11431
Ubuntu Linux
  • greghouse
    Köszönöm szépen, majd próbálkozok, sajnos most nincs nálam az ubuntus laptop. Péntek este mindenképpen beszámolok a tapasztalatokról.
  • MerlinW
    Talán ez is segít
  • MerlinW
    Mplayer (-lavdopts fast:threads=2:skiploopfilter=all) paraméterekkel indítva, SMplayer vagy VLC player.

w32codecs csomagot érdemes feldobni, DXVA támogatás még nincs, legalábbis én nem tudok róla.
  • greghouse
    Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni! Az ubuntu 9.10-es verzióját telepítettem fel nemrég.Gondom akadt a HD filmek lejátszásával, és sajnos a más fórumokban a témában írt hozzászólások nem segítettek.
    A gépem: core2duo T7300 (2.0 GHz / 800 Mhz fsb), Nvidia Geforce 8600 GTm, 2.5 GB ram.

A hardver tehát nem akadálya az 1080p-s filmek lejátszásának, windows környezetben "nyers erőből" is akadás nélkül viszi a filmeket, ha pedig a DXVA-t kihasználó lejátszót használok, 18%-os processzorterheléssel mennek a fullhd filmek.

Ez is lenne az egyik kérdésem, hogy ubuntura létezik-e olyan lejátszó, ami a DXVA-hoz hasonló technológiát használ?

A válaszokat előre is köszönöm!
  • MerlinW
    Már ismerem őket, aranyosak:)
  • mumpic
    Pedig ez a Big Buck Bunny ingyenes. Ugyanaz a blenderes tím csinálta mint az Elephant's Dream-et. De akkor gondolom azt sem ismered :)
  • MerlinW
    Tuti. Ritkn nézek animációs filmeket. Jégkorszakokat, stb. sem láttam. Az utolsó talán a Titan AE és a Toy Story első része volt. Nem mozgatnak ezek:)
  • mumpic
    tuti nem láttad? >link<
  • MerlinW
    Áhh, akkor nem szóltam. Bár szerintem forrásból (csomag nélkül) megy mindegyik azon is. Max fel kell dobnod egy OpenAL-t, és hasonló apróságokat, de azok vannak csomagban is Hardy-hoz.

A dögöt nem ismerem, nem láttam a nyuszis filmet:)
  • mumpic
    ez nem az egyik gonosz dög a nyuszis filmből?
  • mumpic
    8.04 van :P
    Pont azért mert elegem lett a frissítgetésekből. Idáig jól elvagyok, most a liquidwarst raktam fel, letöltöttem az oldalukról az rpm-et és aliennel csináltam debet.
  • MerlinW
    Ez is jópofának néz ki:)

Yofrankie

• MerlinW
    Ööö nem értem a problémát:D

Felmegy az 9.04-re is, max hozzá kell dobnod 1/2 csomagot.

Egyébként fent ott a Release gomb (getdeb-en is), kiválaszthatod a 9.04-et is, a többség arra is ott van.

A másik, hogy nyugodtan frissíthetsz 9.10-re teljesen problémamentes a dolog. Csináltam sok gépen pár hete.

Alien Arena van 9.04-re, Babylon-t pedig futtathatod csomag nélkül is, ha letöltöd innen. (Ami mint kiderült egy teljes Freespace adaptáció, aminek örülünk:))
  • mumpic
    Available for Ubuntu: 9.10 :(
    Pont mint a getdeb.
  • MerlinW
    Nézegetem Playdeb-et... Ez komoly: Babylon Project

Ez meg az Alien Arena

• MerlinW
    Magnós cuccok nagyok komolyak voltak:)) Kézzel a tokba írt időpontok, odateker, parancsot kiad, előre teker... hogy azt ki találhatta ki...:)
  • mumpic
    Nekünk Enterpriseunk volt, de nem nagyon emlékszem, tökmag voltam. Volt valami starwarsos, meg valami boszorkányos játék, ami rémlik. Meg a kazettásmagnó. :)
  • MerlinW
    Első 4 pályát megcsináltam 20mp alatt:) Elsőn haltam meg sokszor míg megértettem mit hogyan:) Jópofa, C64-en volt anno hasonló:)

Azokat is megnéztem amiket írtatok:

Treeworlds nagyon beteg játék:) Pattogó izékkel CTF meg DM:) Tetszik:)
    Wormix is aranyos, de Hedgewars sokkal jobb.

