Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW

[merlinw.org]

Arcor
^^ Hogyan lehet kitenni ikonba, hogy látszódjon a sajátgépben is?

Fool me once, shame on you. Fool me twice, I put you in the ground.

MerlinW
Mer ez nem windoz😊

konzol: df -h

ott a 200-as /home ?

[merlinw.org]

Arcor
Köszi, megcsináltam. Mindent elsõdlegesre tettem, a /homeot logikaira.

A 210-es particiót viszont nem látom a sajátgépben :/

MerlinW
96 mb; ext4; /boot; eleje
1 gb; Swap; (2 gb ram) ;eleje
20 gb; ext4; /
210 gb; ext4; /home; eleje

[merlinw.org]

Arcor
A particionálás így jó lesz nekem, ellenõrizzetek le légyszi hátha nem kell többször megcsinálnom 😊

150 mb; ext2; /boot; eleje
2 gb; Swap; (2 gb ram) ;eleje
30 gb; ext3; /
200 gb; ext3; /home; eleje

Így ebben a sorrendben
30 megy a rendszernek a 200 pedig hogy ujratelepitésnél ne legyen minden bukta.

Arcor
Köszi 😊

Ability
Kétszer van felvéve a forrás, System -> Admin -> Software Sources (Szoftverforrások) alatt töröld ki egyiket.
Arcor
Ha megnyitom a csomagkezelõt akkor mindig ezzel a hibaüzenettel indul:

W: Duplicate sources.list entry http://ppa.launchpad.net jaunty/main Packages (/var/lib/apt/lists/ppa.launchpad.net_compiz_ppa_ubuntu_dists_jaunty_main_binary-i386_Packages)
W: Duplicate sources.list entry http://ppa.launchpad.net jaunty/main Packages (/var/lib/apt/lists/ppa.launchpad.net_compiz_ppa_ubuntu_dists_jaunty_main_binary-i386_Packages)

Ability
Az a nagy baj, hogy nem olvastok, pedig magyarul van. Megjegyzem, mindenki lusta olvasni, kényelmes nyomkodni a next,next,next dolgokat, csak ha valami új kerül elétek, akkor azért nem árt szemügyre venni. Biztos vagyok benne, hogy megkérdezte biztos formázod-e azt a partíciót, mert hogy van rajta adat, ráadásul valszeg NTFS volt, amit bár lazán kezel, de szólni szokott. A telepítés elõtti utolsó lépésben is kiírja, hogy melyik partíciókat jelöli formázásra.
Arcor
Ez itt egy egész jó kis leírás képekkel ha win mellé szeretnéd telepíteni:
http://www.hogyan.org/ubuntu-904-telepitese

Hát, nem tudom h én vagyok-e ilyen szerencsétlen, vagy ez ennyire nehéz(valszeg az elõbbi), de ubuntu telepítés során sikerült elbaszni valamit aminek következményeképp az adattárolásra szánt partíciót formázta, hát egy olyan 100 gigányi cuccomnak lõttek. Mivel nem akarok megint így járni inkább a segítségeteket kérem. Már korábban lecsíptem egy 10 gigás partíciót windowsal az ubuntu számára. Ezután képfájl kiírása, bootolás átállítása cd-re, ubuntu telepítés elkezdése volt a sorrend. A partíciós résznél kiválasztottam h én akarom beállítani, mivel ott beláttam h nem kéne semmit elnyomni így h nem sokat konyítok hozzá, inkább visszaléptem és az elsõ menüpontot választottam: telepítés egymás mellé és az indítandó kiválaszttása stb stb. Elindult a telepítés. Mint már említettem leformázta vmiért az egyik partíciót, amit kiválasztottam neki azzal semmit nem csinált, valszeg mert nem is állítottam be neki h oda rakja. Mikor végzett újraindítottam ahogy kérte, újraindulás közben lettem rá figyelmes h fel sem kínálja a választást h ubuntu vagy win, egybõl a wint indítja el. Amikor újra el kezdem a telepítést, és kilépek a telepítõbõl, akkor meg betölti az ubuntu-t, ez most nem tudom h a teljes-e vagy csak kipróbálható mód. Ha vki el tudná monani ezt a partíciós részt kissé szájbarágosan, hogy hol mit állítsak h a 10 gigásra rakja, annak megköszönném. 😊

MerlinW

[merlinw.org]

Tudtok egy kis segítséget adni hogyan osszam fel telepítésnél, hogy meglegyen az 50-es és a 200-as és mit mire kell beállítani? :$

Köszi elõre is.



