Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Flamer
nem feltétlen az olcsóság a lényeg.. mert igenis vannak akik a fizetõset választják. de:
- sokkal olcsóbb mint más egyéb szerver oprendszer
- sok funkciót ellát
+ amiket írtál.

amuúgy mielõtt valaki megkérdezni a supportért fizetnek nem azért mert ki kell fizetni az oprendszert.. csak mivel fontos a megbízhatóság és a support ezért fizetnek. az emberek szintén pénzért dolgoznak. ez is pont ilyen.

http://loal.atw.hu

Olcsó, megbízható, és nagyon ritkán kell hozzá nyúlni ,ezért nagyon hosszú távú.

miért mindenhol csak linuxt használnak szerver gyanánt?

Flamer
milenne ha csak óránként írnál és egy nagyobb bejeggyzést? addig a gondolataid is leülepszneke és lehet magad is megtalálod a választ pár kérdésedre.

#6157: nézdmeg beállításokat. sima emesne default beállitások menni kell. hacsak nem valami proxy mögül vagy mer akkor kell állítgatni.

Panzermeyer
Mondjuk a VLC-ben az az egyetlen zavaró dolog, hogy a feliratok méreteit változtatgatja. Újabb fejlemény, hogy telepítettem a Compiz Fusiont. Némelyik efektet halvány lila gõzöm sincs hogyan kell használni, így egyelõre maradok a "libegõ ablakoknál", a tûznél és a víznél, pedig az a látványos kockaforgatós bigyó érdekelne 😊

Valamiért viszont nem tudok a képernyõk között váltogatni (alapértelmezettben ugye 2 képernyõ van és csak az egyiket tudom nézni), mintha ez azóta lenne, hogy felraktam a Compizt, de egyáltalán nem biztos. Tud erre valaki valami megoldást?

mov ah,4ch int 21h end

Panzermeyer
Oké, aMSN egyelõre jó alternatívának tûnik, eléggé kicsicsázták, de majd megszokom, meg kiderül, h mire képes.

mov ah,4ch int 21h end

Panzermeyer
Az emesene a következõt mondja, amikor be akarok jelentkezni

Error! Hiba a bejelentkezés közben, próbálja újra (Protocol not supported by server)

mov ah,4ch int 21h end

Panzermeyer
Újabb csodák történtek, most tanultam meg hogyan tudok felrakott programokat törölni. Elnézést, hogy ilyen sokat írok ide, de még tanuló vagyok, és nekem minden új. Ha kudarc ér, segítséget kérek, ha sikerem van, akkor örömömben úgy érzem be kell jelentenem. Köszi, hogy egyelõre ilyen toleránsak vagytok 😊

mov ah,4ch int 21h end

Flamer
sudo apt-get install emesene

ezt régen skippeltem mert gecyre nem legfrissebet tette fel.. régen amikor kintvolt már 1.5 felrakta nekem az 1.0-t az apt.. :| azóta mindig csomagbol huzom le inkább. ugyis csak kicsomagol futtat 😄

Panzermeyer
Jaja, itt nincs Empathy.

mov ah,4ch int 21h end

Palinko
<#eljen>
MerlinW
"Ubuntu-t futtat a 35 000 processzormagot alkalmazó, Avatar effektjeit készítõ renderfarm

A linux.conf.au 2010 (január 18-23) rendezvényen tartott elõadást Paul Gunn, a LoTR, I Robot, District 9, King Kong, Avatar stb. sikerfilmek vizuális effektjeiért felelõs Weta Digital rendszeradminisztrátora. Az elõadás címe "Challenges in Data Centre Growth (or, "You need how many processors to finish the movie???")" volt. Az elõadáson arról volt szó, hogy milyen hardveres/szoftveres háttér kell az ilyen kaliberû filmek elkészítéséhez.

Paul elmondta, hogy 2 petabyte diszktömbjük, 10 Gbps hálózatuk van, összesen 35 000 processzormag (4 000+ darab HP Blade) található a szervertermükben. Ezen a rendszeren körülbelül 48 órát vesz igénybe az egyes grafikus jelenetek lerenderelése.

