Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
mit ír ki?
----------------------------------------------------------------------------
daryl@daryl-desktop:~$ glxinfo | grep rendering
libGL error: open DRM failed (Operation not permitted)
libGL error: reverting to (slow) indirect rendering
direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose)
daryl@daryl-desktop:~$
-------------------------------------------------------------------------------
A driver ami volt,az eredeti amivel telepitõdött a rendszer.Most rákattintottam a *szürke* driver aktiválásra, leszedte és telepitette.még nem merem ujrainditani a rendszert, mert mindig az történik,hogy amikor be akarok bootolni (nem a recovery modba) akkor a HDTV-m amit monitorként használok (1360x768 60Hz) csak annyit ir,*nem támogatott üzemmód*...és még nem vagyok annyira jó,hogy recovery módban sikeresen tudjak megoldani dolgokat.
P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
direct rendering: Yes
aquir@Aquir:~$
[merlinw.org]
aquir@Aquir:~$ sudo -u gdm dbus-launch gnome-appearance-properties
(gnome-appearance-properties:2044): Gdk-CRITICAL **: gdk_display_sync: assertion `GDK_IS_DISPLAY (display)' failed
k.
próbáld ezt:
sudo -u gdm dbus-launch gnome-appearance-properties
Iletve az Admin/indítópult-ból vedd ki az akadálymentesítés szervízt.
[merlinw.org]
De nem, nem ez történt, nem tettem semmi extrát rá, innentõl úgy kell kezelni, hogy az Ubuntuval van esetleg gondod (meg nekem is), nem velem.
GDM kinézetének megváltoztatását átvariálták, régebben lehetett az admin menübõl, most nem tudom, nem szoktam variálni. gnome-look.org-on van sok leírás hozzá.
[merlinw.org]
Próbáld ki 😊 Basszus azért elismerheted hogy többet nem lehet errõl mondani.
Menükben a loginre csak alap beállításokat lehet tenni, de hogy átváltoztatni a skint (mert nyilván felvett új megjelenést) külön ott, ilyet még nem láttam..
Alap ubuntu alap beállításokkal. Login képernyõn kisegítõ izék közül a contrast. És most fehér.
Ez a login képernyõ, semmi több
[merlinw.org]
Ezzel most egyszerûen semmit nem tudok kezdeni.
A hibának meg utánanéztem gyorsba, mindenhol azt írják, hogy külsõ/többmonitoros rendszereknél jelentkezik, a lentebbi parancs mindenkinek megoldotta a problémát. Attól függetlenül nem ártana egy normális driver, lehet alapból csak ez utóbbi megoldaná a helyzetet.
Amíg nem foglalkozol vele nem lesz hw-s gyorsítás. Ezt már leírtam. Mi az hogy összeomlik, pontosan mi történik? Ha össze is "omlik" mindent logol a rendszer, recovery modban meg tudod nézni mi a gond.
Tehát, ha segítséget szeretnél, pontos hibaüzeneteket kérünk, a /var/log-ban mindent megtalálsz.
Ability: xgl asszem Nvidia-s, az ATI fglrx-et használ (nálam pl egy xgl csomag sincs fent. Sõt ATI esetében célszerû lepuszolni, mert gondot okozhat). Amire te gondolsz az az fglrx-legacy. Daryl-nak HD4870-e van, mennie kell.
Ismétlem önmagamat: elõször aktiváljuk a zárt meghajtót, ha az jó, mehet az hivatalos ATI driver. Ha a zárt meghajtó nem megy, másik sem fog.
AIGLX teljesen normális ebben a szituban, hiszen nincs aktív zárt meghajtó.
[merlinw.org]
A rendszer "jobb esetben" a rossz driver miatt omlik össze, jobban mondva csak az X-et repíti el, a rendszert nem. Emlékeim szerint az fglrx a régi, nemhivatalos Ati driver, régebbi kártyákhoz ad támogatást. A hivatalos AMD driver pedig csak az újakat támogatja, elvileg a HD sorozat kezdete óta. Ubi repóban nem tudom melyik változat van fent, a tiédhez nagyon hasonló kártyánál ("a kistestvérénél") nekem manuálisan a legújabb hivatalos AMD driver gond nélkül ment.