Sziasztok,

Particionálni próbáltam de nem egészen úgy sikerült ahogy szerettem volna. Leírást csak Windows mellé találtam én viszont nem windows mellé szeretném.
Egy ~50 és egy ~200-as particiót szeretnék egyet a rendszernek egyet pedig adattárolásra.

Csináltam egy 50-es ext3 / particiót, egy 1 gigás swapot, és egy 200-as ext3 /homeot.

Most a 200ból 178 giga szabad helyem van telepités után a az 50-esbõl 40 és van egy Fájlrendszer nevû ahol 920 mega szabad helyet ír :/

<#fejvakaras>

&#63743;

Flamer
én 64-est raktam laposra. és eddig semmi gondom nemvolt vele.

http://loal.atw.hu

MerlinW
Regisztráltam megint, meglátjuk küldenek-e CD-t ugyanerre a címre😄

64bites Linux Desktopként még nem ajánlott (a 2.7-es kernelt említik vízválasztóként, 2.9-3.0 pedig már 128bitet is támogatja majd, de ez még legalább 5-6 év). Alacsony a támogatottsága, bugosak az alkalmazások (az X.org, a grafikus cuccok, stb). Nem is igazán elfogadott a Linuxosok körében. Még.

Szerverbõl viszont automatikusan 64-est küldenek. Az jó.

[merlinw.org]

Ability
Most hogy így feljött a téma felmentem rendelni, mondom úgyis ki van töltve minden adatom meg ilyen, 3 kattintás volt és sikeresen elfogadta a rendelést. Viszont most sem lehetett választani amd64 release-t. :/ És valamiért úgy gondolom, hogy nem is ilyen "universal" release ez, hanem választás nélkül kapok egy only 32 bites változatot.
MerlinW
Tényleg.. Akkor fene tudja. Letõcsük és kiírjuk, ahogy mondja😊

[merlinw.org]

zeli
hát, a shipit már coalát írja, azért gondoltam megrendelem, de remélem. 😊

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
Várj míg Koalát szállítanak. Az üzenet Jaunty-ra szól. Elvileg😊

[merlinw.org]

zeli
You have already received our maximum number of allowed shipments. Please download the CD image and record it yourself.

😞

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Na,sikerült lecsípnem a meghajtóból, már csak a telepítés van hátra. Azt nem értem h mikor rámegyek a full installationra majd a reboot now-ra miért dob vissza a fõmenübe, a helpes menüpont meg csak a boot listet hozza létre, maga a telepítés elég nehézkes....

Ability
GParted. LiveCD-n is rajta van. De a legegyszerûbb és talán jobb megoldás is, amivel tuti a siker. Windows -> Sajátgép -> Jobbklikk -> Manage (Kezelés) -> Merevlemezek -> Partíción jobb klikk -> Shrink (nem tudom hogy fordítják) -> megadsz egy méretet és lecsíp belõle annyit formázás nélkül a szabad területbõl. Utána hozzáadja azt a felhasználatlan területhez amibõl csinálsz egy új partíciót. Aztán amikor telepítesz Ubi-t, akkor majd EXT4-et válassz filerendszernek.
Valami particiniáló progit tudsz ajánlani amivel megoszthatám az adott particíót anélkül h formáznom kéne az egész particíót?

