Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
Wubiellenes vagyok, így annyira nem ismerem a természetét😊 Azonban, lehet most hülyeséget mondok, de mintha úgy emlékeznék, hogy azt a particiót ahova telepítettük nem látja. Ezért szokás a C-re telepíteni.

De majd itt valaki, vagy a google kijavít.

[merlinw.org]

Ja és tudom hogy linuxban nxincs c és d meghajto az nem is zavarna, csak a mappàkat file-okat se talàlom sehol ès a szabad tàrhelyet se, csak ami a c-n van.
Hello. Tegnap windows xp-s gépre feltettem wubival életem elsõ ubuntuját.(9.04).minden megy tetszik a rendszer. De a kèt windowsos particiómbol a d nem látszik. Pedig arra telepitettem. A windows a c-n van az látszik. Mit tegyek hogy lássam a d-t és hozzàfèrjek a zenèimhez filmjeimhez fotóimhoz?
Ability
Vagy csak felülírod a Merlin által megadott mappákban. Az enyém a gombnyomogatós módszer.
Ability
Elõbbi nem érvényes tömörített téma állomány, lehetséges, hogy duplán van tömörítve, vagy több van benne. Utóbbit azért írja ki, mert ugyan olyan nevû téma már telepítve van, ilyenkor ki kell törölnöd és menni fog.
MerlinW
Sõt, ha normális témáról van szó, akkor elég betallóznod a tar.gz-t a témakezelõ ablakon.

[merlinw.org]

Nivea
köszi! idövel azért rájövök itt mindenre.

MerlinW
A témakönyvtárakat a /home/nivea/.themes és .icons-ba másold. Utána látszódni fognak a témaválasztó ablakban.

/home/nivea/.themes/témakönyvtár/
/home/nivea/.icons/témakönyvtár/

[merlinw.org]

Nivea
miért van h nekem nem telepit témákat? vagy azt mondja h nem tünik érvényesnek v azt h könyvtárba könyvtárat nem másolunk.:S

MerlinW
Ha másik particióra telepíted az Ubuntut, XP-mellé akkor automatikusan létrehozza egy saját bootmenüt (GRU😎, ahonnan választhatod a Windows-t. Nekem is 4 oprendszer van a gépen, elvannak egymással.

Ha nincs külön HDD vagy partició, akkor vagy csinálsz egyet egy particionálóval, vagy marad a Windows-os Wubi. Elvileg annak is automatikusan be kellene másznia a Windows-os menübe. XP- esetében egyszerû a dolog, hiszen ott kézzel is szerkesztheted, a C gyökerében levõ boot.ini fájlban.

Asszem valami ilyesmit kell beírnod a boot.ini végére:
c:\wubildr.mbr="Ubuntu"

[merlinw.org]

RATCUSTOM
windows alól, mert ha normálisan telepítem, akkor meg nem adja ki hogy "Telepítés egymás mellé és az indítandó kiválasztása rendszerindításkor" így vagy azt tudnám csinálni, hogy xp-t letöröltetem és helyére ubuntu - de ezt nem akarom - vagy azt, hogy a rendelkezésre álló helyre linux, de az meg megint nem jó mivel az xp ugye "szétszórodik" az egész merevlemezen.
Ezért telepítettem inkább win alól, de így meg nem akarja kiadni ezt a menüt. :/

MerlinW
Windows alól telepítetted, vagy normálisan?

Ha utóbbi, akkor live cd, menü/kellékek/terminál:

sudo grub (felhasználó jelszavadat add meg mikor kéri)
find /boot/grub/stage1
root (hd?,?) (find kimenete adja a ?-ket)
setup (hd0)
quit
sudo reboot

Ha Windows alól telepítetted, akkor nem tudom, gondolom a windows bootmenü beállításaiban kell szöszölni, guglizz utána, vagy telepítsd újra figyelmesen, esetleg leírás alapján.