Update után, reboot és egy compiz-check-et nyomtam:
----------------------------------------------------------------------
daryl@daryl-desktop:~$ ./compiz-check
Gathering information about your system...
Distribution: Ubuntu 9.10
Desktop environment: GNOME
Graphics chip: ATI Technologies Inc RV770
Driver in use: radeon
Rendering method: AIGLX
Checking if it's possible to run Compiz on your system...
Checking for texture_from_pixmap... [ OK ]
Checking for non power of two support... [ OK ]
Checking for composite extension... [ OK ]
Checking for FBConfig... [ OK ]
Checking for hardware/setup problems...
There has been (at least) one error detected with your setup:
Error: Software Rasterizer in use
---------------------------------------------------------------------------
Felajánlotta most is az aktiválni való szürke drivert (ATI/AMD proprietary FGLRX),de egyelõre nem foglakozok vele (mivel mindig összeomlik a rendszer telepités és bootolás után,ha azt telepiti),
----------------------------------------------------------------------------
Beteszem ezt is hátha segit:
daryl@daryl-desktop:~$ sudo lshw -C display
*-display UNCLAIMED
description: VGA compatible controller
product: RV770
vendor: ATI Technologies Inc
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: 00
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm pciexpress msi bus_master cap_list
configuration: latency=0
resources: memory:d0000000-dfffffff(prefetchable) memory:fe7f0000-fe7fffff ioport:b000(size=256) memory:fe700000-fe71ffff(prefetchable)
----------------------------------------------------------------------------------
A saját *gyerek* pedig
Antec 300
PSU BFG Tech ES-800
MB.MSI P45D3 PLATINUM
CPU.Intel Core2 Quad Q9550 / Scythe Mugen2
RAM.Corsair DDR3 4GB 1333 MHz
VGA.MSI ATI HD4870 1GB OC
stb.
P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7
Egyrészt ingyenes. Van pár fizetõs distro, de ott is inkább a támogatást kell megfizetni (kérésre írnak külön drivert, stb), általában ingyenes, a linuxra fordított kiadási költségek minimálisak vagy nulla. Másrészt erre tervezték õket, stabilak, sosem omlanak össze, megbízható, jobb teljesítményt adnak, jobban gazdálkodnak vele, nem lassulnak, állandó mûködést tudnak garantálni. Erre a célra egyébként a BSD-k és a többi *NIX rendszerek is nagyon jók. Az Apple-t sok kritika éri, sokan idegenkednek az OP-rendszerüktõl, az OSX-tõl. Ugyanakkor mindenki elismeri, hogy szép, kényelmes, könnyû használni, sosem találkozol hibával, megbízható, nem kell szarakodni driverekkel, egyszerûen csak mûködik és kész. Az is egy BSD leszármazott például. Tehát ez mutatja a *NIX rendszerek univerzális képességeit.
Felhasználói oldalról: sok ország kísérletezik a teljes linuxra való átállással. Oktatás, iroda, stb. Sokat hallani, hogy ez többre jön ki, mintha lepaktálnának az MS-tal, de ez maximum rövidtávon igaz. Kevésbé ismert, az embereket oktatni kell, sok "rendszergazda" nem boldogul velük. Ugyanakkor érdemes fejben tartani, hogy az egész ingyenes. A linux is ingyenes és a ráépülõ szoftverek is. Ez egy "eszme", szabad szoftver, mint ingyenes, terjeszthetõ, nyílt forrású, módosítható programok. Sokkal nagyobb potenciál van benne, csak nincs mögötte marketing, illetve bõséges anyagi támogatás. Ezért napjainkban pl. az Ubuntu egy nagyon jó kis rendszer, de mégis hiányérzeted lehet, mivel sok program helyett alternatívákat kell keresned, esetleg szegényesebb a választék, de ugyan úgy vannak nagyon jó megoldások. Illetve mivel hogy nem igazán populáris, így sok gyártó nem igazán ad saját termékei támogatására linux rendszereken. A nagy gyártókkal mint NV, AMD, stb nincsen gond, sõt, például az Intel rengeteg pénzt beleöl a linux fejlesztésébe. Egy nap talán elérünk oda, hogy bárkinek, bármilyen gépre merném ajánlani. Minden év elején kikiáltják, hogy ez lesz a linux destop éve, de egy darabig még biztos nem lesz az. Emelett azt is ki merném jelenteni, hogy nem szenved semmilyen hiánytól vagy kényelmi megoldástól, egyszerûen csak "más".