MerlinW
ATI Catalyst 9.10 beta

Újdonságok:

Ubuntu 9.10 támogatás
Linux kernel 2.6.31 támogatás

[merlinw.org]

MerlinW
Hát igen, kiadás elõtt pár nappal illik azt is megcsinálni tutira😊

[merlinw.org]

Ability
Köszcsylávcsy (L)(Y) <#hawaii>

ui.: annyira utálom, hogy amikor jönne egy új kiadás akár Ubuntuból, akár rá egy programból, akkor mindig kitalálnak valami újítást, ami szerintem sokkal szebb, használhatóbb, stb, aztán vagy nem tetszik a közösségnek vagy más oka van, de pár rá nappal meg visszacsinálják az egészet, pedig az újítás sokkal jobb volt. :/ Most épp az Update Manager-rel szórakoznak.
MerlinW
Igen, annyi elég. Megmásolod a juzer mappát, aztán nyomsz neki egy
chown -R ujuser:ujuser /home/ujuser
parancsot.

[merlinw.org]

Ability
Merlin: hogyan klónozom le 100% ugyan olyanra a meglevõ Ubi felhasználóm ugyan azon a gépen és oprendszeren. Az odáig oké, hogy csinálok egy új felhasználót, a régi home mappás cuccokat bemásolom az alá is, de ennyi elég? Még nem próbáltam amúgy, gondoltam rákérdezek. Mindennek egyeznie kellene, jogosultság és társai. Csak egy új felhasználó a régi beállítások öröklésével.
MerlinW
Elég neki 10giga, de használni is akarja, vagy csak dísznek lesz?😄

[merlinw.org]

Flamer
én nkm 12gigáram indig felmegy és használható. 😄 de csak mondom. 😄

MerlinW
Külön Ext4-re formázott particióra (20GB+) telepítsd. A Win alól való telepítés semmi jóval nem kecsegtet😊

[merlinw.org]

Flamer
van javas abev program is. azt vinni fogja a linux is.

Nivea
Hello! egy elég szokatlan kérdéssel fordulok most hozzátok! Az abevjava ill abev2006 programokat futatja a linux vagy csak wien-el?

Segítseket pls. Adott egy laptop Win7 ultimate op.rendszerrel. UBuntu 9.04-t próbálok felrakni alá de a telepítés felénél kivillan az ablak, egy 711 megás ubuntu mappa ugyan megjelenik a meghajtón, de mikor újraindítom(alapból meg se kérdezi a telepítõ h újra akarom-e indítani mert kivillan) akkor nem jön be a boot menü h melyiket akarom elindítani.
Pendrive-os megoldással sikerült elindítani ugyan( pendrive-ra raktam fel az ubuntut az Unetbootin progival) de ha kikapcsolom vagy újraindítom minden beállítás, mentett munkám elveszik. Mintha egy frissen telepített op.rendszer lenne. Ha vmelyik problémára lenne megoldás azt megköszönném. 😊

MerlinW
Mindet😄

De kezdetnek jó a fejléc /home/documents menüpontja is😊

[merlinw.org]

icespeakyy
Sziasztok!
Kezdõ linuxos vagyok(windoze-ról áttérõ 😊 ) .
Olyan kérdésem lenne,hogy milyen irodalmat kezdjek el tanulmányozni a szerintetek?
Következõ könyveket vásároltam meg:
Pere László:Felhasználók ismeretek I-II
Linux bevetés közben I-II
Pere László:Bevezetés a linux használatába
Sajnos nemtudom melyik könyvvel kezdjem,nem akarom össze-vissza olvasgatni.
Van valakinek ötlete melyikkel kezdjem?milyen sorrendbe?
elõre is köszi

Suttyo -lvl 62 -Nightelf Hunter(bloodscalp(pvp) Icespeak -lvl 70 -Draenei Shaman (bloodscalp(pvp)

Ability
ui: negyed óránál tovább nem tudtam bámulni, mert annyira giccses és szemrontó volt, hogy eszméletlen. 😄 Maga a cucc tetszik, de az ablak felületek és társai azok eléggé fárasztóak.
Ability
Hát ez amit betettél jó undy. 😛

