11431
Ubuntu Linux
  • precision
    most indítottam el a telepítést, eddig szépen halad
    a kérdés, hogy hogyan tudom majd lepucolni a legegyszerűbben? :) simán remove -olom a wine -t és apt-get autoremove?
  • MerlinW
    Jaja Lucid teszt kellene. Egyébként egy újjal sem nyúl magához a pulse-hoz, és semmi máshoz. Kizárólag lefordítja a Wine-t pulse támogatással.
  • mumpic
    sorry bro, pulseaudioval nem akarok szórakázni, meg gondolom a 8.04-es ubuntura már tojik reá mindenki :D
  • MerlinW
    Még annyit, hogy a telepítés kb fél óra, terminált lehet altatni a panelen:)
  • MerlinW
    Segítségeteket kérném!

Elkészült a legfrissebb Winepulse verzióm. Kérnék 1-2 embert, hogy futtassa le és szóljon ha probléma van. Nincs most tiszta Ubuntum, nem tudom az összes függőséget összeszedni.

Csak le kell tölteni, futtathatóvá tenni és futtatni. Le van írva az oldalon. Ha error-t dob és nem értitek, másoljátok ki nekem.

Nálam lefut gond nélkül, tehát kizárólag hiányzó csomag baja lehet.
    Feltelepít pár dev csomagot, de kárt nem okoz a rendszerben. Igény esetén írok egy scriptet ami eltávolít mindent amit feltett.

Köszi a segítséget:)
  • MerlinW
    vagy iTunes:)
  • HiPPoNaX
    foobar2000?
  • SirAlo
    Hi , nincs a Rhythmbox program windowsra is meg? vagy hasonlo programot nem tudtok mondani windowsra? :\
  • precision
    hát ez az emesene2 elpidginesedett :D

egyelőre fura, visszatértem a "sima" emesene -re, enyhén beta állapot feelingem volt amíg használtam
  • KILLER2
    Telepítéskor bár a killal nem volt meg, de a gdm-et leállítottam. Copmpic véletlenül sem fut, van, hogy LKDE-t használtam.
    De akkor lényeg, hogy te se tudod, hogy hogy lehetne helyrekapni a drivert. Lehet, hogy meglesem a másikat, mert van egy régebbi is, asszem 96os, hátha annál nem volt ez a gond vagy megint megpróbálom valahogy feltenni az nvidia oldaláról letölthető verziót.
  • Ability
    Szia!

Indulásnál az alacsony felbontás egy Ubuntu hibából is eredhet, nem tudom javították-e már. Maga a rendszer a Compiz miatt lassulhat talán, főleg hogy rosszalkodik a VGA driver. Persze bármilyen más (rossz minőségű) driver miatt is előfordulhat.

VGA: első körben mondtam volna, hogy a 173-as driver eléggé régi, de utána jutott eszembe, hogy a Te karidhoz nincs is újabb. A felbontásbeli probléma valószínűleg a driver miatt van, átmenetileg a nyílt forrású alternatívával el lehetne lenni, de játszani alkalmatlan lesz, talán még a Compiz sem fog működni vele.

Telepíteni egyébként azért nem tudtad -- gondolom én --, mert előtte le kell állítani az Xorg és a hozzátartozó szolgáltatásokat mint például a GDM-et. Telepítés előtt egyébként ne felejtsd el eltávolítani a régi drivert. Ezt a Rendszer -> Adminisztráció -> Zárt meghajtók alatt tudod megtenni a legegyszerűbben.

sudo service gdm stop
    Igény szerint: sudo killall Xorg
  • KILLER2
    Sziasztok! Bár az ubuntu.hu fórumon már feltettem a kérdésemet, eddig nem sok sikerrel, de ide is bemásolom, hátha valami linux guru tud segíteni!

