11431
Ubuntu Linux
  • Ability
    Azé' a régi időkben egy mplayer forgatással elment fél napom, de akkor még suttyó amatőr is voltam. :D Az más kérdés, hogy első fordítással kapcsolatos élményem pont az mplayer volt és semmit nem tudtam az egészről. Végül fél nap alatt sikerült a művelet, a program el is indult de tele volt bugokkal. És itt nem audioval/videoval kapcsolatos dolgokra gondolok. Egyébként miért akarod rászoktatni terminálra? Ott a link bináris célállománnyal, letölti, elindít, next, finish, működik.

Másrészről néha úgy vagyok egy-egy libraryvel, hogy inkább leforgatom, mert kevesebb szarsággal megúszom, mintha szórakoznék bináris keresésével, vagy launchpad repó hozzáadásával. Főleg akkor, ha kevés és alapvető függőségei vannak.

#5649: csak gyors rápillantottam. Némely csomag 30 alternatívája közül én sem tudom rögtön melyik micsoda, inkább csak így memorizálom mik szoktak alapvetők lenni, illetve körülnézek, hogy melyik is kell nekem. Hasznos dolog a csomagkezelőben a csomagleírás. :D
  • MerlinW
    terminálba:

wget http://archive.getdeb.net/getdeb/ubuntu/pool/games/t/tastystatic/tastystatic_0.01-1~getdeb1_i386.deb
    sudo dpkg -i tastystatic_0.01-1~getdeb1_i386.deb

# frissítésekhez és további játékokhoz:

wget http://archive.getdeb.net/install_deb/getdeb-repository_0.1-1~getdeb1_all.deb
    sudo dpkg -i getdeb-repository_0.1-1~getdeb1_all.deb
    sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

(további arhív játék deb-ek, ha kikerülne a getdeb repoból valami)

Külső telepítéshez (forrásból való fordítás, hibakezelés, megoldás) jobban bele kell ásnod a rendszer működésésbe, világába, törött csomagok kezelésébe, meg kell tanulni külön alkalmazásokat, library-kat fordítani. Nem nagy ördöngősség, de nem egy "next next finish". Többek között kellenek hozzá az alábbi csomagok:

sudo apt-get install build-essential g++ gcc gzip tar checkinstall cvs subversion git-core mercurial automake
  • Aquir
    Rendben, ez egy próba lett volna külső telepítésre: Tastystatic
  • MerlinW
    Tudnánk melyik játékról van szó, lehet okosabbak lennénk
  • Aquir
    hát vannak libsdl-ek amik telepítve vannak, vannak részek benne amik nem
    zlibből is, szóval nem világos
  • Ability
    -libaudiere-1.9.4 (ha forgatni akarod, akkor mellé: libaudiere-dev)
    -libsdl-ek alapból telepítve vannak, esetleg a *-dev verziók kellhetnek, de ha forgatod a programot, akkor úgyis kiírja.
    -OpenGL alap szintén, DEV verzió viszont kellhet.
    -zlib is alapból van elvileg.

Magyarázat: a *-dev csomagok a fejlesztői csomagok, amik csak forgatáshoz kellenek. A többi (*-doc, *-dbg) azok nem kellenek neked semmiihez sem.
  • Aquir
    ez egy linuxos játék (Lenne), ahhoz kéne ez a 4, de a synapticban nem egyértelmű melyikhez kell nyúlni
  • MerlinW
    Sehova. Mind tartalmazza Ubuntu. 4 éves alkalmazásokat különben sem használunk Linuxon.

telepíts pluginokat az adott lejátszóhoz, pl audacious lejátszóhoz audacious-plugins-extra csomagot. Synaptic, Synaptic, Synaptic.

Audacious is a fork of beep-media-player which supports winamp skins and many codecs.
    In the default install, the following codecs are supported:
    * MP3
    * Ogg Vorbis
    * AAC and AAC+
    * FLAC
    * Windows Media (WMA)
    * TTA
    * Many module formats and much more!
  • Aquir
    Ennek mi a menete? (hova tegyem)

"This program requires the following libraries to run:
    Audiere - http://audiere.sourceforge.net/
    SDL - http://www.libsdl.org/
    OpenGL
    zlib"
  • MerlinW

• MerlinW
    Letörlöd a ttf-eket, majd sudo fc-cache -f -v
    Mondjuk az a 6MB nem sok vizet zavar.