A rendszeradminisztrátor szerint az egész rendszer közepében Ubuntu található. Az összes renderelést végzõ node-on Ubuntu fut, csakúgy, mint a Weta Digital-nál található desktop-ok 90%-án.

Szóval a sajtóban elõzetesen megjelentettek ellentétben a renderfarm-on (vagy ahogy nevezi "render wall"-on) nem Red Hat Enterprise Server, hanem Ubuntu Server fut."

[merlinw.org]

mumpic
Hardyt használ nem? abban még nem volt empathy.

MerlinW
Az alap Empathy sem jó? Kb ugyanolyan, mint a Pidgin.

[merlinw.org]

precision
az fura... esetleg próbálkozz az emesene -vel

sudo apt-get install emesene

vagy esetleg amsn -el

sudo apt-get install amsn

Bazinga!

Panzermeyer
Oké ez megoldódott, annyi volt a gond, hogy a Gyorsíttárazást be kellett kapcsolni és csodák csodája megjavult. ...érdekes

mov ah,4ch int 21h end

mumpic
https://launchpad.net/~c-korn/+archive/vlc?field.series_filter=hardy

Én felvettem ezt a tárolót a sources.list-be, ahogy le van írva az oldalon. Ebben frissebb vlc van mint a hardy sajátjában, és nem volt gondja a feliratokkal.

Panzermeyer
Na még egy gond. Telepítettem a VLC-t és az Mplayert is. A VLC alá nem rakja oda az ékezetet tartalmazó sorokat, hiába állítom a felirat típusánál az ISO 8859-2 -t, de ajánlották még az Mplayert is, aminél állítólag már ennél az ISO módnál alá tudja tenni a sub / srt fájlt. Az Mplayernél viszont az a gond, hogy hiába látja a rendszer a D: (NTFS) meghajtómat, nála nem tudom kitallózni, mert csakis a linuxos meghajtót látja. Próbáltam úgy, hogy a fájl nevén jobb klikket nyomok és ott választom ki az MPlayert, viszont akkor a következõ kapom:

Fatal error! Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.

A kép nem jelenik meg, a hangfájlt elindítja, de nem lehet benne pörgetni, stb, mert azonnal leállítja a lejátszását.

mov ah,4ch int 21h end

Panzermeyer
Egyébként használok routert, de a tûzfalon nincsen semmi beállítva, és Windows alól lehet fájlt küldeni.

mov ah,4ch int 21h end

Panzermeyer
Ezidáig sikeresen feltelepítettem a flash playert egy .deb fájlból, engedélyeztem az Ati AX700-as kártyámat, és a javat is felraktam a Synaptic csomagkezelõvel. Ezek eddig szinte tiszta olyanok voltak, mint ahogy majdnem Windowsban csináltam volna, katt-katt és már kész is 😊

Viszont ezzel a Pidgin nevû progival akadt egy kis gondom. Egy screenshotot akartam küldeni a cimborámnak és kitallóztam a fájlt, akkor azon nyomban azt az üzit kaptam a küldéskor, hogy õ visszautasította a kép fogadását, ami nem volt igaz. Mit kellene beállítanom, hogy sikerüljön fájlokat küldenem?

mov ah,4ch int 21h end

Panzermeyer
Mostmár vannak! 😊

mov ah,4ch int 21h end

mumpic
Játszadozom ezzel a wmii ablakkezelõvel, és nagyon tetszik. Nem mondom hogy túl kényelmes, de pl ha lenne laptopom, akkor tuti ezt használnám vele. Baromi gyors, és billentyûorientált, és tényleg nem hülyeség ez tiling ablakrendezés.