Amiért én használom: teljesen legális és ingyenes. Az Ubuntut ha kéred, akkor kipostázzák neked az UK-ból eredeti lemezzel és pár extrával. Ingyenes a rendszer, nem kell fizetned az anyagköltségekért vagy a szállítási díjért. Megrendeled és egy szép napon a postaládában találod, még átvenni sem kell. 😊 Emellett minden program ingyenes rá. MS Office-ra van sok alternatíva, van az OpenOffice, ami szintén okos kis program, szintén ingyenes. Erre egyébként sokan külön GUI-t fejlesztenek, szóval van többféle (esetleg kényelmesebb és látványosabb) megoldás is. Nem kell fizetned félmillát egy legális Photoshop-ért, mert a GIMP-pel ugyan úgy lehet dolgozni - szintén ingyen. Szóval az egész rendszer és ráépülõ szoftverek ingyenesek, azok is, amikért Windowson fizetni kellene, nem is keveset. Emelett megbízható, gyorsabb, sõt nekem a teljes átállás után kényelmesebb is. Az egésznek moduláris felépítése van, sokféle változat létezik, sokféle felülettel. Mindenki eldönti mi tetszik neki, bár ez a sok esetben nagy különcködés talán hátráltatja a fejlesztést is, mindenki a saját útját járja. Plusz gyorsan fejlõdik, rendszerszintû frissítéseket kapsz állandóan. Windowson havonta kiadnak 2-3 biztonsági frissítést, újdonságokat, új fícsõröket nem kapsz. Ha ez kell neked, akkor fizess a következõ változatért. Linuxon ez líneáris, folyamatosan ingyen adják a frissítéseket, amik nem csak biztonsági célt szolgálnak, de a programok is maguktól frissülnek, újdonságokkal tele. Ubuntunál is vannak kiadási ciklusok, itt is vannak, amik csak az új verzióban érhetõek el, de ugye a frissítés ingyenes, ráadásul gyors és megbízható. Kijön egy új változat, az update-manager szól neked, hogy van ez a lehetõség. Rányomsz az okéra, 30 perc alatt le is tölti + fel is telepíti, majd a telepítés végén mintha mi sem történt volna, használhatod tovább a rendszert ahogy elõtte, vagy a telepítés ideje alatt. Amikor kedved tartja nyomsz egy restartot, majd utána az új rendszer fogad problémamentesen.
Meg kell mondanom az indítási idõ, böngészõ, office, msn stb. és maga a rendszer használata nagyon jó, minden egyszerû és kezelhetõ, nem fagy le, gyors!, és szó szerint imádom a használatukat.
Amik a windows felé húznának a speciel windowsos játékok, amikkel személy szerint platformtól függetlenül egyre kevesebbet szándékoznék foglalkozni, a másik a be nem lõtt tv tuner, amivel jóformán csak a heti hetest nézném meg, és egyébként elintézhetõ.
Más most nem jut eszembe. Talán a megszokott dolgok windowson amik sitty sutty használhatók.
Egyébként én magam is kissé változtatás elõtt állok, ezzel kapcsolatban állhatnak a mostani szándékaim. Mindenesetre sosem akarok annyira elkényelmesedni, hogy csupán nélkülözhetõ dolgok miatt lemondjak errõl a mostani irányról.
Nem jelent semmit. 😊
Hónapok után is könnyen meg lehet utálni bármit. 😊
Nekem az Arch-ból fél év után, a Siduxból 3 hónap után lett elegem. Közben kétszer az Ubuntut is elkívántam a halál f@szára, de most megint ubizok. 😊
Csak hogy fenntartsam a lelkesedésedet. 😄
[merlinw.org]
mov ah,4ch int 21h end
mov ah,4ch int 21h end
[merlinw.org]
Mivel Win7 beta-t használok még egy-két napig,ezért nem akartam még *nagy installba* fogni,mert sok az adatom win7 alatt és félek,nehogy összekutyuljak valamit és két szék közt a földre essek.
