11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    - LCD: nem csináltam még ilyet, nézd végig a képernyőkezelő/felbontáskezelő alkalmazásokat a Beállítások és Admin menükben. Ati VGA esetében a Catalyst-ban van képernyő kiterjesztés/klónozás. (Gondolom az NV driver-ben is)

- Hálózat:
    Rendszer - Adminisztráció - Hálózat - Általános (?) fülön kell lennie egy Domain mezőnek. Oda írd a munkacsoport nevét. Hostname a gép neve lesz a hálózaton.
    Ezután jobb klikk egy könyvtáron, tulajdonságok, majd megosztás (share)

Én mindig összeütök egy Samba szervert:
    Samba server és Windows konfig
    (A létrehozott smbuser-el lehet majd belépni a Linuxos gépre távolról.)

- Telefonos kérdésre: Nem ismerem a telefonod, de ha nincs benne hálózatkezelés (nem jellemző, és biztonsági okokból nem is lenne célszerű) akkor marad a kábeles megoldás.
  • kalimpa
    De kérdezek még jobbat :) Hogyan tudok fileokat küldeni az ugyanezt a routert használó okostelefonra (jelen esetben blackberry bold), vagy marad az adatkábelezés?

(hogy ne érjen az offtopic vádja, a gépemen Ubuntu fut)
  • kalimpa
    Na másik kérdésem ma estére: van ugye a számítógépem, wlan routeren keresztül csatlakozik a netre. Barátnőm laptopja ugyanezt a routert használja, csak neki Vista fut. Hogyan tudok egyszerűen fileokat küldeni neki, vagy megosztani vele?
  • kalimpa
    Szép estét!

Hogyan tudom a képernyőt kirakni LCDtv-re? Hdmi kábelem van,összekötöm, minden ok (windows alatt probléma nélkül ki is rakja a képet, tehát a hardwer rendben van), de hol kéne beállítanom, hogy a tévén (is) legyen kép?
  • circa
    köszi, sikerült :)
  • Ability
    Szia!

Az EasyBCD nevű programmal könnyedén vissza lehet varázsolni, nem kell hozzá különösebb szakmai tudás.
  • circa
    Sziasztok!
    Lenne egy problémám amit nem tudom hogyan kéne megoldani. Telepítettem a linux mellé egy win7-et és sajnos a win nem vesz tudomást a linuxról és nem jön be os választó menü a windows betöltése előtt és sehogy sem tudom elérni a másik oprendszert. Azt szeretném kérdezni, hogy hogy lehetne valahogy előcsalni a bootválasztó menüt vagy mit hogy ne keljen se a wint se a linuxot ujrarakni?
  • MerlinW
    Windows mellé telepíted, akkor nem kell foglalkoznod a boot-al, magától megcsinál mindent.

Milyen mezőket hagytál üresen? Nem lehet jelszó nélkül Linuxot telepíteni..

Adj meg jelszót magadnak (terminálba):
    passwd felhasználóneved
  • RYO21
    Windows mellé fogom tenni az ubuntut.

Amikor telepítettem akkor pedig üresen hagytam azokat a mezőket. Ha nem írok be semmit akkor nem fogadja el.
  • MerlinW
    sudo apt-get remove fglrx*
    sudo rm -r -f usr/share/ati
    sudo apt-get install fglrx*
    sudo sh ati-telepítő.run
    /etc/X11/xorg.conf -ot szerkeszted e-szerint (1680x1050-es, azt írd át amire jól esik)
    reboot

• MerlinW
    Dual Boot megoldáshoz nem kell program, alapból a GRUB kezeli. A kérdés, hogy Windows mellé telepítetted, vagy Linux mellé fogod a Windowst?