[merlinw.org]

RATCUSTOM
Sziasztok!
Felraktam az ubuntu-t, de induláskor nem kérdezi meg, hogy melyiket akarom indítani, a windows-t vagy az ubuntu-t. Alapból betöltõdik az xp.
Ilyenkor mi a teendõ?
Elõre is köszi! 😊

MerlinW
"pulseaudio alapértelmezés"

Ennek annyira nem örülök.. Pont most vettem egy X-Fi ExtremeGamer kártyát, 3 órát szoptam mire életre leheltem (frissítenem kellet alsa 1.0.21 exp-re). Aztán még hármat mire megszólalt 5.1-ben. Pulse-al sosem sikerült még úgy megoldani a több csatornát, hogy minden hang a megfelelõ hangfalból jöjjön😊

Mondjuk Creative Windows-ra is sz@rik. Most olvastam, hogy az ExtremeAudio kártyákat még a Creative saját linuxos meghajtója sem képes megszólaltani😊 Csodálatos. Olyat ne vegyetek. Viszont ez az ExtremeGamer csodásan szól.

[merlinw.org]

Ability
Új kernel, új driverek. Milyen hardverhez kellene?
Es driverekbe lesz valami valtozas? engem az erdekel legjobban.. csak azzal van gondom :p a boot nem erdekel annyira:|

GA-EP43-DS3L | Intel Dual Core E5200 | 2x2 GB Ram 800Mhz | Shapire HD 4830 http://lokerz.try.hu/ Ha ingyen akarsz dolgokat szerezni!

Ability
Google: Ubuntu 9.10 Karmic changelog

Amúgy nagyjából:
pulseaudio alapértelmezés
gnome frissítés
empathy alap im kliens pidgin helyett
2.6.31-es kernel
gyorsabb boot
új xsplash (x minél hamarabb elindítás és felhasználása hogy látványosabb, gyorsabb indulás és bejelentkezés legyen, nincs több villogó képernyõ)
compiz nálam kiforrottabb, nincs vele sok baj
ext4 alapértlmezett
grub2
Hol lehet megnezni hogy a 9.10be mi fog valtozni ?

GA-EP43-DS3L | Intel Dual Core E5200 | 2x2 GB Ram 800Mhz | Shapire HD 4830 http://lokerz.try.hu/ Ha ingyen akarsz dolgokat szerezni!

MerlinW
Szerintem az beszélgetõpartnereket, de nekem még sosem mûködött 2.6-os Pidginnel😊

[merlinw.org]

Ability
Kérdés: conky pidgin cuccosa mit tud? Mit ír ki? Aktív beszélgetés? Online tagok? Valami "kedvencek" féle lista?
Ability
Igazából a Wubi teljesen stabil és kipróbálásra sokkal egyszerûbb. Bár hallom, hogy vannak vele bajok (ezek szerint), de a nagyátlagnak simán jól mûködik és nem kell megtalulnia a partciók rendezését, csatolási pontokat, stb. Ajánlottnak persze nem ajánlott, de megnézni tökéletes (ha sikerül is mûködésre bírni.) Annyi vele a baj, hogy lassú lesz tõle az egész rendszer.

Conky: nekem a modern típusú óra jobban bejön, az más kérdés, hogy ha messzirõl akarok ránézni, akkor nem könnyû kiolvasni. 😄
MerlinW
fejlécben a /documents menüben vannak doksik az alapokról, fusd át õket ha lesz idõd.

[merlinw.org]

gurubefree
OK. Meg is probalom . Koszonom

ゾルターン

MerlinW
Windows alól nem telepítünk linuxot😊

CD berak, bootol, live CD indít, majd Install ikonra kattintva telepít😊 Akkor létrehozza a bootmenüt is.

Wubi (Windows alóli izé) nem ajánlott. Akkor már inkább VMWare, vagy virtualbox.