De érdekes,hogy wubi-val telepit,aztán frissit az UPDATE MANAGER napra készen és igy sem látta zöldnek a drivert.
Várok még amig a Win7 beta-nál lehuzzák a rollót és majd visszatérek *nagy installal*. Mégegyszer bocs...
Tehát addig amíg az Ubuntu-s alap driver-t nem tudod aktiválni, ne telepítgess semmilyen másikat, mert csak összekuszálod a rendszert.
Ha eljutsz arra a pontra, hogy aktív a zárt meghajtó, és telepíteni szeretnéd a 10.1-es Catalyst-ot, terminálban futtatás esetén kiírja a folyamatot. Ha nem sikerül a telepítés akkor az utolsó sorokban írja mi a baja.
Célszerû aktiválni a harmadik féltõl (valamint universe, multiverse) származó forrásokat, az Adminisztráció/szoftverforrások menüpontban.
Ha telepítés után nem engedné a zárt meghajtót aktiválni, próbálj kiadni egy sudo apt-get install fglrx* parancsot.
[merlinw.org]
-Igen néztem már és Normal vagy Extra-ra katt. egy párat villan a képernyõ és kiirja,hogy "Desktop effects could not be enabled".
-Most *szüz* Ub. 9.10-el vagyok és még 1x megpróbálom telepiteni a letöltött drivert. (hibaüzenetet nem tudtam küldeni,egyrészt mert nem tudom hol keressem..kezdõ...másrészt mert ujrainditás után rendszerint a képernyõ nem tudja feldolgozni a kapott jelet és nem látok semmit,ergo: ujrainstall.)
-Hol keressem a hibaüzenetet, a terminalban telepités közben?
- Beállítások, megjelenés utolsó fülét nézted már? Ott nyomj egy normal-t vagy extra-t.
- korábban írtam ilyet: "kellene a telepítõ teljes hibaüzenete (terminálból indítsd a telepítõt - sudo ./ati-blabla.run), mert így senki sem lesz okosabb"
[merlinw.org]
[merlinw.org]
a terminal compiz-ra ezt adja.
daryl@ubuntu:~$ compiz
Checking for Xgl: not present.
xset q doesn't reveal the location of the log file. Using fallback /var/log/Xorg.0.log
Detected PCI ID for VGA:
Checking for texture_from_pixmap: not present.
Trying again with indirect rendering:
Checking for texture_from_pixmap: present.
Checking for non power of two support: present.
Checking for Composite extension: present.
Checking screen 1Comparing resolution (1360x768) to maximum 3D texture size (4096): Passed.
Checking for Software Rasterizer: present.
Software rasterizer detected, abortingaborting and using fallback: /usr/bin/metacity
Gondolok itt az általam csak csapdának nevezett FGLRX ATI Proprietary -ra,amit a System/Administration/Hardware Drivers-nél mutat,hogy lehet aktiválni.
Még melléje,hogy megnyugodjak,kiirják,hogy "Tested by ubuntu developers",tehát rákattintottam...11 ujrainstallal ezelõtt (wubival),letöltötte és kérte a reboot-ot. És itt mindig szivok,mert a HDTV-m (1360x768 60Hz) ujrainditás után csak annyit mutat,hogy NOT SUPPORTED MODE.Esélyem sincs megnézni a hiba okát.
A letöltöm, terminalban telepitemmel is ez a helyzet...bocs,de fel vagyok b..va.
Amugy okés lenne ez a linux,gyors meg minden,de szerintem ez a sok fejlesztö,ha összedugná a fejét és nem ezer féle disztribucióra pazarolná tudását, lesöpörnék még Steve Jobs-ot is a piacról.)
Merlin,mondtad,hogy a 9.10-es ubuntu alapbol tudja a 3D-s graf. gyorsitást...akkor miért nem tudom aktiválni a Desktop effecteket,compizt (keresi a drivert és nem aktiválodik)
Most belefáradtam a guglizásba, a legtöbb tuti tipp ott is csapda...rápihenek egyet és áldom az ATI nevet....<#mf1>#mf1>