Secret Maryo Chronicles egy igen kellemes Mario koppintás, Abuse-t talán nem kell bemutatni, az is van repo-ban.

Egyébként ismét elindult pár hete a Playdeb repo (a Getdeb srácoktól)
  • mumpic
    nagyon jó játék
    van hogy akár 10 másodpercig is életben maradok
    :D
  • MerlinW
    Kipróbáltam azt a Tastystatic játékot, elsőre elindult:

letölt pl ide: /home/neved/tastystatic
    audiere telepít: sudo apt-get install libaudiere-1.9.4
    könyvtárat vált: cd ~/tastystatic
    játék kitömörít: unzip penguinstatic.zip
    futtatási jogot ad: chmod -x tastystatic
    játék indít: ./tastystatic

Semmi gond nincs ezzel.
  • precision
    most olvastam utána, a nautilus -t is ő készítette el a gnome -hoz :))
  • precision
    az a srác nem gyengén volt (nemtok rá jobb szót) infantilis... persze jó értelemben :)
    látszik hogy egy hatalmas geek, aki gyermeki örömmel beszél arról, hogy rájött egy-két dologra és sikerült megcsinálnia az "alt+tab -ot"

amúgy az apple sokszor merített már a "hackerektől"... ott van pl az iphone és a jailbreak története... ha kicsit odafigyel az ember láthatja, hogy mennyi dolgot pakolt be a későbbi firmwarekbe az apple amit a jailbraikelt 3rd party programokból lopott :)
  • MerlinW
    Azok voltak a szép idők:))
  • mumpic
    Én rögtön az elején eltátottam a számat, amikor mondták hogy mennyi pénzért adta el a srác az apple-nek a két nap alatt írt alkalmazás váltó progit. Meg hogy szakadt pulcsiban demózott ennek ellenére. :D
  • MerlinW
    Megnéztem, nagyon jó:) Mindenkinek meg kellene mutatni aki hacker/cracker fogalomzavarban él:) Mondjuk ma már kicsit mást jelentenek ezek a fogalmak, de a lényegük változatlan.
  • mumpic
    Kicsit off ugyan, de szerintem érdekes.
  • MerlinW
    Lb is FF-et használok, de szakmámból kifolyólag követnem kell a többit is. Egyébkénk sebeség terén még mindig Chrome a nyerő, ez az 5-ös, megint rátett egy lapáttal:)

FF erőssége a plugnokban van, de ne felejtsük el, hogy Chrome még csecsemő.
  • precision
    gyors a chrome, jó kis böngésző... lenne
    csakhogy nem annyira gyorsabb, hogy lecseréljem rá az ff -et, pláne a mostani verzió után