[merlinw.org]

gurubefree
Sziasztok

Szeretnem hasznalni ( negtanulni hasznalni <#vigyor1>) az Ubuntu Linux-ot. A Windows 7 melle szeretnem feltelepiteni . Elso probalkozas : csinaltam egy 10GB particiot es a windows alol telepitettem . Ujrainditas de nem ajanlotta fel hogy valasszak a ket telepitett oprendszer kozul .
Mi lehet a gond ??? Elore is koszi

&#12478;&#12523;&#12479;&#12540;&#12531;

MerlinW
Feldobtam az új conky-colors-t

Ezekkel a beállításokkal:
./conky-colors --ubuntu --calendar -m --cpu=2 --cputemp --hd=default --hdtemp1=sda --hdtemp2=sdb --network --eth0 --updates --weather=HUXX0002 --unit=C --weatherplus --pidgin -limit=5 --swap

./conky-colors --help írja a többit

Idõjáráshoz regszitrálni kell a weather.com-on.

Conky-colors
másik leírás

[merlinw.org]

brodix
ÁÁÁÁÁÁÁ már csak 10 nap!
Jaj de jó, úgyis õszi-szünet, tudok majd szórakozni a frissítéssel!<#bee1>

A remény jó dolog, talán a legjobb. És a jó dolgok nem halnak meg, miként a rosszak sem élnek örökké.

MerlinW
Elõször ezt. ez felcsatolja. Utána nézd meg ott van-e (df -h mutatja-e a /home/nivea/data könyvtárat)

sudo mount -t ext2 /dev/sda2 /home/nivea/data

Ez pedig újraindításkor fogja felcsatolni.

gksudo gedit /etc/fstab
/dev/sda2 /home/nivea/data ext2 relatime,errors=remount-ro 0 1

[merlinw.org]

Nivea
jolvan ujra telepitem
köszi kb 15 perc és kész!

Nivea
sajnos nem engedi h elemehtsem:S rootként se:S

MerlinW
Már elkúrtad😊

UUID alá szúrd be, de ext2-õt használj a parancsokban is...

De basszus, miért Ext2-re formáztál? Az nem okos😊 Ext2 egy 15éves fájlrendszer, olyan mintha FAT16-ra formáztad volna a lemezt😊

Így kellett volna az elején csinálnod:

Szerintem telepítsd újra, okosan.

itt egy jó leírás
Ha nem megy az angol, elég ha csak a képeket nézed. Swap nem kell ha van 2GB vagy több memóriád.

[merlinw.org]

Nivea
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda1
UUID=28ce6472-aae6-4d70-a3e2-a9893e0eb1ec / ext2 relatime,errors=remount-ro 0 1
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
nem akarom elkurni és még soha nem csináltam ilyet. a számba rágnád?😊 köszi

MerlinW
mkdir /home/nivea/data
sudo mount -t ext3 /dev/sda2 /home/nivea/data

hogy automatikusan csatolja, /etc/fstab fájlba írd be azt a sort:

/dev/sda2 /home/nivea/data ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1

** Ha ext4-et használsz, akkor azt írd az ext3 helyett.
*** Ha sírna, akkor sda2 helyett sda5-el próbáld.

[merlinw.org]

Nivea
nivea@nivea-laptop:~$ df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatl. pont
/dev/sda1 28G 2,8G 24G 11% /
tmpfs 501M 0 501M 0% /lib/init/rw
varrun 501M 104K 501M 1% /var/run
varlock 501M 0 501M 0% /var/lock
udev 501M 2,8M 498M 1% /dev
tmpfs 501M 128K 500M 1% /dev/shm
lrm 501M 2,2M 498M 1% /lib/modules/2.6.27-14-generic/volatile
/dev/scd0 701M 701M 0 100% /media/cdrom0

MerlinW
Egy df -h kimenetet is kérnék😊

[merlinw.org]

Nivea
az elöbb fasz voltam😊
Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sda1 * 1 3647 29294496 83 Linux
/dev/sda2 3648 19457 126993825 5 Kiterjesztett
/dev/sda5 3648 19457 126993793+ 83 Linux
nivea@nivea-laptop:~$

Nivea
-Asszem etx, mivel ntfs-t nem lehetet megadni
-Látom van benne egy olyan mappa lost+found
-csak linux vana gépen. azzal nem tudom irni.
- mert nem tudom mit kell irni.

sudo: fdisc: command not found
Akkor ujra kel telepitenem az egészet?