Képeken, videókon nekem tetszett, feltettem a legújabb SVN változatot. Igazából ebben látok a legtöbb fantáziát, szerintem ez az új kiadás tényleg kreatív, szép és igényes. Ami fontosabb, hogy 2mp alatt feláll az egész asztal, piszokgyors, de mégsem olyan igénytelen, puritán mint a többi ilyen kisebb ablakkezelõ. Annyi baj van vele, hogy nincs elterjedve, nincsenek közösségi munkák hozzá csak nagyon kolátozottan. Például nekem nem tetszik a window border skin-je, de maga a "tálcaszerûség" az nagyon-nagyon-nagyon bejön. Szívesen használnám, csak ugye kevés program van rá, meg vannak kötöttségek. Egyébként érdekes ugye, hogy ez is ilyen Compiz féle dolog, nagyon sok és szép animáció, funkció van benne, de mégsem lassít annyira. Aki a Compiz-t utálja, de azért szeretne egy kis szolíd extrát annak nagyon jó lenne. Szóval nekem nagyonpozitív a véleményem, kár hogy az E17-es panelt nem lehet használni Gnome alatt, szerintem az annyira ötletes, tönyleg tökjó. Nem is hasonlít már a lentebbi képre, emlékeimben is ilyen puritán dolog volt, de nagyon kikupálódott.
MerlinW
Fapados de gyors, kb mint a fluxbox. Nem tudom mit eszik, csak futólag találkoztam vele. Hivatalos oldalon biztos részletezik

[merlinw.org]

Ability
Ez az Enlightenment (E17) ablakkezelõ milyen? Mert felfedeztem ezt az OpenGEU Ubuntu féle disztrót és ott egész fasza kis screenshot-ok voltak róla, meg volt egy videó és tetszett nekem. Az lenne a kérdésem, hogy egyrészt ez milyen libeket használ? GTK-ra fejlesztik, esetleg valami másmire épül? További kérdésem, hogy mennyire integrálódna egy Ubi-ba, érdemes-e egyáltalán próbát tenni vele, vagy csak beszemeteli az egészet és még macera is mert külön kell keresgélni natív programokat?
MerlinW
Hát.. telepítsd újra a flasht, vagy használd az elõzõ kernelt😊

[merlinw.org]

Ability
Vagyis a rajta való kattintás pl. YouTube-nál.
Ability
A Z betû után mi lesz a nevük? <#gonosz1>

ui.: megnéztem ezt a kernel hülyeséget, és kiderült, hogy az update manager és a grub 2 közös hibája, de megoldottam okosba. 😄 Annyit nyertem az új kernellel, hogy nem megy a flashplayer. <#idiota>
MerlinW
<#zavart1>

[merlinw.org]

MerlinW
Hihi😊
A londoni tõzsde kidobja a windowst

Ubuntu: Bezárták a CD rendelõs oldalt, tehát napokon belül indul a Karmic szállítás.

[merlinw.org]

MerlinW
trickle -d 50 parancs

az 50 Kb/s érték

trickled.conf-ban megadhatsz profilokat is:

pl:

Priority = 1
Time-Smoothing = 0.1
Length-Smoothing = 1

Priority = 8
Time-Smoothing = 5
Length-Smoothing = 20

Mindenre kiterjedõ szabály pedig:
trickled -d 80 -u 10 -s

d download, u upload, s a system

további kapcsolók: man trickle😊

[merlinw.org]

Ability
Kérdés: lehet-e valahogy egyszerûen, jobb esetben külsõs, bonyolult program használata nélkül valahogy priorizálni az internetkapcsolatot? Gondolok arra, hogy ha torrentezek full sávval, és közben megnyitok egy YouTube videót, akkor adjon már annyi minimális sávszélet, hogy azért folyamatos legyen a stream. De a legfontosabb az lenne, hogy az oldalak betöltése ne lassuljon be annyira. Egyértelmû, hogy lassulni fog, de pl. OSX alatt valahogy jól mûködik ez az egész, a fullsávszéles torrent nem rekeszt ki mindenbõl, nem áll be tõle az egész rendszer. És persze a poén az egészben, hogy limitálva van a torrentkliens nem is kicsit, de mégis lassú.
Ability
Nem kérdezett tõlem semmit. Akármikor új kernelt adtak ki (és most nem csak a Karmic-ra gondolok, hanem stabil kiadásoknál, pl. Jauntynál is akármikor jött kernel frissítés) sosem kérdezett semmit, csak egyszerûen használatba vette. De akkor majd ránézek. :]