Programok telepítése adminisztrátori privilégium, a jelszó alapesetben a felhasználód jelszava (sudoer azaz virtuális root). Nem célszerű kikapcsolni, főleg kezdőként. Linux = biztonság.
  • RYO21
    Üdv! Feltettem ma az ubuntu oprendszert a gépemre, és eddig nagyon meg vagyok vele elégedve. Dual Boot megoldásához melyik program a legjobb?
    Illetve van eyg problémám. Nem birok egyetlen programot sem feltenni, mert valami jelszót kér. Ezt hol tudom beállítani hogy ne kérje?
  • precision
    engem az ilyen "apróságok" tudnak őrületbe kergetni, hogy kb 10 indításból 4-5x teljesen szét van esve a felső panel (nem jelennek meg rajta az ikonok, csak fehér négyzetek a helyén, el van mosódva...stb.,)

nem is lenne érdekes a dolog, ha mindig szar lenne, akkor azt mondanám, hogy hát ez ilyen, vmi gáz van vmivel, és ki kell javítani...

na majd a következő gnome reméljük nem lesz ilyen

de egy kis dícséret is az 'uborkának' :D
    vettem egy wd elements 500 gigás külső vinyót (2,5" -es méretben), természetesen ubuntu egyből felismerte, auto fel is mountolja ha bedugom az usb -be
    windows alatt a másolás rá katasztrofális :) elkezdek rá felmásolni pl egy nagyobb file -t, elindul normálisan kb 25-30 mb/sec -el, majd kb 20 másodperc múlva lemegy 1 meg FÉL megabájt/sec -re, és úgy nyöszörög megint kb 20 másodpercig, majd ismét felszalad 30 megáig... vicces ez is :) egy 5 gigás file -t 15 percig másolt fel
    ezzel szemben ubuntu alatt úgy működik a fájlátvitel ahogyan kell, végig hozza a max v. max közeli sebességet (egy ugyancsak 5 gigás fájlt ubuntu alatt 3-4 perc alatt másolt át)
  • Balumann
    Igen sajnos a flash az nagyon rossz nálam is Ubuntu alatt a 900HA netbookomon, és rendesen beakadnak tőle az oldalak is. Youtube-n is szinte képtelenség megnézni a 480p -s videókat, csak a gyengébbeket. Google Chrome -al még úgyahogy nézhető egyébként (de kicsit úgy is akad, meg fagyokat, Firefox -al abszolut nem.

Amúgy különbség tényleg nincs semmi, a 10.04 -ben már a bejelentkező képernyőnél lehet választani a sima felület meg a netbook launcheres között is. A Netbook launcherre meg aztán pláne nincs szükség, csak hátráltat az egész, lassú, bugos, fagyogat is, a sima destop meg tökéletesen használható még a haverom 7 colos netbookján is. Semmi értelme az egésznek, nem is értem miért csinálták ezt a netbook editiont.
  • precision
    netbookon ne csodálkozz hogy szaggatnak a videók, a flash még az erősebb konfigokat is megizzasztja néha... ráadásul én azt vettem észre, hogy a linuxos flash picit "gyengébb" mint a windows -os, bár nekem mostanában nincs vele gondom, a legutóbbi update pl érezhetően gyorsabb lett (adobe flash -ről beszélek, a többi alternatívát nem próbáltam/nem ismerem)

hát ha utólagos netbook edition telepítésen azt érted, hogy megmaradjon mindenféle beállításod meg programod, akkor valszeg lehet, de nem biztos, hogy ajánlatos... sztem kézzel kéne kimentened a megfelelő mappákat (vagy olvass vissza, nemrég pont én éredklődtem backup cuccok iránt) és telepítés után visszaállítani
    de az a tuti szerintem (ha mindenképpen akarsz netbook verziót) hogy ha egy friss telepítést csinálsz és nem vacakolsz a backuppal (mármint a telepített programok terén, az egyéb 'hasznos' adatot persze mentsd ki)
    a friss telepítést pedig ugyanúgy kell megejteni netbook verziónál mint a desktop verzióval... iso letölt, kiír cd -re (vagy netbook esetén lehet hogy csak usb -s telepítés jöhet szóba --> akkor az .iso -ból kell kreálni bootolható pendrive -os telepítőt (esetleg külső optikai meghajtó, ha a netbookban nincs))
    a telepítés menete teljesen megegyezik a "sima" verzióval