Olyan gondom lenne, hogy adott egy nem túl erős PC, erre tettem fel egy Ubuntu 10.04et.
    A PC:
    Intel Celeron 2.6 Ghz
    512 MB RAM
    és egy GeForce FX 5600 videókártya.
    Szépen megy is a rendszer, bár elég lassú, de ez nem ide tartozik (bár ha van tipp, hogy mitől vagy esetleg más rendszert ajánlotok rá, jöhet minden tipp). Mivel szeretnék kicsit nosztalgiázni a gépen, kerítettem egy linuxos SimCity klónt, gondoltam ha XPn vígan Doom3aztam is ezzel a géppel, nem lehet gond. Persze nyilván akkor jó, ha fent van a driver. Eszközmeghajtókban vagy hol fel is rakattam az ubuntuval az ottani 173as nvidia drivert (próbáltam az nvidia oldalról leszedhető .run-os drivert is, de nem sikerült feltenni a gépre valami kernel hibával mindig leállt a telepítés). No ez is a baj, valamiért nagyon szenved a driver. Az effekteket engedi használni, inkább az a gond, ha pl CTRL+ALT+F2vel konzol módba teszem a gépet, akkor a monitor (Samsung T220HD) nem támogatott üzemmódot ír ki, indításkor az ubuntu logó is nagyon kis felbontásban jön be (tippre 640x480 lehet), valamint a legnagyobb gond, hogy a monitor bár 1680x1050es felbontású és a driver teleítése előtt (vagy ha leszedem) az ubuntu gond nélkül használja is, de az nvidia driver szerint 1280x1024es a natív felbontása és ennél nagyobb felbontást nem is enged. Ha mégis felteszem nagy nehezen nagyobbra, akkor azt úgy csinálja, hogy a sarkak nem látszanak és ahogy mozgatom az egeret, szépen átmegy a monitor többi részére, szóval nem teszi ki egyszerre az egész képet.
    Már rengeteget olvasgattam, hogy mi legyen a baj, úgy tűnt, hogy valami EDID olvasási gond miatt nem jó a monitor, de ezt sajnos nem sikerült így megoldani.
    Van bárkinek tippje, hogy mi lehet a gond?

Kaptam rá már egy választ, hogy az xorg.conf-ot írjam át, de nem segített, igazából az nvidia driver úgy veszem észre, hogy nagy ívben szarik rá, hogy mit írok abba.
  • precision
    köszönöm :)
  • MerlinW
    SystemRescueCd/Partimage

Parancssoros megoldás

Itt meg a többi
  • Ability
    Akinek lassú volt a KDE: ki kellene lőni az indexelő és a hozzá köthető szolgáltatásokat. Ezen a területen tele van hibával a KDE, megeszi a procit, kerregtetni a vinyót. Kedvenc hibám, hogy ha egy állomány tulajdonságait akarod megnyitni, az ablak csak azután nyílik meg hogy a teljes file-t beolvasta. Érdekes tud lenni egy többgigás file esetében.
  • mumpic
    Nemtudom mit akarsz backupolni, de a dd már volt itt párszor. man dd. :)
    A megadott inputot bitről bitre beletolja egy megadott outputba. Ami lehet egy file, egy partíció, egy másik merevlemez, bármi.
    Tar-ral meg betömöríted ízlés szerint.
  • precision
    dd + tar? :) ezt most picit részletesebben pls :)

amúgymeg a gnome nekem tökéletes, nem pörget semmit ez sem :)
  • mumpic
    dd + tar? :))

Ablakkezelőből használjatok minimált. Openbox nem pörget semmit, vagy nézzétek meg a wmii-t, aki azt nem utálja meg azonnal, az nagyon rá fog kattanni :))
  • precision
    tudtok ajánlani vmi egyszerű de hatékony backup programot ubuntu -ra? most hogy durván 1 napon belül kétszer telepítettem fel ubuntut ill. kubuntu -t jött az igény, hogy nem lenne rossz a mostani már jól beállított és megfelelő programokkal ellátott rendszerről egy mentést csinálni
    régebben talán olyasmiről is olvastam, hogy van olyan backup cucc amivel cd -re kiírható/bootolható telepítőt lehet létrehozni, ez sem lehet hasztalan :)

személyes tapasztalatok is jöhetnek attól, aki használt már ilyesmi programot :)
  • MerlinW
    KDE.org-opn megnézed a KDE verzióját, aztán google: "Konqueror 4.4" :)

Tadaa:

• zeli
    Keresgéltem, de mindig a régebbi KDE-t dobta ki, nem tudtam eldönteni melyik az új. :D
  • Balumann
    Érdekes ez a KDE, eleinte azt mondtam én is, hogy hú mennyivel jobb, aztán egyre inkább úgytűnik hogy lassú, nehézkes megtalálni rajta a dolgokat, lassú kezelni, nen elég áttekinthető, stb.
  • precision
    hát ezen is minden rajta van, csak a Konqueror nem amire kíváncsi :DDD
  • MerlinW
    Gúúúgle vazze:D

