11431
Ubuntu Linux
  • papi08
    Sziasztok!
    Azt szeretném kérdezni hogy Emesene 1.6.1-ben hogy lehet azt beállítani, hogyha "Elfoglalt" állapotban vagyok, akkor is villogjon a progi,illetve a tálcán a beszélgetés ablaka, de hangot ne adjon hozzá. Előre is köszönöm!
  • mumpic
    a windows :(
  • Ryleh
    sziasztok...
    a wine progi nem igazan reagal ...(adobe CS progit hajtottam volna vele)
    van valami alternativaja ennek,azaz vmi mas?

a virtualbox is bejonnne,de felzabalja a memot:(

ergo:wine helyett mast,ami funkcional

koszi

• DARYL
    Tudom,hogy a kettő küllön dolog, csak nem tudtam,hogy a "szkájp" ilyen sürün nyomja ki a verziókat linuxra. De tul van tárgyalva és köszi a választ.
  • MerlinW
    Hát ja, terminálban a jelszót mindig vakon kell gépelni, ez ilyen:)
  • Ryleh
    megoldodott....:)
  • Ryleh
    hali....
    Ubuntu,de a kubuntu 10.4 est probaltam,,,,(regebben a 9.10 essel semmi bajom nem volt)
    a gondom:terminalba siman irok,beillesztek,stb,,,de a pass-nal nem reagal a billentyuzetemre,,,,azaz ....nem igazan jo ez igy:))
  • MerlinW
    CS5-öt én már meg sem próbáltam:) Lényeg, hogy munkára alkalmatlan, hobbirajzoláshoz/képszerkesztéshez maximálisan megfelelő a Gimp.
  • HiPPoNaX
    A PS CS5 is elindul, de a problema egyreszt az, hogy baromi ronda (wine font problema, mas alkalmazasoknal is elojott nalam), masreszt az, hogy a text tool hasznalatatol osszedol. Ugyanez megvolt a CS2-vel is nalam :]
  • MerlinW
    A kernel felépítése:)

• MerlinW
    99% hogy a skype aktuális verziójával van a baj, nem magával a disztribúcióval. A kettő két külön dolog. Ha működik a kamera más alkalmazásban, akkor onnantól a Lucid-nak semmi köze a dologhoz.
  • mumpic
    jó kis ábra, kedvet kaptam diszró próbálgatáshoz :)
  • DARYL
    Kár,pedig a Koala-val müködik a dolog, tehát a Lucid-ban van valami változás, ezért kérdeztelek. De mindegy, maradok ugy is Koala-nál.
  • DJ RX7
    Végül is nekem csak a PS és a LR lenne a 2 fontos program a többiből jöhet alternatíva, de még elgondolkozok rajta mit tegyek.

Mindenesetre köszönöm a helpet.
  • zeli
    Nem is tudtam, hogy a Knoppix Debian alapú. :)
  • MerlinW
    Nem hiszem. Az Adobe termékek emulálva sem igen mennek. Utolsó információim szerint PS CS2 úgy ahogy megy wine-vel, oszt annyi. A többi ha el is indul két kattintásonként összeomlik. Nem sok értelme van velük foglalkozni. Ha Adobe kell, akkor OSX vagy Windows.
  • DJ RX7
    Köszi az infót!

Az megoldható valami módon, hogy pl.: az Adobe Lightroom-ot telepítsem Linux-ra?

Tudom, hogy léteznek a programnak más alternatívái is.
  • MerlinW
    Lövésem sincs, sosem szkájpoltam:) A kamera jónak tűnik, tehát skype környékén van a hiba. Hogy hol/mi azt nem tudom sajnos.
  • MerlinW
    LinuxMint is Ubuntu. Ugyanaz a grafikus felület, ugyanaz a kernel, stb. Stabilnak ugyanolyan stabil, mint minden Linux. LinuxMint az Ubunu-tól kizárólag az előre telepített programokban, pár beépített plusz felületben és a saját mint-es csomagokban különbözik. Ettől függetlenül felmásznak rá az Ubuntus és Debian-os csomagok is egyaránt.