A fontok telepítése után természetesen aktválni is kell őket a rendszer beállításokban, a változás pedig csak X restart után látszódik.
  • Aquir
    Köszi. Én a csomagot ugye nem láttam nagyon szenvedni, mert pillanatok alatt lement a telepítés.
    Csak nem vagyok biztos benne hogy ezzel most jobban fog kinézni az Ubuntu :) Hogyan lehet majd letörölni?
  • Ability
    ui.: Synaptic-ból töröld le azt a font csomagot. Az nem is egy valós csomag, csak egy futtatható állomány van benne, ami a telepítés során elindul, majd egy sourceforge oldalra csatlakozna, de mindenféle időtúllépés és 404-es hibától szenved. Sosem települ fel tökéletesen, viszont a csomagkezelőt nagyon belassítja, mert minden egyes lépésnél megpróbálja újra feltenni és megint várakozni kell rá. Letörölni le tudod, utána nincs ilyen hiba.
  • Ability
    Feltöltöttem neked ide.

- Kicsomagolod az asztalra, utána Alt+F2 -> "sudo nautilus".
    - Bejön a filekezelő admin jogosultságokkal, kikeresed a /usr/share/fonts/ mappát.
    - Asztalról behúzod oda, majd Alt+F2 -> "sudo fc-cache -f -v".

Lentebb Merlin írt még hozzá jogosultság beállításokat, azokat lehet le kell még futtatni, bár nekem emlékeim szerint ment nélküle is. Egyébként ha nem megy ezzel a módszerrel, akkor csináld a Merlinével, csak a feltöltött csomag a lényeg. Én meg azért írtam külön hozzá egy kis utasítást, mert szerintem így is menni fog, viszont egyszerűbben megcsinálható.
  • MerlinW
    Akkor töltsd le netről a ttf-eket.
  • Aquir
    nincsen Windows-om..
  • Palinko
    lehet nállam az a baj, hogy mindkét gépen a gép neve ugyan az? meg lehet azt változtatni?
  • Palinko
    igen nekem sem tetszik ez a hálózat kezelés, jobban örülnék ha a két ubuntut össze tudnám hozni
  • MerlinW
    1. Windows\fonts-ból átmásolod a ttf-eket pl egy /home/aquir/fonts könyvtárba
    2. Terminál megnyit
    3. cd /home/aquir/fonts
    4. sudo mkdir /usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts/
    5. sudo cp *.ttf *.TTF /usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts/
    6. sudo chown -R root:root .
    7. sudo chmod -R 644 .
    8. sudo fc-cache -f -v
  • Aquir
    Az mitől van, hogy leállításkor hitelesítésnek a jelszót kéri, mert hogy nem engedélyezett a lekapcsolás ha mások is be vannak jelentkezve. (Persze csak én voltam bejelentkezve..)

erre hivatkozik
    org.freedesktop.consolekit.system.stop-multiple-users
  • Ability
    Én mindig csak Windows-os gépet nézek hálózaton. Nekem van Ubi, a családnak Windows. Én szoktam másolgatni nekik, mert ők nem értenek hozzá, én meg megcsinálom a saját gépemről. Problémával nem találkoztam. Azonban a Vista/Win7 megreformált hálózatkezelése olyan szinten agyatlan, hogy fel nem foghatom. XP-vel nem volt gond, Vistánál két egyforma gépet (mindkettő Vista) sem tudtam pöccre összenyomni hálózaton, mindig problémázott a jogosultságok miatt. Win7 már alakul, de a hálózat beállításokat túrni kell, hogy minden úgy legyen beállítva, hogy gond nélkül működjön a dolog.
  • Aquir
    jah, újra sem kell indítani a büngészőt, így nagyon gyorsan kipróbálhatóak a kiterjesztések, ezt nyomom :)
  • Ability
    Mert ez linux. :) Általában ha egy program feltelepít magával valamilyen komponenset, akkor az rendszerszinten megosztott, és elérhető a többi alkalmazás számára is. Ugyanakkor vannak statikusan belinkelt dolgok is. Ilyen a Wine, vagy az OpenOffice. Ugye aki OO-t használ, az valószínűleg a hivatalos környezetben megszokott, esetleg megkövetelt Times New Roman betűtípust akarja használni. De mi van akkor, ha a linux nem rendelkezik vele? Ezért van az, hogy a program saját komponenseként felteszi ezeket is, de nem feltétlen osztja meg rendszerszinten. Olyan mint Windows-on a Photoshop, vannak benne extra fontok, de csak programon belül haszánálhatod, mert rendszerszinten nem férhetsz hozzá, nincs telepítve/megosztva. Régebben az MS Office is ilyen volt.