különbségekről nemtok nyilatkozni, én még soha nem próbáltam a netbook kiadást, mivel nincs netbook -om :) de elvileg ugyanaz mint a desktop, csak van ilyen "kezdőképernyő" vagy "dock" szerű menürendszer ami megkönnyíti a használatot
  • zeli
    Lenne egy-két kérdésem lehet kérdeztem már egyiket, de nem emlékszem hogy kaptam volna választ)
    Asus Eee PC 1005HA-n feltelepítettem a Lucidot, (nem a netbook edition-t, a rendest), és azzal kapcsolatban lenne 1-2 kérdésem. Már régebben telepítettem, és beállítgattam a dolgokat rajta.
    - Ha pl. SG-n nézek egy videót, ami embedded Youtuberól, vmiért szaggat. Ezt nem értem miért. (Meg néha más videó oldalakon is)
    - Gondoltam rá, hogy felteszem az Ubuntu Netbook Edition-t, az lenne a kérdésem, hogy lehetne-e utólag feltenni, és van-e értelme? Azért nem azt telepítettem először, mert annak nem jön be a kinézete (most meg van oldva egy panellel és egy AWN-el), de elvileg az optimalizálva van Netbookra, szóval lenne-e érdembeli változás ?
  • zsomborgi
    Sziasztok! Van itt valakinek laptopba creative sb x-fi hangkártyája és ubuntut használ? De igazából akármiylen usb hangkari jó. Nagyon zavar, hogy amikor bedugom a hangkarit akkor a pulseaudio sokszor fel se ismeri, ha pedig felismeri akkor mindig át kell tennem a választópöttyöt arra a kártyára amit most dugtam be. Nem régi ubuntu felhasználó vagyok, és ennek a folyamatnak az automatizálása nagyon hiányzik a windows időszakomból. most állandóan killall pulseaudioznom kell meg kattingatni jobbra balra. Tapasztalat és megoldás valakinél? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! Üdv!
    köszi, majd megnézem mit lehet vele kezdeni.. sajnálatos módon XP alatt vagyok, mert ubi nemegészem működött:(
  • DARYL
    Én is szivtam rendesen ATI-val, de aztán sikerült a zárt drivert feltenni. A #6469 -es hozzászolásomban leirtam hogyan. Nézd meg,hátha segit.
    Hali! lenne egy kis gondom, és gondoltam hozzátok fordulok, mert más fórumok tömegeit átolvastam, de egyik sem segített..
    a problémám a következő:
    feltettem egy Intrepidet (előtte Jaunty volt fenn, de reinstall volt), és nem megy a videókártyám a gépen.. se intrepiden, se jauntyn.. Ati Radeon HD 4670em van, és leszedtem a legújabb catalyst centert, feltettem 3féleképpen is, ahogy különböző helyeken írták.. módosítottam a xorg.conf-ot is, hogy Device-nál a Driver "fglrx" legyen.. és amikor újraindítom a gépet csak feketeség vár.. aztán recoveryben Xfix, akkor megy.. és vagy 10féleképp próbáltam feltenni a drivert, de nem ment sehogy.. Ha meg csak aktiválom a zárt meghajtót, akkor semmi sem történik.. Ha compizt akarom futtatni, illetve a vizuális effekteket, akkor kiírja, hogy "Az asztali effektek nem alkalmazhatók" azthiszem.
    Ha valakinek lenne ötlete plz írja le:)
    végigcsináltam már ezt, meg egy pár hasonló kaliberű oldalt, de semmi:S
  • N o N a m e
    http://blog.arqual.hu/2010/02/17/ubuntu-default-panel-visszaallitasa/
    Ezzel sikerült a panelt visszaállítani, viszont az asztalon az ikonok még mindig nincsenek meg.

szerk: És a jobb klikk sem müködik az Asztalon
  • N o N a m e
    Segítség! Eltűnt a felső panelen minden ikon! Nem látszik semmi csak a szürkés sáv! Az asztalon az ikonok is eltűntek. Újraindítottam a gépet, de most se jöttek elő! Szerencsére elindult automatikusan a FF. Légyszi minél hamarabb valaki segítsen!
  • precision
    ja a szöveg lemaradt :)
    egy még beta állapotban lévő IM kliens, pidgines interfész és a firefoxból megismert extension rendszer jóféle kiterjesztésekkel

lecsekkolom amint lesz rá egy kis időm :)
  • precision
    http://www.omgubuntu.co.uk/2010/07/instant-bird-meets-pidgin-hybrid-chat.html
  • precision
    köszi! :)
  • MerlinW
    1. Desktop Linuxon szerintem tök felesleges
    2. Router!!!444néégy:D
    3. Nem tudom:) Mennie kellene, 80-as kell csak. (8080 már nem folgalt port - csak az első 1000 -, opcionális, nem használja egyik standard protokol sem)
    fejlécben scriptek közé tettem egy iptables mintát. Minimális átírással otthon is működnie kell. Kommenteztem szépen, szerintem egyértelmű.

scriptként futtatod, iptables -L -el listázod, iptables -F -el kapcsolod ki.