Biztos jó, de eszem ágában sincs feltenni:) Nem szeretem ezeket a "klóndisztrókat", max a második generációig (Debian -> Ubuntu, RedHat -> Fedora, stb). Személy szerint a harmadik generációs cuccokat kerülöm távolról, illetve csak akkor használom, ha nincs más (pl eeeBuntu NetBook-ra, stb)

• DJ RX7
    Linux Mint-re ugyan azok a programok vannak a szoftverbázisban és ugyan olyan gyakran frissül és stabil mint az Ubuntu? Hogy van ez pontosan?

Azért kérdezem, mert inkább használnék Mint-et mert a nekem felhasználó barátabbnak tűnik. Erősítsetek meg efelől.
  • mumpic
    ?
  • JoeFromHun
    Sziasztok!

Rövid kérdésem az lenne,hogy tesóm Notijára telepítettem UBI-t és minden tök frankó de érdekességet megkérdeznék azért.. ami annyira nem is fontos de kíváncsi lennék rá,hogy UBI alatt az újlenyomat olvasót életre lehet kelteni? :)
    Szal nem baj ha nem megy mert nem használja csak úgy érdekelne :)

Köszi előre is!

Üdv:JoE!
  • DARYL
    Merlin figyelmébe,

Külön particióra felnyomtam egy 32 bites desktop Lucyd-ot,próbábol.Most nem jött elő a kikapcs. fagyás, de a Skype-nál az eddigi módszer nem segit abban,hogy a Microsoft VX6000 webcam-om video részét használni tudjam.

Eddig ezt csináltam:

1. sudo gedit /usr/local/bin/skype

2.Bemásoltam ezt,idézőjelek nélkül:
    "#!/bin/bash
    LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so /usr/bin/skype"

3. sudo chmod a+x /usr/local/bin/skype

Most mit kellene változtatni a dolgon, hogy jó legyen?

U.I. Lucyd frissitve, legujabb ATI 10,5 driver fent van és a kamerát látja a gép,mert a "sudo gstreamer-properties"-el megnéztem.
  • MerlinW
    Szeretem az Ubi LiveCD-t:) Teras vinyokon kell particiokkal jatszanom ami ugye baratok kozott is 3-4 ora. Lemez berak, boot, gparted indit, flash plugin telepit, firefox indit es lehet nezni a stream filmeket, amig gparted dolgozik a lemezeken:)
  • precision
    köszi! :)
  • Ability
    Hát minden esetre érdekes a jelenség. Nálam KDE-vel az a helyzet, hogy amint feltelepítem a hivatalos gyári drivereket, rögtön belassul az egész, a kompozit és animációk kikapcsolása mellett is. Az alap driverrel villámgyors, hivatalossal pedig bármilyen környezeti beállítások mellett lassú. Utánajártam alaposan a hibajelenségnek, nincs rá megoldás, valami gáz van a driverrel. Ezt azért írom le, mert ha neked is külön kell Inteles drivert felrakni, akkor lehetséges, hogy ennek mellőzésével fürgébb lenne az egész.
  • Ability
    Egyet tudok érteni vele, telepítés után nekem is a Windows-os emlékek ugranak be, első beállításoknál eléggé idegőrlő, sok vele a tennivaló. Viszont miután beállítottál mindent kényelmessé válik, hozza a Linuxos gyorsaságot, nekem jobban teljesít mint a Gnome-os sima Ubuntu. A kényelem leginkább a megszokásokon múlik, szerintem jó kis cuccos. Minden esetre én is maradok egyelőre a Gnome mellett.
  • Ability
    Nem ajánlanám, ősrégi, elavult fejlesztés, már régóta nem frissítik és deprecated jelölést kapott. Legalábbis ha jól tudom. Ráadásul nálam sosem működött valami megbízhatóan, plusz minek tegyek fel mindenre programot ha nincs is rá szükség.
  • MerlinW
    vagy a megjelenések menüpontban kapcsold ki.
  • gothmog
    Telepítsd a compiz-fusion-icon -csomagot. Az alkalmazások->Rendszereszközökbe kerül. Indítsd el, az értesítési területen megjelenik. Jobb klikk rá, "Select Window Manager, és ott.
  • MerlinW
    metacity --replace &
  • Balumann
    De a Compiz kikapcsolásához kell még bármit csinálni azon kívül, hogy beállítom hogy ne legyenek effektek a megjelenítésénél? Mert én úgy is próbáltam, és nálam akkor se lett sokkal stabilabb az egész gnome felülat.