Lentebb MerlinW írt egy másik lehetőséged a beszerzésre, olvass vissza egy kicsit.

ui.: a Chrome-hoz szerintem sokkal kreatívabb kiegészítőket írnak. Modernebb böngésző, fejlettebb technológiai megoldásokkal, gyorsabb működéssel. Ezért alkalmaznak olyan dolgokat is, amit FF alatt nem, mert pl a 3.5 előtt egy komolyabb DOM manipuláció + render eszméletlen lassú volt. Ráadásul a Chrome extension API szintén fejlett, sok lehetőség van, és az egész jobban működik, mint Firefox alatt. Frissíti mindig a pluginokat is, nem lassul be tőle a böngésző, stb.
  • Aquir
    "Sosem települ fel, noha a csomagkezelő azt hiszi, mert a csomag letöltése sikeres volt"

De akkor le sem települ gondolom, mert az ms fontok uninstallálásakor is tudok írni openofficcal (vagy mondja meg valaki miért nem kereshető meg openofficeban a TNR betűtípus? Nem mutatja, csak úgy fogadja el, ha bepötyögöm a nevét. Azt meg honnan tudjam hogy melyiket tudja még...)

"Ha a Windows-os betűkészletek elérhetőek, akkor magától azokat használja, és ugyan úgy jelenik meg minden, mint Windows alatt."

Adj egy csomagot, mármint a tff-mscorefonts-installer-en kívül, mert se vele, se nélküle nincsenek Windows fontok a Chromeban sem, azokkal az alap betűbeállításokkal sem amiket írtál.
    (Elvileg most tényleg jó, hogy olvasható és használom az Ubuntu btípust mindenhol, Openofficeba meg még tudok a régivel írni. Csak ezt a logikátlanságot nem értem)
  • Aquir
    Ú, bedurvult extensionokkel a Chrome, és elég gyors is :)
  • Palinko
    korai volt az öröm :(
    win 7 alatt elkezdi másolást de minden nélül kiugrik. ubuntu alatt még mindég nem tudtam böngészni a másik gépen.
  • Palinko
    igazad van! hálám üldözzön :) na nagy nehezen összejött. a felhasználó név tényleg palinko-pc volt, nem az mint mikor root ként jelentkezek be
  • Ability
    Az ilyeneknél ügyelj arra, hogy amit te jó felhasználónévnek hiszel, az nem biztos, hogy korrekt. Windowsnál alapból van ugye a felhasználó létrehozási neve, ezt át lehet írni, de attól még a létrehozási név marad használatban sok helyen. Egyébként pedig szerintem a számítógép nevét kell megadni, pl.: "palinko-pc", amit a hálózatbeállításoknál adtál meg/írhatsz át. Szóval van három lehetőséged a névre. :D Szerintem a hálózati nevet kell megadni.
  • Palinko
    még egy érdekesség win 7 alol látom a másik gépet amin Karmic van, megnyitom kéri a felhasználót meg a jelszót, megadom de nem sikerül neki bejelentkezni.
  • Ability
    Hidd el, tényleg zavaró. Nekem az akkoriban gusztustalan alap narancs Ubuntu kinézet mellett ez volt az első igazán irritáló élményem. Valahol ló méretű betűk vannak, valahol meg olvashatatlanul kicsik. Nem értem pontosan miért, de a böngésző betűbeállításai nem csak a plain/text és formázatlan szövegekre volt kihatással. Át kellett állítani ahhoz, hogy tényleg ugyan úgy nézzen ki, mint Windows alatt, függetlenül attól, hogy fel voltak rakva az MS fontok. És még így sem pixelre pontos, de majdnem. Neked ugye nincs ilyen gondod, IE-re fejlesztesz, gondolom virtualizálva futtatod, de pl. én FF és Chrome környezetben fejlesztek, majd a fejlesztés végén nézem meg és igazítom tökéletesre IE alatt is. Mert hogy IE alatt JS-t debugolni lehetetlen. :D Csak hát ugye hogyan design-olsz meg egy oldalt úgy, hogy a két környezetben teljesen máshogy néz ki? Például egy menüsor, ahol számítanak a méretek, egyik fontkészlettel kiférne, másikban más kisebb betűméret kellene.

ui.: ez még jó régen volt, azóta figyelek erre, de ahogy észrevettem, vagy az alap fontkészlet alakult egy kicsit, vagy mást használ a FF alapból, de amikor sok évvel ezelőtt először láttam Linuxon Firefox-ot, akkor tényleg irritálóak voltak a betűk. Legutóbb amikor láttam natúron, akkor már teljesen kellemes volt emlékeim szerint, de nekem azóta is be van rögződve, hogy átállítom. :D

Egyébként lehetségesnek tartom, hogy régen az FF nem kezelte volna esetleg a felrakott MS fontokat? Most van egy elméletem, hogy a FF is azokat használja ha elérhető, DE régen tudom, hogy voltak bajok ebből.
  • Ability
    Az a csomag több mint valószínű, hogy még mindig hibás. Sosem települ fel, noha a csomagkezelő azt hiszi, mert a csomag letöltése sikeres volt, azonban telepítése közben megbukik a művelet. Ráadásul ilyen időtúllépéses és mindenféle hibától szenved, szóval amíg fent van, addig a csomagkezelő is iszonyat belassul, mert minden alkalommal "próbálja pótolni az elmaradást".