MerlinW
- Maradék 130 milyen fájlrendszer? Ext vagy NTFS?
- Látni látod a 130-as particiót?
- Linuxal vagy Windowsal nem tudod írni?
- Miért nem írtok sosem részletes infot?😊

Írd ide a sudo fdisk -l (l mint lajos) parancs kimenetét

A 130-as particiót telepítésnél a /home -hoz kellett volna csatolni.
Ha látom az fdisk kimenetét, utólag felcsatoljuk.

[merlinw.org]

Nivea
hello!
nekem egy olyan problémám lenne, hogy telepitettem a 160 gigábol 30ra ubuntut és maradék 130at szabadon hagytam hogy majd oda rakoma filmeket és a zenéket. De nem engedi h belenyuljak. se mappát nem hozhatok létre, se törölni nem törölhetek. gparted-el rakjam egybe a 2öt v micsináljak? rootként se csonálhatok vele semmit.

MerlinW

[merlinw.org]

MerlinW
Megy, lehet vele játszani. Mind az Ubuntu-s opennel, mind a hivatalos zárttal. Persze nem mindig habostorta, de többnyire jól mûködik.

[merlinw.org]

Nem tudjatok az ati 4830as video kartya menyire megy ubuntun, jatszani lehet vele ? mert a regi ati -mal nem lehetett remelem ez jobb:|

MerlinW
Felismeri, igen. Szerintem hash-t néz, nem fájlnevet.

[merlinw.org]

Ability
Mennyire hatékony? Felismeri a release-t és társait? És ha tipikusan olyan fileneve van, hogy nem írják ki a címét, csak 3-4 betûbe rövidítik akkor is felismeri? Thunar-ba is be lehet tenni?

ui.: Thunar-ban van ilyen custom action, amivel a jobbklikkes menübe bármilyen parancsot és feladatot be lehet tenni, a kérdés ugye arra vonatkozik, hogy valamilyen meghatározott paranccsal szintén elõ lehet-e csalogatni NEM nautilus környzeteben.
MerlinW
Nautilusban jobb klikk a videon, felirat keresése és letöltése:

sudo apt-get install python-nautilus python-notify
sudo wget http://periscope.googlecode.com/files/python-periscope_0.1.5-1_all.deb
sudo wget http://periscope.googlecode.com/files/periscope-gnome_0.1.5-1_all.deb
sudo dpkg -i python-periscope_0.1.5-1_all.deb
sudo dpkg -i periscope-gnome_0.1.5-1_all.deb
gedit ~/.config/periscope/config
- lang = hu

reboot

[merlinw.org]

MerlinW
Jah tényleg, ezt el is felejtettem😊

[merlinw.org]

Arcor
Utánaolvastam, a rootnak elvesz 5%-ot, hogy a sima user ne szemetelje tele. Esetemben ez 10 giga :p

Fool me once, shame on you. Fool me twice, I put you in the ground.

MerlinW
Ha újratelepítésnél nem adod meg particiónak a home-ot, akkor nem nyúl hozzá, viszont kézzel kell mountolnod (/etc/fstab)

A hiányzó hellyel kapcs, telepíts pl. egy gnome-commandert (gyak, mint a total commander) és nézd meg vele, ha nautilussal nem megy.

valamint a sudo fdisk -l (kis L) paranccsal tudod megnézni a particiókat és azok adatait.

[merlinw.org]

Arcor
Okok.

Még annyi hogy particiókezelõben azt irja hogy /home 201 giga ebbõl 3.52 használt. Ha viszont belépek a dokumentumaimban alul irja hogy 187 giga szabad. Hová tûnt 10 giga?
Valamint ha egyszer a 20-asra ujratelepitem a linuxot a /home on levõ dolgaimhoz ugye nem nyul hozzá?

Köszi,
Aztán befejeztem egyelõre.

Fool me once, shame on you. Fool me twice, I put you in the ground.

MerlinW
Ott van az. /home/neved
"Saját gépet" megnyitod rögtön a home-ot látod. Linux fájlrendszerben egyben látod a particiókat, nincs C, D, E stb.

Topikfejléc -> documents. Olvasni olvasni.

[merlinw.org]