Egy virtuális fájlrendszeren keresztül lehet tasztatni a mûködést, mindenféle nyelven, és nagyon sok leírás van hozzá a neten. Bejön 😊

Ability
Azt hittem a nautilusos oldalsó panelra is rá lehet dobni, nem pedig a "globális gnome panel"-rõl van szó. Bár sejtettem, de elõbbi jobban érdekelt volna. 😄
MerlinW
1. a zárt meghajtót mindenképpen engedélyeztetni kell, az említett menüpontban
2. kellene a telepítõ teljes hibaüzenete (terminálból indítsd a telepítõt - sudo ./ati-blabla.run), mert így senki sem lesz okosabb

[merlinw.org]

DARYL
Kösz a választ,de ezzel kezdtem, ugy 6 ujrainstallal ezelõtt,már kezd fogyni a cérna...

Erre kérnék segitséget

There was a problem initializing Catalyst Control Center Linux edition. It could be caused by the following.

No ATI graphics driver is installed, or the ATI driver is not functioning properly.
Please install the ATI driver appropriate for you ATI hardware, or configure using aticonfig.

Köszönöm elöre is.

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

MerlinW
Egyszerûen shortcut ikonokat csináltam amik a kívánt helyekre nyitnak Nautilus ablakot. Ezeket pedig rádobtam a panelra.

[merlinw.org]

Ability
Épp ez lenne a lényege, hogy rendszerszinten "tiltja" a partíció/hardver/eszköz jelenlétét, felismerését, így a nautilus sem fogja látni, nem is rakja ki.

A paneles dolog alatt mit értesz? Mert nekem kellene a places panel, viszont nem láttam lehetõséget, hogy csak egyedi bookmark jelenjen meg rajta.
zeli
Jah, már ékezeteid sincsenek!<#vigyor0>

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Panzermeyer
Na kerem! Ez hamarabb is kiderulhetett volna. Kiprobaltam a Karmic Koalat Live CD-kent es mar ott sem lattam semmi kepet a monitoromon. Viszont letoltottem a Hardy Heront es a Live CD-jet teljesen lehet hasznalni. Most is az alol irok, remelem latszik a kulonbseg! 😄

mov ah,4ch int 21h end

MerlinW
Van csaknem 1 éve. Lásd itt. Letölt, futtatási jogot ad, futtat.

Mellesleg az Ubuntu által telepített is "3D-s" 9.10 alapból a Catalyst 9.9-et telepíti (amit itt fglrx-nek hívunk), Control center nélkül, lásd zárt meghajtók menüpont az Adminisztráció fõmenüben.

[merlinw.org]

precision
1

Bazinga!

DARYL
1 - ha igen
0 - ha nem
csak,hogy ne koptassuk az ujunkat...

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

DARYL
Ubuntu 9.10, 64 bites,2.6.32-es kernel...és egy HD4870 1GB-os ATI kártya.

KÉRDÉS: Létezik már 3D-s driver ehhez a kártyacsaládhoz,ami müködik is?

Aquir
k, majd akkor talán 😊

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

MerlinW
Kubuntu letölt, Live CD indít, megnéz😊 Más.

[merlinw.org]

MerlinW
<#eljen>

[merlinw.org]

Aquir
Egy linuxos havernak megemlítettem a feltelepített Ubuntut, erre õ rögtön hogy fúj Gnome 😊 Mondjuk látom hogy ha az ember Kde-t akar azt Ubuntu alá is felteheti, egyébként több dolgot lehet rajta beállítani?

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Cowie
Próbálom használni amit írtál. Nem nagyon értek a Linuxhoz tehát az igen nagy melléfogásokért elõre is bocs.
Ha jól gondolom akkor amit írtál azt a terminálba kell beírni, mint parancsot.
Tehát az elsõt ha beírom akkor azt dobja vissza, hogy:
sudo: add-apt-repository: command not found

Ezért tovább nem is próbáltam. Mivel nem értek hozzá, az elsõ dolog ami felmerült bennem, hogy valamiért nem jó parancs amit használni akarok. Csak nem tudom mért. Amit írtál azt egy az egybenbemásoltam. Mi lehet a gond?

zozo2001hu
x11vnc Ubuntu 9.10 desktopon

Írtam egy kis szösszenetet a témában remélem másoknak is segítek ezzel:

http://www.quartz.hu/component/content/article/41-linux/232-x11vnc

PS3 ID: zozoquartz http://www.csekkold.hu - Blog\'n Portal

MerlinW
A runlevel dolog azért furcsa nekem, mert az rendszerszintû téma. Gnome meg nem az. Semmi köze hozzá. HAL az lehet, bár abban sem látok sok logikát.