• precision
    nem tudok már sajnos screenshotot küldeni, mert visszatértem gnome -ra (elnézést is kértem "tőle", hogy megcsaltam, még ha rövid időre is :D)
    eleinte tetszett a kde de egy idő után nagyon elkezdte pörgetni a procit (vagyis a coolert) és elkezdett szépen lassulni minden
    tény, hogy szép (bár nekem a gnome még mindig jobban tetszik) de erőforrásigényesebb az is biztos, és szerintem nagyon túl van bonyolítva benne sok minden (nem értem amúgy, egy 1,6os dualcore pentium van a noteszban meg 2GB ram, és default telepítésnél is tekerte a cpu -t, úgy hogy semmi nem futott...)

amúgy a konqueror jól nézett ki, de a firefox még mindig jobb szerintem :)
  • zeli
    Én még annó a Kubuntu 6.06-tal kezdtem. Nekem valamiért a KDE sosem jött be annyira, a Gnome jobban tetszik. Egy screenshotot tudnál küldeni, hogy néz ki most a Konqueror ?
  • precision
    hát egyelőre fura, még csak ismerkedem vele :)
    eddig van egy pozitívum, a laptop touchpadje észrevehetően jobban működik, gnome alatt néha nem érzékelte a "tapickolós" klikkelést... itt ilyen még nem fordult elő

viszont van valami amit nem értek :) jobb felső sarokban van az a "buborék" ahol widgeteket meg ilyeneket lehet hozzáadni az asztalhoz, ott nyomtam egy olyat hogy aktivitás hozzáadása, mert fogalmam sem volt mi az.. most minden eltűnt az asztalomról és hiába nyomom meg ugyanitt hogy a aktivitás eltávolítása, nem történik semmi :)

folytatom még az ismerkedést... :)
  • donatus13
    majd írd le a véleményed.
  • precision
    én most készülök egy teljesen friss kubuntu -t felrakni, de csak azért mert túl sok a szabadidőm, és szeretném látni mit alkot normál telepítés mellett, nem így ubuntu alól telepítve

adok neki egy esélyt, mert tényleg összeszedettebnek tűnik a gnomenál
  • Balumann
    Azthiszem én is maradok inkább a gnome -nál, a KDE csak eleinte tűnt gyorsnak. :/
  • precision
    "A kubuntu valamiér felmegy rá, de azt meg nem szeretem."

Én ebből arra következtettem, hogy a kubuntu elindul, ha már van véleménye róla, hogy nem szereti :) De akkor rosszul értelmeztem... :)
  • MerlinW
    A rendszer nem indul el neki, nem az X:)
  • macselek #7225
    Kösz szépen mindenkinek
  • precision
    "legrosszabb" esetben kubuntu alól felrakod a gnome-ot a kde -t meg letörlöd :)
  • mumpic
    Guglizd meg a hibaüzeneteket. Nem véletlenül dobálja ki, hátha meglesz belőle a megoldás.
  • macselek #7222
    Az sem indul el, ugyanezt csinálja, kivéve a 8.10es ott majdnem betölti aztán meg kiír egy rakás errort.
  • MerlinW
    LiveCD elindul? Ha igen indítsd el és telepítsd abból.
  • macselek #7220
    Egy kis segítségre lenne szükségem. Nem tudom telepíteni egyik ubuntut. Sem Wubiról, sem cdről. Mindig bejön egy fekete képernyő a legalján egy keskeny csíkkal és leáll a telepítés. Van valakinek valamilyen ötlete? Amiket próbáltam: 7.10es 8.10es 10.04es ubuntu és linux mint 9. A kubuntu valamiér felmegy rá, de azt meg nem szeretem. (Egyszer már volt rajta ubuntu, akkor rendesen működött.)
  • precision
    nem tetszik ez a panelen lévő óra, nem lehet valamire lecserélni? vmi designosabbra vagy tudomisén :) régebben mintha valamilyen screenshoton láttam volna valamiféle "ledes" órát a panelen... tud vki ilyesmit? :)
  • papi08
    Tárgytalan:)