Chrome -> csavarkulcs -> beállítások -> harmadik fül (under the hood) -> alul font beállítások. Mit jelent az, hogy nem tudsz beállítani más betűtípust? Bejön egy ablak a rendszerszinten megosztott betűkészletekkel és ki tudsz választani másikat. HA nincs benne a keresett betűtípus, akkor lásd fentebb. Ha a Windows-os betűkészletek elérhetőek, akkor magától azokat használja, és ugyan úgy jelenik meg minden, mint Windows alatt.

A betű beállítások meg igenis számítanak, függetlenül attól, hogy az oldal egy teljesen más fajtát használ. Nem tudom miért, lehet, hogy a betűket leíró görbék alapján a beállított font szerint generálja a lapon megjelenő többi (másfajta) fontot is.

Nálam egyébként:

Serif Font: Times New Roman (16)
    Sans-Serif Font: Arial (16)
    Fixed-width Font: Courier New (13)

• Palinko
    talán leírom hogy mire mit ír ki hátha tudunk abból következtetni
    \\192.168.1.1
    „\\192.168.1.1” nem jeleníthető meg.
    A nautilus nem tudja kezelni a helytípust

network://192.168.1.1/
    „network://192.168.1.1/” nem jeleníthető meg.
    Hiba DBus error
    org.freedesktop.DBus.Error.InvalidArgs:Mountpoint alredy registered
    Válasszon másik megjelenítőt és próbálja meg újra
  • Palinko
    igen megvolt frissítés, és újraindítás után most már magyar :)
    nem sajna.

próbáltam // el is nem megy sajna. most adtam a /home mappának (amit át akarnák másolni) chmoddal 777 et de ez sem segített ugyan azt írja ki
  • MerlinW
    Rendszer, beállítások, nyelvek - magyarítsd jobban:)
    IP-vel sem megy a lekérdezés?
  • Palinko
    érdekes ahogy megosztottam a Helyek, hálózat, Windows Hálózat mindjárt megnyílt, benne egy workgroup, ahogy azt elindítanám
    Unable to mount location
    A megosztások listájának lekérdezése meghiúsult a kiszolgálórol

(friss a telepítés még furcsa hogy angol fele, magyar a másik fele :)
  • MerlinW
    Meg kell osztani a könyvtárakat amiket elérhetővé szeretnél tenni a hálózaton. Nautilusban jobb klikk a könyvtáron, megosztás.

Ha nincs munkacsoport megadva, IP alapján is "tárcsázhatsz", nautilus címsorába asszem: \\192.168.x.x vagy a gép nevét \\PalinkoPC
  • Palinko
    látom kiegészítetted a munkacsoporttal, megpróbálok megadni. hálózati témában nagyon járatlan vagyok :(
  • Aquir
    A Chrome viszont már kiírja alul, hányadán áll Gmailben a feltöltés.

Ha már más nem működik..
  • Palinko
    Hálózati kapcsolatoknál minkét gépnél a wired (első fülön) van egy auto eth0 kapcsolat ezen jön a net. az ipt DHCP osztja. pingelni tudom mind az ipnket (egy az ip ilyenkor) mind pedig a router ipjét, megnéztem a kézikönyvben az amit írtál:
    192.168.1.1

akkor elviekben meg is van a hálózat. csak én mégsem tudok a másik gép hardjáról adatokat másolni, és az sem látja az én hardomat :( mountolni kéne vagy?
  • MerlinW
    Ha router van akkor máris kész a "LAN" (tudnod kell pingetni a másik gépet).
    - DHCP (automatikusan kapod az IP-t) esetén nem kell átjárót megadnod
    - egyébként az network settings-ben kell a hálózati eszköznek megadnod IP-t(192.168.0.x vagy 192.168.1.x - router IP-től és beállítástól függően), maszkot (255.255.255.0) és átjárót (router IP).
    - A router IP-jét a router kézikönyvéből tudhatod meg, de általában 192.168.0.1 vagy 192.168.0.2 vagy 192.168.1.1. Böngészőbe beírva be kell jönnie a menüjének.
    - Fájlmegosztáshoz közös munkacsoportot (workgroup) is meg szokás adni, azt is a hálózati beállításoknál tudod megtenni.