Xfce 4 -et amúgy én se használnék gyorsabb gépen, de netbookon azért tényleg előnyös, pláne hogy még compizzal is gyorsabban megy, mint bármeliyk másik effektek nélkül.
  • Balumann
    én nem xubuntu-destopot telepítettem, csak simán apt-get install xfce4 :|
  • JoeFromHun
    Kapcsold ki a compiz-t !
    Az nekem is megoldotta anno.
  • MerlinW
    sudo apt-get autoremove xubuntu-desktop xfce
  • precision
    ki akartam próbálni az xfce -t ezért beírtam a terminalba egy ilyet:

sudo apt-get install xubuntu-desktop

minden oké, fel is ment szépen :) próbálgattam, nem rossz ablakkezelő az xfce, de nem akarok váltani rá, csak megnéztem mit tud, a helyet meg ne foglalja, gondoltam a sudo apt-get remove xubuntu-desktop jó lesz nekem (kubuntu -nál anno bevált :)), de nem működik, a xubuntu-desktop nevű pakettot letörli, de az összes többit amit a telepítésnél felrakott fenthagyta :D az apt-get autoremove sem segít, az sem törli le a sok felesleges xfce -s csomagot

hogyan tudnám egyszerűen leszedni ezeket a csomagokat? nem akarom egyesével mert beleőszülök :D
  • Balumann
    Hát próbáltam úgyis hogy kikapcsoltam az effekteket, akkor is fagyott időnként. Habár lehetséges, hogy ezt akkor a SWAP hiánya okozta, most csináltam egy 2 gigást neki, ha nem válik be a KDE akkor tesztelgetem megint a gnomeot. Még a több munkaasztalt is kivettem pedig mindig (xfce4 -ben 2-t használtam, compizzal 3D-sen szinte minden effektel, és ott meg abszolut nem volt fagyás meg belassulás!).
  • MerlinW
    Netbook-on nem a Gnom fagy szerintem, hanem a Compiz. Kikapcsolt Compiz mellett, nem kellene fagynia.
  • MerlinW
  • Balumann
    Az asztali gépen (Linux Mintel) nem volt még gondom sose a gnome-al, tehát ott tényleg bevált. Viszont a netbookomon akár ubuntun, akár linux minten, akármelyik verzióban, a Gnome olyan szép fagyásokat meg belassulásokat produkált, hogy szép volt nézni. Úgyhogy inkább fölraktam akkor az xfce4 -et (KDE-ről lebeszéltem, mert az elvileg még gépigényesebb meg bugosabb), és az jól működött egy jó ideig, suliban szépen tudtam használni, amikor inkább Linuxon kellett valamit csinálni (pl. programozás, webszerver létrehozás, stb.).
    Persze ha tovább tesztelgetem majd a KDE -t akkor lehet, hogy én is így járok, hogy vissza a gnome vagy másik.

Egyébként a netbook editiont szerintem senkinek nem érdemes javasolni, mert azt a pár programot, ami segít elvileg a képernyőre optimalizálni, nagyon gyorsan ki fogja szedni úgyis mindenki. Borzasztó lassú, nehezen kezelhető lesz tőle az egész, teli van hibával is, és lassú megtalálni is a dolgokat. Osztálytársam a 7" -es netbookjával simán kezeli ugyanúgy ez nélkül, gnomeal vagy xfce4-el, windowst is meg linuxot is.

A kis méret (vagyis a csak 1024x600-as felbontás miatt) csak Windows 7 -ben van probléma, csomószor nem lehet leokézni az ablakokat, mert kilóg lefele a képből :/ XP-n lehet 1024x768 -ba is váltani, Linuxon meg fölfele is kitolni az ablakokat az alt gomb lenyomása mellett (ez nagyon tetszik benne, először mindenáron a 768 -as felbonást akartam megoldani)...