Ubuntu Linux
  • Ability
    A partícionáló hasonló, mint a Windows telepítésnél látható, csak annál jóval egyértelműbb számomra. Legalábbis itt nincs ilyen hülyeség, hogy a C az mindig egy dinamikus partíció, ami egyszer ezt, máskor másik partíciót jelöl. Egyébként a linux támogatja az NTFS filerendszert, szóval látni fogod a partíciókat és a fileokat is, használhatod is. Ha van pl. egy adattároló pőartíciód, akkor azt ugyan úgy használhatod tovább formázás nélkül. Sőt, még a linuxot is telepíthetnéd NTFS-re, csak nem ajánlott.

Egyébként filerendszerre jó példa, hogy az XP-vel debütáló (de akkor még nem alapértelmezett) NTFS filerendszer előtt pl. nem lehetett 4 GB-nál nagyobb fileokat tárolni vagy megnyitni. Az Ext4-es filerendszert meg úgy demózták, hogy SSD lemezzel 3-4 mp alatt teljesenen bebootlhat a rendszer. :D Én amikor átálltam rá, akkor 5mp alatt jutottam el a login képernyőig, ami azért már majdnem teljes boot, viszont a Gnome nem a gyors indulásról híres. Főleg most nálam, amikor már tele van pakolva a gép mindennel, és bár nem a programok lassítanak igazán, hanem amíg a Gnome átnézi az összes gconf-os custom XML szarságot. Ami végre a Gnome3-al megszűnik. :]