Tetején az IP címeket kell átírnod (Timeserver nem feltétlen kell, NS = nameserver - legyen pl.: 8.8.4.4, NS2 törölhető), illetve középen a portokat hozzáadogatni/törölni ahogy jólesik.
  • precision
    valamit nem értek... :)

GUFW -t használok, ufw grafikus verziót, 1.0 -ás usernek való tűzfalbeállító programot. Beállítottam, hogy alapból minden be és kijövő kapcsolatot blokkoljon (paranoia rulz :)). Aztán elkezdtem hozzáadni a szabályokat. Minden megy faszán, kivéve a firefox. Hiába van hozzáadva a szabályokhoz, hogy a 80 -as (és a 8080 -as) port is ki/be udp/tcp -n is engedélyezve legyen, a firefox nem hoz be semmi weboldalt. A kimenő port -al lesz gond szerintem, mert amint gufw -ben kiszedem a pipát a kimenő kapcsolatok blokkolása elől (ilyenkor ugye a hozzáadott szabályok amik a kimenő kapcsolatra vonatkoznak inaktívak is lesznek, mert nincs értelmük) a firefox is életre kel.

Most vagy én vagyok a helikopter, de úgy tudtam, hogy a http kérések a 80 -as porton át mennek. Vagy milyen portot kéne engedélyeznem, hogy firefox is ki tudjon menni a tűzfalon?
  • mumpic
    ja, tényleg mintha gyorsabb lenne :)
  • MerlinW
    shutter

Képernyőkép mentő, valósidejű méretezéssel/vágással. Mint Win7-ben a slicer tool vagy mi.
  • MerlinW
    unetbootin

Linux/BSD telepítése külső USB-s lemezre CD nélkül:

• MerlinW
    gCDEmu

Kényelmes Daemon Tools klón. 3 kattintás a kép mount-olása, 2 kattintás a leválasztása. Az összes formátumot ismeri.
  • MerlinW
  • MerlinW
    Találtam getdeb-en egy jópofa és hasznos programot namebench néven. Végigkotorja a környező DNS-eket és megmondja melyik a leggyorsabb (gyorsabb lesz a domain alapú netezés).

Az eredményt böngészőben mutatja, részletes diagramokkal, teszteredményekkel.

Nekem a Google OpenDNS-2-őt ajánlotta, ami 22%-al gyorsabb mint a szolgáltatómé. Valszeg nektek is ezt dobja:

/etc/resolv.conf-ba:
    nameserver 8.8.4.4
    a régiek elé # karaktert kell tenni, végül:
    sudo /etc/init.d/networking restart
  • MerlinW
  • SirAlo
    iTunes eleg jonak nezett ki amig ki nem probaltam :( valahogy nem tudtam normalisan bele tenni a zeneimet , en ugy szeretnem hogy csinalok az itunes-en belul egy mappat vagy egy helyet ahova pl. a zeneimet teszem , aztan egy masikat ahova a radiokat stb... de sehogy nem sikerult :\ alapbol volt benne eleg sok radio annyi jo volt benne :D
  • precision

uninstall success!

köszi, így lényegesen egyszerűbb volt mint manuálisan :)
  • MerlinW
    Köszi a segítséget:)

winepulse uninstaller

Ha van még 1-2 vállalkozó szellemű egyén, ne tétovázzon:)
  • precision
    igen, minden tökéletesen ment, nem kaptam semmi hibaüzenetet, elindult szépen :)

a takarító scriptet megköszönném, ha nem gond :)
  • MerlinW
    Lefordult szépen, elindult?
  • MerlinW
    apt nem fogja leszedni szerintem, hiszen nem dpkg csomagot tettél fel.
    Mindent a /usr/local /usr/share könyvtárakba tesz. Mint mondtam, írok egy takarító scriptet ha kérsz:)