Én megoldottam egyszerûen, töröltem a Placest a panelról, elrejtettem a menübõl, úgysem használtam soha. Kidobsz 3-4 ikont a panlera oszt annyi😊

[merlinw.org]

Ability
Bookmarks menübe csak egyéni könyvtárak és ftp szerverek vannak, már néztem. 😊 Neten keresgélek, de mindegyik megoldás túl radikálisnak tûnik. Egyik arra alapoz, hogy valami priorosabb random runlevel /etc/rc2.d/ file-ba még a rendszer detektálása elõtt eltávolítod a meghajtóért/partícióért felelõs állományt. A másik pedig HAL/DeviceKIT alapú megoldás, ami máris szimpibb, de szenvedõsnek tûnik. Ez utóbbit még nézegetem. Illetve benézek akkor a gnome2 könyvtárba is. 😊
MerlinW
Ööö éppen OSX alatt vagyok, de ha emlékem nem csal a Nautilus bookmarks menüje kell neked. Ha nem, akkor a ~/.gnome2 könyvtárban biztos megtalálod, minden ott van.

[merlinw.org]

Ability
Merlin: van lehetõség arra, hogy nautilusban a places alatt elrejtsek pár partíciót/eszközt? Ott van pl. a floppy drive, de a gépemben nincs is meghajtó hozzá. Illetve teleszemeteli pár partícióval, amit linux alatt sosem fogok felcsatolni/használni/ránézni. Szóval fstab vagy valamivel meg lehetne oldani, hogy ne is látszódjanak? Köszi a választ elõre is! 😊

ui.: fstab-ban pl. a floppy-t kikommenteztem, de a többi partíciónak nincs is bejegyzés készítve, csak azoknak, amik auto mount-ra vannak állítva.
Cowie
Köszi! Holnap megnézem, ha bent leszek a cégnél.

Panzermeyer
Lehet, hogy hülyeséget beszélek (sõt!), de nem lehet, hogy az az én bajom, hogy amikor telepítettem a gép végig rá volt kötve a netre, és így a telepítõ bármikor hozzáférhetett valami újabb csomagokhoz, amit egybõl le is szedett?

mov ah,4ch int 21h end

MerlinW
sudo add-apt-repository ppa:openoffice-pkgs/ppa
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

[merlinw.org]

precision
elvileg ha jól adod meg a forrást és a kulcsot, majd frissíti, akkor telepíti is az új openoffice -t, vagyis frissít rá

indítsd el és a sugó/névjegy -nél nézd meg hogy melyik verzió van fent

Bazinga!

Cowie
Bocs ez tényleg lemaradt. Tehát:
Megcsinálom odáig, hogy a forrásokat hozzáadom és a kulcsot is. Frissíti is a csomaglistát.
Utána megnyitom a Update Mangert, csak a telepíthetõ frissítések között nem jelenik meg az OpenOffice mint lehetõség.

Ellenõriztem márt többször is hogy jó adtam-e meg a forrást meg ilyesmi, de csak nem sikerül.

precision
esetleg ha leírnád hogy melyik lépésnél akadtál el, vagy kapsz e valami hibaüzenetet, vagy ilyesmi

mert ez a "nem mûködik" elég tág fogalom 😊

Bazinga!

Cowie
Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. A céges gépemen Ubuntu 8.04 van telepítve. Szerettem volna frissíteni az OpenOffice-t 2.4-es verzióról a legfrisebbre (3.1 talán).
Találtam is hozzá egy leírást, hogy miként kellene csinálni, de sajnos nem mûködik (vagy én bénázok).
Ez alapján a leírás alapján próbálkoztam:
link

Tudna valaki segíteni mi a gond? Linuxba sajnos nem vagyok valami profi.