél. 😛 Szerintem amúgy tuti nem kell neki root jog, általában nem szokott kelleni, meg akkor csak írta volna, hogy mappából indítva kéri a jelszót. Mert miért kellene neki? Szerintem elõre forgatott bináris verziója van, az összes komponens a Home alatt van, akkor tuti nem kell sudo. Terminálban kellene kipróbálni, hogy NEM a célmappában tartózkodva elindítja a launchert, és ha szar az elérés, akkor azt úgyis kiírja, ha meg arra panaszkodik amit lentebb írt, hogy nem talál valamilyen állományt (nem a laucnhert, hanem a játékhoz kapcsolódó komponenst), akkor tuti az van mint Nexuiznál, hogy a "shared" részlegben kereste volna, de nem volt ott ugye, és meg kellett adni a basedir-t. Bár lehet nálam az kavart be, hogy fel volt téve a Nexuiz a repóból is, és a gépen volt bináris változatban a legújabb is. Bár ugye furcsa, mert annak a launcherje mégiscsak a saját mappájában kellett volna keresnie a cuccokat.
MerlinW
Tibia.dat az indítófájl?
Kis/nagybetûk stimmelnek?
sudo /home/arcor/Tibia/Tibia.dat -al elindul?

[merlinw.org]

Arcor
Köszi a segítséget!

laci 700
ok. 2 partíció volt a laptopon de csak 1-et látott a telepítõ... majd megcsinálom... menni fog 😉 ha nem majd kérdezek! Köszi a segítséget!

Ability
Nem tudom egyáltalán minek kell Partition Magic, sosem használtam ilyet. GParted és a Windows beépített lemezkezelõje is tökéletes, mindenre elég. Egyébként meg lehet csak rossz pletyka, de a PM-el akárki találkozott, valamit mindig elbarmolt neki. Annyit kellett volna csinálnod, hogy Vista alatt sajátgépen jobb klikk -> Manage (kezelés) és ott kiválasztod a lemezkezelõt. Van egy partíciód, rajta jobb klikk -> Shrink -> megadsz egy méretet és leszakítja a szabad területrõl anélkül, hogy formázni kéne bármit is. Aztán Ubi telepítésénél meg úgyis formázni kell az újjonan létrehozott partíciót, szóval a filerendszer és társai tökmindegy, mert telepítéskor majd megadod az összes tulajdonságot neki és kész is.