próbáltam pl a chrome -ban adblock cuccot, megetetni vele külsős adblock listákat (pl ajnasz.hu -sat) de semmi, rá se bagózott :) aztán elkezdtem manuálisan hozzáadogatni egy-két nagyobb magyar reklámszervert, működött is, de úgy, hogy előbb betölti az adott reklámot, majd utána tüntetni el... hát no comment :D
  • Flamer
    akkor az bizony szánalom.. :|
  • MerlinW
    Google nem pöcsöl a verziószámokkal, Chromium már 5-ösnél tart:) Lassan beéri az IE-t is, lehet ez a cél?:)
  • MerlinW
    gparted
  • fergusonpapa
    lenne egy oylan kérdésem,még hogy van valami mély formázó cuc ubuntura?meg atól félek h mikor végzek ,és ha biosba si van vissza tölti vagy már lehet csak félelem,csak ugye egy mélyformázás amire szükségem van nem 2perc:)
  • Flamer
    szerintem igen. mert beállitható mit mencsen. ahogy egyszer csináltam backupot kérdezgetett de szinte csak def cuccokat. meg aztán kérdezte hogy még mit tegyen bele. szóval ha kiis felejtene valamit manuálba beirod és lementi aztis.
  • Gabo
    Ubuntu live cd-ről bootolva a linux szinte teljes szoftver és hardver támogatása a kezed alatt van. Ráadásul netre is fel tudsz csatlakozni.
    Szerintem így már el lehet kezdeni a vinyo lepucolását. Ha van is vírus rajta, linux alatt nem tud lényegében semmi problémát okozni. Netről esetleg tudsz vírus kergetőt is leszedni. Ha pedig sikerült rendbe rakni a vasat, el lehet indítani a telepítést is.
    Ubuntu alatt a hálózati portok alapból le vannak zárva. Nincsenek olyan alkalmazások, amik a nyitott port mellett fülelnének. De ha ez nem elég tűzfalat is használhatsz. Így a hálózati támadásoktól elég védetté lehet tenni a gépet.
  • mumpic
    köszi :)
    más disztróval is működik vajon?
  • Flamer
    lub.sh
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1169505

bootolható live backupot még nem probáltam mert szarakodni kelett volna a leirás lapaján de nem volt rá időm még. de menteni ment. meg külön vinyóról / usbről visszahuzható az egész ahogy van. sztem najsz cumó.
  • fergusonpapa
    az utobi,mert amit elsönek irtál ketöt ,figyelembe vettem!
    am nagyon tetszik ez az ubuntu sztem ennél maradok :)

Am keresgéltem nehezen találtam sajna megoldást,mély formázás segitene csak hát nem tudom hogy mivel kéne mert a gyárilag hozávaló soft(samsung)teszt után megál h virusos csináljam meg addig nem enged tovább,mondom dejo :)
  • precision
    az is lehet hogy vmi bootsector vírusod van... próbálj meg ráguglizni a nevére hátha van hozzá vmi külön removal tool
  • precision
    hát ha formázod a vinyót, és új win telepítést csinálsz, és megint ott vannak a vírusok, akkor két lehetséges ok lehet

1. telepítés "közben" vagyis közvetlen a telepítés után a friss win -re felmásznak könnyen a vírusok, mert nincs se a tűzfal se antivir, de a netre már kapcsolódva vagy... megoldás: kihúzott net melett telepíts wint és csak akkor csatlakozz fel ha már fent van tűzfal és antivirus

2. több vinyó és/vagy több partíció van a gépedben/lemezen és hiába formázod a windows partícióját vagy vinyóját, nem azon van a vírus, hanem egy másikon

az ubuntu -val amúgy nem tudnak mit kezdeni a vírusok, nem is fontos rá telepíteni vírusírtót
  • fergusonpapa
    hello ,egy másik forumban aki figyelte látta mai problémám ha nem elmondanám!1 hete h rákatintotam egy tiltot oldalra éskövetkezö ujrainditás után tönkre ment gép ujra raktam megint kezdödöt,biost frisitetem formáztam windows szerinti lassab modszerrel semmi,virus irtás semmi,na mondom akkor ubuntu erre nézem egyik virusirtó közel 50 ismertlen fájt tlalál és ha bekapcsolom mindig riaszt,törölni nem lehet igy elég érdekes most ez a helyzet,szeretném valamien modszerrel kiirtani,tudtok segiteni vagy ajánlani valamit?1 hete alig laszok nagyon unnom már:)am ip támadást is kapok kb 5percenként ami sztem ubuntunál sincsmásként szeretném már ezta az ügyet végleg lezárni